Kezdőlap Életmód Futás kutyával: 9 dolog amire figyelned kell

Futás kutyával: 9 dolog amire figyelned kell

futás kutyával a parkban

Elvinni a kutyát magunkkal futni, nem csak azért remek ötlet, mert egészséges, hanem növeli az együtt eltöltött időt is, ami segíti erősíteni az érzelmi köteléket. Jóllehet, a futás kutyával biztonságos kivitelezése nem is olyan egyszerű, mint elsőre tűnik. Az alábbiakban néhány tippet olvashatsz, hogyan érdemes ’jól futni’ kutyával.

 

 

Futás kutyával – 9 TIPP

1Mindenekelőtt, vizsgáltassuk ki a kutyát!

Az első és legfontosabb dolog, mielőtt egyáltalán arra gondolnánk, hogy futni indulunk, az orvosi felülvizsgálat. Erre azért van szükség, hogy megbizonyosodhassunk róla, nincs semmilyen problémája a házikedvencünknek, ami bajt jelentene a futás során.

Az állatorvos alapos ellenőrzését követően, biztosak lehetünk abban, hogy a kutyánk egészséges és semmilyen veszély nem fenyegeti az épségét a testmozgás alatt. Ez nagyon fontos, hiszen a túlzott fizikai aktivitás során előjöhetnek eddig rejtett elégtelenségek.

 

 

2Hány éves a kutyád?

Amennyiben egy kölyökkutyád van otthon, akkor nem érdemes még a futást tervezgetni, más szabadidős tevékenységgel kösd le, míg meg nem áll a növésben. Szerencsés a futással megvárni, amíg az 1-2 éves kort el nem érik. Ugyanakkor az idős négylábúaknak szintén nem minden esetben tesz jót a futás.

Akárcsak a fiataloknál, az idősebb ebek esetében is jó egy kicsit könnyedebben venni ezt a dolgot. Éppen ahogy mi is, az öreg kutyák is sokszor szenvedhetnek ízületi problémáktól, így valószínű ez a fájdalommal teli tevékenység lenne az utolsó, amire vágynak.

Ez persze nem azt jelenti, hogy ne mozgassuk meg egy kicsit őket. Kérd ki az állatorvos véleményét a középkorú és idősebb állatok esetében. Talán a gyaloglás a legjobb megoldás számukra, bár van néhány ellenpélda, amikor a szenior kutyák is tökéletes egészségnek örvendenek.

 

 

3Vedd figyelembe a kutya fajtáját

Néhány fajta egyszerűen futásra lett teremtve és egyszerűen imádják csinálni. Ellenben van jó néhány olyan kutyafaj, akik meglehetősen lusták és nem is igen ajánlatos túl intenzív testmozgást végezniük.

Ha nem egy született atléta a kedvenced, inkább a lassú séták javasoltak. A leghasznosabb tanács, ami adható, hogy olyan kutyust válasszunk magunk mellé, aki beleillik az életvitelünkben.

A Boxerek, a Border Collie-kal, Weimari vizslákkal, a Rövidszőrű német vizslákkal és a Terrierekkel egyetemben remek futók. Viszont legyél óvatos, ha Basseted, Uszkárod, Tacskód vagy Shih-tzud van, ők a hosszabb törzsük és rövid lábaik miatt sokszor hátproblémákkal küzdenek.

Fontos meghallgatni, mit tanácsol az állatorvos, de nagyon valószínű, hogy nem fogja engedélyezni az ő esetükben a futást. A legtöbb kutya könnyen hozzászoktatható a napi 3-4 kilométer kocogásra, de erről is célszerű kikérni az orvos tanácsát.

Kapcsolódó: 10 legjobb kutyafajta futáshoz

 

 

4Hagyd, hogy bemelegedjen

Nem csak nekünk, de a kutyánknak is szüksége van arra, hogy edzés előtt bemelegedjen. Bizonyosodj meg róla, hogy az ő teste is felkészült az igénybevételre. Ezzel elkerülhető egy csomó sérülés és mindössze pár percet vesz igénybe.

Kezdjük az izmok és ízületek nyújtásával! Elégséges egy 10 perce könnyű séta, mielőtt futni kezdenénk. A kutyák teste is igényli az erősítő edzéseket, vigyük őket homokba vagy lassú hegyi túrára! Mindez segíteni fogja az izmok fejlődését.

 

 

5Segítsük fejleszteni az állóképességüket

Az egyik legfontosabb megfontolandó tanács, hogy soha ne kezdjük túl hirtelen a megerőltetést. Akkor kezdjünk el futni vele, ha már van egy alap edzettsége.

Egyszerűen nem lehetséges, hogy már első alkalommal képes legyen velünk tartani egy 10 kilométeres távon– megfelelő állóképesség nélkül semmiképpen sem. Akárcsak az emberek esetében, nekik is szükségük van a felkészülésre.

Ha bármikor azt érzed, hogy a kutyád kezd kimerülni, állj meg azonnal és vidd haza! A kutyusok sem szuper erővel születnek. Az ő kis testüknek is meg kell edződnie.

