Kezdőlap Kutya betegségek 6 ok, hogy miért liheg a kutya

6 ok, hogy miért liheg a kutya

kutya liheg

Már biztosan láttad a kutyádat lihegni. Ha együtt jártok sétálni, vagy futni, akkor nem szokatlan, hogy mindketten lógatjátok a nyelveteket és liheg a kutya! Szeretjük azt hinni, hogy ez azért van, mert biztosan boldogok – és a lihegő kutya valójában úgy néz ki, mint egy nagy boldog mosoly, igaz? De a kutyád több okból is liheghet. Néhány esetben, a kutya lihegés megkövetelheti, hogy lássa egy állatorvos. Éppen ezért jó, hogy ha megismered te is a lehetséges okait a kutya lihegésének, hogy ha kell elég figyelmet tudj szentelj neki.

 

 

Miért liheg a kutya?

1. Hűti magát

liheg a kutya

A kutyád nem izzad, mint egy ember, de ők más módon hűtik magukat. Sok kutya szereti lehűteni magát a medencében vagy egy lavor vízben vagy egy pocsolyában. De az oka annak, hogy a kutyák lihegnek, amikor melegük van, hogy a levegőt a testükön keresztül cirkulálják, hogy megtartsák a test hőmérsékletüket. Ha észreveszed, hogy a kutyád liheg, miközben kint ültök a melegben, állj meg egy pillanatra és győződjön meg róla, hogy eléggé hidratált e, van mit innia és keress számára egy árnyékos helyet, vagy menjetek fedett helyre és használd a légkondicionálót mindkettők számára.

 

 

2. Hőguta

Ha a kutyát túl sokáig tartjuk a nagy melegben, akkor hőgutát kaphat. Ilyen, ha a tűző napon az autóban hagyja egy felelőtlen gazdi. Az árnyék és a víz segíthet, de a kutyád még akkor is túlmelegedhet, ha hozzáfér ezekhez a dolgokhoz. A legjobb, ha veled tart a kutyád, nem pedig hosszú ideig egyedül hagyod az autóban. Már tudjuk, hogy az egyik oka annak, hogy a kutyák lihegnek, hogy hűtsék magukat, de ez sajnos nem elegendő számukra a hőguta elkerülésére.

 

 

3. Szorongás

kutya szeparációs szorongás kezelése 

A túlzott lihegés arra is utalhat, hogy a kutya aggódik vagy fél. Észrevehető ez a „stresszes lihegés”, amikor a kutyát egy új, számára ismeretlen helyzet elé állítjuk. Hangos zajok, például tűzijátékok és mennydörgés is előhozhatja. Ha úgy érzed, hogy a kutyád a félelem vagy a stressz miatt szenved, akkor akkor segíts neki, próbáld megszüntetni ezeket a zavaró tényezőket.

Érdekelhet: Szeparációs szorongás kutyáknál

 

 

4. Betegség

Egyes kutyák lihegnek, amikor valamilyen betegségben szenvednek – különösen légzőszervi megbetegedések vagy szívbetegségek esetén. A légzőszervi megbetegedés megnehezíti a kutya lélegzését, gyakran tüsszögést és köhögést okozva, vagy a szonuszok eltömődését. A szívbetegség hirtelen feltolja a pulzusszámot, így a kutyák lihegni kezdenek, hogy elegendő levegőt kapjanak. Ha a kutya pihenés közben is liheg, akkor mutassuk meg az állatorvosunknak.

 

 

5. Allergia

miért liheg a kutya

A kutyák akkor is liheghetnek, ha allergiásak. Ha valaha is voltál már allergiás, akkor jól tudod, hogy nehéz lesz a légzés. A légutak gyulladtak vagy összehúzódnak, ami a kutyádat a nehezebb lélegzésre ösztönözheti. Figyelj a zihálásra, és ha kell ellenőriztesd az állatorvossal, hogy a kutyádnak van-e szezonális allergiája.

 

 

6. Mérgezés

Ha liheg a kutya, az annak a jele is lehet, hogy a kutyád mérgezésben szenved. A megmérgezett kutyák lehetnek letargikusak, vagy hányhatnak. A méreg nem mindig az, amire gondolsz – sok dolog van az otthonainkban, ami káros lehet a kutyáink számára. Valószínűleg legalább a 10 élelmiszertől, amiről nem tudtad, hogy megsértheti a póznát az otthonában. Győződjön meg róla, hogy a számlálók tiszta és a fedél a szemetesek.

Kapcsolódó: Kutya mérgezés: 3 dolog amit tenned kell, ha a kutyád mérgezésben szenved

Előző cikkKutya nyáladzás okai?
Következő cikkKutya fájdalom jelei: 8 jel, ami a kutya fájdalmára utalhat