Kezdőlap Kutya egészség Ehet a kutya borsót?

Ehet a kutya borsót?

borsót ehet a kutya

Igen, a kutyák valóban fogyaszthatnak borsót és ebből az apró zöld hüvelyesből számtalan egészségügyi haszonra tehetnek szert. Magas az A-, B-, C- és K-vitamin tartalma, valamint tökéletes fehérje- és rostforrás. Olyan esszenciális tápanyagokban is bővelkedik, mint a folát, a tiamin és a mangán.

Frissen vagy fagyasztva, édes íze miatt bármilyen módon és formában imádni fogják a kutyusok, akár mint jutalomfalat vagy egy étkezés megkoronázója. Az alábbiakban mindent megtudhatsz, amit érdemes a kutyák borsófogyasztásáról, találni fogsz egy útmutatót is arra vonatkozóan, hogyan etesd teljes biztonsággal a kedvencedet zöldborsóval.

 

 

Kérdés: Vajon borsót ehet a kutya? Igen!

A kutyák borsófogyasztásának alapvetései

A zöldborsó – vagy cukorborsó, angol borsó, kerti borsó esetleg hóborsó – remek kiegészítője lehet a kedvencünk étrendjének.

Noha a kutyáknak a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz nincsen szükségük zöldségekre és hüvelyesekre, a borsó egy gyors és ízletes csemege, egy érdekes színfolt lehet az étkezéseikben, ami lenyűgöző mennyiségben tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat.

Apró méretéből kifolyólag tökéletesen megfelel neveléshez jutalomfalatnak is.

Bár nem kell igazán aggódnod a négylábúd borsófogyasztása miatt, azért van néhány dolog, amivel tisztában kell, hogy legyél, ezeket gyűjtöttük össze a következőkben:

 

Ne etesd a kutyádat konzerv borsóval! Ezeknek a termékeknek gyakran nagyon magas a nátrium és tartósítószer tartalma, te sem akarhatod, hogy ezt fogyassza a szőrös cimborád. Ragaszkodj inkább a friss, fagyasztott és párolt formáihoz.

Ízesítetlenül add neki! Bár nekünk, embereknek a borsó minden bizonnyal jobban ízlik egy kevés vajjal vagy némi fűszerrel, amikor a kutyánk vacsorájáról van szó okosabb, ha teljesen natúran tesszük elé, hiszen főleg a vaj, nagyon könnyen elronthatja a gyomrukat.

Ha mi képesek vagyunk megenni a borsó héját, akkor a kutyák is! Nem teljesen igaz.. Az angol borsó (kerti borsó vagy cukorborsó) fontos, hogy mindig meg legyen pucolva, akár az ember, akár a kutya számára készüljön is belőle fogás. A hóborsót és a fejteni való borsót azonban nyugodt szívvel egészben is odaadhatjuk a kutyusnak, bár a rostos textúráját nem mindegyik szívleli.

Mértékkel adjunk a kutyának a borsóból. Akárcsak az emberek esetében, úgy a kutyáknál is fontos a mértékletesség. A túl nagy mennyiségű borsó gázosodást és gyomorpanaszokat okozhat. Ne szórjuk nekik marokszám!

Vesebeteg állatoknak nem javasolt a zöldborsó fogyasztása! A zöldség ugyanis purinokat tartalmaz, amelyek bár az egészséges szervezet számára ártalmatlanok, a vese problémákkal küzdők számára azonban veszélyes is lehet. Az ő esetükben szerencsésebb, ha a borsó helyett sárgarépával vagy piros paprikával egészíted ki az étrendjüket.

Érdekelhet: Milyen zöldséget ehet a kutya? + Amiket ne adjunk neki!

 

 

Mi a helyzet a grain free (gabonamentes) kutyaeledelekkel?

Az Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal 2019-ben a gabonamentes kutyaeledelek és a kutyák szívproblémái közötti lehetséges összefüggésekre figyelmeztette a fogyasztókat, kihangsúlyozva, hogy ezen termékek az esetekben a tápban fellelhető borsó, lencse és más hüvelyesek magas aránya károsan hathat a kutyák szervezetésre.

Tehát ez azt jelenti, hogy a borsó káros a kutyáknak? Nem teljesen…

Nagyon fontos a bevitt mennyiség! Az egyik ok, amiért a borsó ártalmas lehet a kutyák számára, az az, hogy a legtöbb hüvelyes csökkentik a szervezet taurin szintjét, ami végső soron olyan szívproblémákhoz vezethet, mint a DCM vagyis dilatatív kardiomiopátia.

Ez az állítás megcáfolásra kerül egy olyan felmérés során, ahol mind a gabonamentes tápot, mind a gabonát tartalmazó tápot fogyasztó kutyák esetében megállapításra került a DCM.

Szintén fontos megemlíteni, hogy a DCM-ben szenvedő kutyák egy részénél a taurin szintje sem volt alacsony. Ami ebből biztonsággal levonható következtetés az az, hogy még a jó dolgokból is megárt a sok. Vagyis, ha csak alkalmanként adsz a kutyusnak borsót, akkor nem kell majd a taurin szintje miatt aggódnod.

 

 

A borsófogyasztás kockázata

Noha a borsó egy zöldségféle (gyümölcs, ha nagyon szőrszálhasogatóak akarunk lenni), ami biztonsággal adható az ebeknek, azért fontos tisztában lenni néhány kockázati faktorral. A leginkább kiemelendő, hogy a konzerv borsó fogyasztása kutyák számára nem javasolt, a benne található túl sok nátrium és tartósítószerek miatt.

 

Hogyan adjuk a borsót a kutyánknak?

Ha nem konzerv és meg vannak pucolva, akkor igazából teljesen rád van bízva! Frissen, egyenesen a fagyasztóból vagy felolvasztva, esetleg pépesítve a lehetőségek száma tényleg végtelen!

Érdemes elolvasnod: Legjobb lazaolaj kutyáknak – minden amit tudni érdemes róla

Előző cikkEhet a kutya káposztát?
Következő cikk20 legnépszerűbb hipoallergén kutya