Kezdőlap Kutya betegségek Kutya székrekedés – Mit kell tenni ha a kutya nem tud kakilni?

Kutya székrekedés – Mit kell tenni ha a kutya nem tud kakilni?

kutya székrekedés

Talán a székrekedés nem olyan gyakori probléma, mint a hasmenés, de a kiskutyák esetében még így is elegendő fejtőrést okoz. Éppen ezért fontos, hogy erről a témáról is szó essék, sok gazdi hajlamos ugyanis a székrekedést könnyelműen kezelni. Ha nem kezeljük a tüneteket, lehetséges, hogy magától is elmúlik, de akár komoly komplikációk is felléphetnek.

A kutyáknál a székrekedés átmenti állapot is lehet, minden különösebb kiváltó ok nélkül is, önmagától megoldódhat, van, amikor viszont súlyos egészségügyi probléma áll a háttérben és kezelés nélkül súlyos egészségkárosodáshoz, sőt akár életveszélyes állapothoz is vezethet.

 

 

Kutyák székrekedés okai és a kezelésének 12 módja

Mi okozhatja a székrekedést kutyáknál?

A kutyák székrekedésének több lehetséges magyarázata is van. Mielőtt részletesen is sorra vennénk ezeket, lássuk milyen nagyobb csoportokba kategorizálhatók:

Interluminális okok – Ide azokat az okokat soroljuk, amelyek részben vagy egészben, de elzárják a vastagbelet, sokszor emészthetetlen anyagokról beszélünk.

Extraluminális okok – Ezek akár életveszélyesek is lehetnek, általában a vastagbélen kívülről származnak, lehet medencetörés vagy növekvő daganat, ami a vastagbelet nyomja.

Belső okok – Ide kifejezetten neuromusclaris okok sorolandók. Bármi lehet, az agykárosodástól kezdve, egészen a legkülönbözőbb betegségekig, amelyekről a következőkben bővebben is szót ejtünk.

Most pedig néhány általános példán keresztül vegyük sorra, melyek a leggyakoribb indokai a székrekedésnek és arról se felejtkezzünk meg, hogy ezek valójában mit is jelentenek.

A kutyák esetében a székrekedésük legáltalánosabb kiváltója egy a szervezetbe bekerült idegen, emészthetetlen vagy nehezen emészthető tárgy. A legjobb példa erre egy száraz csontdarab.

Valószínűleg a legtöbb állatorvos lebeszélne arról, hogy csontot adj a kutyusodnak, ehelyett mindenki a műanyag rágókákat preferálja. Továbbá a ruhadarabok, játékok és kövek is veszélyesek lehetnek.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindig legyünk résen, mi kerül a kedvencünk szájába és mit csócsál éppen. Hasonlóképpen az öntisztogatás közben lenyelt szőrszálak is hasonló eredményhez vezethetnek.

Természetesen nem tilthatod meg, hogy saját maga is gondoskodjon a higiéniájáról, de arra fontos odafigyelni, hogy a hosszú szőrű kutyusok bundája rendszeresen fésülve legyen. Meglátod, nagy szívességet fogsz ezzel tenni nem csak a kutyusnak, de magadnak is, mert ezzel elkerülhető a szőrcsomók szervezetbe kerülése.

A már felsoroltokon túl számtalan olyan emberi fogyasztásra alkalmas étel van, amit a házikedvencünk nem képes megemészteni és székrekedést okoz nála, beleértve sok húsos fogást is.

Ám ez csak egy érv a sok közül, hogy miért ne hagyjuk, hogy a kutyánk emberi táplálékot egyen a neki szánt kutyaeledel és csemege helyett.

A kiszáradás egy másik, igen gyakran előforduló indoka a székrekedésnek. Bár ez egy viszonylag könnyen orvosolható problémának tűnik, fontos figyelmet szentelni neki, mert a víz hiánya a szervezetben más egészségkárosodáshoz is vezethet. Ezért a lehető leghamarabb foglalkozzunk vele.

 

A kutyák székrekedésének egyéb gyakori okai a következők:

 •  elzáródott belek vagy análzsák tályog
 • megnagyobbodott prosztata
 • vesebetegség
 • daganat vagy más elváltozás a medencében vagy a végbélnyílás környékén
 • fokozott stressz
 • gyógyszer, táplálékkiegészítő vagy műtét mellékhatása
 • elégtelen mennyiségű rost a kutya étrendjében
 • elégtelen mennyiségű testmozgás

 

 

kutya depresszió jelei

A kutya szorulás tünetei

Most, hogy már mindenkit kellően megijesztettünk, vegyük sorra, hogy milyen jelei lehetnek a székrekedésnek. Akárcsak az embereknél, úgy a kutyák esetében is akár magától is elmúlhat a probléma, de ha 2-3 nap alatt sem változnak a dolgok, mindenképpen érdemes mihamarabb állatorvoshoz fordulni segítségért.

