Kezdőlap Egyéb Honnan tudhatom, hogy milyen kutya illik hozzám? Milyen kutyát válasszak?

Honnan tudhatom, hogy milyen kutya illik hozzám? Milyen kutyát válasszak?

milyen kutya illik hozzám

Olyan ember vagy, aki beleszeret minden olyan kutyába, akit meglát. De amikor arról van szó, hogy felelősséggel tartozz egyért, akit nevelsz, fontos feltenni a kérdést, hogy vajon milyen kutya illik hozzám? Nehéz kérdés, ha Te is ilyen típusú ember vagy, milyen kutyát válasszak, akit nap mint nap gondoznom kell?

Több száz különböző kutyafajta van, és mindegyik egyedi. Egyes kutyákat egy adott célra tenyésztenek, mint például vadászat vagy terelés, míg mások kísérő háziállatok. Annyi lehetőség van, hogy teljesen érthető, ha nem tudunk könnyen döntést hozni. Olyan ez, mint a kutya büfé, ahol több száz szőrmók előétel közül választhatsz! Ok, nem jó hasonlat, de talán érted, hogy mire gondolunk. Tehát itt a kérdés: „Milyen kutya illik hozzám?”

 

„Milyen kutyát vegyek?” Mielőtt elkezdenél keresgélni…

Mielőtt még elkezdenél gondolkodni arról, „milyen kutyát vegyek?”, hogy milyen kutya lehet a legmegfelelőbb a számodra, meg kell győződnie arról, hogy valóban a kutya a számodra megfelelő állat.

A kutyák birtoklása nagy felelősséggel jár – róla neked kell gondosoknod az elkövetkező 10-15 évben, attól függően, hogy melyik fajtát választottad. Ne vigyél haza kutyát, hacsak nem tudod elkötelezni magad teljes felelősséggel az ő gondozására az egész életében.

Meg kell értened, hogy ez azt is jelenti, hogy meg kell felelni a kutya táplálkozási szükségleteinek, valamint a rendszeres foglalkozásnak, a szocializációnak, a képzéseknek és az állatorvosi ellátásnak.

 

Ajánlott cikkMikor legyen a kiskutya hazahozatala?

 

Azt is át kell gondolnod, hogy biztosan megengedhetsz e magadnak egy kutyát – gondolj olyan dolgokra, mint az élelmiszer, a kezelések, a játékok, a testápolás és az állatorvosi ellátás. Azt is figyelembe kell venned, hogy milyen tulajdonságokat szeretnél egy kutyában, ez segíthet szűkíteni a választási listát egy adott fajta tekintetében.

 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő kutyafajtát

Miután úgy talltad, hogy el tudod végezni a kutya gondozását, a következő lépés az, hogy gondolkodj a kutyák tulajdonságait illetően. Kérdezd meg magadtól a következő kérdéseket:

  • A kutya egy lakásban vagy házban lesz?
  • Kutyája együtt él majd gyermekekkel, más kutyákkal vagy más háziállatokkal? Igazi családi kutya legyen?
  • Vajon a kutyája sok időt tölt-e otthon egyedül?
  • Lesz lehetősége a kutyájának egy bekerített udvarban játszani és a napi sétához?
  • A kutyád részt fog venni valamilyen kutya sportban?
  • Mi lesz az aktivitás szintje?
  • Kell foglalkoznom az allergiával? Tennem kell ellene valamit
  • Milyen jellemzőkkel / temperamentummal / egészségi / képzési szinttel rendelkezik az adott fajta?

 

Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása segít meghatározni, hogy milyen fajta életet tudsz biztosítani egy kutya számára, ami segít megmutatni az életstílusodnak és otthonodnak legjobban megfelelő kutya típust. Ha például lakásban vagy kis társasházban élsz, akkor választhatsz egy kis fajta kutyát, amely alacsony mozgási igényeket és nagyfokú alkalmazkodóképességet kínál.

Ha otthon gyermeked van, választhatsz egy közepes méretű, szelíd, türelmes természetű és játékos gyerekbarát kutyát. Gondolj arra, hogy mennyi időt kell töltened a kutyáddal minden nap, valamint lehetőségeidet arra, hogy mennyi időt tudsz szánni a kutya tanítására. Más szempontok is figyelembe vehetők a döntés során: a területi vagy őrző ösztönök, az ugatás mennyisége, és hogy a kutya mennyire alkalmazkodik az idegenekhez.

Miután kiválasztottad a fajtát, a következő lépés a kutatás – érdemes lehet egy jó hírű állat menhelyet felkeresni és onnan kiválasztani, vagy egy felelősségteljes nemesítőt, aki szintén sokat tud mondani a kutya személyiségéről. Miután feltetted a kérédst és megtaláltad a választ a következő kérdésre: „milyen kutya illik hozzám?”,  itt az ideje, hogy a legjobb kutyatulajdonos legyél!

Előző cikkTOP10 – legjobb házőrző kutyák
Következő cikkMit nem ehet a kutya?