Kezdőlap Kutyafajták 11 csodálatos kék szemű kutya

11 csodálatos kék szemű kutya

ausztárl pásztorkutya kék szemmel

Valóban ritka a kék szemű kutya? Vagy csak a kontraszt túl nagy a tipikus barna szemhez képest? Bármi is legyen az ok, a kék kutyatekintetek teljesen elbűvölnek minket. Amennyiben te is szereznél magadnak egy kék szemű kedvencet, úgy nézd végig az alábbi listát. De először, tudjunk meg több a kék szemű kutyák jelenségéről.

 

 

Kék szemű kutya – Mi okozza a kutyáknál a kék szemszínt?

A barna a legelterjedtebb szemszín a kutyák esetében is. Akárcsak az embereknél, úgy a kutyáknál is viszonylag ritka a kék szem. Ennek a jellegzetes szemszínnek a hátterében négy ok állhat.

 

A kutyának egy ritka ’kék-szem’ genetikai mutációja van

Emlékezzünk vissza, a középiskolás biológia órákon a genetika témájában tanultakra. Ha egy bizonyos tulajdonság esetében az egyik szülőnek dominánsak a génjei, míg a másik szülőnek recesszívek, akkor a domináns gének fognak érvényesülni.

Mind a kutyáknál, mind az embereknél is a kék szemeket okozó gének recesszívek. Éppen ezért, mindkét kutyaszülőnek hordoznia kell recesszív géneket, ahhoz, hogy a kölykük szeme színe kék legyen.

Jóllehet néhány kutya esetében, mint például a husky is, a kék szemek génjei inkább dominánsak, mint recesszívek. Egy 2018-ban végzett tanulmányban, a tudósok 6000 különböző kutyától származó DNS mintát vizsgáltak meg.

A szibériai huskyk esetében egy genetikai mutációt fedeztek fel, az ALX4 néven ismert gén közelében a kutya 18. kromoszómáján. Ez az elváltozás szorosan összefügg a huskyk kék szemével.

A kutatók által felállított hipotézis szerint, ez a genetikai mutáció felelős azért, hogy a huskyk szeme kevesebb pigmentet termel. A pigmenthiány pedig kék szemeket eredményez.

Más kutyáknál, mint a border colliek vagy a trikolor ausztráliai pásztorkutyák, is lehet domináns a kék szem.

 

A kutyák, akik a merle gént hordozzák.

A ’merle’ szó egy, a kutyák bundáján megjelenő színmintázatot jelent. Jellemzően kék- vagy vörösesszürkés, fekete vagy barna foltokkal. A merle szőrzetet olyan sejtek okozzák, amelyek képtelenek pigmenteket termelni.

Ezek a merle gének az orra és a szemekre is hatással lehetnek. Az ilyen kutyák esetében előfordulhat, hogy az orruk részben vagy teljes egészében rózsaszín, a szemük pedig kék.

Rengeteg fajtát érint, beleértve a corgikat, tacskókat, német dogokat, colliekat és az ausztráliai pásztorkutyákat, hogy csak egy néhányat említsünk, akik hordozhatják ezt a gént.

 

A kutyák, akiknek nincs pigementjük az egyik vagy mindkét szemük körül.

Azoknál a kutyafajtáknál, amelyeknél nagyobb fehér foltok vannak az arcon, előfordulhat, hogy a szemük is kék. Ennek oka, hogy a szőrük nem képes ezeken a területeken – orruk, bőrük és a szemük – pigmentet termelni. Ennek lehet az eredménye a kék szem.

Például, azoknál a fajtáknál, ahol a fejüknél a szőr fehér sokszor a szemük is kék: boxerek, colliek és boston terrierek.

 

Albínó kutyák

Albínó kutyák szervezetében nagyon kevés a pigment, aminek az eredménye, hogy a szőrük fehér, orruk rózsaszín és a szemük kék, esetleg aranysárga. Ők azonban elég ritkák. Néhány albínó példány van a német dogok, colliek, labrador retrieverek, schnauzerek és mopszok között.

 

 

Mi a helyzet azokkal a kutyákkal, akiknek különböző színű a szeme?

Az ősi amerikai mitológia szerint, a különböző szemszínnel rendelkező állatok egyszerre képesek látni a földi és a mennybéli dolgokat, ami lássuk be egy igazán aranyos felvetés.

A jelenséget, amikor valakinek egy kék és egy eltérő színű szeme van, heterokrómiának nevezzük. Ez a macskáknál, embereknél és a lovaknál is előfordul és egy gén elváltozása vagy pigmenthiány okozza.

