Kezdőlap Kutya betegségek Természetes támogatás a kutya izületi fájdalom esetén

Természetes támogatás a kutya izületi fájdalom esetén

kutya izületi fájdalom

A korai felismerés, valamint a fájdalom és a terhelés lekorlátozás a megfelelő kutyagondozás két fő célja. Sajnálatos módon, a kutyák ízületi fájdalmának a jeleit sokszor nehéz észrevenni, egészen addig míg a probléma el nem hatalmasodik. A legtöbb ízületi gyulladástól szenvedő kutya csöndben küszködik.

A kutyák ízületi fájdalomról adott jeleinek jobb megértéséhez, alaposabban kell ismerni az ízületi betegségek típusait. Azokat a rendellenességeket, amelyek a kutyák ízületivel vannak összefüggésben két csoportra oszthatjuk: vannak a gyulladásosak és a nem-gyulladásosak.

 • A nem-gyulladásos ízületi betegségeket olyan problémák okozzák, mint a rossz konformáció, egy trauma vagy esetleg fejlődési rendellenesség, kutyák esetén helyesen ezt degeneratív ízületi betegségnek hívják. A kutyáknál a nem-gyulladásos ízületi probléma leggyakoribb formája a rheumatoid arthritis (RA).
 • A gyulladásos ízületi betegségek tovább-bonthatók, az alapján, hogy fertőzőek-e vagy sem, illetve radiográfiai/szövettani jellemzőik alapján (eróziós vagy nem-eróziós). Kutyáknál az gyulladásos ízületi betegségnek a leggyakoribb formája az oszteoartritisz (OA).

Bár egyes fajták kiemelten érintettek az ortopédiás panaszok kialakulásában, de ezzel együtt is minden fajtánál és életkorban előfordulhat.

Egyes betegségek tünetei hasonlóak. Egy nemrégiben közreadott tanulmány szerint, az állatorvosok úgy becsülik, hogy a középkorú kutyák 20%-nak, míg az idősek 90%-nak (8 év felett) lesz ízületi fájdalma vagy oszteoartritisze egy vagy több ízületénél.

 

 

A kutyák ízületi fájdalmának 8 jele:

1. Bicegés, inaktivitás, merevség

A sántítás hozzátartozik az állat abnormális mozgásához és testtartásához. Önmagában ez nem egy diagnózis, csak egy a fájdalommal járó folyamathoz kapcsolódó klinikai tünet.

A kór kezdetekor, ezek a jelek igen gyengék, minthogy a sétákat követően hosszú pihenőkre lesz szüksége vagy a fekhelyéről való felkelését követően némi merevség tapasztalható. A betegség súlyosbodásával a tünetek sokkal látványosabbá válnak és hosszabb ideig tartanak.

 

kutya izületi fájdalom

2. A testmozgástól, felállástól és mozgástól való tartózkodás

Amikor a kedvenced mellőzi azokat a tevékenységeket, amelyeket egykoron annyira élvezett, esetleg felhagyott a bútorokon való ugrándozással, akkor ezek elég egyértelmű jele lehetnek az ízületi fájdalomnak.

Másik példa, miszerint a kutyák hosszabban időznek egy-egy helyen és igyekeznek elkerülni a felállást vagy a lépcső használatát.

Talán úgy tűnhet, a kutyád a nemlétező problémáinak gyárt tüneteket, ez azonban téves meglátás, sokkal inkább egy rejtett, előrehaladott stádiumban lévő mozgásszervi betegség jele ezek.

Néha hasonló tüneteket produkálnak más betegségek is a korai szakaszukban, ilyen például a vesebetegség, éppen ezért először ezeket a lehetőségeket kell kizárni.

 

3. A fájdalom általános jelei

A legtöbben tisztában vagyunk azzal, hogy mit jelent, ha az embereknek vagy a kutyáknak fájdalmai vannak és hogyan reagálnak bármire, ami ezzel összefüggésben áll. Ugyan ez vonatkozik a kutyák ízületi fájdalmára utaló tünetekre is.

Előrehaladott stádiumban a fájdalom leggyakrabban akkor jelentkezik, amikor megérintjük a kutya testének érzékeny, gyulladt pontjait. A kezdet kezdetén csak a kutya reggeli felkeltekor vagy egy pozícióban eltöltött hosszabb időt követően fordul elő.

Az állat talán megpróbálhat megakadályozni, hogy a kellemetlen területhez érjünk, gyakran harapdálják, nyalogatják a fájdalmas pontokat, ezzel igyekezve csökkenteni a fájdalmat, ami árulkodó jel lehet a gazdi számára.

 

4. Duzzadt és fájó ízületek vagy gyulladás

A gyulladással a kutya ízületei körül a puha szövetekben változás következik be. Ennek eredményeképpen hegesedés megy végbe, amivel a kutyák ízületei megmerevednek, a mozgásképességük pedig korlátozottá válik.

