Kezdőlap Kutya betegségek Kutya szájszag: Mi okozza és mit tehetünk ellene?

Kutya szájszag: Mi okozza és mit tehetünk ellene?

kutya szájszag

Hogyan lehet megszabadulni a kutya szájszagtól? Bizony kevés szag van olyan kellemetlen, mint a rossz leheletű kutya. A kutyád talán úgy gondolja, hogy nagyra értékeled a csókjait, de ha rossz a lehelete, akkor a közeledés és a személyes közelség a szájához az utolsó dolog, amit akarsz.

Rossz kutya szájszag nem csak kellemetlen – de ez egy egészségügyi probléma jele is lehet. Mielőtt a kutyádnak egy mentás kutyás falatot adnál, hogy elnyomja a rossz leheletet, egy pillanatra állj meg és vizsgáld meg a rossz lehelet lehetséges okait, és mit tehetsz a kezelése és megelőzése érdekében.

 

A rossz kutya szájszag okai

A kutyatulajdonosok hajlamosak a rossz kutya szájszagot figyelmen kívül hagyni, hisz ez csak kutyalehelet, de általában nagyon jó oka van a szag mögött.

 

Orális higiénia és periodontális betegség

A rossz szájszag leggyakoribb oka a kutyáknál a rossz szájhigiénia és a fogágybetegség. Ugyanúgy, mint az embereknél, a fogkő kialakulása is vezethet a rossz leheletet okozó baktériumok kialakulásához. Ha a kutyád nem egy rágcsáló mániás, és nem rendszeresen mosod a fogát, vagy tisztíttatod a fogait, akkor a rossz lehelete legvalószínűbb oka a fogkő kialakulása.

Idővel a rossz szájhigiénia periodontális betegséghez vezethet. Túl sok fogkő képes elnyomni az ínyeket a fogakról, és új területeket nyitni baktériumok kifejlődésére. Ez nem csak a kutya ínygyulladását okozza, hanem üregeket, fertőzést, szöveti pusztulást, fogvesztést, sőt gennyképződést is okozhat. Mondanom sem kell, hogy nagyon, nagyon rossz lehelethez vezet.

 

Kellemetlen étrendi szokások

A kutyák lehetnek olyan rossz szokásaik, hogy feltúrják a szemeteseket étel után kutatva. Néha szokásai közvetlenül rossz leheletre vezetnek. Ha a kutyád rendszeresen bejut a szemét közé, vagy hozzáférhet elpusztult állati maradványokhoz, akkor a rossz lehelet, ennek a felügyelet nélküli „nasizásnak” a következménye lehet.

Úgy tűnik, hogy a kutyák általában szeretik a macskák ürülékét, és azok a háztartások, ahol macska is van sok lehetőséget kínálnak erre a kutyádnak. Ez nem csak büdös, hanem nem higiénikus is. Mintha a macska kaki nem lenne elég rossz, egyes kutyák elfogyasztják a saját ürüléküket vagy más kutyák ürülékét, ami a koprofágia nevű állapot, amely rossz szájszagot okoz a kutyáknál, esetenként enyhe hányingert rémült tulajdonosaiban.

 

Cukorbetegség

Ha a kutya rossz szájszaga édes vagy gyümölcsös illatú, feltétlenül keresd fel az állatorvosod. Az édes, gyümölcsös lehelet egy cukorbetegség tünete, komoly, de kezelhető állapot. Beszélj az állatorvosoddal a cukorbetegség más tüneteiről, hogy odafigyelhess rá, például a gyakoribb ivásra és vizelésre, és feltétlenül vizsgáltasd meg a kutyát.

 

Vesebetegség

Az a kutya, amely a székletet is megeszi, lehet, hogy a lehelete is ilyen lesz, de ha a kutya leheletének vizelet szaga van, akkor valószínűleg nem azért, mert pisit ivott. Ha a kutya leheletének vizelet szaga van, akkor az a vesebetegség figyelmeztető jele, és figyelmeztető, hogy el kell vinned az állatorvoshoz. A vesebetegség súlyos, és tünete lehet a nagyobb egészségügyi problémának.

 

Májbetegség

Ha a kutya lehelete valóban rossz, és gyakran hányás is megfigyelhető, étvágytalan, és sárga árnyalata van az ínyének, akkor májproblémája lehet. A vesebetegséghez hasonlóan a májbetegség súlyos állapotot is jelenthet, és elengedhetetlen, hogy a lehető leghamarabb eljuss a kutyáddal az állatorvoshoz vagy a sürgősségi klinikára.

