Kezdőlap Egyéb Hány fokig lehet kint a kutya?

Hány fokig lehet kint a kutya?

hány fokig lehet kint a kutya

 

Mindannyian jól tudjuk, hogy a testmozgásnak és a szabadban eltöltött játékidőnek fontos szerepe van a kutyánk mentális egészségének és boldogságának fenntartásában, de a kérdés az, mi a teendő hideg időben? Hány fokig lehet kint a kutya? Amikor talán a zord idő többet árt, mint használ? A következőkben a hideg veszélyeiről és arról lesz szó, hogy élvezzük mégis a kutyusunkkal télen a kinti programokat.

 

 

Kutyák hidegtűrése – A kutyák nem egyformák

Minden kutya más. Míg az egyik a külső hőmérsékletet balzsamosan kellemesnek érzékeli, addig a másik már menedék után kutatna.

De mi befolyásolja tulajdonképpen, hogyan reagálnak a hidegre?

 

Bunda fajtája

Azok az állatok lesznek a legellenállóbbak a hideggel szemben (gondolj a szibériai huskykra, az újfundlandiakra vagy a szamojédekre), akiknek vastag, kétrétegű bundájuk van.

Ezek a fajok többnyire északról származnak és a hideg éghajlati körülményekhez alkalmazkodva az anatómiájuk, élettanuk és viselkedési jellemzőik speciálisak.

A vékony pihés bőrfelszínnel megáldott kutyusok, mint az angol agarak vagy a mexikói meztelen kutyák szenvedik meg leginkább a telet.

 

Bunda színe

kutya hideg tűrése

Egy derűs napon a sötét szőrű, fekete vagy barna kutyák melegebben tudják tartani magukat világos szőrű társaiknál, hiszen az ő bőrfelszínük a földre érkező napsugarakból több hőt nyel el.

 

Méret

A kisebb kutyák kevésbé szerencsések nagyobb társaiknál, mert a bőrfelületük arányaiban sokkal nagyobb, mint a testük többi része ennek köszönhetően több hőt vesztenek. Ők hamarabb képesek kihűlni.

 

Súly

A testzsír jó szigetelőanyag! A vékonyabb testalkatú kutyák hajlamosabbak az átfagyásra, mint izmosabb társaik.

Ennek ellenére a túlsúly egészségügyi kockázatai messze meghaladják az esetleges előnyöket, ezért nem szerencsés felhizlalni a kutyákat a téli hónapokban, tévesen próbálva megkísérelni őket ezzel a hidegtől.

 

Körülmények

Mindannyian megtapasztalhattuk már, hogy milyen az, amikor októberben a nagy melegeket követően lehűl az idő és már a 10 fok is csípősnek érződik.

Míg a tél végén az áprilisi 10 fokban már pólóra is vetkőzünk, hogy magunkon érezhessük a felmelegedő tavasz érintését.

Ugyanez a logika érvényesül a kutyusok hőkezelésében is, azok, akik hozzá vannak szokva a hűvösebb időjáráshoz, sokkal ellenállóbbak.

 

Kor és egészség

A túl fiatal, a túl öreg és a beteg állatok nem képesek megfelelően szabályozni a testhőmérsékletüket olyan mértékben, mint az egészséges felnőtt társaik, így fontos a kellő odafigyelés és a védelem a részünkről.

 

 

A hőérzet változékony

A hőmérő által mutatott érték nem az egyetlen befolyásoló környezeti tényező, amely hatással lehet a kutyánk komfortjára.

Szél – A fagyos légáramlatok könnyen hatástalaníthatják a kutya vastag bundáját, ezzel jelentősen csökkentve a hőszigetelését és a hideg ellen kialakított védekezőrendszerét.

Nedvesség ­– Eső, nedves hó, sűrű köd, akár egy úszás … bármilyen nedvesség éri is a szőrét, hamar át fogja itatni és gyorsan lehűti a kutyát, még akkor is, ha amúgy nem lenne olyan csípős az idő.

Felhőtakaró – A borús égbolt még inkább csökkenti a hőérzetünket, míg a ragyogó napsütésben, amikor magunkba tudjuk szívni a meleg nap sugarait, sokkal melegebbnek érezzük a környezetünket.

Tevékenység ­– A szabadban végzett testmozgás során hő termelődik, ami képes arra, hogy melegen tartsa a pajtásainkat, még akkor is, ha erős mínuszok repkednek körülöttük.

 

 

A hideg idő nem az egyetlen veszély, ami kint fenyegetheti őket

Természetesen nem az időjárás az egyetlen fenyegető körülmény, amivel a kutyánk szembe kell, hogy nézzen a szabadban.

A mérgező növények, ezeket lefújt mesterséges mérgek és a kegyetlen járókelők, mind potenciális veszélyforrások.

Még akkor sem érezhetjük teljesen nyugodtnak magunkat, ha egy elkerített kertben játszunk, barátságtalan látogatók, például egyes országokban kígyó így is a közelünkbe férkőzhet.

Mindezek ellenére is talán az időjárással gyűlik meg leginkább a négylábúak baja. Halálra fagyhatnak, hőgutát kaphatnak akárcsak az emberek, még ha nem is életveszélyes körülményekről beszélünk a szabadban tartózkodás igenis lehet kellemetlen és kényelmetlen.

 

 

Mennyi a túl hideg? Hány fokig lehet kint a kutya?

