Kezdőlap Kutya tréning 20 Legagresszívabb kutyafajta

20 Legagresszívabb kutyafajta

agresszív kutyafajták

Vannak emberek, akik kifejezetten az ölebeket részesítik előnyben, míg mások a nagytestű vicsorgó kutyák társaságát élvezik igazán. Minden kutyafajta más és más. Vannak köztük álomszuszékok és igazán energikusak, illetve néhányuk agresszívabb a többinél.

Minden jövőbeli kutyatulajdonost és örökbefogadót arra buzdítanék, hogy különösen az első alkalommal, de mindig körültekintően válasszon magának társat. Habár a legtöbb állat csak bizonyos speciális körülmények között képes az agresszióra, néhány kutyafajtának azonban jóval gyengébb az idegrendszere, illetve erősebb a vadászösztöne.

Néhányan úgy hiszik ezek a fajták veszélyesebbek lehetnek társaiknál, ám ez nem helytálló kijelentés, a legfontosabb, hogy megértsük a kutyák viselkedésének miértjét.

Számtalan háztartásban élnek békében ezek a kutyusok, minden agressziós probléma nélkül. Abban az esetben, ha tisztában vagyunk a kiválasztott élőlény karakterével, akkor könnyedén képesek leszünk megbirkózni az esetleges agressziójából adódó következményekkel.

Gondold végig, hogy milyen tulajdonságokat szeretsz egy ebben és mindenképpen ragaszkodj az elképzeléseidhez, amikor meghozod a végső döntést. A tapasztalataidnak megfelelően válassz egy olyan állatot, amelyet könnyen tudsz majd kezelni.

 

 

A különböző kutyafajták agressziójának kutatása

Rengeteg tanulmány készült a múltban a különböző kutyafajták viselkedési formáiról és arról, hogy a genetikájuk mennyiben befolyásolja a személyiségüket. Többek között vizsgálták már a kutyáknál tapasztalható kényszerességet(1,2), a reaktivitást, az alkalmazkodóképességet, az előzékenységet, az óvatosságot (*), a kiképezhetőséget, a merészséget és a közvetlenséget(*).

A különböző fajtáknál tapasztalható agresszió is erősen köthető a genetikához. A legmeggyőzőbb kutatás 2016-ban került publikálásra, amelyben feltérképezésre került, hogy a többszáz kutyafajt közül melyik hogyan birkózik meg a félelmeivel és az agresszivitásával.

A tudósok arra a megállapításra jutottak, hogy a kutyák agyának amigdala és hipotalamusz részei felelnek az agresszióért, a félelemért, a szorongásért és a vadászösztönért.

Különböző genotípus adatok megvizsgálása után bizonyítást nyert, hogy a fajták között eltérés mutatkozik elsődlegesen a félelem és az agresszió fajtái között:

  • félelem az idegenektől
  • igenek által kiváltott agresszió
  • kutyák által kiváltott agresszió
  • a tulajdonos által kiváltott agresszió
  • kutyák versengése

A szakértők felfedezték, hogy a félelem és az agresszió létrejöttében a különböző genetikai jellemvonások játszanak főszerepet, így agyműködés befolyásolása csak egy tényező a sok közül.

Ezenkívül az is igazolást nyert, hogy a kutyusok mérete és az agressziójuk nagysága között fordított arányosság van, a kis és közepes termetű ebek sokkal agresszívebbek, a nagyobb társaiknál.

Természetesen néhány esetben a tulajdonos személye is befolyással bírt a kutyusok személyiségére, illetve a chr18chondrodysplasia jelenléte és az agresszióra/félelemre való hajlam között is párhuzamot tudtak vonni.

Végeredményben elmondható, hogy bár számtalan olyan tényezőt sorolhatnánk fel, amely befolyással bír a kedvencünk viselkedésére, a tudósok a fajtaspecifikus agressziót négy kategóriába sorolták:

  1. fejlődési és környezeti alkalmazkodó képesség (*)
  2. molekuláris, biokémiai és képalkotó tényezők felbukkanása stresszhatáskor (*)
  3. a kutya fiziológiai és mentális állapota (*)
  4. a fajta képessége, hogy a negatív hatásokat enyhítse. (*)

 

 

A 20 legagresszívabb kutyafajta – agresszív kutyafajták listája

1Farkas hibrid

A farkaskutya a legelterjedtebb farkasszerű kutyafajta. Leggyakrabban a szürke farkas és a kutya keresztezéséből jön létre. Magától értetődő, hogy ez a típus a hatalmas vadászösztönének köszönhetően teljesen kiszámíthatatlan. Mellette nincs lehetőséged a háznál más, kisebb állatokat is tartani, mert a farkaskutya sorra meg fogja próbálni levadászni, bántani vagy akár meg is enni őket. Hozzájuk mindenképpen egy tapasztalt gazda illik, aki nem engedi, hogy a kutya domináljon a kapcsolatukban.