 

 

Egészségügyi aggályok a kékszemű kutyáknál?

Egyesek tartanak attól, hogy a kék szem a kutyáknál alapvető egészségügyi problémát jelez előre. A kutyák szeméhez kapcsolódóan, akárcsak az embereknél, egyetlen dolog merül fel, ez pedig a napfényre és az erős fényekre való érzékenység. Van azonban néhány kivétel.

Ha két merle gént hordozó kutya párosodik, akkor az utódukat ’dupla merlé’-nek fogják hívni. Ezeknek a kölyköknek az esetében valamivel nagyobb az olyan egészségügyi problémáknak a kockázata, mint a süketség és a vakság, esetleg mindkettő.

Ezen oknál fogva a merle hordozók egymással való pároztatása szigorúan tilos.

Mindaddig, míg a merle gének hordozói és a nemhordozók egymással nemzenek utódot, addig nem áll fent semmilyen veszélye a süketségnek vagy a vaságnak. A dalmaták esetében a kék szem néha magában hordozza a süketség lehetőségét, ennek oka, hogy ugyanaz a gén felelős mindkét tulajdonságért.

Ha a kutyád szemének színe megváltozik, esetleg tekintete ködössé válik, úgy az utalhat szürkehályogra, glaukómára vagy más szembetegségekre is, mindenképpen kérd ki az állatorvos véleményét.

 

 

11 kutya, aki híres a babakék szeméről

Olvasd végi az alábbi felsorolást, ha érdeklődsz a kék szemű kutyák iránt.

 

1. Szibériai husky

husky kutya

A szibériai huskyknál igen gyakori a kék szem, csakúgy, mint a heterokrómia. Öt szibériai huskyból kettő jellemzően kék szemű és körülbelül 15% arra az esély, hogy az egyik szemük barna, míg a másik kék lesz.

A huskykeverékek és a keresztezett fajok, mint az alaszkai klee kai (szibériai és alaszkai husky keveréke) és a pomsky (pomerániai és husky keveréke) is örökölhetik a kék szemeket.

Az Északkelet-Ázsiában őshonos, csukcsiak által tenyésztett szibériai huskyk tömör, izmostestű, vastagszőrű állatok, akik nem csak kitűnő szánhúzók, de társak is. Akkor váltak igazán a közvélemény kedvencévé, amikor 1925-ben Alaszkán keresztül váltott huskycsapatok 658 mérföldet, öt és fél nap alatt megtéve juttattak el életmentő szérumot Nome városába, amelyet diftéria járvány sújtott akkoriban.

A szibériai huskyk hűségesek, egy bajkeverő hírével megáldva. Teherhordó állatokként az emberekkel és a kutyákkal is jól kijönnek. Mivel munkakutyák és kifejezetten az Északi-sarkvidéken való szánhúzásra lettek kitenyésztve, speciális étrendet igényelnek.

Elég gyorsak ahhoz, hogy kisebb állatokat üldözőbe vegyenek, éppen ezért nagy mozgástérre van szükségük egy elkerített udvaron.

 

2. Ausztráliai pásztorkutya

ausztárl pásztorkutya kék szemmel

Vagy másként ausztráliai juhászkutya, egy nagyon okos és összpontosítani képes kutyafajta, amely érdekes módon nem Ausztráliából származik. Ez a fajta eredetileg a Pireneusok hegyeiben Franciaország és Spanyolország határán őrizte az állatállományt, a mai ausztráliai pásztorkutya ősei a gazdáikkal együtt emigráltak Ausztráliába, hogy az új hazában is vigyázni tudják a nyájat.

A jövevények az ottani pásztorkutyákkal, a collie-kkal és a border collie-kkal párosodtak, így alakult ki a ma ismert formája. Nem csak a merle, de a trikolor juhászkutyáknak is lehet kék a szeme.

A keverék Aussiedoodle (aki az ausztráliai pásztorkutya és az uszkár szerelemgyerekeként jött létre) is örökölheti a babakék szemeket, ráadásul kevésbé hullik a szőre, mint az ausztráliai pásztorkutyának.

A juhászkutyák lelkesen végzik a munkájukat. Nagyon jó kutyák, gyerekek és akár a madarak őrzésében is. Intelligenciájuknak köszönhetően könnyen idomíthatóak, de melléjük mindenképpen egy aktív gazda illik, valamint rengeteg testmozgás szükségeltetik.

