Kezdőlap Kutyakölykök Kölyökkutya

Kölyökkutya

kölyökkutya

Ki ne szeretné egy kölyökkutya elragadó báját? A szakértők úgy vélik a kutyák számára, különösen az első 3-4 hónapos a kutyakölyök időszakban a legfontosabb a kutya életében. Ebben a rövid időszakban, a kutyakölykök tapasztalata alakítják ki a véleményét arról, hogy mi ijesztő és mi biztonságos, mennyire lesz barátságos más kutyákkal, emberekkel a jövőben, amin nehéz lenne változtatni a későbbiekben.

Egy kölyökkutya nevelése felelősségteljes feladat. Az, hogy milyen felnőtt kutyává neveljük, sokban múlik rajtunk, mennyit foglalkozunk vele kölyök kutya korában. Elengedhetetlen a szocializációja, a tréningek, a jó modorra nevelés.

A következőekben bemutatjuk, hogy a kölyök kutyák megfelelő nevelése milyen fontos.

Kölyökkutya korban a kutya meg fogja:

 • tanulni, hogyan kell jól kijönni más kutyákkal, ha van sok pozitív interakciója velük már kutyakölyök korban. Az a kutya, aki ezek nélkül nő fel, nincs kapcsolata más kutyákkal – ahogy a trénerek nevezik: szocializáció – úgy nő fel, hogy a többi állattól fél és agresszív lesz a közelükben.
 • tanulni, hogyan lehet biztonságban és barátságban az emberekkel, ha ő megkapja a sok pozitív élményt velük minden téren. Ezek nélkül a kutya szintén úgy fog felnőni – szintén a szocializáció része – , hogy félnek és agresszívak lesznek az emberekkel. Ez a kutyafajták mindegyikére igaz.
 • szokni a nyüzsgő családi életet. Ha már a kölyökkutyákat is kitesszük olyan hatásoknak, mint porszívózás, mosógép hang, nyüzsgő emberi beszéd, nevetés, akkor egy igazi családi társas kutyát tudunk belőlük nevelni, nem fog megriadni kisebb zajoktól, zörgéstől, jó természetű felnőtt kutya lesz, egy igazi családbarát. Csak legyünk türelmesek, a kutyakölyköknek idő kell, fokozatosan mutassuk meg nekik, mivel is jár a család részének lenni, tegyük ezeket számára viccessé és kellemes időtöltéssé.
 • van kölyökkutya játéka vagy tépni való rongya. A kutyakölyök életében vannak úgynevezett kirohanások, mikor hirtelen rátör a téphetnék, rázási vágy, harapdálás, rohangálás, ugrálhatnák, ugatás, pörgés és ilyenkor megragad valamit, amit cincál, tép és azzal szaladgál a szájában. Ez csak párszor fordul elő egy nap és csak néhány percig tart.
 • kapni a felnőtt fogazatát 3-6 hónapos korban. A kölyök kutyák rágnak bármit, amit csak a elérnek a szájukkal, hogy enyhítsék a fogás okozta fájdalmakat. Speciális játékokkal, amit biztonságos rágnia és jégkockákkal megóvhatjuk a cipőinket, tárgyainkat és megkönnyíthetjük a kutya számára ezt az időszakot.
 • enni a kutyakakit. A kutyák, bármilyen korúak is, van ez a rossz szokásuk, hogy megeszik az ürüléket, de ez sokkal inkább jellemző a kutya kölykök korában.

 

Meddig tart a kölyökkutya kor?

Minden kutya eltérő ütemben fejlődik, a kis kutyafajták általában a leggyorsabban, a nagytestű kutyafajták általában lassabban, az óriási kutya fajták pedig a legtovább hordják a pelenkát. Sok kutya esetében 5 vagy 6 hónapos kort tartják a kölyökkutya kor végének, amikor is belépnek a serdülőkorba.

kutyakölykök

Dolgok, amiket tartsunk észben a kölyökkutya esetében

Próba a kutya kölyök számára. Mielőtt hazavinnénk az új barátunkat egy kölyökkutyát, ismertessük meg vele az új környezetet, figyeljük meg hogy viselkedik a környezetben, a már ott élő háziállatokkal, emberekkel. Ezzel megóvhatjuk a kutya kölyköt is és dolgainkat.

Ne szakítsuk el a kölyökkutyát 8 hetes kora előtt az alomtól. Az anyja eddig az időszakik még nagyon sok mindent meg tud neki tanítani, hogy kell viselkedni más kutyákkal, hogy reagáljon bizonyos dolgokra.

Tartsa a kölyköt házban és a családja körül. A kölyökkutya elszigetelése később vissza fog „ütni”, félős lehet, vagy agresszív viselkedés lesz rá jellemző bizonyos helyzetekben. A kutyák nagyon társas lények, kölyökként magunk mellett igazán jó kutyát nevelhetünk belőlük.

A kölyökkutya számára szükségesek a védőoltások, hogy megvédjék őt súlyos és néha halálos betegségektől. A legtöbb kölyökkutya 6-8 hetes korában kapja meg a védőoltásait és a 20. hét körül kapja meg az utolsókat.

