Kezdőlap Kutyafajták 12 igazán különleges a kínai kutyafajták közül

12 igazán különleges a kínai kutyafajták közül

kínai tarajos kutya

A kínai újévre február 19-én lehet számítani, ebben a cikkben viszont azokról a csodálatos kínai kutyafajtákról tudhatsz meg többet, amelyeket Kínában tenyésztettek ki. A bolyhos bundájú kutyák és az óriás őrző fajtáktól a szőrtelen kutyákig és a ráncok bőrűekig a kínai kutyák talán a legszembetűnőbb fajták a világon.

 

Itt van 12 igazán különleges a kínai kutyafajták közül

1# 1 – kínai Shar-Pei

Egy könnyen felismerhető fajta a ráncok és a piciny fülek miatt, úgy tűnik, hogy a Shar-pei eredetileg a Tai Lin kis faluja körül alakult ki 200 körül. Ők nagyon védelmező kutyafajtaként váltak ismertté, kiválóan őr kutyák.

 

2# 2 – Chongqing kutya

A listán szereplő egyik kutya akiről valószínűleg soha nem hallottál, úgy tartják, hogy ő a kínai Shar-Pei elődje. A kínai Chongqing Kutya Promóciós Bizottság szerint, ez a fajta nem egy ember által kitenyésztett fajta, hanem egy “természetes” faj. A kínaiak kizárólag munkaképességükért tenyésztették őket. Úgy ismertek, hogy jó védők, munkások, vadászok és családi kutyaként is kedveltek.

 

3# 3 – Kínai bóbita / tarajos kutya

Ez a kutya egészen legendás, amit ezzel a szokatlan megjelenéssel érhetett el. Úgy gondolják, hogy az afrikai szőrtelen kutyák kínai tengerésztársai tenyésztették ki. A tengerészek a hajók fedélzetén tartották őket, hogy vadászhassanak a kártevőkre.

 

4# 4 – Chow Chow

Egy másik könnyen felismerhető fajta, a Chow Chow valószínűleg olyan régre nyúlik vissza a története, mint a Shar Pei, és úgy alakult ki, mint egy mindenre alkalmas kutya, beleértve a vadászat, a terelés, szánhúzó, sőt még védelmet biztosító kutya is. Ők egyike azon kutyafajtáknak, amelyeknek kék-fekete nyelve lehet.

 

5# 5 – Kunming Wolfdog

Nincs túl sok információ erről a fajtáról, amely valójában egy farkas-hibrid, amelyet az 1950-es években hoztak létre, összekeverve a farkasokat a pásztor kutyákkal. A fajtához hasonlóan a német juhászkutya hasonlít, így lehetséges, hogy a családjukban van kapcsolat. 1988-ban hivatalosan elismerték Kínában, ahol elkezdték használni a rendőrség és a katonaság számára.

 

6# 6 – japán Chin

Bár a név japán eredetű, ez a kis öleb valójában Kínában lett kitenyésztve. Egyesek szerint a “kizárólagos célja a császári palota hölgyei kíséretében és a kínai arisztokrácia körének felmelegítése volt”. Meg kellett dolgozniuk a vacsorájukért.

 

7# 7 – pekingi

Pekingese puppy | iStock.com/utreht

Peking után (most Bejiing) nevezték el a kis pekingit Kínában, amikor először a 8. században kifejlődtek. Csak a királyok birtokolhatták őket és akik eltulajdonították egyet, azokra halálbüntetés várt.

 

8# 8 – Mopsz

Pug puppy | iStock.com/fongleon356

Mindenki ismeri ezt a fajtát – szórakoztató, furcsa és félreérthetetlen az orrában és mély ráncokban. A legtöbben azonban nem tudják, hogy az egyik legrégebbi kutyafajta, amelyről feljegyzések i.e. 400 körülről is voltak. Kína a legjobb lehetőség az eredetükre, ahol a fajta a buddhista kolostorok kedvence volt Tibetben. Képzeld el, hogy megpróbálsz meditálni, miközben egy mopsz ugrál körülötted?

 

9# 9 – Shih Tzu

Nem sokat tudunk ennek az aranyos ölebnek az eredetéről. Tudjuk, hogy a Shih Tzu egy régi fajta, valószínűleg már 624-ben ismert volt, és az egyik szent kutya volt Tibetben.

 

10# 10 – Xiasi Quan kutya

Ez egy másik kínai fajta, amiről valószínűleg még nem hallottál. Xiasi városban tenyésztették őket, mint vadászkutya. Ezek úgy is ismertek, hogy gyorsak, mozgékonyak és könnyen taníthatóak.

 

11# 11 – tibeti masztiff

Ez a könnyen azonosítható fajta már évszázadok óta létezik, bár nincsenek nyilvántartások és konkrét dátumok. Az írásos beszámolók egy nagy kutyát említenek még Kr. E. 1100-ban. Úgy ismertek, hogy kiváló terület őrző kutyák az otthonunk körül. Rendkívül értéke kutyákról van szó, az utóbbi években egy aranyszínű szőrű kiskutyát Kínában 2 millió dollárért értékesítettek.

 

12# 12 – tibeti spániel

Egy másik kolostorokat megjárt kutya és az “oroszlán kutyák” kultúrájának egy része Kínában a tibeti spániel. Eredetileg a fajta nagyban különbözött attól függően, hogy hol nőtt fel. Házikedvencként tekintenek rájuk, nagyon hasznos állatnak tartották már régóta a tibetiek.” Különösen jók jelző kutyaként, mivel nagyon éberek és szeretnek ugatni.

Előző cikkLegkedveltebb Tacskó nevek
Következő cikkA probléma a kutyakölykökkel