Kezdőlap Kutyafajták Labrador tulajdonságai – ismerd meg mielőtt befogadsz egyet

Labrador tulajdonságai – ismerd meg mielőtt befogadsz egyet

1780
Labrador Retriever kutya

Ha azon gondolkodsz, hogy egy Labradorral bővíted a családot, akkor tudnod kell, hogy mibe is vágsz bele. Ismerd meg a labrador tulajdonságait!

A Labrador Retriever tulajdonságainak és temperamentumának őszinte bemutatása és értékelése segíthet eldönteni, hogy ez a csodálatos kutyafajta az életednek ezen a pontján a megfelelő társ.

Ebben a cikkben olvashatsz a Labrador jellemző képességeiről, személyiségjegyeiről és a híres temperamentumáról.

Azt is megtudjuk, mi teszi ezt a fajtát annyira népszerűvé a világ számos részén és ahonnan eredetileg a Lab származik. Megtudhatod, hogy melyek azok a tulajdonságok, melyek a labradort igazán labradorrá teszik.

Megvizsgáljuk, hogy a Labrador fajta hogyan oszlik meg, hogyan lehet a Labrador Retriever két különböző típusban megkülönböztetni.

Tudd meg, milyen típusú problémák merülhetnek fel, ha az emberek nem készülnek fel a Labrador személyiségének egyes aspektusaira és azokat a szerepeket, amelyekre a Labrador a leginkább megfelelő.

 

 

A Labrador eredeti célja

Mielőtt megnézzük a Labrador Retriever fizikai jellemzőit, személyiségjegyeit és képességeit, érdemes röviden szót ejteni arról, honnan származnak ezek a jellemzők.

A Labrador a kutya “vadászkutya fajtáinak” kategóriájába tartozik.

A Labrador eredete mélyreható hatással volt megjelenésére, személyiségére és viselkedésére.

 

Az eredeti “fisherman’s friend”

A Labrador eredetileg halászok társaként tevékenykedett, és olyan férfiak és nők mellett dolgozott együtt, akik a szeszélyes Newfoundland-szigeten éltek, még az előtt, mielőtt a modern kényelem, és a technológia elérhető volt.

Ez egy olyan munka volt, amely vízálló bundát igényelt meg a kutyáktól, amely elég vastag ahhoz, hogy ellenálljon a nagyon alacsony hőmérsékletnek, és képes volt úszni az erős áramlatokon és hosszú ideig.

Később Angliába importálták és a Labrador szerepe ekkor megváltozott. Szívesen alkalmazták olyan kutyasportokban, ahol keresni kellett és az a képessége, hogy a szájában a tárgyakat anélkül tudta hordozni, hogy kárt okozott volna bennük, valamint az intelligenciája és a temperamentuma miatt a világ legkedveltebb retrieverjévé vált.

 

Tehetséges kutya

A kezdetektől fogva a Labrador Retrieverek számos különböző szerepben mutatkoznak – a terápiás kutyától, a katonai kutyán át, a társhoz -, és a kompetenciája mindahhoz, amire kérik.

Teljesen nyilvánvaló, hogy sokrétű, nagyon tehetséges kutyáról van szó.

Vessünk egy pillantást arra a kutyafajtára, amire számíthatunk, amikor Labradort hozunk otthonunkba.

 

 

A Labrador Retriever fizikai jellemzői

A Labrador retriever egy erős testfelépítésű, közepestől, nagytestűig besorolható kutya. A kanok akár 22 és 36 kg közötti súlyúak is lehetnek, a tenyésztésétől függően.

Arányos teste van, amely egészséges egyensúlyban van a láb hossza és a gerinc hosszával.

Hogyan néz ki a törzskönyvezett Labrador?

A Labrador Retriever megkülönböztető jellemzői jól ismertek.

Széles koponyája van, kedves kifejező pofival, és lógó fülekkel. A teste erős, izmos, és egy vastag farokkal végződik.

Hosszúkás pofája, jól hűtő orrával végződik és erős állkapcsokkal rendelkezik, benne 42 ​​nagy fehér foggal.

