Kezdőlap Kutya egészség 10 ok miért vonyít a kutya

10 ok miért vonyít a kutya

miért vonyít a kutya

Érdekel, hogy miért vonyít a kutya, és miért csinálják ezt elsősorban éjjel? Valójában ez a kutyáknak egy természetes módja a kommunikációra. Vannak azonban más okok is a kutya vonyítására, de a leginkább elfogadott hiedelem az, hogy „a kutyák a farkasok utódai és magukban hordoznak néhány farkasokra jellemző karaktert és a vonyítás ilyen”.

Vannak azonban más elképzelések is, hogy miért vonyít a kutya.

 

 

Miért vonyít a kutya?

1. Vokális  kommunikáció

A farkas üvöltés a vadonban a természetes kommunikációs mód. Üvöltik, hogy üzenetet küldjenek a különálló falka tagoknak, hogy tájékoztassák jelenlétükről és aktuális helyükről. Ez a módszer segít nekik megtalálni egymást. A kutyák örökölték ezt a viselkedést őseiktől. Bár lehet ez a kommunikáció az egyik oka, de van még néhány más ok is, amikor egy kutya vonyíthat.

 

2. Területi jelenlét

A kutyák territóriális magatartása szintén a farkasoktól örökölt jellemző. A kutyák szintén territóriálisak, mint a farkasok, akik falkákban élnek és védelmezik a területüket. Amikor észreveszik vagy úgy vélik, hogy egy másik falkából egy egyed átlépi a határaikat, akkor vonyíthatnak, hogy figyelmeztessék a betolakodót, és tájékoztassák a saját tagokat a mozgásról.

 

3. Szeparációs szorongás

A kutyák természetüknél fogva olyan állatok, amelyek erős szeparációs szorongással rendelkeznek. Ez akkor jelentkezik, ha úgy érzik, hogy szét vannak választva a falka többi tagjától (család), vagy egyszerűen csak hiányzik a család valamelyik tagja. A vonyítással az a céljuk, hogy üzenetet küldjenek a hiányzó tagnak, amelynek jelentése: Itt vagyok, hol vagy? Hasonló viselkedés figyelhető meg a kóbor kutyáknál is, amikor egyedül találják magukat.

Lehet, hogy más észrevetted, amikor a kiskutyák várják az anyjukat, aki távol van, a kölykök elkezdenek üvölteni.

Érdekelhet: Miért remeg a kutya? Ezek a kutya remegés okai.

 

4. Elválasztás szorongás a tulajdonos számára

A kutyák hűséges, szeretetteljes és érzelmes társaink, akik mélyen ragaszkodnak gazdájukhoz és családjukhoz. Azokban abban a helyzetekben, amikor külön érzik magukat, vonyítanak. Általában, amikor egy kutyát egy új helyre visznek, teljesen jól érzi magát, amíg körülötte tartózkodnak és élvezi az új lakóhelyét. De amikor egyedül hagyják őt, előjön a szeparációs szorongás és elkezdenek vonyítani.

 

5. Figyelem felkeltéskutya vonyítás

A kutyák szíves vonják magukra a figyelmedet. Ha nincs lehetőségük elegendő fizikai aktivitásra, vagy idegesek valamiért, akkor szükségük van a figyelemre, amihez bevetnek mindenféle trükköket is. Ez lehet vonyítás is, amivel természetes módon tudják felhívni magukra a figyelmet.

 

Érdekelhet: 6 ok, hogy miért ugat a kutya éjjel!

 

6. Elszigetelődési zavar

Ha egy kutya egyedül maradt sokáig, akkor elszigeteltnek érezheti magát, és szokatlan tevékenységeket folytathat. Sokan panaszkodtak, amikor a házikedvence hosszú ideig otthon maradt, és mikor hazaértek, azzal szembesültek, hogy a kutya szédszedte a bútorokat, vagy összepiszkította a szőnyeget. Emellett a szomszédok is panaszkodhatnak a kutya üvöltésétől és a hangzavaroktól. Valójában az izolációs szorongás közös probléma az összes kutya számára, ami miatt elkezdhetnek váratlanul viselkedni, akár vonyítani.

