Kezdőlap Kutya betegségek Kutya láz okai, jelei és kezelése

Kutya láz okai, jelei és kezelése

kutya láz

Valószínűleg te is ismersz olyan módszereket, amikor a kutyatulajdonosok úgy próbálják megállapítani a házikedvencük lázát, hogy megvizsgálják az orrukat. Ha nedves és hideg, akkor jól van. Ha forró és száraz, valószínűleg láza van. Egyszerű, ugye? Nincs semmi baj ezzel a régi kutya láz mérő módszerrel, de néha bonyolultabb, és az orrvizsgálat gyakran nem elegendő a láz jelenlétének pontos értékeléséhez.

 

Mi a kutya testhőmérséklete normál esetben?

Az emberektől eltérően, akiknél a normális testhőmérséklet 36 Celsius, a kutya normális testhőmérséklete magasabb: a tartomány 38 és 39 Celsius között van.

Tehát most, hogy tudjuk, mi a normális, nézzük meg azokat a jeleket, amelyek utalhatnak arra, hogy a kutyánk testhőmérséklete magasabb és fennáll az esélye, hogy lázas a kutya.

 

 

Mik a lázas kutya tünetei, jelei? Mikor lázas a kutya?

A kutyád nem tudja megmondani, ha láza van, ezért ismernünk kell azokat a jeleket és tüneteket, amelyek jelezhetik a láz jelenlétét.

 

Itt vannak a leggyakoribb jelek:

1. Letargia

Fáradtnak és kedveszegettnek tűnik a kedvencünk? Pihen ahelyett, hogy a labdával a szájában azért könyörögne, hogy játszunk vele?

Természetesen a letargia nem azonosítható egyértelműen csak a láz jeleként, ha azonban mégis levertséget tapasztalsz rajta érdemes utánajárni, hogy mi a probléma gyökere.

Ez a tünet más betegséghez vagy egészségi állapothoz is kapcsolódhat. Amennyiben azt tapasztalod, hogy a kutyusod már hosszabb ideje levert és nem akar visszatérni az életereje, mindenképpen konzultálj az állatorvosával!

 

2. Kivörösödött szemek

Ha a kiskedvencünk szemeinek vörössé válása, más egyéb a listán szereplő tünetekkel egy időben jelentkezik, akkor ez biztos jele lehet annak, hogy belázasodott.

Még ha nem is emelkedett meg a testhője nem árt belevágni egy alaposabb kivizsgálásba, mert a piros szemek bőrirritációról, fertőzésről, allergiáról, influenzáról vagy kórokozóról is árulkodhatnak.

Gondoskodj arról, hogy az orvos alapos ellenőrzése után, részesüljön a megfelelő kezelésben!

 

3. Remegés

A kutyák testének remegése, ami nem a hideg idő eredménye, egy másik biztos jele annak, hogy beteg lett. Ilyen esetben, bizonyosodjunk meg róla, hogy meleg és száraz helyen legyen. Viszont, ha a láz okozza a gondot, ne fűtsük túl a helységet.

 

4. Forró, száraz orr

Sokan hisznek abban, hogy a kutyák orrának egyetlen gyors érintésével meg lehet állapítani, hogy betegek e.

Míg ez az állítás így nem teljesen állja meg a helyét, a száraz, meleg orr sokszor tényleg a láz tünete, különösen akkor, ha más látványos problémákkal párosul.

 

5. Orrfolyás

Az orrfolyás egy másik olyan tünet, amit a láz okozhat, persze más okai is lehetnek, mint például az allergiás reakció, kennel köhögés vagy súlyosabb betegségek, mint a rák.

Ha elkezdene folyni a kutyusod orra, mindenképpen azonnal vidd orvoshoz, a diagnózis mihamarabbi felállítása és a helyes kezelés megkezdése érdekében.

 

6. Köhögés

A köhögést elsősorban a kennel köhögés nevű, komoly fertőző betegség válthatja ki, amit a baktériumok és vírusok keveréke idéz elő.

Azért nevezik így, mert sokszor az egy kennelben, kisebb területre összezárt ebek között terjed, méghozzá elég gyorsan. Sokszor üti fel a fejét kutyakozmetikákban is.

A jó hír, hogy van ellene védőoltás és amennyiben kedvenced gyakran fordul meg nyilvános helyeken, érintkezve másokkal, akkor mindenképpen ajánlatos a beadatása.

Néhány kutyakozmetika meg is követeli, hogy vendégei felelősséget vállaljanak azért, hogy nem fognak megfertőzni másokat és látogatásuk idején rendelkezniük kell aktív védettséggel a kórral szemben.

 

7. Hányás

A kutyusod láza hányással is együtt járhat. Ez annak a függvénye, hogy milyen vírus vagy baktérium okozza a megbetegedést.

