Kezdőlap Kutya egészség Kutya ellés – szülés jelei, ideje és amit tudni kell róla

Kutya ellés – szülés jelei, ideje és amit tudni kell róla

kutya ellés

Ha a kutyáját pároztatta és minden rendben halad, akkor bizonyára izgatottan várja a kölyökkutyákat, átlagosan 60-63 napon belül. Ahogy közelednek a kutya ellés napjai, elég normális, ha az ember tűkön ül és a legjobb mód arra, hogy megnyugtassa magát az, ha annyit tanul arról, hogy mire számíthat, amennyit csak lehetséges.

Következésképpen, elengedhetetlen, hogy megismertesse magát a kutyafélék születési folyamatával amennyire csak lehet és hogy elfogadja azokat a dolgokat, amik problémákat okozhatnak.

 

 

Kutya ellés / kutya szülés – minden amit tudni kell a kutya fialásról

A felmerülhető problémák korai felismerésével, jobban készen fog állni arra, hogy szembe tudjon nézni velük, ezzel megnövelve az esélyeit a biztonságban levezetett szülésre.

Tudjon meg többet a kutyája teljes szülési időkeretéről, a vajúdás első szakaszaitól, égészen a szülésig és tudja meg hogyan kell felismerni a lehetséges komplikációkat.

Mivel minden kutyafajta különféle komplikációkra hajlamos és mindegyik kutya végső soron egyedi a születési és ellési folyamatban, a legjobb, ha számítunk a váratlan dolgokra és a felkészültség a végső kulcs, egészséges kutyakölykök almainak a sikeres felnevelésére.

 

 

A kutya szülési folyamat összefoglalása

 

A kutya ellés szakaszai

Három elismert szakasza van a vajúdásnak a háziasított kutyáknál, habár egyes hatóságok összevonják a II. és III. szakaszt.

 1. megnyílási szakasz
 2. kitolási szakasz
 3. utószakasz

 

Mielőtt egy kutya vajúdni kezd, a testhőmérséklete jellemzően leesik. Egy kutya testhőmérséklete normális esetben valahol 38 és 39 Celsius fok között van.

Nagyjából 24 órával a vajúdás megkezdődése előtt, a nőstény testhőmérséklete visszaesik 37.7 fok alá általában. Egy-két napig ingadozhat, de amikor alacsonyan marad – legtöbb esetben 36.1 és 37.5 fok között – akkor valószínűleg a vajúdás már küszöbön áll.

Sok tenyésztő, egy-két héttel az esedékesség ideje előtt kezdi el ájtatosan követni a kutyája testhőmérsékletét. A legjobb, naponta kétszer megmérni a hőmérsékletét, reggel és este, nagyjából ugyanazokban az időpontokban, mindennap.

 

A kutya ellés előtti napok és felmerülő tünetek

Ahogy az a nap egyre közeledik, a szukája testhőmérsékletét naponta számos alkalommal meg kell, hogy figyelje. Amikor a testhőmérséklete visszaesik nagyjából 38.3- 37.2 Celsius fokról 36.5 Celsius fokra, akkor valószínűleg a vajúdás a következő 24 órában meg fog kezdődni.

 

Kutya ellés jelei

Valószínűleg a szukája viselkedése is meg fog változni ez idő alatt- figyeljen oda a következő jelekre:

 • Lehet, hogy elveszti az érdeklődését az evés iránt. Ez normális.
 • Lehet, hogy nagyon ragaszkodóvá válik és nem szereti, ha egyedül hagyják.
 • Lehet, hogy enyhe hüvelyi folyása lesz és a hátsó végének kifele irányuló megjelenése megnagyobbodhat és prominensebb lehet.
 • A pupillái nagyobbá és kitágulttá válhatnak és úgy tűnhet, hogy mered.
 • Lehet, hogy nyughatatlanná válik, egy csomószor felkel és letelepszik és lefekszik az oldalára.
 • Lehet, hogy felkeresi az elletőládát vagy egy másik csöndes és biztonságos helyet, ahol kényelmesen érzi magát.

Némelyik kutya ezen jelek mindegyikét mutatni fogja, ahogy a vajúdás egyre közeledik- némelyik csak néhányat, szóval legyen résen az Ön kényes jószágában történő változásokra, hogy felkészült lehessen.

