Kezdőlap Életmód Miért nem eszik a kutya – lehetséges okok és megoldások

Miért nem eszik a kutya – lehetséges okok és megoldások

1501
nem eszik a kutya_

Akár évek óta kutyatulajdonos vagy, vagy éppen csak most fogadtad be az első kiskutyádat, nagyon aggasztó lehet számodra, ha kutyád nem akar enni. A kutyák étvágytalanságának számos oka lehet. Fontos, hogy megtaláljuk az okot miért nem eszik a kutya a legjobb kezelés érdekében.

Az első dolog amit szem előtt kell tartani, hogy megbizonyosodjuk a kutya étvágyáról. Ha amiatt aggódsz, mert a kutyád nem annyit eszik, mint az iránymutatások a megvásárolt ételre vonatkozóan, ne felejtsd el, hogy ezek csak átlagok. Sok tökéletesen egészséges kutya csak a csomagoláson feltüntetett mennyiség 60-70% -át fogyasztja el.

Ha egy kutya nem eszik, az anorexiával azonosítják. Ez különbözik az anorexia nervosa-tól, ami az embereknél előforduló étkezési zavar. Ehelyett az anorexia a teljes étvágycsökkenést írja le a kutyáknál.

Mivel az étvágycsökkenés a kutyáknál betegséget is jelezheti, ezért fontos, hogy felkeressük az állatorvosunkat, ha a kutya étkezési szokásai megváltoznak. Különösen fontos, hogy azonnal reagáljunk az olyan kutyák esetében, amelyek általában jó étvággyal esznek.

 

Annak ellenére, hogy a legtöbb kutya egy pár napig megvan étel nélkül, a rossz hatások jelentkezése nélkül, a lehető legjobb, ha minél korábban megoldjuk a problémát.

 

 

Okok, amiért nem eszik a kutya

Akárcsak az emberek, a kutyák is többféle okból ellenkezhetnek. Ezek között:

 • Betegség. A kutyákban jelentkező csökkent étvágy gyakran a betegség jele, különösen akkor, ha a kutya egyidejűleg más tüneteket is mutat. Bár a kutyák étvágya nem feltétlenül jelent súlyos betegséget, az azonnali állatorvosi figyelem fontos, mert jelentős betegség jele lehet, beleértve a rákot, különböző szisztémás fertőzések, fájdalom, májproblémák és veseelégtelenség.
 • Fogászati ​​betegség. Sokszor előfordul, hogy a kutya nem akar enni, mivel valami a szájukban fájdalmat okoz. Ellenőrizzük, hogy vannak e törött vagy laza fogak, súlyos ínygyulladás, és figyeljünk egy esetleges szájban előforduló daganatra.
 • Legutóbbi vakcinázás. Szerencsére számos súlyos és ragályos kutyabetegségre már rendelkezésre állnak injekciós kezelések. Bár ezek az injekciók az elmúlt 100 évben több millió háziállat életét mentették meg, néha káros hatásaik vannak. Ezek többsége okozhat kisebb és rövid, beleértve az ideiglenes étvágytalanságot a kutyáknál.
 • Utazás és ismeretlen környezet. Ha a kutya étvágya rendben volt, amíg el nem mentél vele nyaralni, vagy új helyre költöztél, előfordulhat, hogy a kutya az utazás miatt, vagy az ismeretlen környezet miatt étvágytalan. Egyes állatok mozgásukban is korlátozódnak, és mások idegessé válhatnak vagy kényelmetlenül érezhetik magukat az új helyeken.
 • Viselkedési problémák. Egyes kutyák csak válogatósak, vagy az evés megtagadása olyan helyzetekben történhet, amikor nem érzik magukat komfortosan, például egy agresszív kutya körül vagy egy kényelmetlen edényből. Mivel a kutyákban csökkent étvágyat okozhat a betegség, soha ne tételezzük fel, hogy a kutya válogatós, anélkül, hogy más lehetőségeket megvizsgálnánk.

 

Mi a teendő, ha a kutya nem eszik

kutya nem eszik

Amit tehetsz, hogy segíts a kutyádnak amikor nem akar enni, az attól függ, hogy te és az állatorvosod mit állapítatok meg az étvágytalanság okának.

Ha a kutya étvágytalanságát betegség okozza, az állatorvos javasolhatja a vényköteles étrendet, hogy megfeleljen a kedvence táplálkozási szükségleteinek, miközben az alapbetegséget kezelik.

Néha ezek az ételek nem különösen ízletesek, különösen akkor, ha a kutyád ahhoz van szokva, hogy az általa készített ételeket fogyaszt. Ha a kutya már beteg, nem szabad ráerőltetni az ételeket. Ehelyett beszéljünk az állatorvosunkkal az alternatívákról.

Súlyosabb esetekben az állatorvos étvágy-stimuláló gyógyszereket írhat elő, javasolhat egy folyékony ételt, amit fecskendővel adagolhatunk a kutyánknak.

Ha a kutya csökkent étvágyát viselkedési probléma okozza, ami az étkezéseikor megzavarják, kényelmetlenül érzi magát, számos dolgot megtehetünk, hogy ösztönözzük a kedvencünket enni. Ilynek:

 • Vágás a kezelésekről.
 • A házikedvencként tartott állatokat rendszeres időközönként érdemes táplálni, általában legalább napi kétszer.
 • Tegyük az étkezési időket szórakoztató időtöltésnek a kedvencünk számára, például egy olyan játékkal, ami ételt adagol számára, vagy jutalmazzuk meg a kutyát étellel, ha megcsinál egy trükköt.
 • Vigyük el a kutyánkat sétálni az étkezés előtt.
 • A kutya etetési helyének megváltoztatása. Ha általában más állatokkal etetheti kedvenceit, próbálja meg etetni egyedül. Vagy próbálkozzon különböző tálakkal vagy tányérokkal különböző magasságoknál, hogy megnézze, mi számára a kedvenc. (Néhány falat ételt még a tálkája mellé is tehetünk.)
 • Próbáljunk ki másféle ételeket, például konzervet, ha általában száraz táppal etetjük a kutyát.

 

Ajánlott cikkek a témában:

Miért eszik a kutya füvet?

Mennyit egyen a kutya egy nap?

Mit nem ehet a kutya?

Utoljára frissítve

Hozzászólás