Hányás esetén mérd meg a lázát, pozitív eredmény esetén pedig vidd el az állatorvosához, hogy ő szakszerűen elláthassa.

Sok esetben egy lenyelt játék vagy más idegen test zárja el a bélcsatornát, ami szintén hányást és lázat okoz, az akadály eltávolításához pedig műtét szükséges.

A folyamatos hányásnál a dehidratáltság veszélye is fennáll, ilyenkor azért is fontos az orvosi csapat jelenléte, mert szaktudást igényel az állat hidratálásának és táplálásának ellátása. Még az is előfordulhat, hogy infúzióra lesz szükség.

 

8. Étvágytalanság

nem eszik a kutya_

Láz jelenlétében az étvágy elvesztése is gyakori jelenség. Amikor a haspók kutyusunk egyszer csak a füle botját sem mozdítja az ételes tál láttán, akkor joggal kezdünk el aggódni.

Ahogyan a többi pont esetében is, az étvágytalanságnál is a láz csak egy opció. Okozhatja fogfájás vagy más a szervezetében bujkáló probléma.

Ivási vagy evési rendellenesség esetén forduljon a kezelőorvoshoz, aki szakavatottként könnyen meg fogja tudni állapítani a problémát.

Előfordulhat, hogy időszakosa módosításokat kell eszközölnie a kedvence étrendjében. Az állatorvosok diétás tanácsát követve, a puha, natúr ételek segíthetik a gyógyulást.

 

 

Mi okozza a lázat a kutyáknál?

Nem csak számos tünete, de oka is lehet a láznak. Azonban van néhány gyakrabban felmerülő komplikáció, amire gyanakodhatunk.

Ilyenkor szerencsés alapos kivizsgálásnak alávetni a kedvencünket, beleértve a fülvizsgálatot, a has alapos ellenőrzését, a vérvételt, röntgen és ultrahang felvételek készítését.

Az állatorvos a következők után fog kutatni:

Fertőzés

A fertőzések könnyen lázzal is együtt járnak, ezek a legáltalánosabb formái:

  • Húgyúti fertőzés /Urinary Tract Infection (UTI)/
  • Fül fertőzése
  • Sebek, vágások elfertőződése
  • Belső szervek fertőzése, ideértve a májat vagy a veséket

Ezeknek a fertőzéseknek a nagy része könnyen kezelhető, állatorvos által felírt antibiotikummal.

 

Gyulladás

A kutya testében fellépő gyulladás is eredményezheti a hőmérsékletének a megemelkedését. Fontos, hogy az orvos megállapíthassa a gyulladás típusát, hogy aztán a megfelelő kezelésen keresztül megszüntesse azt. Ez magában foglalhatja a háziállat autoimmun betegségre való hajlamának kivizsgálását is.

 

Kullancs

A kullancsok a Lyme-kóron túl más betegségeket is okozhatnak a kutyák szervezetében. Ha a kutyusodnak felszalad a láza és nemrégiben távolítottál el róla egy kullancsot, akkor nagy a valószínűségé, hogy a kettő összefüggésben áll egymással.

Ilyenkor sürgősen orvoshoz kell fordulnunk.

Pro tipp: fényképezd le az eltávolított bogarat, mielőtt megsemmisítenéd. Ez majd nagy segítségére lesz az orvosnak a kullancs típusának és a terjesztett betegségének a fajtájának megállapításakor.

 

Méreg bejutása a szervezetbe

Abban az esetben, ha kutyánk megevett valami mérgezőt és az anyag szétterjedt a szervezetében könnyen jelentkezhet magas láz.

Ilyenkor mindenképpen utána kell járni mi okozza a mérgezést: pl. patkányméreg, fagyálló vagy esetleg növényvédőszer stb.

Ha úgy gondolod, hogy kutyád valami mérgező anyagot fogyasztott, fordulj minél előbb a háziorvosodhoz.

 

Védőoltás

Néhány esetben a védőoltás beadását alacsony hőemelkedés kísérheti. Ennek 24-48 óra alatt meg kell oldódnia, de azért légy figyelmes és ellenőrizd gyakran a háziállatod állapotát, hogy végleg lement-e a láza.

Alánlott a témában: Mit nem ehet a kutya?

 

 

Oltások

Nem ritka, hogy a háziállatok (és az emberek) az oltások után 24-48 órával lázzal szembesülnek.

Ez általában nem veszélyes és egy nap múlva elmúlhat, de mindenképp érdemes odafigyelni rá.

 

 

Kutya lázmérés – Hogyan lehet a kutya hőmérsékletét megmérni?