 

A kutya ellés előtti viselkedésekutya szülés

Ahogy a vajúdás első szakaszai megkezdődnek, a szukája el fogja dönteni, hogy hol fogja megszülni a kölykeit. Ha szerencséje van, akkor az elletőláda lesz az, de legyen készen ő rá, hogy kiválassza a számára kényelmes helyet és ne lepődjön meg az ő választásától!

Lehet, hogy elkezd ásni az elletőláda vagy az általa választott hely körül, az almot átrendezve és úgy általánosságban a dolgokat kényelmesebbé téve, úgy ahogy azt ő szeretné. Próbáljon meg nem közbe lépni ebben a szakaszban, hagyja, hogy a szukája amennyire csak tudja magát, kényelembe helyezze, az ő saját módján.

Lehet, hogy sokat fog figyelni a hátsó végére- hátra nézve a szeméremtestére, csalogatva azt és általánosságban azt mutatva a viselkedésével, hogy valami történik. Lehet, hogy lihegni és reszketni fog, amitől úgy tűnhet, hogy valami baj van, de ez teljesen normális és aggodalomra nem ad okot.

Valószínű, hogy az enyhe összehúzódások első szakaszait éli át ezen a ponton, ami lehet nem válik világossá az Ön számára, egészen addig, amíg erősebbé és gyakoribbakká nem válnak.

Az is elképzelhető, hogy hányni, és talán hólyagot üríteni és defekálni is fog.

 

 

Mennyi Ideig szoktak a kutyák vajúdni? – kutya ellés ideje és szakaszai

Amint a vemhességi időszak véget ér, megkezdődik a vajúdás. Az ellésnek három szakasza van:

Első Szakasz – megnyílási szakasz

A vajúdás I. szakasza enyhe méhösszehúzódásokkal kezdődik és akkor ér véget, amikor a méhnyak teljesen kitágult. Ez a szakasz jellemzően 4-12 óráig tart, de tarthat tovább is.

Kutyák esetében nehéz lehet a méhösszehúzódások felismerése. A vajúdás I. szakaszának a jelei:

 • a nyughatatlanság,
 • lihegés,
 • fel-alá járkálás,
 • befészkelés,
 • idegesség,
 • szorongás,
 • étvágytalanság,
 • reszketés,
 • émelygés,
 • hányás,
 • visszahúzódottság és
 • a padlón vagy földön való ásás vagy kaparászás.

A normális hüvelyi váladék ebben a fázisban, tiszta és átlátszó és némileg sűrű. Az anyaállatot ösztönözni kell arra, hogy az elletőládájában maradjon, a meleg, csöndes bölcsödében, friss vízzel és étellel és más módon nem szabad megzavarni.

Második szakasz – kitolás

A II. Szakasz, már eleven vajúdás. Teljes méhnyakkitágulással kezdődik és akkor végződik, amikor az összes kölyökkutya megszületett. Az anyaállatnak erős hasi összehúzódásai vannak és fekhet az oldalán vagy guggolhat.

A kölykök átlagosan 30-60 percenként születnek meg, bár ez széleskörben változó. Egy normális ellési folyamat során, a magzatburok (a magzatvizet tartalmazó burok) tűnik fel először, ami úgy néz ki, mint egy buborék benne egy kiskutyával, ami a fejével előrefele és a hátával fölfele jön kifelé.

Néha, az ellési folyamat során a burok felreped. Órák is eltelhetnek a kölykök között, de 3-at vagy többet, nem tartanak normálisnak.

Harmadik Szakasz – utószakasz

A III: szakasz során a placenták (“méhlepények”) eltávolítódnak. Ez általában nem sokkal minden kölyök megszületése után történik, ami azt jelenti, hogy a normális vajúdás a II. és III. szakasz között váltakozik, mialatt minden kölyök a világra jön.

Az anya általában élénk nyalogatással eltávolítja a kölyök pofáját befedő burkot és stimulálja a légzését ezzel. Ha ezt nem teszi meg rögtön, a gazdának kell letépnie a membránt és megtörölnie a kölyök pofáját és testét egy puha törölközővel, amíg hangosan meg nem szólal.