 

2Cane Corso

A cane corso külsőre is egy igen agresszív kutyának tűnik, a látszat pedig nem csal, a legtöbb szakértő is így skatulyázza be ezt az állatot. Ennek köszönhetően manapság egyre gyakrabban alkalmazzák őket a rendőrségnél. A cane corso a canis pugnax leszármazottja, évszázadokkal ezelőtt a római háborúkban ezeket a kutyákat használták. Természetesen a cane corso akkor igazán agresszív és veszélyes, ha nem foglalkoznak vele szakértelemmel és nincsen jól kiképezve.

 

3Bullterrier

A közvélemény hosszú ideje úgy tekint a bullterrierre, mint egy hűséges családtagra. Azonban nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy ezek a föld egyik legveszélyesebb, ugyanakkor talán legkisebb termetű kutyái.

Mindenképpen gyakorlott kutyatartóhoz való, első kutyának nem igazán javasolt. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a bullterrierek ölebek, pedig valójában igazi nehézsúlyúak, szikár izmokkal megáldva. Amennyiben nem részesülnek a megfelelő kiképzésben és nem kerül megértésre a személyiségük, a bullterrierek hajlamosak az agresszivitásra és a nehéz kezelhetőségre.

 

4Afrikai oroszlánkutya

Az eredetileg Afrikában őshonos afrikai oroszlánkutya egy hatalmas házőrző, aki a kezdetektől az oroszlánokat igyekszik távoltartani a jószágoktól és a farmtól. Ezek a kutyák úgy fejlődtek ki, hogy folyamatosan éberek és minden pillanatban készek legyenek arra, hogy harcba szálljanak a közeledő fenyegetéssel szemben.

Igen tartózkodóak az idegenekkel szemben, valamint kifejezetten érzékenyen is reagálhatnak rájuk. Pozitív megerősítés használata az egyetlen mód arra, hogy ezzel a kutyával haladást érjünk el és mindenképpen ajánlatos egy szakember segítségét igénybe venni az idomításához.

 

5Argentin dog

Az argentin dog egy Argentínából származó fehér és igen izmos állat, amely az agressziója okán nem csak az Egyesült Királyságból, de sok más országból is kitiltásra került. Kifejezetten olyan nagyvadak levadászására tenyésztették ki, mint a puma vagy a vaddisznó.

Ez a gyönyörű állat kifejezetten jól illik, a kissé vadabb külvárosi környezetben élő családokhoz. Az argentin dog egy nagyszerű és hatalmas vadászkutya, akinek hozzáértő és tapasztalattal rendelkező gondozóra van szüksége.

 

6Boerboel

A boerboel kutyafajta Dél-Afrikából származik, ahol eredetileg házőrzésre és a nyáj védelmére használták az oroszlánokkal és leopárdokkal szemben. Ezenkívül a sérült állatok nyomon követésekor is bevetették, hogy tartsa biztonságban addig a zsákmányt, amíg a gazdája meg nem érkezik.

A boerboel egy nagyon hűséges óriáskutya. Extrém módon tudja védelmezni a családját és a tulajdonát, ez az oka annak, hogy felkerült erre a listára. Dél-Afrikában még ma is használják őket a farmok őrzésére. A boerboeloknak a mezőgazdasági környezet tökéletesen megfelelő, tekintve, hogy együtt tudnak munkálkodni a gazdáikkal és ügyesen távol tartják a nemkívánatos behatolókat a birtoktól.

 

7Basenji

Furcsának tűnhet először, hogy egy apró és első látásra aranyos kutyus mit keres a legagresszívebbeknek fenntartott felsorolásban, a magyarázat az állat történetében és genetikájában keresendő. A közép-Afrikából származó basenji egy agárféle. Vagyis bármilyen kisebb termetű állatot pillantson is meg rögtön bekapcsol benne a vadászösztön és egyszerűen nem képes nyugton maradni. Ha létezik nevelhetetlen kutya akkor az ő.

