Kezdőlap Kutya egészség Vajon a kutya ehet kenyeret?

Vajon a kutya ehet kenyeret?

kutya ehet kenyeret

A háztatások legkedveltebb élelmiszere a kenyér, így nem meglepő, hogy mindenki arra kíváncsi, hogy adhat-e a kutyájának is belőle. Feltehetőleg számtalanszor láttál már kutyákat szendvicset, egész vekniket vagy akár szeleteket is elfogyasztani. Az általános szakvélekedés úgy szól, hogy az állatoknak nincs szükségük az emberi ételekre, hiszen a nekik szükséges minden tápanyagot megkapják a kifejezetten az ő igényeikre szabott jóminőségű kutyatápokból.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy időről-időre ne kívánnák meg az éppen a nálad lévő ételt, esetleg, hogy te se szánhatnád meg őket a könyörgő tekintetükért néhanapján.

Hozzám hasonlóan téged is foglalkoztat a kérdés, hogy vajon a kutya ehet kenyeret reggelire vagy olyan finomságokat, mint azok a fahéjas csodák, amiket magadnak is készítesz?

 

 

A kutya ehet kenyeret?

A rövid válasz erre az évszázados dilemmára, hogy IGEN, a kutyák fogyaszthatnak kenyeret. Azonban van néhány dolog, amire oda kell figyelnünk, nehogy megmérgezzük a kedvencünket.

Például, ügyelnünk kell a kenyér fajtájára, mennyiségére és a benne lévő ízesítőkre (mazsolára, diófélékre, hagymára, foghagymaporra és a csoki darabokra, hogy csak egy párat említsünk), amivel megkínáljuk Buksit.

Kapcsolódó: Ehet a kutya diót? Egyáltalán van értelme diót adni a kutyának?

 

Mire kell vigyáznunk, ha kenyeret adunk a kutyánknak?

Mielőtt a szőrös kedvencünket megkínálnánk egy kevés pékáruval, van néhány fontos dolog, amivel tisztában kell lennünk:

 • Bizonyosodj meg róla, hogy a házikedvenced nem allergiás a búzára, mert ha mégis, akkor hatalmas megpróbáltatásokat fog kiállni, mire megemészti a kenyeret.
 • Figyelj arra, hogy az étrendjében a kenyér csak kis mértékben legyen jelen és 95%-ban inkább kutyáknak készült eledeleket fogyasszon az eb.
 • Próbáld meg a lehető legkevesebb cukrot tartalmazó kenyeret beszerezni a kedvencednek, mert ez az adalékanyag szimplán nagyon káros a szervezetüknek.
 • Bizonyosodj meg róla, hogy a pékárú, amit a kutyusod meg fog kapni, semmilyen formában nem tartalmaz dióféléket és mazsolát, mert ezek akár mérgezést is előidézhetnek.

 

Milyen kenyerek károsak a kutyáknak?

Mielőtt rátérnénk a kutyusok számára engedélyezett kenyerekre, fontos hangsúlyoznunk azokat a készítményeket, amelyeket NEM ehetnek meg.

A 4 legveszélyesebb kenyértípus:

 1. Mazsolás kenyér: A mazsola a négylábúak szervezetében veseelégtelenséget okozhat, ami súlyosabb esetekben akár halállal is végződhet.
 2. Foghagymás kenyér: A foghagyma és a hagyma esetleges fogyasztása a vörösvértestek károsodásához vezethet.
 3. Banánkenyér: Ez a kenyérféle sok esetben tartalmaz olyan összetevőket, mint a csokoládéchips és diófélék, amelyek mérgezőek a szőrős barátainknak és mindenképpen el kell kerülni őket.
 4. Diós kenyér: A dióféléket tartalmazó kenyereket is jó, ha a kedvencünk messzire elkerüli.

Talán nyilvánvalónak tűnik, de higgy nekem rengetegen nem tartják be azt az egyszerű szabályt, miszerint ne a kutyával etessük meg a penészes, száraz kenyeret. A kenyérben növekvő penész ugyanolyan ártalmas lehet az állatok szervezetére, mint a miénkre. Amiket már mi sem ennénk meg, azt a kedvencünknek se adjuk.

