Kezdőlap Kutya egészség Főtt tésztát ehet a kutya?

Főtt tésztát ehet a kutya?

főtt tésztát ehet a kutya

Gondolkozol néha azon, hogy a kutyák ehetnek-e tésztát? Főleg miközben spagettit tekersz a villádra és a kutyád szinte kinézi a kezeidől az ételt.

Technikailag a kutyák nyugodtan ehetnek tésztát. De magas szénhidráttartalmú ételként nem ideális nekik. A tészta tartalmaz néhány fehérjét és vitamint is, például foszfort, káliumot és szelént.

Ezek a tápanyagok azonban megfelelőbb, alacsony szénhidráttartalmú élelmiszerekben is rendelkezésre állnak. A tésztát viszont általában mártással fogyasztják, ami már könnyen mérgező lehet kedvenced számára.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk a tésztákat kutyák számára. Megtudjuk, milyen előnyökkel vagy kockázatokkal jár, ha szőrös barátainkat ezzel az olaszos alapanyaggal etetjük.

 

 

Vajon főtt tésztát ehet a kutya?

Sokféle tészta létezik, de általában mindegyiknek ugyanaz a tápanyagtartalma.

A tészta szinte teljesen szénhidrát, de tartalmaz némi fehérjét és nagyon kis mennyiségű zsírt is.

100 gramm tészta 371 kalóriát, 13 gramm fehérjét, 1,5 gramm zsírt és 74 gramm szénhidrátot tartalmaz.

A tészta nagyon jó szelén-, betain-, folsav-, foszfor- és káliumforrás.

De mit jelent mindez a szőrös barátaink számára? Lehet adni a kutyáknak tésztát?

 

 

Mit kellene enni a kutyáknak?

kutya hízlalása

Hogy megadjuk a választ a kérdésre, miszerint „Lehet -e a kutyáknak tésztát adni?” először ki kell találnunk, hogy egy kutya mit eszik.

Egy 2013 -ban publikált tanulmány arra törekedett, hogy felfedezze a házi kutyák tápanyag -preferenciáit. Felfedezték, hogy a kutyák előnyben részesítették a fehérjék, zsírok és szénhidrátok 30%, 63%és 7%-os étrendi arányát.

Más szóval, a kutyák a zsírokat részesítik előnyben az összes többi makrotápanyaggal szemben, ezt követik a fehérjék.

Egy hasonló tanulmány hasonló következtetésre jutott. Ezt a vizsgálatot hosszabb ideig végezték.

Felfedezték, hogy amikor a kutyáknak hosszabb ideig engedték, hogy szabadon válasszák meg az étrendjüket, az általuk elfogyasztott zsír mennyisége kissé csökkent, míg az elfogyasztott fehérje mennyisége emelkedett.

Ezt a változást úgy magyarázták, hogy része egy „lakoma vagy éhínség” mentalitásnak.

Más szóval, amikor először kaptak hozzáférést nagy mennyiségű zsírhoz, a kutyák telieszik magukat, felkészülve arra, hogy később nem biztos hogy lesz ételük.

Amikor az éhinség ideje soha nem jön el, és az étel változatlan maradt, a kutyák csökkentették az elfogyasztott zsír mennyiségét, és inkább a fehérjét fogyasztottak.

Az általuk fogyasztott szénhidrátok száma azonban továbbra is nagyon alacsony maradt. Ez arra utal, hogy nem szívesen választják a szénhidrátot mint tápanyagforrást.

A ragadozókat valójában úgy ,,tervezték”, hogy nagyon kevés szénhidrátot fogyasszanak, ez viszont a tészták szinte egyetlen alapanyaga.

A kiegyensúlyozott kutyaeledel minden szükséges tápanyagot biztosít, amire kutyáknak szükségük van, ezért nincs túl sok haszna, ha tésztát adunk enni kedvencünknek.

A tészta nem mérgező a kutyák számára, de úgy tűnik nincs rá szükségük.

Kapcsolódó: Milyen zöldséget ehet a kutya? + Amiket ne adjunk neki!

 

 

A tészta rossz a kutyák számára?

Lehet kutyának tésztát adni? Igen. A tészta jó a kutyáknak? Nem feltétlenül.

Tudjuk, hogy a tészta nem mérgező a kutyák számára, de ez nem jelenti azt, hogy egészséges kiegészítője az étrendjüknek.

Mivel a kutyás étrend főleg fehérjét és zsírt tartalmaz, a szénhidrátfogyasztás növelése negatív következményekkel járhat.

Egy tanulmány kimutatta, hogy a magas szénhidráttartalmú étrenden élő kutyák valójában kevesebb tápanyagot vontak ki táplálékukból, mint azok, akik magas fehérjetartalmú, alacsony szénhidráttartalmú étrendet fogyasztottak.

A magas szénhidráttartalmú étrend a kutyák súlygyarapodásához is vezethet. Ez viszont más súlyos egészségügyi állapotokhoz is vezethet, például szívbetegségekhez, cukorbetegséghez, ízületi gyulladáshoz és rákhoz.

Fontos megjegyezni azt is, hogy a jutalomfalatok maximum a kutya étrendjének 10%-át tehetik ki.

Az emberekhez hasonlóan a kutyáknak is lehet ételallergiája. Ha mégis úgy döntesz, hogy adsz a kutyádnak egy kis tésztát, kezdd nagyon kis mennyiséggel, és figyeld a reakciókat.