Fiatal kölyök kutya ne sétáljon nyilvános helyeken, mert ők ebben az időszakban még túl fogékonyak a betegségekre, éppen ezért ezek „veszélyes” helyek számára. Kérdezzük meg az állatorvosunkat, hogy mikor van itt az ideje, hogy a kutyakölyköt elvihessük ilyen helyekre is, de ez körülbelül 4-6 hónapos korában valószínű.

Ahhoz, hogy egy magabiztos, barátságos, egészséges személyiségű kutyát neveljünk, a kölyökkutya számára fontos, hogy sok inger érje és találkozzon, lásson sok mindent. Ebbe beletartozik:

 • Emberek különböző korosztályból, méretben, színben,
 • más kutyák
 • egyéb háziállatok
 • kezelés és ápolás
 • legyenek emberek az étele és tulajdonai körül
 • találkozzon különféle hangokkal, tárgyakkal a ház körül, mint mosogatógép, porszívó, fűnyíró és így tovább,
 • bevezetni őket új helyzetekbe, amit fokozatosan és a kölyök kutya számára kellemes és játékos időnek meghagyni. Pozitív élménnyel akarjuk ezeket párosítani számukra.

Kerüljük a kiskutya ijesztgetését. Bármi ami a kutya szellemére negatívan hat – különösen a 8 és 11 hetes kor között, mely egy félelem központú időszak  – egész életén át tartó fóbia lesz.

Ivartalanítsuk a kölyök kutyát 2-3 hónapos kora körül. A korai ivartalanítással megelőzhető számos betegség, amitől a lány kutya szenvedhet. A korai ivartalanítással megelőzhető, hogy a kutya területet jelöljön vagy elszökjön.

Kezdjük el a kölyökkutya képzését, amint haza hoztuk. A kölyökkutya teljesen alkalmas a képzésre. A kutya iskolák tökéletes helyek arra, hogy megfelelően szocializáltak legyenek, találkozzanak más kutyákkal, emberekkel. Számos helyen már lehetőségünk van elkezdeni a kölyök iskolába járását már 8 és 16 hetes korban.

Ne büntessük a kutyakölyköt. Kiabálás és ütés nem tanító módszer semmilyen korban. Nem lehet ezzel a módszerrel megtanítani, hogyan kell viselkedni. Elsősorban figyeljünk erre mikor a kutya még tiszteletlen és próbálgatja meddig mehet el. Nehéz lehet néha, kihozhatnak a sodrunkból, de emlékezzünk, hogy ezzel csak ártunk és nem nevelünk. Képezzük a kutyát a megfelelő módszerekkel, tartassuk be a kölyökkutyákkal a házirendet, legyünk következetesek és kedvesek.

Ne hagyjuk, hogy a kutyakölyök olyat csináljon kölyökként, amit nem akarunk, hogy felnőttként is csináljon. Ha elhalmozzuk a kölyökkutyát dicsérettel, és jutalommal, mikor felugrik ránk, nem fogja varázsütésre kinőni ezt a szokását, ha ő már egy 40 kilós felnőtt lesz.

Tanítsuk meg a kiskutyát, annak kiküszöbölésére, hogy mit szabad rágnia és mit nem, hogy megakadályozzuk a rossz szokások kialakulását. Kezdjük a tanítását már akkor, mikor hazavittük. A kezdetektől fogva adjunk neki olyan játékokat amiket rágcsálhat, ami csak az övéi. Legyen több, amikhez hozzászokik és azokhoz nyúl, a éppen rágni támad kedve és nem a mi holmijainkhoz.

Egy növekvő kölyöknek több tápanyagokban gazdag élelmiszerre van szüksége, mint a felnőtteknek. Ellenőrizzük a kutyatáp címkéjét, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy valóban kutyakölyköknek készültek vagy életünk megfelelő szakaszához.

Ne engedjük, hogy a kiskutya fusson vagy ugráljon kemény felületeken, mint járda, vagy aszfaltos úttest. Ez károsíthatja a fejlődő szervezetét. Várjuk meg, míg a kutya eléri az egy éves – 18 hónapos kort, hogy a kocogó partnerünkké tegyük.

Legyünk felkészülve a személyes változásokra. Egy gyengéd kölyök zárkózott felnőtté válhat, egy kölyök aki szívesen játszott más kutyákkal, lehet felveszi a többi kutya szokásait. Ez az egyik hátránya kölyök kutyának. A felnőtt kutya örökbe fogadásakor, azt kapjuk ami a kutya, nem fog meglepetéseket okozni később.

A lényeg: A kutya nevelés nagy elkötelezettséggel jár. Ahhoz, hogy egy kölyök olyan felnőtté váljon, akivel jó együtt élni, amilyet szerettünk volna, sok figyelmet kell neki adni kölyökkutya korában, képeznünk kell és szocializálni emberek között és más kutyákkal. Ezek nélkül a kutya viselkedési problémákkal fog küzdeni, amelyeket nehéz, sőt lehetetlen később kezelni.

Következő cikkCsivava kölyök