Nagy óvatossággal és fenntartásokkal viseltetnek az idegenekkel szemben és igazán csak egy személynek engedelmeskednek. Mielőtt magadhoz vennél egy basenjit, mindenképpen konzultálj egy tapasztalt trénerrel, akinek volt már dolga ezzel a fajtával.

 

8Bernáthegyi

A filmekben megjelenő jólelkű kutya karaktere szöges ellentétben áll a valósággal, ahol ezek az állatok a világ legjobb mentőkutyáiként vannak számontartva, azonban az agressziószintjük nem mondható alacsonynak. A hatalmas termetű és tehetséges ebek Svájcból és az Olasz Alpokból származnak.

Évszázadok óta használják őket a lavináknak áldozatul esett emberek kimentésére. A valaha volt legjobb mentőkutyák, ők akkor érzik igazán jól magukat, ha dolgozhatnak és feladatokat kapnak. A legfontosabb, hogy már kiskoruktól kezdve társasághoz legyenek szoktatva és szakszerű nevelésben részesüljenek, ezzel megelőzhető (bizonyos fokig) az agressziójuk.

 

9Amerikai Bulldog

Az amerikai bulldog robusztus megjelentésével ellentétben valójában egy nagyon barátságos és hűséges fajta. Úgy hírlik, hogy ezek a kutyák hajlamosak a túlzott magabiztosságra és a makacskodásra, ezek a tulajdonságok pedig nehezen kezelhetővé és nevelhetővé teszik őket. Megfelelő oktatással és odafigyeléssel tökéletes családi kutyává válhatnak, ám enélkül teljesen elvadulnak és igen veszélyessé válnak.

 

10Akita Inu

Ez a közepes termetű, nagyszerű spitz Japánból származik. Két változata létezik, az egyik az Akita Inu Japánból, illetve az Akita, aki az amerikai rokona. Bármelyikről is legyen szó, nagyon erős és határozott teremtmény jóadag vadászösztönnel megáldva. A családjukhoz rendkívüli mértékben kötődnek, de idegenek jelenlétében borzasztóan zárkózottak és védelmezőek a területüket illetően, ilyenkor extrém agresszióra is hajlamosak.

 

11Chow Chow

A chau chau-k igen távolságtartó és erősen független személyiségek, akiknek sokkal több figyelemre és megfelelő, rendszeres edzésre van igényük, mint bármilyen más állatnak. A szocializálásuk kulcsfontosságú, mert alapvetően nem igazán szívlelik az ismeretleneket és a jelenlétükben hajlamosak nagyon hevesen védelmükbe venni a gazdájukat.

Sokan úgy vélik, hogy a valaha volt legagresszívebb kutyafajta, erre a következtetésre az az egyszerű tény utal, miszerint a chau chauk tudják magukénak a legtöbb dokumentált kutyaharapásos esetet. Rengeteg testmozgásra tartanak igényt, máskülönben kiszámíthatatlanná, agresszívvé és veszélyessé válnak.

 

12Dobermann

A dobermannok nagyon lojálisak és éberek, ez teszi őket az egyik legjobb őrkutyává. Csak akkor támadnak, ha provokálják őket, illetve csak más kutyákkal és idegenekkel szemben lépnek fel támadólag. Ennek ellenére, a téma szakértői, bár tisztában vannak az extrém agresszivitásával, még így is odáig vannak ezért a fajtáért. Nehéz személyisége miatt, kezdő kutyatartóknak semmilyen körülmények között sem ajánlatos választás.

 

13Alaszkai Malamut

Egy másik farkasszerű kutya az alaszkai malamut, aki bár a szibériai husky rokona, azonban nálánál sokkal nagyobb nem csak a személyisége, de a termete is. Az agresszivitásukkal is túlszárnyalják a huskykat, nem titok, hogy a legtöbb kutyatartónak meg fog velük gyűlni a baja.

Ha nem kapják meg a napi testmozgás adagjukat elunják magukat, ennek következménye pedig, hogy rombolásba kezdenek. Rettenetesen nehéz őket idomítani és házőrzőnek sem éppen a legmegbízhatóbbak. Hatalmas vadászösztönnel vannak megáldva, éppen ezért nem jönnek jól ki más kisebb állatokkal.

 

14Rottweiler

A rottweiler egy erős kutyafajta, aki a nyáj terelésére és őrzésére lett kitenyésztve. Rettegett hírnevét a magas harapási statisztikájának köszönheti. Ez a nagy munkabírású állatt nagyon gyorsan, nagyon agresszívvé képes válni, különösen akkor, ha rosszul van tartva, esetleg elhanyagolják, bántalmazzák vagy felelőtlenül bánnak vele.

