Kezdőlap Kutyafajták 10 orosz kutya, a messze Oroszországból

10 orosz kutya, a messze Oroszországból

Közép-Ázsiai juhászkutya

Oroszország a világ legnagyobb országa, amely 11 különböző időzónát fed le. Ez elég nagy hely ahhoz, hogy sok kutyafajta kifejlődjön és vannak is bőven. Az orosz kutyafajták egyedülállóan kifejlődtek, hogy túléljék a durva orosz éghajlatot, és mindannyian különböző célokat szolgálnak.

 

Itt van 10 a népszerű orosz kutyafajták közül

1 – fekete orosz terrier

fekete orosz terrier

A fekete orosz terrier az 1940-es években alakult az akkori Szovjetunióban. Többnyire katonai munkakutya volt, és a megszállt országokból importált fajták sokaságának tenyésztésével jött létre, mint például az Óriás Schnauzer és a Rottweiler. Érdekesség, hogy 1957-ig a fekete orosz terrierek csak a moszkvai Red Star Kennelből származtak.

 

2 – Bolonka

bolonka

A Bolonka egy orosz Bichon típusú kutya, amely két fajta kereszteződése, a Franzuskaya Bolonka és a Bolonka Zwetnaya. A fajták őse egy francia kutya volt a cári Oroszországban a 18. és 19. században, és főként a gazdag nők divatos társaként tenyésztették.

 

3 – Borzoi

borzoi

A Borzoi, vagy az orosz farkaskutya, egy agár fajta, amely a 9. és 10. századból származnak vadászkutyaként volt tenyésztve. A Borzoit főként nyúlak, rókák és farkasok vadászatában segédeztek. Később kedvelt háziállatokká váltak.

 

4 – Kaukázusi juhászkutya

kaukázusi juhászkutya

A kaukázusi juhászkutya, vagy a kaukázusi Ovcharka egy Molosser fajta, amely a Kaukázus-hegységből származik. A kaukázusi kutyák nagy része hasonló jellegű, és régiónktól függően csak kis mértékben változik, bár keresztezettek. A kaukázusi juhászkutyát az állattállomány őrzésére és őrkutyának tenyésztették, ismert az agresszív természetéről.

 

5 – Közép-Ázsiai juhászkutya

Közép-Ázsiai juhászkutya

A közép-ázsiai juhászkutya az egykori Szovjetunióból származik, és zintén az állat- és vagyon őrzésére tenyésztődött. A fajtát gyakan használták a hagyományos kutyaviadalokon, ahol a kutyák gyakran komoly sérüléseket okoztak egymásnak. A pásztorok és gazdák sokszor egymás ellen állították ki a hímeket, hogy megtalálják a csoport legmeghatározóbb kutyáját, ami nem feltételnül jelentette azt, hogy ő a legagresszívabb.

 

6 – Laika – orosz kutya

laika

A Laika egy Oroszországból származó vadászkutya, ismert volt a vadászati ​​módszeréről, amelyet ugató megejelölésnek is neveztek, amelyben „rámutatott” a vadra az ugatásával. A fajtát négyféleképpen választották szét, és a 19. és 20. századig gyakran alkalmazták, amikor az iparosítás más típusú vadászkutyákat hozott Oroszországba.

 

7 – orosz spániel

orosz spánial

Az orosz spániel 1951-ben lett szabványosítva, és különböző spánielek kereszteződéséből alakult ki. A Cocker spánieleket vadászatra használták Oroszországban, de kevéssé tudták alkalmazni őket, mert kis méretük nem tette őket igazán alkalmassá a durva orosz terepeken. A hosszabb lábú fegyveres kutyák tenyésztése hamar népszerűvé vált.

 

8 – orosz toy terrier

orosz toy terrier

Az orosz toy terriert kizárólag Oroszországban tenyésztették, amíg politikai elszigeteltségük csökkent. Két típus létezik: egy sima és hosszú szőrzetű kutya, melynek különböző szabványai 1966-ban rögzültek. Az 1990-es évekig a fajta már a hazáján kívül is ismert volt, és a vasfüggöny leomlása után népszerűbbé vált. Eredetileg őrző és patkányfogónak volt szánva.

 

9 – szamojéd

szamojéd

A szamojéd eredetileg a szibériai samoyed emberek rénszarvas terelő és szánhúzó kutyája volt. Sűrű bundája meleg és biztonságos volt a rendkívül szigorú téli körülmények között. A legújabb kutatások megerősítették, hogy a szamojéd egyike a legősibb kutyafajtáknak, és több mint 3000 éve tenyésztik és képzik őket.

 

10 – szibériai husky

szibériai husky

A szibériai husky az egyik legősibb kutyafajt, ami a különböző kutyafajták DNS elemzésével is alátámasztott. A szigorú szibériai éghajlaton szánhúzó és húzó kutyaként tenyésztették ki. A fajta segített az embereknek túlélni a sarki teleket. Az 1925-ös alaszkai diftéria (torokgyík) kitörése során népszerűsödött, amelyben egy szibériai Husky csapat képes volt szérumot szállítani több mint 600 mérföldön keresztül, amikor egyetlen más közlekedési mód sem tudta keresztüljárni az éghajlatot.

Előző cikkMiért nem eszik a kutya – lehetséges okok és megoldások
Következő cikkKutya dominancia jelei és kezelése