Amennyiben erre anatómiailag, vagyis az ízület testen való elhelyezkedése okán látható helyen van, akkor észre fogod venni, hogy az érintett terület nagyobb, mint az egészségesek.

Ám néha mindkét ízület érintett és olyankor az eltérés nem igazán figyelhető meg. A csípő és a váll megvastagodásának és kiürülésének értékelése a vastag izomtömegek jelenléte miatt nem lehetséges.

A mozgástartomány értékelésénél, nem csak azt kell megfigyelnünk, hogy mennyire csökkent le a normális mozgás képessége az ízületeknek (például a hajlékonysága és a nyújthatósága), de az abnormális mozgás megnövekedését is vizsgálnunk kell.

Itt egy hasznos, a bizonyítékokon alapuló útmutatót találsz, hogy ki tudd elemezni a kedvenced járását. Látni fogod, hogy az akut állapotok többsége az ízületi térben a folyadék felgyülemlését fogja eredményezni, ami izomfájdalomhoz és a terület felvizesedéséhez vezet.

 

5. Ropogó ízületek

A crepitus egy orvosi kifejezés, ami a ropogó ízületekre utal, arra a hangra vagy remegésre, amely akkor fordul elő, amikor a szabálytalan felületek vagy a hegszövetek recsegő, kattogó hanggal összedörzsölődnek.

Néha ennek a jelenségnek semmi jelentősége nincs diagnosztika szempontból és nagyon fontos tisztában lenni azzal, hogy a ropogás mértéke nincs összefüggésben a probléma komolyságával. De még így is ez az egyik legvalószínűbb jele annak, hogy a kedvencünket ízületi fájdalom gyötri.

 

6. Abnormális póz mozgás közben

Ha a négylábúd furcsa pózt vesz fel séta közben – paroxysmal dyskinesia változata – akkor az biztos jele lehet annak, hogy baj van. A tulajdonos számára jól látható módon megváltozott mozgástartomány és a kutya mozgásának megváltozása is az ízületi problémák egyértelmű következménye.

A kutya kinematikai és kinetikai elemzése feltárhatja a tünetek és árulkodó jelek mögött megbúvó problémát. A megváltozott járás általában aszimmetrikus mozgást jelent, szemben a megszokott járási vagy futási mintával.

Ez jelenthet bicegést vagy azt, hogy nem nehezedik rá az egyik végtagjára. Ez az abnormalitás legkönnyebben akkor fedezhető fel, ha a kutya fut vagy futni próbál. A leggyakrabban ez ’nyuszi ugrás’ formájában ölt testet. Amikor a kutya fut, akkor a két elülső lába szinte egyszerre mozdul hátra, így tehermentesítve a fájó végtagot, amelyek szinte alig érintik a talajt. Megjegyzés: ez a fajta mozgás kölyökkutyáknál akkor normális, amikor járni tanulnak.

 

7. Izomsorvadás

Az izomsorvadás (vagy izomvesztés) az, amikor az állat izmai eltűnnek és néhány testrésze láthatóan vékonyabbá és gyengébbé válik. Nyilvánvaló, hogy a kutyáknál a gerinc-eredetű izomsorvadásnak tulajdonítható az izmok funkcióvesztése és ezeknek a nyomára bukkanhatsz, amennyiben megfigyeled a kutyusodat. (*)

A kutyák izomsorvadásának fő oka a fizikai aktivitás hiánya, amely gyakran a tapasztalt fájdalom miatt csökken a minimálisra. Ugyanis az állat megpróbálja elkerülni a fájó testrészeinek az igénybevételét, így ezek elsorvadnak. (*)

Általában ezek az izmok négy hét inaktivitás után kezdenek el sorvadni és ez láthatóvá is válik a méretük és formájuk megváltozásával.

 

kutya fájdalom jelei

8. Megváltozott általános viselkedés

Az is utalhat az ízületi gyulladásra, ha úgy tűnik a kutyádat egyik pillanatról a másikra mintha kicserélték volna, de először más lehetséges okokat is ki kell zárni. A viselkedésében bekövetkező változás nagyban függ a kutya személyiségétől, fajtájától és a karakterétől.

A leggyakoribb ízületi fájdalom nyomán bekövetkező viselkedésbéli változások a következők: (*)

 • Letargia
 • Depresszió
 • Ingerlékenység és agresszió az ízületek megérintésekor
 • Fokozott feszülése és rángatózása a test fájó tájékainak akár gyengéd érintésre is (pl. láb, nyak, hát, csípő, könyök)
 • Étvágytalanság
 • Testsúlygyarapodás (az általános mozgás és testedzés hiánya következtében)

 

 

Kutya ízületi fájdalmának kezelése természetesen

A kistermetű kutyák és nagytermetű kutyáknál egyaránt fennáll a kockázat, hogy életük valamelyik szakaszában szenvedni fognak különböző ízületi fájdalmakban.