Ha az anya nem rágta el a kölyök köldökzsinórját, a legtöbb szakértő azt javasolja, hogy a tenyésztő szorítsa, kösse és metssze el, az ő állatorvosuk meghatározott utasításai szerint, lehetőleg hüvelyk- és mutatóujjal, érfogókkal és/vagy fogselyemmel.

Soha ne vágja vagy feszítse meg a köldökzsinórt. Ritka esetekben, az anyaállat megcsonkítja vagy akár meg is eszi az újszülött kölykeit. Ez általában baleset és akkor történik amikor a kölyköt tisztítja; ez inkább olyan kölyköknél gyakoribb, melyek nem teljesen zárt alhassal születnek (köldöksérv). Rendkívül ritka egy anyaállat részéről, hogy szándékosan megölje vagy felfalja a kölykeit. Ha ez megtörténik, akkor soha többé nem szabad tenyészteni azt az anyaállatot.

Érdekelhet: Kutya vemhesség: Minden amit tudnod kell

 

 

Újszülött kutya gondozása – kutya ellés után

A tenyésztőknek ismerniük kell az újszülöttek kezeléséről szóló általános elveket és képesnek kell lenniük felismerni a különbséget normális és abnormális kölyökkutyák között.

 

Mit várjunk normális újszülött kölyökkutyák esetében

A normális, 4 hetesnél fiatalabb újszülöttek esetében nincs szükség heroikus erőfeszítésekre, hogy fenntartsuk őket.

Amiről a tenyésztőnek meg kell bizonyosodnia, hogy a kölykök:

 • normálisan lélegeznek,
 • ellenőriznie kell őket farkastorok és nyúlszáj szempontjából,
 • lejegyeznie a születési súlyukat,
 • a bölcsődéjük hőmérsékletét 26 és 32 fok között kell tartania és meg kell bizonyosodnia arról, hogy rendesen szopnak.

 

Minden kiskutyának élénken kell szopnia az életük első 24 órájában, hogy elfogyasszák az anyjuk tejének első hányadát, ami antitestekben gazdag és amit úgy neveznek, hogy előtej, ami védelmező passzív immunitással ruházza fel őket, addig amíg a saját immunrendszerük képes nem lesz kifejlődni.

Az egészséges újszülöttek teltek, melegek, amikor nem szopnak, alszanak és segítség nélkül képesek oda találni a mellbimbókhoz.

 

 

Újszülött kutyakölyköknél felmerülhető gondok – kutya ellés utáni problémák

A Fellélegzés elmaradása

A leggyakoribb probléma az újszülötteknél, a fellélegzés elmaradása. Az olyan kutyakölyköknek, melyek nem teszik meg ezt a kritikus első lélegzetvételt és nem szólalnak meg azonnal születés után, élénk külső stimulációra van szükségük; ez jöhet az anyától vagy a tenyésztőtől, de gyorsan meg kell történnie és nem lehet bátortalan.

Ha egy kiskutya nem lélegzik és ad ki hangokat, a gazdájának ki kell szívatnia az orrlyukait és a száját egy körtefecskendővel és hevesen dörzsölnie kell egy meleg törölközővel.

Némelyik szakember orron keresztüli szájjal történő lélegeztetést javasol; mások a mellkas finom gyömöszölését javasolják, két ujj között, a szívterület felett. Amikor a kiskutya hangosan felsír és elkezd lélegezni, akkor rendben mennek a dolgok.

A gazdáknak konzultálniuk kéne egy állatorvossal mielőtt az almuk megszületik, hogy felkészüljenek erre a helyzetre.

 

Veleszületett Rendellenességek

A veleszületett rendellenességeknek (ami a születésnél jelen van, de nem feltétlenül genetikus) és betegségeknek, kóroknak vagy fejlődésre való képtelenségnek a jelei általában nem sokkal a születés után már észlelhetők.

A kölyökkutyáknál általánosan előforduló születési deformitások a farkastorok, nyúlszáj, tölcsérmellkas (pectoris excavatum), elhajló farok, gerincferdülés, megrövidült végtagok, rendellenes lábujjak, nem teljesen zárt alhas fedetlen belekkel (köldöksérv) és anális atrézia (zárt végbélnyílás, ami a defekációt megakadályozza).

