Kezdőlap Kutya egészség Ehet a kutya káposztát?

Ehet a kutya káposztát?

káposztát ehet a kutya

A káposzta egy leveles, keresztesvirágú zöldség, amely gyakori összetevője különböző szaftos ételeknek és más recepteknek, valamint az egyik legkényelmesebb, gyors alapanyag. Kifejezetten olcsó és könnyű elkészíteni, ráadásul tele van vitaminokkal és tápanyagokkal. De vajon káposztát ehet a kutya is? A válasz: igen.

 

 

Kérdés: Káposztát ehet a kutya?

A káposzta kutyák egészségére gyakorolt jótékony hatása

Amennyiben úgy határoztál, hogy a kedvenced étrendjébe több egészséges alapanyagra van szükség, mindenképpen jó a leveles zöldségeknél kezdeni a változtatásokat. A káposzta nem csak biztonságos táplálék, de a legkülönbözőbb formákban lehet elkészíteni.

Függetlenül attól, hogy magában, apróra vágva, a tápjához keverve vagy sütve, esetleg kutya-barát hozzávalókkal megtöltve (saját tápjukkal például) kínálod neki, pont annyira fogja imádni, mint a gazdája.

Ami még ennél is jobb hír, hogy a káposzta rettenetesen egészséges a kutyáknak. Csordultig telve van K-, C-, B6 és B1 vitaminnal, rostokkal és olyan esszenciális ásványi anyagokkal, mint a magnézium, a réz és a kálium.

A vöröskáposztáról sokan úgy tartják, hogy rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Bár a kutyáknak készült tápokat úgy találták ki, hogy az állatok abból gyűjtsék be a nekik szükséges tápanyagokat, azért az senkinek nem fog ártani, ha néhanapján emberi ételt is fogyasztanak, például káposztát (hacsak az állatorvos másképpen nem rendelkezik).

Mindezeken túl ráadásul a káposzta tartalmaz egy fitonutriensnek nevezett antioxidáns vegyületet is. A keresztesvirágú zöldségekről általánosságban elmondható, hogy rendkívül egészségesek, mind az emberekre, mind a kutyákra nézve.

A benne található antioxidánsok segítik semlegesíteni a vérben található szabadgyököket, ami által olyan betegségek kockázata is mérséklődik, mint a rák. Természetes módon erősítik az immunrendszert, jónéhány betegség megelőzhető általa és még a szívbetegségek ellen is jó.

A magas rosttartalom másik nagy előnye, hogy az emésztőrendszer működését is egyensúlyba hozza. A bőrt is széppé varázsolja, az embereknél és az állatoknál egyaránt. Kitűnő csemege lehet azon ebek esetében, akik valamilyen irritációtól, esetleg bőrszárazságtól szenvednek.

Természetesen a kutyák ettől függetlenül húsevő állatok, tehát a káposzta csak alkalomadtán tudja kiváltani a húst az étrendben.

Érdekelhet: Milyen zöldséget ehet a kutya? + Amiket ne adjunk neki!

 

 

A káposzta veszélyei a kutyáknál

A kutyáknál és az embereknél is a káposztafogyasztás elsődleges kockázata a gyomor megterhelésében nyilvánul meg, túl nagy mennyiségben ugyanis gázosodást és puffadást eredményez.

Éppen ezért, bármennyire is egészséges legyen a négylábúak számára, fontos tisztában lennünk a mértékkel és nem annyit adni nekik amennyit csak megkívánnak.

Mindig kérd ki az állatorvos véleményét mielőtt káposztával vagy bármilyen más ’emberi’ élelmiszerrel kínálnád a házikedvencedet, ilyenkor van lehetőség arra, hogy személyre szabottan körbejárjátok a ’páciens’ egyedi igényeit és egészségügyi állapotát.

Az általános szabály, amit minden új étel kóstoltatásakor fontos betartani, az a fokozatosság. Csak kevés káposztát adjunk első alkalommal, majd a következő 24 órában folyamatosan ellenőrizzük a kedvencünk reakcióit esetleges tünetek után kutatva.

A túl nagy mennyiségben elfogyasztott káposztának pajzsmirigy-alulműködés lehet az eredménye, ám ehhez az kellene, hogy a kutyusod több napon keresztül hatalmas mennyiségű nyers káposztát vigyen be a szervezetébe. Ennek magyarázata, hogy a káposzta tiocianátot tartalmaz, ami egy természetes vegyület és kifejezetten a pajzsmirigy szabályozására szolgál.

A főzés során (mint ahogy forralással és párolással is) azonban ez az összetevő semlegesítésre kerül, így biztonsággal adhatjuk a továbbiakban a kedvencünknek. Jóllehet minden színű és formájú káposztát megehetne, a legszerencsésebb, ha mégis a főtt verzióban adjuk nekik, így a legkönnyebb megrágniuk és megemészteniük azt és már az előbb említett pajzsmirigyre gyakorolt kockázatait is kiküszöböljük.

Bármilyen típusú – lila, Napa, Savoy, vörös stb. – káposztára is esett a választásod semmiképpen ne adj hozzá főszereket, ételízesítőket vagy bármilyen más nem-kutyabarát adalékot az elkészítése során. Higgy nekünk a kutyád nem fog megorrolni rád, a natúr káposzta vagy más zöldség étel miatt, garantáltan ízleni fog neki!

Kapcsolódó: Milyen gyümölcsöt ehet a kutya? (+ Amiket kerülni kell!)

Előző cikkEhet a kutya diót? Egyáltalán van értelme diót adni a kutyának?
Következő cikkEhet a kutya borsót?