Kezdőlap Kutya betegségek Honnan tudhatom, ha a kutyám haldoklik? Kutya halálának előjelei

Honnan tudhatom, ha a kutyám haldoklik? Kutya halálának előjelei

kutya halálának előjelei

A halál az élet része. Háziállatok gazdájaként ez nem egy olyan rész, amire szívesen gondolunk, de sajnos olyan helyzet, amivel mindannyiunknak szembe kell nézni.

Ha a kutyánk eltávozására kerül sor, erre az esetre rengeteg olyan cikk létezik, amely segít abban, hogy a halálfolyamatot megértsük, ha eutanáziára kell sort keríteni, de nagyon kevés olyan cikk van, amely a természetes halál témájával foglalkozik.

Bár természetes halál nem történik olyan gyakran, mi mégis úgy gondolják, hogy a háziállat gazdáknak tudniuk kell, mire számíthatnak, ha ez megtörténik.

 

 

Haldokló kutya tünetei

Csak kevés kutya távozik el természetes okból, de ha egy idős kutya gazdája vagyunk, akkor azon tűnődhetünk, hogy vajon mi várható, ha a kutyánk az egyike azon keveseknek, akik természetes okból távoznak és tudni szeretnénk, hogy milyen a kutya viselkedése halála előtt.

Ha kórházi ápolásban lévő kutya gazdája vagyunk, van néhány jel, amire figyelni kell, amik azt jelezhetik, hogy a háziállatunk a halál felé halad.

Noha ezek a jelek betegségnek vagy más változásoknak a tünetei is lehetnek, amikor együtt jelentkeznek, vagy, ha úgy jelentkeznek, hogy az embernek az az érzése, hogy a háziállatunk az eltávozására készül fel, szinte mindig biztosak lehetünk afelől, hogy az ideje egyre közeledik.

Ha elkezdjük észrevenni a kutya haldoklás előjeleit, mindig érdemes meglátogatni a családi állatorvosunkat, vagy kérni őket, hogy jöjjenek házhoz, hogy a kutyánkat ellenőrizzék.

Az állatorvosunk az évek során bizonyára már megismerte a kisállatot, és meg tudja erősíteni a gyanúnkat, és segíteni tud megérteni, hogy miként tehetjük a kutyánk számára az eltávozás folyamatát kényelmesebbé.

Érdekelhet: Kutya fájdalom jelei: 8 jel, ami a kutya fájdalmára utalhat

 

 

A kutya viselkedése halála előtt

A kutya haldoklás jelei közé, melyekre figyelni kell egy idős kutyánál vagy egy beteg, kórházi ápolásban levő kutyánál, ezek tartoznak:

 • A koordináció elvesztése
 • Étvágytalanság
 • A kutya nem iszik többet vizet
 • A mozgás vágyának hiánya vagy az élvezet hiánya azokban a dolgokban, amiket a kutya valaha még élvezett
 • Extrém fáradtság
 • Hányás vagy inkontinencia
 • Izomrángás
 • Zavarodottság
 • Lelassult légzés
 • A kutya nem tudja kényelembe helyezni magát
 • Vágy arra, hogy közelebb legyen hozzánk, vagy vágy arra, hogy egyedül legyen (ez az adott kutyától függ, de szokatlan igényként vagy viselkedésként fog jelentkezni)
 • Eszméletvesztés

Érdekelhet: Miért remeg a kutya? Ezek a kutya remegés okai.

 

 

A kutya viselkedése az utolsó hónapokban, hetekben a halála előtt

Amikor a kutya haldoklik, ezeket a jeleket vehetjük észre hetekkel előtte, hogy a kutyánk eltávozna. Ezek a jelek a leggyakrabban a következőkhöz hasonló mintát követnek:

3 hónappal vagy 3 héttel azelőtt, hogy a kutya eltávozna, ezeket vehetjük észre:

 • fogyás,
 • az öntisztálkodás hiánya,
 • komorabb szemek,
 • dehidratáció és emésztésbeli változások.