 

 

A Labrador Retriever szőrzete

labrador kölykök

karcsú és könnyen kezelhető labrador szőrzete két rétegből áll: egy rövid, vastag egyenes fedőréteg és egy puha, időjárásálló aljszőrzet. A két réteg védi őt a hideg és nedves környezettől, amely már régen is nagy segítség volt számára a vadászat és halászat során.

Három szőrzet színben találkozhatunk velük: csokoládé, fekete és sárga. Fekete volt a kedvenc szín a korai tenyésztők között, de az évek folyamán a sárga és a csokoládé szín is nagyon népszerűvé vált. Egyes tenyésztők az utóbbi időben kezdték el értékesíteni a ritkább színű egyedeket, mint a tiszta fehér és róka vörös. Ezek talán már nem is annyira ritkák, inkább egy fajta változatai a sárga labradoroknak.

fésülés a labradoroknál is szükséges, de nem lesz olyan nehéz, de ez a fajta nem hullajtja annyira a szőrzetét. Vegyünk egy jó minőségű porszívót, fésüljük naponta, különösen akkor, mikor vedlenek és sok szőrzetet veszítenek.

 

 

A Labrador tulajdonságai – általános megjelenés

A karcsú, vízálló bundája, puha fürtjei és vastag vidra farka szinte pecsétszerű megjelenést kölcsönöz a Labradornak. A vízben ez a hasonlóság fokozódik.

Otthonosan érzi magát a vízben, remek úszó, ebben segítségére vannak az erős lábai is.

A szárazföldön ugyanolyan mozgékony és erőteljes, egy egészséges kutya-sportoló megjelenése van. Nézzünk egy kicsit közelebb az atlétikai képességhez.

 

 

A Labrador atlétikai képessége

A Labrador egy sokoldalú kutya, aki gyors tempóban tud sprintelni, vagy akár könnyed lépésekkel hosszú mérföldeket megtenni.

Mérsékelten nagy kutyaként meglepően agilis. A fizikai határai a Labradorok típusától vagy csoportjától függően változhat.

 

 

Labrador Retriever temperamentuma

A Labrador kedves kinézetét, a kedves természete is tükrözi. A könnyű, toleráns temperamentum és a víz iránti szeretet a fajtához tartozik, de természetesen nem minden Labradorhoz illik pontosan ez a fajta leírás.

Teljes őszinteséggel kijelenthető, hogy néha olyan jellegzetességek is megfigyelhetők, mint az agresszió és az idegesség, amelyek megjelenhetnek a fajtánál.

De az is igazságos, hogy ez nem a megszokott.

A labrador jó hírnévnek örvend, és ha labrador kutyát választunk, akkor jó esély van arra, hogy barátságos, jóindulatú kutyánk lesz.

 

 

Speciális Labrador fajta jellemzői

A Labradornak generációi arra születtek, hogy visszahozzon dolgokat a lő területekről, így a fajta néhány különleges és fontos fajtajegyekkel is rendelkezik.

A szelíd szájával nagy gonddal képesek finom tárgyakat hordozni, és erre erős késztetést is érez, hogy különböző dolgokat felvegyen és cipelje azokat.

Különösen jó képességekkel rendelkezik az önálló nyomkövetéshez, és nem meglepő, hogy a labradorokat annyira keresik a bombatisztító csoportok, a vám- és a vám hatóságok, valamint a nyomkövetős kutyasportok kedvelői.

 

 

Labrador Retriever személyisége

Sokan meg vannak győződve arról, hogy a Labrador humorérzékkel is rendelkezik, és jól megfigyelhető, hogy néhány Labrador rendkívül játékos, és nem csak a kölykök.

Mások lehetnek arcátlanok, kicsit ügyetlenek és ugrálhatnak, különösen fiatalkorukban.

A temperamentum, a képességek és az általános személyiségi jegyek természetesen kissé eltérhetnek egyéntől egyénig. De ami még fontosabb, az elmúlt fél évszázadban a Labrador két különböző típusra oszlott.

Nem minden Labrador alkalmas minden családban, és egyes otthonok jobban megfelelnek egyes típusoknak, mint a másiknak.

A Labrador Retriever néhány tulajdonsága attól függ, melyik Labrador-csoporthoz tartozik.