 

3. Border collie

border_collie-kék szemű

A kék szem a border colliek esetében igen gyakori, az is elmondható róluk, hogy talán a világ legjobb őrzőkutyái. Az Egyesült Királyságban megrendezett terelőversenyeket rendre ők dominálják, lassan egy évszázadra visszanyúlóan.

Nagyon okosan és képezhetőek, egyszerűen fáradhatatlanok. Ha éppen nem dolgoznak, akkor is szükségük van egy védett területre, ahol szabadon futkározhatnak és tevékenykedhetnek.

Tökéletes társ aktív életmód mellé, a border colliek remekelnek mindenféle pásztorkodási, engedelmességi, agilitási és nyomkövetési versenyen. Akárcsak az ausztráliai pásztorkutyák, ők is terelgetnek embereket, állatokat egyaránt.

Ez a típus kifejezetten igényli a korai szocializációt, a folyamatos kiképzést, illetve a rendszeres testmozgást. Szerető és hűséges a családjához, azonban az idegenekkel tartózkodó.

 

4. Dalmata

kék szemű Dalmata

A Disney-nek hála, mindenki ismeri ezeket a jellegzetes, pöttyös bundájú állatokat. Eredetileg a lovak és kocsik őrzésére használták őket, illetve a tűzoltók segítői voltak. Ezek a kutyák mind a mai napig részt vesznek a Budweiser Clydesdales felvonulásain.

A dalmaták a magas energiaszintjük és állképességük miatt, folyamatos testedzést várnak el. Kitűnő futó és túrázó partnerek. A kék szem elég gyakori jelenség náluk. Sajnálatos módon, a festéktermelő sejtek hiánya nem csak kék szemeket, de hallásvesztést is okozhat.

A pici és szétszórt pöttyös bundájú, valamint kék szemű dalmatáknál magas a kockázata a süketségnek.

 

5. Shetlandi juhászkutya

shetland juhászkutya kék szemmel

A zord skót Shetland-szigeteken tenyésztették a Shetlandi juhászkutyákat, vagy más néven Sheltie-ket, kifejezetten az állatállomány terelésének céljából. A Sheltie-k könnyen alkalmazkodnak a családi élethez és élvezik az emberek társaságát. Sokféle kutyás tevékenységben és sportban jeleskednek.

Az idegenekkel szemben tartózkodóak, általában véve nagyszerű őrzőkutyák, akik ugatva hívják fel a család figyelmét veszély esetén. Mint a legtöbb pásztorkutya, úgy a Sheltie-k is imádják a kisebb állatokat hajkurászni, éppen ezért náluk elengedhetetlen tartozék a póráz és a zárt udvar.

Ezek az állatok is hordozzák a merle gént, amely merle szőrben és kék szemekben ölt testet. Gyakori jelenség náluk a heterokrómia, amikor az egyik szemük kék, a másik viszont barna vagy aranysárga.

 

6. Louisiana Catahoula Leopárdkutya

kék szemű leopárd kutya

Ez a kutyafajta eredetileg Louisianaból származik, a ’catahoula’ szó pedig egy indiánokhoz köthető kifejezés, ami ’szent tavat’ jelent. Állatok terelésére tenyésztették ki őket, ezek az állatok pedig egy egyedülálló hajtási technikát fejlesztettek ki.

A catahoulak egy kutyakerítést alkotva, összedolgozva és együttes erővel terelik a pásztor felé a nyájat. Manapság a catahoulak társként, őrkutyaként és házőrzőként is funkcionálnak.

A catahoula leopárdkutya Louisiana államának a kutyája. Energiaszintje igen magas, rengeteg szabadidős elfoglaltságra tart igényt. Nagyszerű úszó és túrázó. A gyorsasági sportokban is remekel.

A catahoula önálló személyiségének megregulázása érdekében fontos korán elkezdeni a szocializációt és a nevelést, amit célszerű rendszeresíteni, annak érdekében, hogy a kutyus be tudjon illeszkedni a családba és mentálisan is le legyen fárasztva.

 

7. Weimari vizsla

kék szemű weimari vizsla

Gyakran hivatkoznak a weimari vizslára, mint a ’Szürke szellemre’, az ezüstösszürke bundája miatt. Ennél a fajtánál gyakori a kékesszürke szemszín. Németországból származnak, a 19. század elején Karl August nagyherceg tenyésztette ki őket, azzal a céllal, hogy megalkotja a tökéletes vadászkutyát.

