Kezdőlap Kutya betegségek Ehet a kutya diót? Egyáltalán van értelme diót adni a kutyának?

Ehet a kutya diót? Egyáltalán van értelme diót adni a kutyának?

ehet a kutya diót

Bár a dió tökéletes választás, ha az ember tápanyagban gazdag, hasznos csemegére vágyik, ez a kutyákra vonatkoztatva nem helytálló kijelentés, hiszen a fehérjében gazdag csonthéjasok fogyasztása nekik nem kifejezetten biztonságos.

Természetesen borzasztóan nehéz figyelmen kívül hagyni a kedvencünk könyörgő tekintetét, miközben éppen valamilyen magot, például diót rágcsálunk, azonban szerencsésebb megtartani magunknak ezeket a finomságot.

Hiszen a kutyák számára olyan egészségügyi komplikációkat idézhetnek elő, mint a bélelzáródás, a gyomor-bélrendszer rendellenes működése, sőt súlyosabb esetekben a fogyasztása akár hasnyálmirigy-gyulladáshoz is vezethetnek.

A dió nagyobb mennyiségben legalább olyan mérgező lehet a házikedvenceinknek, mint a csokoládé.

 

 

A kutyáknak biztonságos a dió? Ehet a kutya diót?

Abból valószínűleg nem lesz probléma, ha a konyhapultról véletlenül leeső szemet a kutya bekebelezi. Az ok viszont, amiért nem javasolt a dió fogyasztása a négylábúak számára, az az, hogy az ő szervezetük rendkívül érzékeny a feketepenészre.

Sajnos itt nem megoldás, hogy a legjobb minőségűt veszed meg, ami csak a boltok polcain megtalálható, mert ami a szabadból, a fáról lett begyűjtve az már nem adható biztonsággal a kedvencünknek.

Ennek a hátterében a dió magas nedvességtartalma áll, ezért a termés a betakarítástól kezdve egészen addig, amíg a boltok polcaira nem kerül, bármikor elkezdhet bepenészedni (akár héjjal, akár anélkül tárolják).

A dióban elszaporodó gombák eközben úgynevezett mycotoxinokat és tremogenic mycotoxinokat termelnek, míg egyes vélemények szerint az előbbi rákkeltők, addig az utóbbi mellékhatása lehet a remegés és különböző rohamok jelentkezése.

Van arra lehetőség, hogy felforraljuk a diót, majd teljesen kiszárítsuk azt, ezzel eltávolítva minden potenciális szennyeződést és penész származékot, ám ez nem biztos, hogy megéri az erőfeszítést.

A kutyákra nézve a fekete dió különösen mérgező, ez egy speciális fajta, amely az USA és Kanada északkeleti részéről származik és érdekes módon a lovaknak is tiltott a fogyasztása, a macskáknak viszont abszolút nem ártalmas.

Érdemes elolvasnod: Legjobb lazaolaj kutyáknak – minden amit tudni érdemes róla

 

 

Mi történik, ha a kutyánk mégis diót eszik?

Tartsd észben, hogy miután a házikedvenced véletlenül penészes dióhoz vagy feketedióhoz jutott és olyan tüneteket tapasztalsz nála, mint a hányás, a remegés és a görcsrohamok, haladéktalan fordulj orvoshoz, máskülönben a történet tragikus véget is érhet.

Általánosságban elmondható, hogy olyan emberi fogyasztásra alkalmas, de zsírban gazdag ételek, mint a dió könnyen megülhetik a négylábúak gyomrát, beleértve olyan tüneteket is mind a hányás és a hasmenés. Súlyosabb esetekben akár hasnyálmirigy-gyulladás és gyomor-bélgyulladás is kialakulhat.

Míg a hasnyálmirigy gyulladása lehet akut és krónikus, addig a gyomor-bélgyulladás értelemszerűen akkor jelentkezik, ha a gyomor vagy bélrendszer begyullad.

Az előrecsomagolt dió a magas zsírtartalmán túl még hozzáadott sót, más fűszereket is tartalmazhat, ami szintén nem egészséges a kedvenceinknek. A boltban vásárolt, megbízható forrásból származó, penésztől mentes, natúr, dió alapjában véve kis mennyiségben nem kifejezetten mérgező.

A kisebb kutyafajták esetében a fellépő komplikációk esélye még magasabb. Akár halálos is lehet, amennyiben bélelzáródást diagnosztizálnak a kutyusodnál és nem kerül sor a műtétre záros határidőn belül.

Még nagyobb a valószínűsége az elzáródásnak, ha a dió pucolatlanul, héjastól került az állat szervezetébe.

Érdekelhet: Milyen gyümölcsöt ehet a kutya? (+ Amiket kerülni kell!)

 

 

Milyen pozitív hatásai vannak a diónak a kutyák egészségére?

A csonthéjasok, mint például a dió is telis-tele vannak egészséges zsírsavakkal, fehérjével, rostokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek képesek csökkenteni a koleszterinszintet, a vércukorszintet és a vérnyomást az emberi szervezetben.

Kiváltképpen a friss dió tartalmaz rengeteg fehérjét, antioxidánst és Omega zsírsavakat.

De vajon a mi négylábú barátaink is képesek ugyanazokból az előnyökből részesülni általa?

A kutatók egyöntetű válasza, hogy sajnos a kutyák nem élvezik ugyanazokat az egészségügyi előnyöket. Azon túl, hogy előnyei nem származnak belőle, a dió zsírtartalma ráadásul messze meghaladja, egy kutya előírt napi adagját.

30 gramm dió például 18 gramm zsírt tartalmaz, ami már önmagában több, mint egy átlagos méretű kutya (~13 kiló) egész napra szükséges zsír mennyisége (14 gramm). Ha még a penész lehetőségét is hozzávesszük, akkor a kockázatok jóval nagyobbak, mint a lehetséges előnyök.

 

A kutyáknak más diófélék adhatók?

Az állatorvosok nagy általánosságban nem ajánlják a kutyáknak a diófélék fogyasztását.

Kevésbé károsnak mondott a földimogyoró, a kesudió és a mandula, ezek mind tartalmaznak rostot és fehérjét, ugyancsak a bélelzáródás és gyomorpanaszok kockázatát is.

Ezenfelül különösen óvatosnak kell lennünk a fűszerezett, például sózott, fajtákkal. A makadámdió pedig az egyik legveszélyesebb és legmérgezőbb dióféle, ami a kutyák szervezetébe kerülhet.

Előző cikkAdhatunk a kutyának csontot? Milyen csontot ehet a kutya?
Következő cikkEhet a kutya káposztát?