Érdemes már a korai időszakban megkezdeni a szocializációját, hogy érintkezni tudjon más kutyákkal, emberekkel és állatokkal, de nagyon fontos az elővigyázatosság és a körültekintés is.

 

15Németjuhász

A németjuhászok rettenthetetlen, magabiztos és kiemelkedően okos állatok. Őket használják a leggyakrabban nem csak a katonaságnál, de a rendőri egységeknél is. A foglalkoztatottságuknak hátterében az áll, hogy nagyon könnyen idomíthatóak.

A németjuhászok alapvetően nagyon hevesen védelmezik nem csak a területüket, de a családjukat is. Ezek a kutyák igénylik a korai társasági érintkezést és a hozzáértő nevelőt, aki tisztában van a vágyaikkal. Megfelelő eszközök és kiképzés hiányában könnyen kártékonnyá és nagyon agresszívvé tudnak válni.

 

16Boxer

A bokszerek kivételesen önfejű, szikár kutyák, akiknek az energiaszintjük igen magas és nem ritkán a világ legagresszívebb kutyájaként tartják őket számon. Hiszen nem csak a vadászatokban veszik nagy hasznukat, de az első világháborúban is részt vettek, mint őrkutyák.

Ebből egyenesen következik, hogy ők is nagyon védelmezőek, de megfelelő gyakorlatokkal és edzéssel szépen fejleszthetőek is. Egy bokszer harapása nem kis sérülést is képes eredményezni, éppen ezért kell őket alaposan idomítani és folyamatosan elfoglaltságot találni a számukra.

 

17Német dog

Az agresszív kutyák spektrumát tekintve a német dogok viszonylag a végén helyezkednek el, őket általában, mint gyengéd óriások ismerjük és igen népszerű javaslat lakáskutyának is. Az előbbi állítás azonban csak akkor helytálló, ha rendes nevelésben részesült az állat. Ha nem tudunk bánni ezekkel az extra nagy kutyákkal, akkor végérvényesen el is vadíthatjuk őket. Gyakran már a megjelenésükkel is félelmet keltenek, hogy megtámadjanak bárkit is igen valószínűtlen.

 

18Bullmastiff

A bullmasztiff hatalmas és erős fajta, aki rettenetesen hűséges a családjához. Ő is tipikusan egy olyan fajta, aki igényli a tapasztalt gazdát, olyat, aki tudja mit csinál. Ha ez nem valósul meg, akkor rövid időn belül romba fogja dönteni az otthonodat. Ha egy bullmasztiff adoptálásán gondolkodunk, akkor a szocializációjának és a képzésének sok időt kell szentelnünk, ezzel elkerülhetjük, hogy egy szörnyeteggé avanzsáljon.

 

19Szibériai Husky

A szibériai husky a világ egyik legnépszerűbb háziállata és rengetegen úgy tekintenek rá, mint egy ölelni való plüssmackóra. Ezzel ellentétben a szakértők az legveszélyesebb kutyák egyikeként jegyzik. A már megemlített alaszkai malamuthoz nagyon hasonlatos, de valamivel kisebb termetű és természetű jószágról beszélhetünk. Irdatlan mennyiségű testedzésre és impulzusra tart igényt. A huskyk természetükben nagyon közel állnak a farkasokhoz, ez teszi őket igazán kiszámíthatatlanná. Ez a típus másik két fő jellemvonása: a makacsság és a dominancia. Ennek eredménye, hogy hihetetlenül nehéz irányítani és lefoglalni őt, hogy ne unják el magukat.

 

20Pitbull

Semmilyen, e témában íródott cikk nem lehet teljes, ha nem szerepeltetjük rajta a pitbullokat is. A pitbull megnevezés alá több különböző fajta is betagozódik, hiszen igen szorosan kapcsolódnak egymáshoz.

Az amerikai pitbull terrierek, az amerikai staffordshire bullterrierek, a bullterrierek és a staffordshire pitbull terrierek mind ugyanabba a családba sorolandók. Kezdetben a pitbullokat csaliként vetették be bikák és medvék előcsalogatására. Ma a kutyaviadalok legnépszerűbb szereplői, ez is hozzájárul ahhoz a sztereotípiához, ami mindenki számára közismert, miszerint természetszerűleg ők a világ legveszedelmesebb kutyái.

Előző cikkLusta kutyafajták, azoknak akik inkább otthon lazulnak
Következő cikkVajon a kutya ehet kenyeret?