 

 

Kutya szájszag kezelése

Nagyon fontos, hogy megtudjuk a rossz kutyaszájszag mögött meghúzódó okokat, hiszen, ha meg akarunk szabadulni a büdös lehelettől, akkor először ezeket kell megtalálnunk. A kellemetlen kutya szájszagnak valóban oka van, de szerencsére van néhány kezelési lehetőség is.

 

Fog és szájbetegésgek

Ha a fogkő és a fogágybetegség húzódik a kutya rossz leheletének hátterében, akkor a legjobb, ha egyeztetünk az állatorvosunkkal egy időpontot a fogászati kezelések lehetőségéről. Az állatorvos vérvizsgálatot fog végezni, hogy megbizonyosodjon arról, hogy kutyája jól fogja viselni az érzéstelenítőt, ami a kezeléshez szükséges. Ez a találkozó nagyszerű alkalom lesz arra is, hogy kizárjuk a kutya rossz lehelete minden más lehetséges okát. A tisztítás során az állatorvosnak el kell távolítania a laza vagy sérült fogakat a periodontális betegség terjedelmétől függően.

 

Felügyelet nélküli táplálkozás

A szemétben való turkálás és nassolni való után keresgélés is okozhat rossz szájszakot a kutyáknál, ezért annak kizárása, hogy hozzáférjen a szemetesekhez és a nem kívánt kültéri helyekhez, nagyban hozzájárulhat, hogy csökkentsük a kutya kellemetlen leheletét.

A macska alom dobozának elhelyezése olyan helyen, ahol a kutya nem fér hozzá, egy egyszerű megoldás, arra, hogy kizárjuk a macska széklet fogyasztását és az ebből származó kellemetlen szájszag előfordulhasson. Hacsak a macskák nem a szabadban végzik a dolgukat, akkor a legjobb megoldás, hogy közvetlenül eltávolítsuk a macska székletét.

A cukorbetegség, a vese és a májbetegség mind olyan állapotok, amelyek kezelést igényelnek egy állatorvosnál. Miután a probléma megoldódott, a kutya rossz lehelete is eltűnik.

Érdekelhet: Kutya fogváltás – minden amit tudnod kell róla

 

 

Mit tehetünk a kutya szájszag ellen házilag?

a kutya szájszag ellen házilag

A legegyszerűbb módja annak, hogy megakadályozzák a rossz kutya leheletet, hogy rendszeresen mossuk a kutya fogait. A fogmosás csökkenti a lepedékeke és fogkő kialakulását és elősegíti a jobb szájhigiéniát, mint ahogyan az embernél, és egy kis rendszerességgel és megfelelő hozzáállással, a legtöbb kutya megtanulja élvezni a kutya fogmosást.

A kutyánkat többféle rágójátékkal ellátni, hozzájárul a fogai természetes módon való tisztításához. A rágás megakadályozza a lepedék és a fogkőképződést, és csökkenti az unalmát, megőrizve a kutyánk egészségét és boldogságát. Győződjünk meg arról, hogy a kutya méretéhez és korához megfelelő rágójátékokat választunk.

A vélemények szerint a kistestű kutyafajtáknak több fogászati ​​ellátásra van szükségük, mint a nagytestű kutyafajtáknak, mivel hajlamosabbak a fogágybetegségre. A kisebb fajták általában olyan fogakkal rendelkeznek, amelyek közelebb vannak egymáshoz, ami elősegíti a lepedék és a fogkőképződés kialakulását, ezért gondoskodjunk róla, hogy sok rágójátékot adjunk már fiatal korukban is, és rendszeresen mossuk a fogaikat.

A kutyádnak egy minőségi, kiegyensúlyozott étrenddel történő táplálása, a sok testmozgás biztosítása és az állatorvossal történő rendszeres ellenőrzések elvégzése segít megelőzni az előfordulható rendellenességeket, például a cukorbetegséget.

Ráadásul a kutya egészségének megőrzése segít elkerülni számos más egészségügyi problémát, és segíthet az állatorvosnak feltárni a kutya rossz leheletének okait, mielőtt túl rosszra fordulna a dolog.

Léteznek már különféle más szájápolási termékek a kutyák számára is, beszélj az állatorvosoddal az általuk ajánlott termékről.

Búcsúzz el még ma a kutyád rossz szájszagától azáltal, hogy megbeszélést tartasz az állatorvosoddal, hogy megvitassátok a kutya rossz leheletének okait és a lehetséges kezeléseket. Mint a legtöbb egészségügyi probléma, a megelőzés a legjobb gyógymód, ezért vegyél egy kutyáknak ajánlott fogkefét és kezd el a kezelést minél korábban.

Előző cikk5 lehetséges ok, ha túl sokat iszik a kutya
Következő cikkRottweiler nevek: 100 remek ötlet, hogy elnevezd a Rotid