A vízfejűség (“vízzel körülzárt agy”) és nyílt kutacs (nem teljesen összeforrt koponya) némiképp gyakori bizonyos fajtáknál, beleértve a csivavákat.

 

Betegségek

A négyhetesnél fiatalabb újszülöttek betegségeit nehéz lehet észrevenni, mivel az anya gondoskodik, a szükségleteik javáról. A beteg kölyökkutyák néhány külső tünetei közé tartozik a feldagadt szemhéjak, bőrbetegségek, szopásra való képtelenség, súlynövekedésre való léptelenség, haspuffadás, abnormális lokomóció (“úszó kölyökkutya-szindróma”), sarkokban való bujkálás, túlzott aktivitás (ha egy újszülött nem eszik, aludnia kéne), túlzott veszékelés, orrvérzés, véres vizelet, alacsony testhőmérséklet (hipotermia), sípoló légzés, képtelenség arra, hogy rákapjon a csecsre és szopjon, hányás, hasmenés és felöklendezés.

 

Mejegyzés

Az újszülöttek karmait az első héten belül – és ezután rendszeresen – rövidre kell vágni, hogy ne nyessenek bele az anyjuk mellébe. Némely tenyésztő már az első pár napon belül fűkörmöket távolít el és/vagy farkat kurtít. Emlékezzünk, hogy a kölyökkutyák nem látnak és hallanak addig, amíg már majdnem 2 hetesek.

 

 

Az kutya fialás utáni gondozása

Szülés Utáni Gondozás

Az anyaállat szülés utáni gondozása rendkívül fontos. Amint az ellést befejezte, minden szennyes anyagot el kell távolítani az elletőládából és tiszta, puha ágyazással kell kicserélni.

Ezt, szükség szerint, több alkalommal kell megtenni naponta, hogy mindenkit tisztán és frissen tartsunk. Az anyukát óvatosan meg kell törölgetni egy meleg nedves ruhával, hogy eltávolítsuk vele a rajta található összes vért, magzati folyadékot vagy placenta szövetet.

A jó higiénia, csökkenti a baktériumok elszaporodásának és az ő és kicsinyei megfertőződésének a kockázatát. Folyadékok és szövetek fognak belőle szivárogni – amit úgy hívnak, “gyermekágyi folyás” – szülés után, több hétig.

A császármetszésen átesett anyaállatoknak több ellés utáni váladékozása lesz, mint a természetes módon megelletteknek. A gyermekágyi váladék színe zöldesfeketétől kezdve, barnáson keresztül, a téglavörösig terjed és majdhogynem szagtalannak kell lennie. Ez a méhbélés természetes vedlésének és kitisztulásának az eredménye.

Ha a gyermekágyi váladék sűrűvé, szürkévé vagy fehérré változik és el kezd szaglani, akkor a kutyát látnia kell egy állatorvosnak, mivel lehet, hogy egy fertőzött magzatburok maradt vissza benne vagy – “metritisznek” nevezett – méhfertőzése van.

Az anyát éjjel-nappal megfigyelés alatt kell tartani, legalább az első héten. Csöndesen kell pihennie és remélhetőleg, aludnia miután megellett, számos óráig, miközben a kiskutyák szopnak vagy alszanak.

Mikor megmoccan, élénknek, ébernek és a kicsinyeire érzékenynek kell lennie. Az evést és ivást hamar folytatnia kell, jelentősen nagyobb mértékben, mint azelőtt, hogy megszülte a kölykeit, az ő almának nagyságától függően.

Még mindig több, kis adag ételt kell naponta neki adni, egy nagy helyett. Talán örülni fog, ha adnak neki túrót, sajtot, nyers májat vagy akár tojásrántottát. Mindig akadálytalan hozzáférése kell, hogy legyen friss vízhez.

A tenyésztőnek rendszeresen ellenőriznie kell az anya csecseit forróság, vörösség, duzzadtság, gyulladás, elszíneződés vagy fájdalom jeleit keresve. A tejének fehérnek és normális állagúnak kell lennie, anélkül, hogy összesűrűsödötté vagy rózsaszínné, vörössé, zölddé vagy sárgává változna.

