Kezdőlap Kutyakölykök Kiskutya etetése – minden amit tudni kell

Kiskutya etetése – minden amit tudni kell

kiskutya etetése

A kiskutyák sokat esznek, ezért a kiskutya etetése odafigyelést igényel. Születésüktől egészen hat hónapos korukig, 2-4 alkalommal kell enniük egy nap, annyit mint egy felnőtt kutyának, hogy megkapják a szükséges tápanyagokat a növekedéshez. Ökölszabályként elmondható, hogy a születését követő első hét után, amikor a súlya megduplázódik a kiskutyának, minden nap a felnőttkori súlyához viszonyítva, kilógrammonként 2-4 grammot kellene gyarapodni a súlyának, míg el nem éri a felnőttkori súlyát. Ez egy németjuhász kölyök kutya esetében, amikor a felnőtt németjuhász súlya kb. 33 kg, akkor naponta 100-120 grammot kellene gyarapodnia a súlyának kölyökkutyaként.

 

Kölyökkutya etetése – Milyen ételt?

Általánosságban elmondható, hogy a kölyöktápok magasabb fehérjetartalmúak és dúsabbak vitaminokban, ásványi anyagokban és zsírokban, melyek szükségesek a növekedéshez, ha összehasonlítanánk ugyanannak a gyártónak a felnőtt kutyáknak ajánlott kutyatápjaival. Mégis az összetevők márkánként egészen eltérhetnek. Ezekről általában elegendő információt kapunk a termékek csomagolásain, amiket nem árt szemügyre vennünk, esetleg összehasonlítani a többivel.

A gyártóknak elég, ha a minimális standardoknak megfelelnek és általában elmondható csak annyit kapunk, amennyit kifizetünk. Szóval, a jobb minőségű tápokért általában többet is kérnek a gyártók. Az alacsonyabb minőségű, olcsóbb termékekben a tápanyagok mennyisége és minősége is gyengébb, míg egy prémium márka termékében a tápanyagok minősége is magasabb minőségű és jobban emészthető.

Vásároljunk kölyöktápot! Nagy valószínűséggel egy fejlődőben lévő kölyökkutya szervezetének sokkal több mindenre van szüksége, míg ő teljesen kifejlett nem lesz. Érdemes az állatorvosunkkal ezzel kapcsolatban konzultálnunk, hogy mikor érdemes a kölyök számára egy másik féle hatóanyag tartalmú tápszerre váltani. A kutyatápok címkéin általában ezek az információk fel vannak tüntetve, így azok is segítségünkre lehetnek.

Vegyük figyelembe, hogy a különböző méretű kutyafajták esetében is eltérnek a kutyatápok hatóanyag tartalmai. Egy nagy kutyafajtánál fontos, hogy a kölyök a megfelelő ütemben fejlődjön és a csontjainak, izületeinek legyen elég ideje a növekedésre, erősödésre. A kisebb fajta kutyáknál a koncentráltabb tápszer a jellemző, mely megfelel a kisebb méretűekre jellemző gyorsabb metabolikus igényeiknek. A közepes méretű kutyáknál a valahol a kettő között helyezkednek el a tápanyagmennyiségekben.

 

Kiskutya etetése – Mennyit?

A kutyakölyköknek sokat kell enniük, de nem túl sokat. Ezt úgy ellenőrizhetjük el, ha érezzük, de nem látjuk a bordákat és ha lenézünk rájuk jól láthatónak kell lenni a derék résznek. Ez minden fajta kölyökkutyára igaz.

 

Kölyök kutyák etetése – Mikor?

Mintegy 8- 12 hetes korban a kutyakölykök 3-4 alkalommal kellene enniük egy nap. Ehhez nem kell feltétlenül ragaszkodnunk, alkalmazhatjuk ahogy az időnk engedi, lehet ez naponta 2 alkalomra elosztva is. Csak törekedjünk arra, hogy ez a két alkalomra elosztott mennyiség tartalmazza a 3-4 kisebb adag mennyiségét.

Miután átlépte a hat hónapos kort, csökkentenünk kell az étkezésének számát kettőre. Kezdhetjük csökkenteni az egyes adagok mennyiségét is, amit a gyártók fel is tüntetnek a csomagolásokon. Ha túl sokat adunk, azt általában a kölyök tudatja velünk úgy, hogy hátrahagy pár szemet az edényében.

 

Kölyökkutyák etetéséhez fontos megjegyzések

A nagy testű kutyafajtáknak lassú, tartós növekedésre van szükségünk, amely segít megelőzni a ortopédiai problémákat, mint a csípő problémák. Neveljük őket a nagy testű kutyáknak szánt kölyöktáppal, hogy egészséges felnőttek legyenek majd később. Bármit is választunk, ne legyenek túlzottan nagy hangsúlyban a fehérje, zsír és kalóriamennyiségek.

A kicsi és vékonyabb testalkatú kutyáknál szintén az alacsonyabb kalóriatartalmú etetésre kell törekednünk, mivel ők is hajlamosak a csípő problémákra a túletetés esetén. A legtöbb kutyatáp megfelelő lehet, de mindenképp konzultáljunk az állatorvosunkkal is.

A kiskutya etetése történjen mindig egy meghatározott időpontban minden nap, így a kutya hozzászokhat ehhez az ütemhez. Ne hagyjuk egész nap az ételt előttük. Persze vannak kivételek, mint a csivava, akik hajlamosak a hipoglikémiára (alacsony vércukorszint). Előttük mindig kell lenni ételnek, amit rágcsálhatnak.

Végső tanácsként: sose adjunk a kutyának ételt az asztalról. Ez csak arra fogja ösztönözni, hogy kolduljon, ami egy nagyon rossz szokásukká válhat. Ezt a család minden tagjának be kell tartania.

 

Előző cikkLegkedveltebb kutyanevek fajta szerint
Következő cikkTacskó kölyök