Kezdőlap Kutya betegségek Kutya mérgezés: 3 dolog amit tenned kell, ha a kutyád mérgezésben szenved

Kutya mérgezés: 3 dolog amit tenned kell, ha a kutyád mérgezésben szenved

kutya mérgezés

Tudjuk, hogy a kutyák általában nagyon kíváncsiak, gondatlanok, és még néhányan esetlenek is, különösen a kölykök. Szóval óvatosnak kell lennünk, figyelni kell őket, amikor csak lehetőségünk van erre és tájékozottnak kell lennünk a kutya mérgezés okozóiról, tüneteiről és az elsősegélyről. Remélhetőleg, hogy soha nem kell emiatt cselekedned, de ha igen, maradj nyugodt, hogy megfelelően cselekedhess.

 

Ebben a cikkben a kutya mérgezéssel kapcsolatban szeretnénk leírni a legfontosabb tudnivalókat. Ezekről olvashatsz:

 • A kutya mérgezés gyakori okai
 • A kutya mérgezés jelei
 • Mit tegyél, ha tudod vagy gyanítod, hogy a kutyád mérgezett

 

Csokoládé torta, szőlő, xylitol

Ezek csak néhány a látszólag ártalmatlan háztartásban is előforduló cikkek közül, amelyek károsak lehetnek, ha a kutyád elfogyasztja. Neked, mint  falka vezérének fontos tudni azokról az anyagokról, amelyek mérgezőek lehetnek a kutyád számára, valamint a kutyák mérgezésének megelőzésére és kezelésére szolgáló lépések.

 

 

A kutya mérgezés gyakori okai

Az ember számára biztonságos, nem feltétlenül jelenti azt, hogy a kutyák számára is biztonságos. Valójában sok élelmiszer, gyógyszer és termék, amelyet a házadban tartasz, nagyon mérgező lehet a kutyádnak.

 

Az alábbiakban felsoroltuk a leggyakoribb bűnösöket.

Emberi élelmiszer

A kutya anyagcseréje nagyon különbözik a sajátodtól, ezért néhány kedvenc harapnivaló veszélyes lehet, és néhány esetben halálos is lehet a kutyádnak.

A konyhában található gyakori kutyamérgek közé tartozik a csokoládé, az avokádó, a szőlő és a mazsola, a makadámmogyorók és az alkohol. A cukormentes gumiszerű mesterséges édesítőszer, a xilitol is okozhat nem kívánt egészségügyi problémákat, beleértve a gyengeséget és görcsöket.

Míg egyes emberi ételek biztonságosan megoszthatók a kutyával, inkább az lenne a jó ötlet, ha biztonságra mennél, és csak a kutyák számára készített ételeket adnád.

 

Növények

Számos népszerű háztartási virág és növény lehet mérgező a kutyádra, beleértve a tulipánokat, a nárciszokat, a szágó pálma, azáleátokat és a rododendronokat. Amikor csak lehetséges, a kutyatulajdonosoknak kerülniük kell, hogy ezeket a növényeket otthonaikba vagy udvarukba helyezzék.

 

Emberi gyógyszerek

Számos gyógyszer, amely hasznos az ember számára, káros lehet a kutyák számára. Néhány leggyakoribb példa az antidepresszáns, a vérnyomás és a fájdalomcsillapítók. Az olyan gyógyszerek, mint például a tylenol, az ibuprofen, az Advil, az Aleve és az emberek számára készült halolaj kiegészítők szintén toxikusak lehetnek. A balesetek elkerülése érdekében az összes gyógyszert olyan szekrényben kell elhelyezni, amely nem elérhető a kutyádnak.

 

Háztartási cikkek

Számos gyakori háztartási termék tartalmaz vegyszereket, amelyeket soha nem szabad lenyelni a kutyának. A tisztítószerek, a fagyásgátlók, a medence tisztítószerek, valamint a gyep- és kerti termékek mind komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek a kutyák számára, ha lenyelik őket.

A fagyálló különösen problémás, mert rendkívül halálos, de az édes íze miatt vonzó lehet számára és ez veszélyt jelent a kutyára, ha nem megfelelően tárolják.

 

Rovarirtók és rágcsálóirtók

A hangyák, csótányok és más rovar kártevők elleni küzdelemre szánt termékek mérgezőek lehetnek a kutyák számára. A rágcsálóirtó – vagy a mérgezett rágcsáló – fogyasztása súlyos problémákat is okozhat. Ügyelj arra, hogy az ilyen termékekhez ne férhessen hozzá a kutya, és mindig kövesse az alkalmazási útmutatót.

Kapcsolódó: Mit nem ehet a kutya?

 

 

A kutya mérgezési tünetek

Különböző mérgező anyagok különböző módon befolyásolhatják a kutyát, attól függően, hogy mennyit fogyasztanak. Bár a kutya mérgezés tünetei nagymértékben változhatnak esettől függően, itt vannak a leggyakoribbak:

 • Rendellenes viselkedés
 • Fekete, kemény széklet
 • Összeomlás
 • köhögés
 • Csökkent vagy hiányzó vizelet
 • Hasmenés
 • Elszíntelenített íny
 • nyáladzás
 • Túlzott szomjúság
 • Túlzott vizelés
 • Étvágytalanság
 • Hányinger
 • Hányás
 • Gyengeség

Érdekelhet: Mit csinálj, ha sárgát hány a kutya?

 

 

Mit tegyél, ha tudod vagy gyanítod, hogy a kutyád mérgezett …

Először nyugodj meg. Habár fontos, hogy gyorsan cselekedjünk, gondosan kell cselekednünk – amit teszünk meghatározhatja a kutya egészségügyi vészhelyzetének kimenetelét.

 

1. lépés

Gyűjtsd össze a maradék méreganyagot vagy bármilyen más anyagot, például a hányást. Ez a bizonyíték segíthet az állatorvosnak és más sürgősségi válaszadóknak azonosítani a kutyáját érintő méreg típusát.

 

2. lépés

Hívd az állatorvosodat vagy egy sürgősségi állatorvosi vonalat!

 

3. lépés

Miközben telefonon beszélsz az állatorvosoddal vagy az állat egészségügyi szakértővel, készen kell állj arra, hogy elmond nekik a kutyád fajtáját, korát, nemét és súlyát, valamint tüneteit és egyéb fontos információkat az incidensről.

Ha lehetséges, keresd meg a mérgező anyagot tartalmazó terméket vagy tartályt, és tartsd kézben, hogy lásd a címkéjét. A szakemberek tanácsot fognak adni, hogy mit kell cselekedned.

 

Ha azonban a kutyádnak rohama van, nehezen lélegzik, vagy elveszti az eszméletét, haladéktalanul vidd el a helyi állatorvoshoz vagy vészhelyzeti klinikára.

Előző cikkLegjobb francia bulldog nevek
Következő cikkHogyan szoktassuk le a kutyát az ugatásról?