Bármelyik ezek közül, egy potenciálisan pusztító bakteriális fertőzésnek a bizonyítéka lehet, amit úgy hívnak “masztitisz”, ami azonnali állatorvosi figyelmet igényel. Az anyaállat csecsei bedugulhatnak, ha több tejet termel, mint amennyi felhasználódik; ez a – “tejpangásnak” nevezett – állapot leggyakrabban a kis méretű almoknál tapasztalható.

Nem szabad megengedni, hogy az anya olyan helyen kószáljon, ahol rovarírtót vagy fertőtlenítőt használtak (meleg hónapokban) vagy ahol sót szórtak szét (téli hónapokban), mivel ezek beledörzsölődhetnek a csecseibe és árthatnak a szopó kölyköknek.

A tenyésztőnek közeli figyelemmel kell kísérnie az eklampsziára (“tejláz”) utaló bármely jelet, amelyek általában a szülés utáni 4 héten belül szoktak előfordulni, amikoris az anya kálcium tartalékai kimerülhetnek.

Az eklampszia tünetei közé tartozik a nyughatatlanság, szorongás, lihegés, izomremegés, megemelkedett testhőmérséklet, nyüszítés és kitágult pupillák, többek között. Ha kezeletlenül marad, végtag merevségig, rángatózásig, összeesésig és halálig fajulhat. Szerencsére az eklampszia visszafordítható, ha korán felismerik.

 

 

Lehetséges ellési gondok melyekre figyelni kell

Sok tenyésztő csak ritkán találkozik ellési problémákkal, míg mások meglehetősen gyakran néznek szembe velük. A rövid fejű fajtáknak a tenyésztőinek – azoknak a fajtáknak melyeknek széles koponyájuk és lapos arcuk van, mint a Bulldogok, Francia Bulldogok, Mopszok és Boston Terrierek – annyira gyakran vannak gondjaik, hogy sokan, már megszokott módon, császármetszést ütemeznek be a kutyáik vajúdásának megkezdődése előtti időre.

A “disztokia” az, az orvosi szakszó, amit nehéz szülésre alkalmaznak. A jól tájékozott tenyésztők és állatorvosok néhány széleskörű általánosítást teremtettek az ellésről:

 1. A nagy méretű fajták és hosszúlábú fajták, a kölykök világrahozatalában kevesebb problémára hajlamosak.
 2. A rövidlábú fajták és a testükhöz képest aránytalanul nagy fejű fajták, több ellési problémára hajlamosak.
 3. Az öregebb nőstényeknek, kövér nőstényeknek és nagy méretű almokat világrahozó nőstényeknek, nagyobb esélyük van disztokiára.

 

 

Általános jelek melyekre figyelni kell a kutya ellése során

Itt van néhány az általánosabb jelek közül, melyek azt sugallják, hogy az ellés nem zajlik normálisan:

 • A vajúdás, a megtermékenyítés után, 57 napnál kevesebb időn belül kezdődik meg (túl korai)
 • A vajúdás nem kezdődött meg, 68 nappal a megtermékenyítés után (túl késő)
 • A vajúdás I. szakasza tovább tart mint 4 óra
 • A vajúdás kimerítő II. szakasza 30 perce tart, kiskutyák bármilyen jele nélkül; egyenletes erőlködés és erős összehúzódások
 • A kiskutyák megszületése között, több mint három óra van
 • Kevés összehúzódás vagy azok hiánya 1-2 órával azután, hogy az alom egy része megellett (méhatónia; gyakoribb kisméretű, rövidlábú fajtáknál és a túlsúlyos, rossz állapotban levő nőstényeknél)
 • Az egyik kiskutya megakadt a szülőcsatornában és nem mozog
 • Csak a kiskutyák tűnnek fel, további mozgás nélkül
 • Az egyik kiskutya először a hátsó részével (farfekvéses szülés), vagy a mellső lábával (farfekvés) jön ki, ezek általánosak és nem ad azonnali aggodalomra okot, ha minden más rendben zajlik
 • Az egyik kiskutya – vagy a fejével vagy farfekvéses helyzetben – fejjel lefelé jön ki, úgy, hogy nyomja a hasát a medencének a teteje
 • Az egyik kiskutya hátrafordult fejjel van a szülőcsatornában és a nyaka vagy a háta tűnik fel először a szeméremtestben
 • Két kiskutya próbál kijönni egyidőben
 • A védő, magzatvízzel telt, magzati hólyag, ami úgy néz ki, mint egy buborék (“magzatburok”) a szeméremtestből jön kifele, de nem reped fel és nem jön ki kiskutya
 • A magzatburok a szülőcsatornában reped fel (“száraz szülés”)
 • Az egyik kiskutya élve születik, de nyilvánvaló születési rendellenessége van (farkastorok, nyúlszáj, alhason kívülre eső belek, ödéma/”vizes kölyökkutya.”)
 • Az anyaállat kín vagy fájdalom jeleit mutatja; hiperventiláció; sebes pulzus; gyenge pulzus
 • Az anya nem mutat érdeklődést a kölykei iránt
 • Sötétzöld, világosvörös vagy fehér, bűzös hüvelyváladék
 • Az anyaállaton letargia vagy gyengeség jelei látszanak
 • Az anya reszket, görcsösen rángatózik vagy elfekszik

