Kezdőlap Kutyakölykök Mikor legyen a kiskutya hazahozatala?

Mikor legyen a kiskutya hazahozatala?

kiskutya

Semmiképp sem azelőtt, hogy mi magunk készen állnánk rá, és eléggé felkészültünk volna a kutyatartásra. Természetesen az is fontos, hogy a kiskutya is készen álljon és elérje a megfelelő kort. Tehát láthatjuk, hogy a kiskutya hazahozatala esetében nem csak az a kérdés, hogy a kiskutya mikor áll készen rá, hanem hasonlóan fontos, hogy mi magunk és a család, a környezet mikor áll készen rá.

Fontos szempont a kiskutya kora

Legtöbb kölyökkutya többször vált otthon már fiatal korban is, általában ahol megszületnek, majd pár hónappal később otthont vált és az új családjához kerül, új környezetbe. Az optimális idő a kiskutya életében, hogy ez az otthon váltás megtörténjen sokféle dologtól függ, melyek többek között

  • a kiskutya érzelmi igényei,
  • kötődése az anyakutyához,
  • minden fontosabb szocializációs menetrend és
  • a háztartások kutyatartásból való felkészültsége.

Egy kölyökkutya számára, elhagyni az otthonát traumatikus élmény és ez egy elsődleges szempont, hogy ezt korlátozzuk. Ha túl korán hagyja el a kiskutya a szülői otthont, akkor kimarad neki az újszülött kölykök közötti és az újszülött kölyök-anyakutya közötti kölcsönhatás. Ezért mivel a kiskutya ilyen korai elválasztáskor az első heteket az új otthonban egyfajta szűkösebb szociális vákumban éli le, ezért a fejlődő kölyök úgymond alul szocializálva nőhet fel a saját fajtársai nélkül. Másrészről, minél tovább marad az eredeti szülői otthonában, annál nehezebb lesz az átmenet az új családjához. A késleltetett költöztetés az új családjához, szintén hátrány lehet, mivel elhalaszt minden fontosabb szocializációs kort, amit már az új családjánál kellene megtennie.

 

Kiskutya hazahozatala: legtöbb kutyakölyöknél a 8 hetes kor a legmegfelelőbb

A nyolc hetes kor már régóta elfogadott, mint optimális idő a kiskutya hazahozatalára. A nyolc hét elegendő idő az alomban kapott szocializáláshoz és ahhoz, hogy a legtöbb fontosabb dolgot megtanulja az anyától, így már elég idős és tapasztalt lesz ahhoz, hogy gond nélkül megállja a helyét máshol. Mégis, ez az idő még túl korai ahhoz, hogy egy erős köteléket hozzon létre az új családja tagjaival.

Fontos szempont tudni mindegyik otthon esetében a kutyatartás szakértői szintet, hogy meghatározzuk egy kiskutyának jobb még a szülői családjánál a tenyésztőnél maradnia vagy az új családjához is költözhet. Gyakran azt feltételezik, hogy a tenyésztők hozzáértőek és az új gazdik még nem annyira tapasztaltak a kutya nevelésben, így ebben az esetben lehet értelme, hogy a kutyakölyök tovább maradjon a tenyésztőnél. Egy lelkiismeretes tenyésztő általában jobban képzett abban, hogy szocializálja, megtanítsa az otthonban való viselkedés alapjait és szobatisztaságra nevelje a kölyökkutyákat. Ha ez valóban így van, akkor érdemes lehet a kiskutyát még a tenyésztőnél hagyni és idősebb korban elhozni.

Ehhez természetesen szükséges, hogy a tenyésztő valóban szakértője legyen a témának. Sajnos, ahogy vannak átlagos, kezdő és felelőtlen kutya tulajdonosok, úgy vannak kiváló, kezdő és felelőtlen tenyésztők is.

Amennyiben az új kutya tulajdonos tapasztalattal rendelkezik és a tenyésztő inkább kevésbé képzett, abban az esetben jobb, ha a kutyakölyök minél korábban az új gazdikhoz kerül, körülbelül 6-8 hetes korban. Ha úgy gondolod, hogy te már egy tapasztalt és felelősségteljes kutyatulajdonos vagy, de a tenyésztő nem engedi, hogy 8 hetes kor előtt elhozd a kölyköt, akkor keress más tenyésztőt, nézz körül máshol.

Emlékezz, a kiskutyát azért keressük, hogy velünk éljen, nem a tenyésztővel. Valójában tényleg jobb, ha keresünk egy másik tenyésztőt, ha úgy gondoljuk ők nem annyira képzettek és lelkiismeretesek és az átlagnál kevésbé hozzáértőek, mivel ebben az esetben a kölyökkutyák is az átlagosnál alul maradnak.


Itt találsz minden információt a kutyafajtákról.

 

Szeretnél megtudni mindent egy kiskutya fogantatásától a megszületéséig? Ezekből a cikkekből mindent megtudhatsz:

Előző cikkYorki kiskutya
Következő cikkMini yorki