Érdekelhet:  Milyen zöldséget ehet a kutya? + Amiket ne adjunk neki!

 

Milyen kenyérfajtákat ehetnek meg a kutyák?

kutya kenyeret eszik

Általánosságban elmondható, hogy a kutyák egészsége szempontjából a legnagyobb biztonsággal a fehér búzakenyér adható, ha feltételezzük, hogy nincs ételallergiája és nem okozunk neki ezzel gyomorrontást.

 

Ezenkívül fontos, hogy az étrendje kiegyensúlyozott maradjon és csak alkalomadtán kerüljön kenyér a táljába, a rendszeres testmozgásról se szabad elfelejtkeznünk. A teljeskiőrlésű termékek mellett a magas rosttartalom szól, amely megkönnyítheti a négylábúaknak a székletürítést.

Abban az esetben, ha a kutyád gluténintoleranciában szenved, csak és kizárólag gluténmentes kenyeret adhatsz neki. Ha a fentiek közül egyik sem igazán vált be a kutyádnál, akkor próbálkozz egy kevés sütőtökös kenyérrel és nézd meg, hogy mennyire fogja értékelni ezt. Ez a változat is teljes biztonsággal adható Buksinak. Ám itt is mindig bizonyosodj meg róla, hogy alacsony cukortartalmú fajtára esett a választásod.

Érdemes elolvasnod: Legjobb lazaolaj kutyáknak – minden amit tudni érdemes róla

 

Mekkora mennyiségben adható kenyér a kutyáknak?

Kezdetben csak alkalmanként, a kedvenced egészségének védelme érdekében, mindössze néhány falat barnakenyérrel jutalmazd meg, így kerülhetjük el, hogy elrontsuk a gyomrát (tipp: jutalomfalatként adj neki pici darab kenyeret mogyoróvajjal megkenve).

Így tesz minden felelős gazda, aki a kedvencének egészségének megőrzésére törekszik és neked is ezt a taktikát javaslom. Semmi esetre se adj a kutyádnak egy vekni kenyeret, hiszen ekkora óriási mennyiség erős gyomorfájáshoz és puffadáshoz vezethet, az utóbbi akár igen súlyos is lehet.

 

Kaphatnak a kutyák nyers kenyértésztát?

Erre a kérdésre a válasz egy jó kövér: NEM! Egyáltalán nincs rendben, ha nyers kenyértésztával kínálod a négylábúdat.

A sütőtökös kenyér tésztáját leszámítva, ami egyáltalán nem káros a kutyák szervezetére, minden más, élesztőtartalmú nyers tésztát tarts tőlük a lehető legtávolabb. Ilyenkor ugyanis az elfogyasztott élesztő a gyomrában erjedni kezd, ami mérgezéshez, sőt mi több akár halálhoz is vezethet.

Ráadásul az élesztős tészta a gyomor nagymértékű felfúvódását és a belek tágulását is előidézheti, ami hatalmas fájdalmakkal jár és akár a bélrendszer kilyukadását is eredményezheti. Továbbá felléphet komplikációként, kontrollálhatatlan hányás, gutaütés és akár kóma is.

Amikor az elfogyasztott tészta szétterjed a gyomorban etanol mérgezés jelentkezhet (a túlzott fogyasztást követő 30perc–2órában bármikor), amely a következő tünetekkel párosul:

 • Fokozott gáztermelődés
 • Hányás, hányinger/öklendezés
 • Szédülés, koordinálatlanság
 • Szokatlan hólyagproblémák
 • Hírtelen hangulatváltozás
 • Letargia
 • Depresszió
 • Súlyos esetekben: szívmegállás és halál

Abban az esteben, ha arra gyanakszol, hogy a kedvenced esetleg lakmározott a nyers kenyértésztából, sürgősen lépj kapcsolatba az állatorvosával vagy bármilyen más professzionális szakemberrel, akit jól ismersz és akinek a szakértelmében megbízol.

Ez s érdekelhet: Mit nem ehet a kutya?

Előző cikk20 Legagresszívabb kutyafajta
Következő cikkIzületi gyulladás kutyáknál – oka, tünetei, kezelése és amit tudnod kell