Kezdőlap Kutya betegségek Kutya depresszió: figyelmeztető jelek

Kutya depresszió: figyelmeztető jelek

kutya depresszió
Sokféle módon meg lehet tudni, hogy az emberek depressziósak-e. Lehet, hogy abbahagyják az evést – vagy többet esznek, hogy csökkentsék a fájdalmat. A depressziós emberek sokat sírnak – gyakran váratlanul. Jó esély van arra, hogy általánosságban elkezdenek visszavonulni az életből, elkerülik a barátaikat és családtagjaikat, és esetleg a munkahelyükön is beteget jelentenek, és természetesen egyszerűen azt mondják, hogy nem érzik jól magukat. De mi a helyzet a kutya depresszió esetén?

 

A kutyáink nem rendelkeznek ezzel az opcióval, de ez nem jelenti azt, hogy nem érzik szomorúnak, vagy depressziósnak magukat. Bár nem létezik annyi kutatás, mint az emberre (nyilvánvaló okok miatt), de mindenféle anekdotikus bizonyíték létezik, amely a kutya-depresszióra utal.

Néhány történet nyilvánvalóvá teszi ezt, például ha egy kutya hirtelen bezárkózik és alszik egész nap a szekrényben vagy valami sötét zugban, miután egy másik kutya belepusztul a társa halála után. Ha egy kutya a családdal sok időt tölt el, akkor észrevehetőek a búslakodások és hangulatingadozások, ami utalhat arra, hogy valami történt.

 

Szóval, honnan tudod, hogy a kedvenced kutya depresszióban szenved? 

Íme néhány gyakori jel – sok közülük hasonló az embereknél jelentkező depresszió jeleihez.

Kutya depresszió jelei:

Megváltozott étvágy

Amikor egyes kutyák nagyon szomorúak, elveszítik az étvágyukat, és gyakran le is fogynak. Másik véglet, hogy vannak olyan kutyák, amelyek úgy tűnik, hogy az ételt úgy használják, mint valami vigasz amikor depressziósak és többet akarnak enni, ami súlygyarapodáshoz vezet.

Kapcsolódó: Miért nem eszik a kutya?

Folytonos alvás

A kutyák sokat alszanak. Ebben semmi újdonság. De jellemzően ez akkor történik, amikor a tulajdonosok elmentek otthonról. Ha hosszú ideig hagyod el a kutyád (mondjuk a munkád miatt), és továbbra is alszik, miután hazaérkeztél, alig reagál a jelenlétedre, akkor valami valószínűleg nincs rendben.

Ellenőrizd először a fizikai problémákat, de ha nem találtál semmit és a tünetek továbbra is fennállnak, akkor depressziós lehet a kutyád. 

Kapcsolódó: Mennyit alszik a kutya egy nap?

Érdeklődés elvesztése

Ha a kutyád hirtelen elveszti érdeklődését a játék, a sétálás és egyéb dolgok iránt, amelyek általában izgatják őt, vedd komolyan. Azok a kutyák, akik kevésbé aktívak, lelassulnak, vagy úgy tűnik, hogy elvesztik céljukat, érdeklődésüket a korábban kedvelt programok iránt, lehet, hogy kutya depresszióban szenvednek.

Tappancs nyalogatás, lábának rágása

A túlzott nyalás vagy láb rágás élettanilag lehet fiziológiai vagy pszichológiai probléma. A depressziós kutyák gyakran nyalogatják vagy rágják a lábukat, hogy megnyugtassák magukat.

Elbújás és rejtőzködés

Fent említettük a kutyának a szekrényben rejtőzködő történetét, mert depressziós volt. Ez a fajta viselkedés általában két dolog egyikét jelenti: betegség vagy sérülés (a depresszió a „betegség” kategóriába esik). Azok a kutyák, amelyek hirtelen elrejtőznek, vagy egyedül akarnak maradni, azért viselkednek így, mert valami zavarja őket. Ha ez nem fizikai, valószínűleg érzelmi ok.

Érdekelhet: Szeparációs szorongás kutyáknál

A legfontosabb dolog, amire emlékezned kell, nem azt feltételezni, hogy a kutyádat minden áron fel kell vidítani. Gyakran az érzelmi tényezők tényleg fizikai, orvosi okokból erednek. Az első dolog, ha viselkedési változást észlelsz, az, hogy a kutyát az állatorvoshoz elviszed, hogy ellenőrizze őt.

Mit tehetsz a kutya depresszió ellen?

kutya depresszió jelei

5 tipp a depressziós kutya ápolására:

  1. A lehető legegyszerűbb módon tartsd be a napi rutinokat. A háziállatok akkor érzik a legjobban magukat, ha tudják, mire számíthatnak délelőtt és délután, az egyik napról a másikra. Próbáld meg tartani az étkezést, a testmozgást, a sétákat, a játékidőt, a testápolást, az esti és egyéb napi tevékenységeket egy következetes ütemezésben.
  2. Tartsa a kutya étrendjét és étkezését ugyanabban az időpontban, és tartsd be ami az eddigi menüjében is szerepelt.
  3. Vigyázz, nehogy véletlenül megjutalmazd a depresszióját. Természetes, hogy a szomorú kisállatod kényelmét szeretnéd biztosítani, de sajnos, figyelmet fordítani, túlzottan babusgatni egy olyan kutyát, aki nemkívánatos viselkedést mutat, megerősítheti a viselkedését.
  4. Adj neki időt. A kutya depressziója néhány napig vagy akár hetekig is eltarthat, de a legtöbb háziállat visszatér a normális élettel teli életmódba. Ha bármikor úgy érzed, hogy kedvenced szenvedne, vagy valami komolyabb problémát feltételeznél, javasolt, hogy megvitasd a helyzetet az állatorvosoddal.
  5. Szükség esetén használjon természetes gyógymódokat. Van néhány kiváló homeopátiás kiegészítő, amelyet könnyedén beadhatsz a depressziós kutyádnak, amíg jobb érzelmi állapotot nem tapasztalsz.
Előző cikkTippek – kiskutyák etetése
Következő cikkAmerikai kutyafajták – 10 igazi amerikai kutyafajta