Kezdőlap Kutya egészség Idős kutya etetése

Idős kutya etetése

idős kutya etetése

Nem egyszerű eldönteni, hogy az idősödő kutyád számára mikor válts öreg kutyáknak szánt kutyaeledre. Részben ez azért van, mert a különböző kutyafajták, a betöltött éveik szerint különböző korúaknak felenek meg. A legtöbben leginkább a 7 és a 12 évesek között szerezhetnek idős kutya státuszt, de a kisméretű kutyák évei sokkal lassabban telnek, mint a nagytestű vagy óriás méretű kutyák. Más szóval, a Chihuahua 12 éves korában még erős életszakaszában van, miközben a Bernáthegyi hat évesen már örgeszik. Láthatod, hogy ezért nem lehet egyértelmű válaszokat adni az idős kutya etetése témában.

A nagyobb kihívás az, hogy nincs világos iránymutatás arra vonatkozóan, hogy mit kell valójában ennie egy idős kutyának. Éppen ezért, mivel a „senior” élelmiszerek standard meghatározása nem létezik, a kutyaeledelt gyártó cégek azt készítenek, amit csak ők szeretnének, ami az ő elképzeléseiknek megfelel. Az egyetlen korlátozás az, hogy megfelelnek a felnőtt kutyák általános irányelveinek.

Ez azt jelenti, hogy egyes márkák termékei magasabbak a kalóriaértékekeben, mások pedig alacsonyabbak. Vannak, akiknek több fehérjét tesznek a termékbe, mások kevesebbet. Röviden, ha úgy látod, hogy a kutyád továbbra is jól megvan a szokásos eledelével, nincs valódi ok arra, hogy bármi másra válts.

 

 

Milyen ételt fogyasszon az idős kutya?

A kutya ételeinek megváltoztatása abban a néhány esetben szükséges, ha vese- vagy májproblémák alakulnak ki, és alacsony fehérjetartalmú étrendet igényelnek. Kérd meg az állatorvosod, hogy évente egyszer vagy kétszer végezzen vérvizsgálatot az idősödő kutyádon, és figyeljétek az eredményeket. Sok szakértő azt is ajánlja, hogy magas minőségű eledelt etessünk a kedvencünkkel, hogy késleltessük az időskori betegésgek kialakulását.

 

További tippek egy egészséges idősebb kutya számára:

  • Kínáld a kutyát gyümölcsökkel és zöldségekkel. Minden kutya számára előnyös a kis mennyiségű gyümölcs és zöldség fogyasztása, különösen akkor, ha idősebbek és székrekedésük van. Adj rostos dolgokat a kutyád étrendjéhez, mint búzakorpa, párolt friss zöldbab vagy konzerv zöldbab.
  • Adj az életleihez hozzá extra tápanyagokat. Az antioxidánsok, mint például az E-vitamin és a béta-karotin, az omega-6 zsírsavak, mint a gamma linolénsav (GLA) és a fruktooligoszacharidok (FOS) segíthetnek egy öreg kutya immunrendszerének elősegítésében, bőrének és szőrzetének egészségesebbé tenni, és az egészséges emésztéshez. Sok ilyen tápanyag megtalálható a magas minőségű élelmiszerekben. Az emberek egyre inkább adják ezeket a tápanyagokat a kutyáknak táplálékkiegészítők formájában is. Mivel a kutyáknál gyakran alakulnak ki az ízületi gyulladások, az állatorvosok egyre inkább azt javasolják, hogy a napi glükózamin-chondroitin kiegészítőt hozzáadják az étrendjükhöz.
  • Ellenőrizzétek az állatorvossal a speciális étrendi igényeket. A vesebetegségben szenvedő kutyáknak például alacsony fehérje étrendre kell váltaniuk. Az állatorvos megfelelő táplálékot írhat fel, vagy egy állatorvos-táplálkozási szakemberhez fordulhat, aki segít megtervezni egy megfelelő házi étrendet.

 

Érdekelhet: Miért nem eszik a kutya – lehetséges okok és megoldások

 

Mennyi? – idős kutya táplálása

idős kutya táplálása

A legtöbb idősebb kutya egy kis súlyt felszed az évek során, mert nem annyira aktívak. Ha a kutyád is hozzájuk tartozik, kevesebb ételt fogyasszon, hogy ellensúlyozza a kevesebb kalória felhasználást.

Kevésbé gyakori jelenség az, amikor a kutyák vékonyabbak a korral. Bár nem mindig ez a helyzet, de a fogyás jelezheti az egészségügyi problémákat. Tehát ha az öregedő kutyád súlycsökkenésben szenved, vidd el az állatorovodhoz, hogy kizárjátok a különféle betegésgeket.

Egyes megoldások kisebb módosításokat igényelhetnek. Például, a kutyádnál megállapítható, hogy olyan fogászati ​​problémákkal küzd, amelyek megnehezítik az élelmiszer rágását. Ha ez a helyzet akkor előnyös lehet kisebb méretű tápra vagy szaftos, könnyen rágható ételek váltására.

 

Mikor etessük az idős kutyát?

Az idős kutyád hálás lesz azért, ha nem változtatsz az eddig megszokott napi étkezési rutinon, amit már fiatal kora óta tartatok. A napi kétszeri adagolást érdemes megtartani, ha az állatorvosa egészségére alapozva különleges változásokat nem javasolt.

Érdekelhet: 

Miért eszik a kutya füvet?

TOP 3 Legjobb kollagén kutyáknak – minden amit tudni érdemes róla

Előző cikkKutya dominancia jelei és kezelése
Következő cikkIdős kutya – amit észben kell tartanod, ha öregszik a kutyád