3 héttel azelőtt, hogy a kutya eltávozna ezeket vehetjük észre:

 • egyre nagyobb fogyás,
 • válogatós evés,
 • a légzésminta megváltozása,
 • kevesebb érdeklődés az élvezetes tevékenységek iránt,
 • fokozott önelszigetelés,
 • szemváladék és bőrproblémák.

 

 

Idős kutya utolsó napjai – jelek amikre felfigyelhetünk

A kutya viselkedése a halála előtt pár nappal megváltozhat, mielőtt a kutya eltávozna, ezeket vehetjük észre:

 • extrém fogyás,
 • távolba meredező szemek,
 • érdeklődés hiánya bármi iránt,
 • nyugtalanság vagy szokatlan mozdulatlanság,
 • valamint változás a szaglászásban és
 • megváltozott temperamentum.

idős kutya

 

 

Vajon érezhetik a kutyák a halál közeledtét?

Háziállatgazdaként rettegünk ezektől a pillanatoktól – attól a felismeréstől, hogy szeretett háziállatunk nélkülünk távozik, de fontos tudni ez idő alatt, hogy háziállataink nem rettegnek ettől a pillanattól úgy, ahogy mi.

Számukra a halál annyira természetes, mint az élet, ez számukra olyan dolog, ami „csak megtörténik”, és bár minden bizonnyal érzékelhetik a rettegést, ami belőlünk áradhat, de ők magától a halál folyamatától nem rettegnek.

Tehát, a kedvenceink lelki békéje érdekében, a mi feladatunk, hogy megadjuk nekik azt a kényelmet és biztatást, amire szükségük van.

Olyan kényelmessé kell tennünk számukra a dolgokat, amennyire csak lehet egy meleg és kényelmes hely biztosításával a pihenésre (a legjobb, ha egy takarón van, amit a mozgatására lehet használni), a társaságunkkal (vagy az ők egyedüllétével, ha erre vágynak) és a biztatásunkkal, hogy nyugodtan eltávozhatnak.

Sokan azt mondják, hogy szeretett családi házikedvencük egyre csak az életbe kapaszkodott, egészen addig a pillanatig, amíg azt nem mondták neki, hogy nyugodtan elengedheti őket.

Ezt egyszerűen nem tudjuk másképp látni, mint annak a hűségnek egy folytatásaként, amivel háziállataink az egész életük során vannak irántunk.

Kutyáink képtelenek továbblépni anélkül a lelki nyugalom nélkül, hogy nélkülük is rendben leszünk, és hogy feladatukat elvégezték.

Nem számít mennyire fáj, tartozunk háziállatainknak azzal, hogy megadjuk nekik ezt és igyekszünk kimutatni feléjük, hogy minden rendben lesz.

 

 

A búcsú pillanatai – a kutya halála

Amikor eljön az ideje, hogy szeretett kutyáink eltávozzanak, sokan aggódnak amiatt, hogy nem fogják tudni, hogy a kisállatuk valóban eltávozott-e, és bizonytalanok, hogy mit kell tenniük következőnek.

Amikor a kisállat eltávozott, és áthaladt a szivárvány hídon, sok jelet vehetünk észre, ami megmondja azt, hogy lelke elhagyta a testét.

A legszembetűnőbb észrevehető jel, az a test teljes elernyedése, a kutyánk már nem tűnik feszültnek, úgy tűnik inkább, hogy mindent „elenged”.

A test soványodása vehető észre, mivel a tüdejét utoljára hagyta el levegő, és a szemében az élet hiányát vehetjük észre, ha még mindig nyitva van.

Ekkor a légzést és a szívverést kell ellenőrizni. Ha a kutyánknak már nincs szívverése, és már nem lélegzik, és ha ez 30 percen keresztül így marad, biztosak lehetünk benne, hogy a kutyánk eltávozott és Ő már a szivárvány híd túloldalán vár ránk.