Az allergiás reakció jelei lehetnek a hányás, hasmenés, viszketés, csalánkiütés és tüsszentés.

 

 

A tésztaszósz rossz a kutyák számára?

Mindezek csak a spagetti tésztára vonatkoztak.

A kutyák ehetnek sima tésztát anélkül, hogy megbetegednének? Igen, ha egy sima tésztadarabot ejtesz a padlóra, és a kölyök kutya felfalja, akkor nincs ok aggodalomra.

De ehetnek a kutyák tésztaszószt? Biztosan nem.

Soha ne adj a kutyádnak olyan tésztát, amelyen valamilyen mártás van.

Míg a különböző mártások különböző összetevőket tartalmaznak, sok mártás olyan dolgokat tartalmaz, amelyek mérgezőek a kutyák számára, például hagymát vagy fokhagymát.

Emiatt kerülni kell a mártással való etetést a kutyáknak. Ha a kutyád tésztaszószt eszik, azonnal fordulj állatorvoshoz.

 

 

A tészta jó a kutyáknak?

Mint látható, a kutyákat nem arra tervezték, hogy szénhidrátokon éljenek. Ezért a tészta nem nagyon passzol a természetes étrendjükhöz.

Ezzel együtt azonban a kutyák alkalmazkodtak ahhoz, hogy keményítőben gazdag étrendet ehessenek, amióta az emberek háziasították őket.

Ahogy a kutyák egyre több időt töltöttek emberi társaikkal, akik sok szénhidrátot fogyasztottak, alkalmazkodtak az étrendjükhöz.

Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a szénhidrátok különösen egészségesek számukra, vagy hogy étrendjük nagy részét kellene alkotniuk.

Mint korábban említettük, a magas szénhidráttartalmú étrend valószínűleg súlygyarapodást és potenciálisan súlyosabb egészségügyi problémákat okoz.

Azokat a kevés tápanyagokat, amelyeket kutyád a tésztából nyerhet, szintén biztosítja a kutyaeledel, vagy akár egy másik, alacsony szénhidráttartalmú, tápanyagban gazdag táplálék. Nincs haszna tésztát adni a kutyának.

Tehát a tészta jó a kutyáknak? Nem, nem igazán.

 

 

A kutyák ehetnek főtt tésztát?

A kutyák ehetnek főtt tésztát mindaddig, amíg az sima tészta, és nem mártással borított.

Amint azt korábban elmondtuk, sok szósz a kutyákra mérgező dolgokat tartalmaz.

Még ha a forrás nem is tartalmaz nyilvánvalóan mérgező anyagokat, a savas ételek, például a tésztaszósz, felboríthatják a kölyökkutyák emésztését, amit szintén el kell kerülni.

 

 

Mi a helyzet a teljes kiőrlésű tésztával?

A teljes kiőrlésű tészta a kutyáknak megfelelő. Bár úgy hangzik, hogy egészségesebbnek és sokkal magasabb tápértékűnek kell lennie, valójában nagyon hasonlít a szokásos fehér tésztához.

Nem mérgező, de nem is kifejezetten egészséges táplálék.

 

 

Képes a tészta bármilyen egészségügyi problémát kezelni a kutyákban?

A tésztának nincs ismert egészségügyi előnye vagy gyógyító tulajdonsága a kutyák számára.

Jelenleg úgy tűnik, hogy semmilyen előnyöd nem származik abból, ha tésztával eteted a kutyádat.

 

 

Hogyan adjunk tésztát a kutyának?

Ha tésztát etetsz a kutyáddal, győződj meg arról, hogy az sima, szósz nélküli, és főtt.

A mártások kutyákra mérgező összetevőket tartalmazhatnak, a nyers tészta pedig kemény lehet az emésztőrendszerüknek.

 

 

Alternatívák a tésztára kutyáknak

  • Uborka
  • Pattogatott kukorica

 

 

Összefoglaló: Tészta és kutyák

Nagyon fontos kérdés a tészták és kutyák összeférhetősége.

A kutyák ehetnek sima tésztát? Igen.

A kutyák ehetnek tésztaszószt? Nem.

A sült tészta nem mérgező a kutyák számára, és bár nem természetes táplálék számukra, egy kicsi tészta itt -ott nem árt.

A tésztaszósz általában olyan ételeket tartalmaz, amelyek veszélyesek lehetnek a kutyákra, és mindenképpen kerülni kell őket.

Ne feledd, hogy annak ellenére, hogy a tészta biztonságos, az egy magas szénhidráttartalmú eledel, nagyon korlátozott tápértékkel a kutyák számára.

A kutyák inkább a magas fehérjetartalmú, és zsírtartalmú és alacsony szénhidráttartalmú étrendet részesítik előnyben.

A túl sok szénhidrát súlygyarapodáshoz vezethet, és akár a tápanyagok felszívódását is akadályozhatja kedvencedben.

Ha mégis úgy döntesz, hogy tésztát adsz a kölyöknek, azt csak nagyon alkalmanként tedd, és nem helyettesítheti a kutya szokásos, táplálkozási szempontból kiegyensúlyozott eledelét.

 

Források:

Előző cikkMelyek a labrador rossz tulajdonságai? (9 dolog, amitől még imádjuk őket)
Következő cikkEhet a kutya gombát?