Még ha az állat elszakítja a keresztszalagját, megrándítja a csuklóját vagy degeneratív ízületi betegségben szenved, a megfelelő táplálkozás elősegítheti az ízületeknek az egészségét.

A gyógynövények és a homeopátiás készítmények hatékonyan képesek csökkenteni a fájdalmat és a gyulladást, valamint erősíteni a kötőszöveteket és helyreállítani a szöveteket.

A táplálék-kiegészítők is hasonló hatást fejthetnek ki. Ezeknek a szedésének a célja:

 • Az egészség támogatása és a kötőszövetek funkciójának megőrzése
 • A kollagén szintéziséhez kötőanyagként járul hozzá
 • Kordában tartja a gyulladást és a fájdalmat
 • Antioxidánsokat biztosít
 • Megelőzi az oszteoartritiszt

Az alábbiakban néhány olyan energiabomba olvasható, amely szóba jöhet a kutya fájdalmával összefüggésben.

Érdekelhet: Legjobb kollagén kutyáknak

 

Fontos vitaminok

 • Aszkorbinsav (a C-vitamin egy formája) szükséges a kollagén szintéziséhez és egy antioxidáns.
 • A vegyes tokoferol (E-vitamin) stabilizálja a sejtmembránokat, serkenti a proteoglikán lerakódását, szabályozza az oszteoartritisz gyulladásos szakaszát és ez is egy antioxidáns.
 • A B1- és B6-vitamin szintén a kollagén szintéziséhez szükségeltetik.

 

Fontos tápanyagok

 • Omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentők. Segíthetnek a porcokban a sejtek szabályozásában és megvédik azokat az amortizációtól.
 • A glükóz-aminoglikánok gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bírnak és szükségesek a proteoglikán szintéziséhez és a kollagén képződéséhez.
 • A kondroitin-szulfát is gyulladáscsökkentő, emellett ösztönzi a glükóz-aminoglikánok és a kollagén szintézisét.
 • A metil-szulfonil-metán (MSM) olyan kénforrás, amely a kollagén szintéziséhez szükséges. Gátolhatja a fájdalom üzenetének továbbítását az idegrostokban, így akárcsak egy fájdalomcsillapító, ráadásul gyulladáscsökkentő hatása is van és az izomgörcsöket is enyhíti.
 • A színes zöldségekben, gyümölcsökben és zöld teában található bioflavanoidokban (flavanok, flavanoidok, kvercetin, rutin, procianidinek) rengeteg az antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásúak. Bizonyítottan gátolják a gyulladást és a káros enzimeket.
 • egyéb izületet támogató kiegészítők, pl. zöldkagyló kivonat

 

 

Fontos aminosavak

 • A metionin egy kéntartalmú aminosav és fontos szerepet játszik a porcok, a proteoglikánok és a glükóz-aminoglikánok megóvásában.
 • Az S-adenozil-metionint (SAMe) a metioninból szintetizálják és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik és a kénmolekulájának köszönhetően segíti a proteoglikán szintézisét.
 • A glutamin kulcsfontosságú a glükóz-aminoglikánok szintézisében és segíti a kén beépülését az ízületek porcaiba.
 • Az L-prolin a kollagén 33%-át teszi ki.
 • Az L-ciszteinre a kötőszövetek gyógyulása közben van szükség.
 • Az L-valin, az L-alanin és az L-izoleucin a kollagén szintézisében vesznek részt.

 

Fontos ásványianyagok és elemek

A mangán elengedhetetlen glükóz-aminoglikánok szintéziséhez és a kollagén, valamint a proteoglykán szintézisében is részt vesz, ennek köszönhetően a csont szerves mátrixát képezi.

 • A magnézium a kollagén szintéziséhez szükségeltetik.
 • A kén a kollagén termelődéséhez kell
 • A szelén tartalmú halolaj (Omega-3) csökkenti az ízületek gyulladását, ami az oszteoartritisznek is hasznos és ráadásul antioxidáns is.
 • A vas, a réz és a cink részt vesz a kollagén szintézisében.
 • A kalciumra azért van szükség, hogy bizonyos enzimek működhessenek és szükséges az izomösszehúzódáshoz.

 

Összegzés

Fontos, hogy igyekezzünk megtalálni a fenti tápanyagokat fedező természetes forrásokat, de érdemes lehet az étrend kiegészítőket is segítésgül hívni.

Abban az esetben, ha a kutyusod sportsérüléssel küzd vagy krónikus ízületi fájdalmai vannak, gondold végig, milyen változtatásokat tudnál eszközölni a táplálkozásának megreformálásával, ez hozzájárulhat az ízületeinek az egészségéhez is.

Előző cikkIzületi gyulladás kutyáknál – oka, tünetei, kezelése és amit tudnod kell
Következő cikk11 csodálatos kék szemű kutya