Kutya láz mérés
Kutya láz mérése, de létezik füljáratban alkalmazható eszköz is

Bár nem feltétlenül ez a legélvezetesebb dolog, amit te és a kutyád valaha is együtt csinálok, de a legpontosabban fül és végbél hőmérővel lehet megállapítani a testhőmérsékletet.

Napjainkban már kaphatóak digitális lázmérők a háziállatok számára. Egy ilyen segédeszköznek ,mindenképp kellene lennie otthon, hogy amikor szükség van rá, kéznél legyen. Körülbelül egy ilyen eszközzel 60 másodperc alatt meg tudod állapítani az állat hőmérsékletét.

A rektális hőmérőhöz ajánlott először kenőolajjal vagy bébiolajjal megkenni. Óvatosan helyezd be kb. 2 cm-re a kutya anuszába, majd vedd ki, amint megkaptad az értéket.

A fül hőmérők kevésbé invazívak, mégis megbízható módja a kutya hőmérsékletének megállapítására. Méri az infravörös hőhullámokat, amelyek a dobhártya körüli területről származnak.

A hőmérő mélyen be van helyezve a vízszintes fülcsatornába, hogy pontos értékeket kapjon. A fülhőmérők általában valamivel drágábbak, de a kutya lehet értékelni fogja, hogy több pénzt áldoztál erre.

Mindenképpen olvassuk el figyelmesen az utasításokat, vagy kérjük ki az állatorvosunk segítségét. Nem ajánlatos az üveg hőmérő használata.

Érdekelhet: Miért remeg a kutya? Ezek a kutya remegés okai.

 

 

Mikor vigyük a kutyát az állatorvoshoz?

Megállapíthatjuk, hogy a kutyának láza van, amikor a hõmérséklete eléri a 39 fokot vagy annál magasabb értéket. Ha ezt észleljük, akkor ideje meglátogatni az állatorvosi rendelőt.

Fontos, hogy tudd, ha a kutya testhőmérséklete huzamosan 41 Celsius fok és felett van, akkor károsíthatja a belső szerveit és végzetes is lehet számára, éppen ezért ne várjunk eddig.

Te is segítségére lehetsz az állatorvosodnak, mindig jegyezd fel, hogy mikor tapasztaltad legelőször a lázat. Az állatorvosnak lehet, hogy van korábbról feljegyzése a kutya kórtörténetéről, az oltóanyagokról, a műtétekről, az allergiákról, a gyógyszerekről és a múltbéli betegségekről.

De a segítségedre is szüksége van, tudnia kell a legutóbbi fizikai sérülésekről, a növények vagy egyéb toxinok lenyeléséről, a rovarcsípésekről és így tovább.

A fizikális vizsga elvégzése után az állatorvos rutin laboratóriumi vizsgálatokat, pl. vizeletvizsgálatot, vérképet vagy biokémiai profilt rendelhet el. Hasznos információkkal szolgálhatnak az alapállapotáról vagy fertőzésekről.

Fertőzés esetén a kutyának gyógyszeres kezelést is adhatnak. Szükség lehet specifikusabb tesztelésre is.

Vannak azonban esetek, amikor nem lehet megállapítani a láz fő okait.

 

 

Kutya láz csillapítása – Hogyan csökkentsük a kutya lázát?

Ha megállapítottuk a kutya lázat, akkor felmerülhet a kérdés, hogy

„Mit tegyünk ha lázas a kutya?”

A házikedvencek lázának csökkentése érdekében – 39 fok vagy magasabb – először hideg vizet kell alkalmazni a lábára és fülére.

Használhatsz egy áztatott törülközőt vagy ruhát. Továbbra is figyelemmel kell kísérnie a hőmérsékletet, és amikor ez lecsökken 39 fok alá, akkor abbahagyható ez a kezelés. Próbáljuk vízzel is itatni.

Folyamatosan ellenőrizni kell a kutyát, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy a láz nem tér vissza, és amennyiben igen, vigyük állatorvoshoz.

Ne feledd: fő a biztonság, ne kelljen később megbánni a késlekedésünket.

Soha ne adj a kutyádnak (vagy macskának) embereknek szánt gyógyszereket, például aszpirint. Ezek rendkívül mérgezőek a háziállatok számára.

 

Megjegyzés: A cikk célja, hogy tájékozottabb legyél ebben a témában és segítsen neked, hogy felismerd a lázat. Véletlenül sem szándékozik állatorvosi diagnózist felállítani.

Ha úgy gondolod, hogy a kutyád lázas lehet, azonnal fordulj orvoshoz, hogy a kutya megkapja a legbiztonságosabb és leghatékonyabb kezelést minél előbb!

Előző cikkMennyit egyen a kutya egy nap?
Következő cikk5 ok amiért a imádjuk a bulldogokat (videó)