 

 

Kétféle Labrador típus

Az elmúlt ötven évben a Labradorok mind az Egyesült Királyságban, mind az Egyesült Államokban két jól megkülönböztetett törzsre oszlanak.

A labrador jellemzői jelentősen eltérnek a bemutatókra tenyésztettek és azoktól, akiket a terepre tenyésztettek

 

Angol vagy show labrador

A British Kennel Club fajta szabványa úgy írja le a kutyát, mint aki széles koponyával, széles orral és vastag, kúpos “vidra farokkal” rendelkezik.

A show labradorok tenyésztésének erőteljesebb testfelépítése van, mint a munkás unokatestvérei, de sajnos sok show kutya meglehetősen hajlamos a túlsúlyra.

 

Amerikai vagy munka labrador

Nagyon sok labrador születik évente a dolgozó állományból, és megjelenése valószínűleg nagyon különböző lesz, mint a showra tenyésztettek

Gyakran hiányzik a jellegzetes “vidra farok” a jellemzői közül.

Valószínűleg hosszabb fül, keskenyebb fej és általában kevésbé szilárd megjelenés jellemzi.

A szemei közelebb kerülhetnek egymáshoz, még jobban előre nézve, és valószínűleg sokkal “érzékenyebbé válnak” a természetben, és fogékonyabbak a visszakeresésre és általában versenyzésre.

Függetlenül attól, hogy ez a fajta felosztás jó vagy rossz-e, az érvelés kérdése.

 

 

A Labradorok visszahozó képessége

labrador tulajdonságai

A legtöbb labrador, még a show-ra tenyésztetteknek is van egy buzgó késztetésük a dolgok keresésére és visszahozására.

Ez gyakran mutatkozik meg abban, hogy a dolgokat a szájukban hordozzák és nem rágják meg.

Az alap kényszer, hogy megkeressék és felvegyék a dolgokat, természetesen a tenyésztés generációinak eredménye a Labrador Retrieverek eredeti célja szempontjából. Az ösztön arra, hogy a dolgokat vissza hozzák természetesen egyéntől változhat.

 

 

Labrador tulajdonságainak összefoglalása

Ezek kutyák barátságos, gyakran túláradó személyiségek és ismertek a jó humorukról.

A labrador show-és terepre tenyésztett fajták közötti különbségek ellenére még mindig sok Labrador-jellemző található mindkét típusnál.

Általánosságban megbízható jó természete, szórakoztató életvitele és az emberi társaság iránti szeretete, amely igazán jellemző rájuk és tette őket olyan népszerűvé, mint társas háziállatok.

Annak ellenére, hogy népszerűsége mind társként, mind pedig munka kutyakutyaként működik, a Labrador elsősorban egy retriever.

Az ő szerepe az, hogy mindenkor közel álljon a gazdájához, addig, amíg meg nem kérik az állatok vagy a madarak visszahozására.

Bármit is kérnek tőle, beleértve a gyengéden kézbe vissza hozatalt, várhatóan szívesen, kérdés nélkül és gyorsan fogja megtenni.

A Labrador magas szintű kooperatív és intelligens temperamentuma tökéletesen tükrözi ezt a szerepet, és ez az ami olyan tökéletessé teszi, hogy a társadalmunk sokféle szerepébe illeszkedjen.

Nem meglepő, hogy ez a kedvelt és sokoldalú kutya az egyik legnépszerűbb háziállat az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és a világ számos más részén.

 

Kik számára alkalmas a Labrador?

Annak ellenére, hogy a Labradorok olyan népszerűek, egyes emberek nem alkalmasak arra, hogy egy nagy kutyával éljenek, amely fiatalos, pusztító, bőséges mennyiségű szőrzetet hullat, és különös jól érzi magát a sárban.

A labradorok olyan szociális és szeretetteljes kutyák, akik nem szeretnek hosszabb ideig egyedül maradni, ezért ha teljes munkaidőben dolgozol, akkor a napi kutyaápolás elengedhetetlen.

Tudj meg többet a labradorokról:

Labrador kutyafajta leírás, jellemzői, betegségei

A további kutyafajtákról itt találsz leírást: kutyafajták

Olvasd el ezt is: kölyökkutya vásárlás előtt

Utoljára frissítve

Hozzászólás