Kezdőlap Kutyafajták Border Collie tulajdonságai: 10 dolog amit nem tudtál a Border Collieról

Border Collie tulajdonságai: 10 dolog amit nem tudtál a Border Collieról

border collie tulajdonságai

Intelligens és energikus, a Border Collie a pásztorkutyák bajnoka – de nem mindenki számára ideális kutyák. Itt van tíz dolog, amit lehet nem tudsz róluk, Border Collie tulajdonságai:

 

 

Border Collie tulajdonságai

1. Minden modern Border collie egy kutyától származik, ő az Old Hemp névre hallgatott, aki 1893-ban született és több mint 200 utódot adott a világnak. A név az eredetüktől származik: A “border” rész arra utal, ahol eredetileg származik, Northumberland-ban tenyésztették, Skócia és Anglia határán; a “collie” rész a kelta szógyűjteményből származik, aminek a jelentése hasznos vagy hűséges.

2. A terelő kutyák a rómaiaktól származnak, akik elhozták őket a Brit-szigetekre, de mivel az eredeti kutyák Észak-Afrikából származtak, a hideget kevésbé viselték jól. Végül a Vikingek keresztezték a kutyáikat a nagyobb római és kisebb brit kutyákkal. A 16. században ezek a kereszttenyésztések különböző terelő kutyákat eredményeztek, mint például a hosszúszőrű skótjuhász, a shetlandi juhászkutya és a bearded collie.

3. Hihetetlenül intelligensek és gyakran szerepelnek a legokosabb kutyafajták között. Képesek megtanulni rengeteg szó parancsot, valamint a kézmozdulatokat és a sípjeleket. A hátrány természetesen az, hogy könnyen unatkozhatnak vagy csalódottság érzésük lehet, ha nem kapnak megfelelő szellemi stimulációt. Ezeknek a terelő kutyáknak a többi fajtacsoporttal szemben, több munkára van szükségük ahhoz, hogy kielégítsük a szükségleteiket, ezért olyan dolgok, mint az agility vagy a különböző képzések hasznosak lehetnek számukra.

4. Abból a képességből adódóan, hogy gyorsan megtanulják az emberi szavakat, a Border Collie-kat nyelvészek tanulmányozták, akik arra jutottak, hogy olyan kommunikációs készségük van, mint a legközelebbi főemlős rokonaink sem.

5. A világ legokosabb kutyájának tartott Chasernek – aki amúgy egy border collie -szókincse 1000 szóval a legtöbb minden nem emberi állat között.

6. A Border Collies híres a “lapulásról” és a “bámulásról” – ezek a képességet teszik lehetővé, hogy olyan kiváló terelő kutyák legyenek. Képesek mozogni, miközben alacsonyan maradnak a földön, és az intenzív tekintetük, amit az állatokra meresztenek, hogy irányítsák őket.

7. Nem csak a terelésre valók. A Border collie kiválóan alkalmazható a kereső és kutató munkákban is, de remek terápiás kutyák is, de még a liba vadászatban is jól jeleskednek.

8. A fajta népszerű volt a előkelő és híres emberek körében is. James Dean Border Collie-ja Tuck is híres volt.

9. Az utóbbi években talán kicsi visszaesést tapasztaltak a népszerűségben, azonban a Border collie még mindig a legnépszerűbb fajták között a szerepel az egész világon. Valószínűleg ez azért van, mert sok energiát és foglalkozást igényelnek a tulajdonosok részéről, és miközben könnyen taníthatóak, gyorsan meg tudják tanulni a rossz dolgokat is, ha már korán nem tanítjuk őket.

10. Bár 80 évvel ezelőtt eltűnt, Amelia Earhart és Freed Noonan navigátorának misztériuma még mindig életben van. A gépük eltűnt, de különböző pletykák kavarogtak. Egy nemrégiben felfedezett fénykép alapján, amely szerint mégis életben maradtak, néhány border collie-t – Berkeley, Piper, Marcy és Kayle – elküldtek a szigetre, amiről úgy gondolták, hogy lezuhant a gép, hogy megpróbálja megtalálni a maradványokat. Az úgynevezett “emberi maradvány detektáló kutyák” szimatolja olyan jó, hogy akár kilenc méter mélyen eltemetett csontokat is képesek megtalálni, akár 1500 évvel ezelőttről.

Utoljára frissítve