Külön Jegyzet

A gazdáknak, az állatorvosukat kell felhívniuk, ha ezen dolgok közül bármelyik megtörténik. Egy oxytocin injekcióra vagy császármetszésre lehet szükség, hogy megmentsék a kölyökkutyák és az anyjuk életét. Néha, vannak kölyökkutyák, melyek halva születnek és még felelősségteljes tenyésztők sem tudnak tenni ellene semmit.

 

 

Dolgok melyekre szükségünk lesz A szüléshez

Sosem lehetünk eléggé felkészültek erre a nagy eseményre. Margolis ezeket a dolgokat javasolja (de nem csak kizárólag ezeket):

 • Síkosítók, a hüvelyi csatorna síkosításához, ha kézi beavatkozással segédkezünk megakadt kiskutyák esetében (a gazda vagy állatorvos belátása szerint)
 • Meleg kis törölközők, az újszülöttek megszárításához, mivel nagyon gyorsan lecsökken a testhőmérsékletük ha nedvesek és nem képesek a saját testhőmérsékletüket szabályozni
 • Körtefecskendők, a felesleges folyadékok eltávolításához a kiskutyák orrából és szájából
 • Hőforrások, mivel az újszülöttek nem képesek a saját testhőmérsékletüket szabályozni (Pl. felmelegített törölköző, lámpák, vizes palackok/gumikesztyűk meleg vízzel feltöltve)
 • Kiskutyadoboz hőellátással, arra az esetre, ha egy újszülöttnek külön gondoskodást kell nyújtani, nyújtsunk nekik egy biztonságos, meleg helyet, míg az anya a szülést folytatja
 • Érfogók és kisollók, sebvarró fonállal vagy fogselyemmel együtt, a köldökzsinórokhoz; ha az anya nem távolítja el a burkokat és rágja el a köldökzsinórokat, nekünk kell megtennünk. Használjunk érfogót és ollót, 1-2 centimétert elkötve a testfaltól, aztán a végét a jódtinktúrába mártva, hogy csökkentsük a felmerülhető bakteriális fertőzés esélyét.
 • Jódtinktúra, 2 százalékos
 • Tálak, meleg vizes fürdőkhöz; ha fázni kezdenek, bele rakhatjuk az újszülötteket egy műanyag zsákba a fejükkel kint, hogy ne legyenek nedvesek és aztán bele a vizes fürdőbe, hogy felmelegítsük őket a megfelelő hőmérsékletre (a minimális etetési hőmérséklet 35.5 Celsius fok)
 • Egy gramm mérleg, a kiskutyák napi megméréséhez és az arról való megbizonyosodáshoz, hogy súlyt vesznek fel, általában úgy napi 10 százaléknyi testsúlyt

 

Témához kapcsolódó cikkünk, ami szintén érdekelhet: Kutya tüzelése – Minden amit tudnod kell róla

Előző cikkKözép ázsiai juhászkutya nevek
Következő cikkGolden retriever nevek