Az angol vérebet keresztezte német és francia vadászkutyákkal. Nevét a német Weimarról kapta, arról a városról, ahol a herceg is élt. A weimariak nagyon barátságos és szeretetteljes állatok, a gyerekekkel jól kijönnek, illetve imádnak a családokkal élni.

Nagyon gyorsan tanulnak, jó és rossz szokásokat egyaránt nagyon hamar képesek elsajátítani, ezért fontos a kiskorban megkezdett szocializáció és edzések. Rengeteg térre és gyakorlatozásra van szükségük.

 

8. Óangol juhászkutya

kék szemű óangol juhászkutya

Bár a szőrös bozont alól nem mindig látszik ki, néha ezeknek a kutyáknak kék a szeme. Vannak esetek, amikor csak az egyik szemük kék és a másik sötétbarna. Ahogy a nevük is sugallja, az angol Devon, Somerset és Cornwall környékén kerültek kitenyésztésre.

Meglepő módon, eredetileg nem juhok terelgetésére szánták őket, hanem a szarvasmarhák piacra hajtására. Bár első ránézésre, óriási, jámbor mackóknak tűnnek, ezek az állatok meglepően fürgék.

A gyerekeket imádják, nagyon türelmesek és védelmezőek. A hangos ugatásuk a másik tulajdonságuk, amiért hatékony házőrzők. Nem igényelnek sok testmozgást, de mindig boldogok, ha emberek között tölthetnek időt.

 

9. Pembroke Welsh Corgi

Pembroke Welsh Corgi

A világ úgy ismeri őket, mint II. Erzsébet királynő kedvenc kutyái, igen apró, alacsony, de erőszakos állatok, akik marhákat és birkákat hajtottak. Társasági kutyák lévén jól beleillenek a családba és imádják a játékidőt.

Őrkutyaként is igen hatékonyak, hiszen a hangjuk sokkal nagyobb, mint a termetük. Kismennyiségű napi testmozgással, általában séta formájában ölt testet, megelégszenek.

Terelő, engedelmességi és gyorsasági versenyeken is remekelnek. Személyiségük nyílt, barátságos, könnyen idomíthatóak.

 

10. Shih tzu

Shih-Tzu-kék szemmel

A si-cu-k évszázadokig a kínai uralkodó és annak a családjának a részét képezték. A si-cu név oroszlánt jelent. Tökéletes ölebek, akik imádnak a gazdájukkal otthon pihengetni. Ez a fajta nagyon szeretetteljes és játékos, különösen a gyerekekkel.

A gyönyörű, hosszú, selymes duplabundáját naponta kell fésülni, szerencsére azonban az nem hullik. Négylábú társként tenyésztve a si-cunak nincs igazán szüksége testmozgásra. Rövid sétákkal és mindennapi játékkal megelégszik.

A nevelése nem egyszerű köszönhetően az elbűvölő, közvetlen személyiségének. Tapasztalt gazdát igényelnek.

 

11. Tacskó

Dachshunds

A tacskók bundájának színe többféle lehet, beleértve a merle kéket is, ennek az eredménye, hogy a szemük is lehet olykor kék. Német területeken a tacskókat már több, mint 600 éve használják vadászkutyaként, a ’dachshund’(tacskó) szó jelentése pedig ’borz kutya’.

Ennek a fajtának a teste hosszú, míg a lábai rövidek, ami lehetővé teszi, hogy a borz üregébe mélyen behatolhasson, így szerezve meg a zsákmányát. Bár a tacskók barátságos, kíváncsi állatok, hihetetlenül makacsak is, ez teszi őket nehezen kezelhetővé. Fontos, hogy ne etessük őket túl és ne adjuk nekik zsíros ételeket.

Az extra kilók ugyanis megterhelik a gerincüket és a hosszú hátukat. A mindennapos séták segíthetnek a fittségük megtartásában és a hátuk egészségének megőrzésében.

 

Egy kis szerencse

Teoretikusan, a recesszív kékszem gén miatt, bármelyik kutyafajta képes lehet arra, hogy ragyogó kékszemű utódot hozzon a világra. Ez azonban ritkaság számba megy. Talán csak egy kis szerencsére van szükség, hiszen nem meglepő, hogy a kék szemre szerencsehozóként tekintenek.

Előző cikkTermészetes támogatás a kutya izületi fájdalom esetén
Következő cikkVajon a Teniszlabda biztonságos a kutyáknak? Ezekre figyeljünk!