Kezdetben heti egyszeri rövid (kb. 15 perc) sétákkal, majd fokozatosan egyre növelt tempóban és távolságban el fogod tudni érni a kívánt célt.

 

 

6A futás maga

A házikedvenced nem fogja tudni elmondani, amikor fáradt, kimerült vagy esetleg megsérült. Neked kell felelősen megítélned a hogylétét.

A kutyák az engedelmességük okán még akkor is követni fognak téged, ha már nagyon szenvednek. Állj meg abban a pillanatban, amikor rendellenességet látsz a viselkedésében, vidd haza és itasd meg!

 

 

Figyeld a fáradtságra utaló jeleket:

Ellenőrizzük folyamatosan a tekintetét, a légzését, a faroktartását és a testtartását! A háziállatunk futásának üteme sokat elárul a közérzetéről, a legmegfelelőbb, ha melletted vagy előtted helyezkedik el futás közben, semmiképpen sem mögötted kullog.

Ez minden esetben annak a jele, hogy elfáradt. Észre fogod venni, ilyenkor a légzése és a farkának a pozíciója is megváltozik.

  • Farka lekonyul,
  • légzése felgyorsul és hangosabbá válik,

ezek a jelei a kemény testi erőfeszítésnek. Az erős zihálás a túl gyors szívverés leképeződése, abban az esetben, ha még a szája is habzani kezdene, azonnal szakítsuk meg az edzést és itassuk meg.

A testtartás monitorozása abban lehet a segítségünkre, hogy kiszúrjuk, ha elgyengülne, kifáradna vagy megsérülne a futópartnerünk.

A legtöbb boldog kutya – akár a lovak – ügetve, vágtázva, nyargalászva energikusan szökdécsel, így a bajbajutott állat tartásán rögtön láthatóvá válik majd a kényelmetlenség.

Légy mindig éber! Akár a kedvenced élete is múlhat rajta!

 

 

7Teszteld a mancsait minden időjárási körülmény között

Nézd meg minden futás előtt és után a mancsait! A meleg idő nagy károkat okozhat a négylábúnak, különösen a felforrósodott aszfalt.

Mindig teszteld a talaj hőmérsékletét, mielőtt testmozgásba kezdenétek. A hideg idő azért problémás, mert a talaj akár dermesztően hatva könnyen fagyási sérüléseket okozhat a mancsaikon.

Párás időben, azt kell szem előtt tartani, hogy a kutyusok nem rendelkeznek verejtékmiriggyel. Soha ne hagyd, hogy túlmelegedjen!

 

 

Ne gondold azt, hogy a körültekintő magatartás csak a futás idejére korlátozódik!

8Kerüld el a fájdalmat

A négylábú társaink is ugyan olyan könnyen megsérülhetnek futás közben, mint mi. Figyeljünk folyamatosan a fájdalom lehetséges jeleire! Ne gondold azt, hogy a körültekintő magatartás csak a futás idejére korlátozódik!

Sokszor csak másnap jelentkeznek a tünetek. Ezek lehetnek, például erőtlenség, fájdalom, letargia vagy nagyfokú fáradtság. Az egészséges kutya akár már másnap rajtra kész lesz és újra neki lehet vágni vele az útnak, ám akit valami gyötör kevésbé lesz lelkes.

Futásközben könnyen kialakulhat ínszalag- és hátsérülés, ennek jele lehet, ha csak egy oldalára fordul vagy lágyság tapintható.

Másik ráutaló jel lehet az állat viselkedésének radikális megváltozása például, ha kevésbé mozgékony, ilyenkor érdemes jobban odafigyelni!

 

 

9Tápláló étkezés

A megfelelő táplálkozás biztosítása elengedhetetlen, különösen, ha kutyusa sportoló. A rendszeresen futó állatoknak szüksége van az egészséges, tápanyagban gazdag étkezésre.

A fehérjére mindenekelőtt! Más kutyáktól eltérően a futótársadnak sokkal több proteinre és antioxidánsra lesz szüksége. Kísérletezz nyers étrenddel, ami édesburgonyát és brokkolit tartalmaz hallal vagy csirkével párosítva!

Várj minimum egy órát az étkezéseket követően, mielőtt futni vinnéd! Az étkezésének megváltoztatását előbb mindenképpen egyeztesd az állatorvossal!

Bizonyosodj meg róla, hogy bármilyen étrendről is legyen szó megfelelő legyen a kis kedvenced számára!

Természetesen, a megfelelő hidratáció képezi a listánk legfontosabb és megkerülhetetlen pontját.

Ne felejtkezz el róla, hogy soha ne hagyd a kutyádnak, hogy egy lendülettel megigyon egy egész üveg vizet, mert az könnyen felfúvódáshoz vezethet, ami egy igen súlyos egészségügyi vészhelyzet!

Amikor futni mentek, gondoskodj róla, hogy minden 20 percben kapjon inni, így hidratáltan és hűvösen tudod tartani! A kutyáknak legalább annyi vízre van szükségük, mint nekünk!

Előző cikk10 legjobb kutya futáshoz
Következő cikkMilyen zöldséget ehet a kutya? + Amiket ne adjunk neki!