A kérdés megválaszolása meglehetősen bonyolult, ennek becslésére a hőmérő állása kell, hogy irányadó legyen, valamint a szélerősség ellenőrzése. A tényleges hőérzet a fontos!

A 12-15 fokról általánosságban elmondható, hogy minden eb számára ideális körülmény.

A 10 fok már kisebb körültekintést igényel, amennyiben ezt a koruk, egészségügyi állapotuk, fajtájuk indokolja.

A hét fok már magában hordozza a veszélyt, míg a 4 fok már valóban halálos is lehet. Az állatoknak nem szabad hosszabb ideig a szabadban tartózkodniuk, ha ennél is alacsonyabb a hőmérséklet.

 

Van azonban néhány körülmény, amire a hideghez való alkalmazkodáskor figyelembe kell venni.

Azok a kutyák, akik kint dolgoznak rideg időben is jobban szokva vannak az ilyen viszonyokhoz, mint a szobakutyák.

A nagytestű, sűrű bundával megáldott fajták szintén jobban megélnek a fagyban.

A nedves időjárás kétélű fegyver, nem lehet kiszámítani, hogy rosszabban vagy jobban fogják tűrni az állatok a zimankót.

Csak gondolkodjunk logikusan és támaszkodjunk a józan eszünkre, ha az lenne a kérdés, hogy engedjük e ki a szabadba a házikedvencünket.

Az extrém hideget, bármely élőlény számára nehézkes lehet kezelni, de a rövidszőrű fajták, mint a Labradorok, agárfélék és Beaglek még sérülékenyebbek.

A legfontosabb a kedvenceink jólléte, ha kétségeid vannak, inkább ne kockáztass!

 

 

Kutya kihűlés – hipotermia kutyáknál

kutya kihűlés tünetei lehet a vacogás

Az extrémen alacsony hőmérséklet hosszabb távon hipotermiához vezethet, ami alkalmanként halálos is tud lenni.

A jelenség akkor következik be, amikor a testhő a normális alá csökken.

A tünetek a fagyás súlyosságával változhatnak, a gyenge hipotermia remegéssel, gyengeséggel és mentális tompulással jelentkezik.

A következő fokozatban már a légzés lassúvá és felszínessé válik, lelassul a vérkeringés és izommerevség lép fel, a legsúlyosabb fázisban a pupillák kitágulnak és nem reagálnak, szívverés szinte érzékelhetetlenné válik és kóma jelentkezik.

A hipotermiát a legtöbb esetben a hideg okozza, de az újszülöttek esetében akár megfelelő időjárási viszonyok között is bekövetkezhet.

Idősebb, fiatalabb vagy kistestű állatok hajlamosabbak a testhő gyorsabb leadására, amivel megnövelik az esélyüket a halálra fagyásra.

Az érzéstelenített állatok esetében a kockázat szintén nagyobb. A hypothalamus (az agy azon része, ami a hőkezelésért és az étvágyért felelős) megbetegedése, illetve a pajzsmirigy-túlműködése is növeli a hipotermia kockázatát.

 

Kutya kihűlés tünetei – Hipotermia megállapítása

Hipotermia gyanú esetén az állat testhőmérsékletét a nyelőcsövön vagy a végbélnyíláson keresztül mérik meg.

A légzési és szívműködési elégtelenségeket is leellenőrzik. Az EKG eredményei pontos képet adnak az életfunkciókról.

Emellett végezhetnek vér-és vizeletvizsgálatot, ahol az alacsony testhőmérséklet egyéb okaira is fény derülhet, mint az alacsony vércukorszint, az anyagcserezavar vagy a szívbetegség.

 

Mit tegyünk, ha bármilyen állat hipotermiától szenved?

Amennyiben olyan élőlénybe botlunk, aki kihűléstől szenved, vigyük meleg helyre és szorosan bugyoláljuk be takaróval, törölközővel.

Egy melegvizes palack is jó szolgálatot tehet, az elektromos takarók és fűtőbetétek használatakor azonban nagyon körültekintően kell eljárnunk, mert akár égési sérüléseket is okozhatunk, célszerű több réteget elhelyezni a berendezés és az állat közé. Fontos még, hogy minél hamarabb szakember is ellássa.

 

 

Még ha nincs is nagyon hideg, tartsuk őket melegen és kényelmesen

A kinti kutyák esetében, még enyhe hidegben is védelmet kell biztosítani, minden fenyegetéssel szemben.

Erre megfelelő megoldás a szigetelt kutyaház, vízálló tetővel és olyan ajtóval, amely ellenáll a jeges légáramlatoknak.

Tanácsos akkora ólat venni nekik, amiben éppen csak kényelmesen elférnek, szemben a gigantikus házaknál, amit soha nem lesznek képesek belehelni.

A helyes méret az, mikor fel tudnak állni és minden gond nélkül meg tudnak fordulni. Mindenképpen biztosítani kell számukra a saját kuckót, ha több állat él egy háztartásban.

Télen sem szabad megfelejtkeznünk a friss és tiszta vízellátásról. Csak mert nincs forróság, nem jelenti azt, hogy a hidratáció kevésbé fontos!

A legszerencsésebb a házikedvenceket beltérben tartani, amíg a tél tart. Soha ne hagyjuk a kölyökkutyákat, rövidszőrű fajtákat és a cicákat őrizetlenül hosszabb időre a szabadban, miután a hőmérséklet 7 fok alá csökkent.

Előző cikkMilyen zöldséget ehet a kutya? + Amiket ne adjunk neki!
Következő cikkMiért támad a kutya másik kutyára?