 

7. Siker és izgalom miatti vonyítás

Amikor a kutya sikeres vagy izgatottnak érzi magát, akkor nagyon büszkék és szeretnék megmutatni, hogy milyen eredményeket értek el, amiért elvárják a dícséretet is. Azonban, ha nem kapják meg a várt visszajelzést és nem gratulálsz nekik bőszen, akkor erre vonyítással fognak válaszolni, hogy dícséretet kapjanak érte, mert ez a természetes kommunikációs mód náluk.
Azt is megfigyelhetted, hogy általában a vadászkutyák vonyítanak, amikor észlelnek valamit vagy sikerrel járnak a vadászat során. Ilyenkor igazán izgatottnak érzik magukat és szeretnék a sikerüket a gazdáik tuttára is adni, akiktől el is várják a dícséretet.

 

8. Orvosi kérdések

Vannak esetek, amikor a kutya azért vonyít, mert beteg, valami fizikai vagy belső fájdalmat éreznek. Lehet, hogy már találkoztál olyan esettel, amikor egy kutya balesetet szenved és vonyít. Tehát ha a kutyád folyamatosan vonyít, akkor ellenőrizned kell, hogy nincs-e fizikai sérülése, vagy nem beteg. Ha a kutyának nincsenek látható sérülései, akkor mindenképp szükséges, hogy meglátogassuk vele az állatorvost.

 

9. Vonyít a kutya, ha izgatott vagy ideges

Ha a kutya mérges vagy szomorú valami miatt, akkor szintén vonyíthat. Jobb, ha tudod vannak zenék, mint pl. az instumental stílus, amit a kutyák legtöbbje nem kimondottan szeret és ettől idegesek lesznek, ami miatt elkezdhetnek vonyítani. De ezen kívül, még van néhány hang amelyek bosszantják őket, mint pl. az ébresztőóra, az elektronikus hangszerek és a szirénák.

 

10. Kutya vonyítás a nagy hangokra válaszul

Ha vonyító hangot adsz ki, akkor lehetséges, hogy a kutyád is elkezd ordítani, vagy amikor egy kutya vonyít, akkor más kutyák is elkezdhetnek üvölteni. Vannak, akik úgy gondolják, hogy ez egy fajta természetes jelzés válaszul. De az oka tulajdonképpen bizonyos speciális hangmagasságú hangok, amik a kutyákat vonyításra késztetik. Néhány példa arra, hogy a kutyák vonyítanak, amikor szirénákat vagy bizonyos hangokat hallanak, például

  • a mentőket,
  • a tűzoltókat és
  • néhány hangszer.

 

 

Miért van, hogy egész éjjel vonyít a kutya?

Először is, nem csak éjszaka vonyítanak, de általában éjszaka teszik. Számos megfontolásból teszik.

Talán azért, mert ilyenkor van a legtöbb kóbor kutya.

Egy másik ok lehet az, amiért általában éjszaka vonítanak, mert nappal sok más zajt is hallanak, így a nap folyamán inkább pihennek és kevésbé aktívak, de éjjel, 23 óra után indulhat a buli. Ilyenkor jobban hallják egymást és szabadon tudnak kommunikálni.

Nappal általában ilyen megfontolásokból ritkán vonyítanak, mivel az üvöltõ hangjuk elveszik a többi más hang között.

Biztos már találkoztál olyan jelenséggel, hogy a kóbor kutyák együtt játszanak éjjel 11:00 után, vagy kora reggel 5:00 körül. Napközben azonban ritkán látni ilyet. Általában nappal szünetet tartanak és éjszaka aktívak. Így kevésbé van okuk vonyítani a nap folyamán.

Előző cikkVicces beszélő kutyák – válogatás (videó)
Következő cikkViccesek a kutyák, amikor nem akarnak menni fürödni. Ezen tuti mosolyogni fogsz. (videó)