Kezdőlap Kutya egészség Ehet a kutya gombát?

Ehet a kutya gombát?

Ehet a kutya gombát

A gomba azok közé az ételek közé tartozik, amelyeket az emberek vagy nagyon szeretnek, vagy gyűlölnek. De mi a helyzet a kutyákkal? Ehet a kutya gombát?

Minden gomba mérgező a kutyákra? Honnan tudjuk, melyik gomba mérgező nekik? Amit a kutyákról és gombákról tudni kell:

 

 

Ehet a kutya gombát? Mérgezőek -e a gombák a kutyákra?

Az első lépés a kérdés megválaszolásában megérteni a különbséget a vadon termő gombák és azok között, amelyeket mi, emberek vásárolunk a boltokban.

„Azok, amelyeket az élelmiszerboltban vásárolhatunk, nem lehetnek mérgezőek” – magyarázza Dr. Heather Loenser, az Amerikai Állatkórház Szövetség (AAHA) vezető állatorvos -tisztje.

„Van azonban számos vadgomba, amelyek súlyos következményeket okozhatnak, beleértve a máj- és veseelégtelenséget, a hányást, remegést, tájékozódási zavarokat és görcsöket.” Néha halálos következményei is lehetnek a mérgező gombák fogyasztásának.

 

 

Hogyan lehet azonosítani a mérgező gombákat?

Ha te, vagy a kutyád találtok egy vadon termő gombát, kezeld azt mérgezőként, és tartsd tőle távol a kutyádat. A mérgező gombák azonosításának egyik kihívása az, hogy egyes fajok „évről évre és helyenként is jelentősen eltérhetnek egymástól” egy ASPCA jelentés alapján. Ez különösen megnehezíti annak meghatározását, hogy mely gombák biztonságosak számunkra és melyek nem.

Számos gombafaj létezik, amelyek mérgezőek a kutyákra és az emberekre egyaránt. A kutyák számára a legmérgezőbb gomba az Amanita gombafaj. „Az Amanita fajok a leggyakrabban dokumentált okok a kutyák halálos gombamérgezésénél, és a gombával összefüggő halálozások 95% -át teszik ki az emberekben is”-írja az ASPCA. Ezeket a gombákat általában „Death Cap” vagy „Death Angel” gombáknak nevezik, és sajnos nagyon vonzóak a kutyák számára, mert kifejezetten halszagúak.

 

 

Mi a teendő, ha a kutyád vadgombát eszik?

kutya gomba
kutya szaglássza a gombát a réten

Ha kutyád bármilyen vadgombát eszik, gyorsan cselekedj.

1 – Keress segítséget: Ha úgy gondolod, hogy a kutyád vadgombát evett, azonnal keress állatorvosi ellátást. „A kutyák a lenyelés után 15 perc és 6-12 óra között kezdik mutatni a toxicitás jeleit”-magyarázza Dr. Loenser.

„Ha a kutyád vadgombát eszik, elengedhetetlen, hogy azonnal állatorvoshoz fordulj, még akkor is, ha az állat nem mutat tüneteket.

 

2 – Hozz mintákat: „Ha lehetséges, vigyél magaddal mintát a gombából, amivel segítheted az azonosítást” – tanácsolja Dr. Loenser. „Egy adott fajnak nincs specifikus ellenszere, de segít az állatorvosnak, hogy támogató ellátást nyújtson a kutyáknak.

Ha a kutyád mérgezésre utaló jeleket mutat, számíts arra, hogy az állatorvos hánytatni fogja, vért vesz tőle, és kórházi kezelést javasolhat.” Ha segítségre van szükséged a Magyar Állatorvosi Kamara által akkreditált állatorvosi ügyeletek megtalálásához, keresd fel az maok.hu oldalt.

A minta állatorvoshoz történő szállításához azt javasolják, hogy a gombamintát nedves papírtörlőbe vagy papírzacskóba csomagold, ahelyett, hogy műanyag zacskóba tennéd.

 

 

Hogyan lehet megakadályozni, hogy a kutyák vad gombát egyenek?

A gombamérgezés kutyákban ijesztő lehet, de meg lehet előzni:

    1. Tavaszi tisztítás: Végezz tavaszi takarítást az udvaron is, távolítsd el az összes gombát.
    2. Figyelj: A gombák nagyon gyorsan nőnek, ezért rendszeresen ellenőrizd az udvart, hogy megbizonyosodj arról, hogy nem jelentek meg új gombák.
    3. Felügyelet: Mindig felügyeld a kutyádat, ha kint van. Ne hagyd a kutyát felügyelet nélkül. Ha kirándultok a kutyáddal, vagy olyan parkokat látogattok, ahol gombák nőhetnek, mindenképpen tartsd pórázon a kutyát.
    4. Győződj meg arról, hogy a kutyád ismeri a „Hagyd” parancsot: Ha még nem tanítottad be neki, akkor itt van rá a tökéletes alkalom. Szó szerint megmentheti az életét.

 

 

Ehetnek bolti gombát a kutyák?

Most, hogy megbeszéltük a teendőket vadgomba fogyasztása esetén, beszéljünk a bolti gombákról.

„Az élelmiszerboltban vásárolt gombákat biztonságosan megoszthatjuk a kutyákkal ha akarjuk” – magyarázza Dr. Loenser.

Ha gombát is tartalmaz a vacsorád, nyugodtan adhatsz belőle a kutyádnak. A bolti gombák csak az elkészítésükkor lehetnek trükkösek. Általában nem eszünk gombát önmagában, és a hagyma, fokhagyma, paradicsom, vaj és mártások, amelyeket gyakran használunk melléjük, nem tesznek jót a kutyáknak. A bolti gombák önmagukban azonban nem mérgezőek.

Tehát, mint a legtöbb emberi étel esetében, kis mennyiségben és fűszerektől és szószoktól mentesen ehetnek a bolti gombákból a kutyák.

Előző cikkFőtt tésztát ehet a kutya?
Következő cikkEhet a kutya mogyorót?