 

 

A gazdi feladatai, ha a kedvencünk eltávozott

Az első dolog, amit tehetünk, ha az állatunk szemei az eltávozása után nyitva maradtak, az, hogy gyengéden becsukjuk a szemeit.

Az eltávozása során előfordulhat, hogy a háziállatunk elveszti a húgyhólyagja vagy a záróizma felett az irányítást, és sok gazda szeretné megtisztítani a háziállatát, ezt kisbaba törlőkendővel, nedves arctörlőkendővel vagy nedves törülközővel lehet elvégezni.

Ami ebben az időszakban talán a legfontosabb, hogy időt szakítunk, hogy a háziállatunkkal az utolsó alkalommal együtt legyünk. Legyünk vele addig, amíg csak jónak látjuk, hogy búcsút tudjunk venni tőle.

Miután búcsút vettünk, fel kéne hívni az állatorvosunkat, vagy egy otthoni látogatást vállaló állatorvost, ha az állatorvosunk nem vállal otthoni látogatást.

Ők meg tudják erősíteni a kisállat eltávozását, és ha szükséges, képesek hamvasztásra elszállíttatni a kutyánkat. Még akkor is, ha van engedélyünk arra, hogy az állatunkat az ingatlanunk területén temessük el, mindig az a legjobb, ha megnézi egy állatorvos, mielőtt ezt megtennénk.

Némelyik tulajdonos azt választja, hogy az elhunyt állatát az állatorvosi klinikájához viszi. Ha mi is úgy döntünk, hogy ezt tesszük, takarjuk be a kisállatot egy tiszta és puha takaróba, és hívjuk fel az állatorvost, hogy tudassuk velük, hogy jövünk.

Ők külön utasításokat tudnak adni a látogatásunkkal kapcsolatban, és meg tudják mondani, hogy mit kell magunkkal hozni.

 

 

Kutya hamvasztás

Ha úgy döntünk, hogy kisállatunkat elhamvasztjuk, az állatorvos gondoskodni tud róla. Sok állatorvosi klinikánál van állat-krematórium, amellyel közvetlenül dolgoznak. Ha viszont úgy tetszik, akkor magunk is jelentkezhetünk az ebben a folyamatban való részvételre és személyesen kísérhetjük a kutyánkat a krematóriumba.

Ha úgy döntünk, hogy ezt tesszük, ne feledjük, hogy ezt azonnal meg kell tenni, vagy meg kell kérnünk az állatorvost, hogy tartsa meg hű társunk maradványait addig, amikor már el tudunk jönni a következő napon.

Ha a hamvasztás mellett döntünk, abban az esetben lehetőségünk lesz közös hamvasztásra, ahol a kisállatunkat más háziállatokkal hamvasztják el, vagy választhatunk különálló hamvasztást is.

A különálló hamvasztás egy költségesebb folyamat, azonban ez mégiscsak egy különálló folyamat. Dönthetünk úgy, hogy a hamvasztás után a kisállat hamvait visszakapjuk, vagy dönthetünk úgy is, hogy a hamvak szétszórását a krematóriumra bízzuk. Hogy ebben az esetben mi a legjobb a számunkra, az csakis tőlünk függ.

Ha a hamvasztás nem egy olyan lehetőség, ami helyesnek tűnik számunkra, viszont a helyi törvények miatt nem engedhetjük meg magunknak a háziállat eltemetését a saját birtokunkon, akkor talán egy háziállat temető jobb választás lehet.

Érdekelhet: Kutya mérgezés: 3 dolog amit tenned kell, ha a kutyád mérgezésben szenved

Előző cikkMiért sír a kutya ha egyedül van?
Következő cikkCane Corso nevek – Rengeteg ötlet a kutyád elnevezéséhez