Az első és legkézenfekvőbb jel a széklet teljes hiánya. Különösen, ha a rendszeres testmozgások (ami nagyon remélem, hogy alapvető) alkalmával jól megszokott helyeken és időközönként elvégzett széklet hirtelen kimarad, akkor könnyű dolgunk van a megfigyeléssel.

Első alkalommal még nem szabad pánikba esnünk, de két egymást követő napon is tapasztalható a jelenség, akkor az már gyanúra adhat okot.

Egy másik könnyen észlelhető jel, ha nehézséget jelent a folyamat a kedvencünknek. Még akkor is, ha sikerül könnyítenie magán, de maga a tevékenység nagy nehézségekkel, guggolással, erőlködésekkel, nyöszörgéssel jár, nem jelent jót az egészségügyi állapotára vonatkoztatva.

 

A székrekedés jelei a következők:

 •  kicsi, kemény, száraz ürülék
 • kismennyiségű váladék, ami az ürítésre tett próbálkozás során termelődik, a tényleges széklet nélkül
 • duzzadt, vöröslő és fájó végbélnyílás
 • farának a padlóhoz dörzsölése
 • haspuffadás

 

Kapcsolódó: Milyen gyümölcsöt ehet a kutya? (+ Amiket kerülni kell!)

 

 

A kutya székrekedés kezelése

Rengeteg minden van, amit megtehetsz és meg is kellene tenned a kutyád székrekedésének kezelésére. A legtöbb történet azzal kezdődik, hogy elviszed az állatorvoshoz.

És bár legtöbben az internetet böngésszük olyan praktikák után kutatva, mellyel elkerülhető az orvosi vizit, ez abszolút nem ajánlott, hiszen a székrekedés életveszélyes következményekkel is járhat.

Tehát bármit is tervezel csinálni, a legjobb, amit tehetsz, hogy jó szakemberhez fordulsz, akit jól ismersz és megbízol benne. Most, hogy ezt tisztáztuk térjünk rá a kutyus székrekedésének megelőzési és kezelési módjaira.

Néhányat az állatorvos maga fog javasolni, néhány pedig egyszerű népi gyógymód, amivel mindenkinek tisztában kellene lennie.

Érdemes elolvasnod: Legjobb lazaolaj kutyáknak – minden amit tudni érdemes róla

 

Azonnali ellátás

Van néhány olyan dolog, amiről azonnal gondoskodnod kell még mielőtt elindulnál az orvoshoz. Ezek még nem az étkezésére vonatkozó lépések, azok majd csak ezután következnek.

Bármilyen fonalat vagy madzagot látsz kilógni a kutyusod fenekéből, nagyon fontos, hogy semmilyen körülmények között ne próbáld meg kihúzni belőle. Soha nem tudhatjuk mi van a másik végén, jelentős károsodásokat okozhatunk ezzel a kísérlettel.

Egy kicsivel másabb a helyzet, ha fűszálat észlelsz, azt nagy körültekintéssel, óvatosan eltávolíthatod. A fűszálak végén a legritkább esetben van bármi veszélyes.

Amennyiben a kutyus szőrére száradt székletről szeretnénk gondoskodni, egy ollóval gyengéden vágjuk le ezeket a darabokat. A hosszú szőrű kutyáknál javasolt a könnyebb eltávolítás érdekében először meleg vízbe áztatni őket.

Arra figyelni kell, hogy ez a kedvenceink számára egy kényelmetlen helyzet lehet. Mindegy, hogy vágjuk e a szőrt vagy csak tisztítást végzünk, legelőször meleg szappanos vízzel öblítsük át a terület, aztán nyugtató zselével ápoljuk a gyulladást. Ellenőrizzük a hőmérsékletét!

Amennyiben még vacillálsz, hogy szükségszerű-e a doktornál tett látogatás, mindenképpen nyomós indok lehet az indulásra a kedvencünk abnormálisan magas testhője. Annál inkább, ha a hőmérő még véres is lett.

 

kutya az állatorvosnál ijedten néz

Állatorvosi ellátás

Mire számíthatsz az állatorvosnál, mi fog történni a székrekedéstől szenvedő kis kedvenceddel?

Ez a fejezet nem azért született, hogy a rendelőbe érve kioktathasd a szakembert a feladatairól, hanem hogy tisztában legyél az éppen zajló folyamatokkal. Először a diagnózis kerül felállításra.

Talán a panasz a székrekedés, amivel orvoshoz fordultál, de fontos, hogy a háttérben meghúzódó probléma is meghatározásra kerülhessen, ehhez pedig jó pár vizsgálatra szükség lehet, mint például a röntgenre, a hasi ultrahangra vagy a vérvételre.

A tesztek eredményétől függ a további kezelés menete.

Ez után következik az ellátás. A probléma fajtájától függően rengeteg mindent csinálhat a szakember. Az állatkórházban részesülhet beöntésben a kedvenced, ezzel megszüntetve a vastagbél akadályait.

Itt akár további vizsgálatoknak is alávethetik. Néhány esetben még infúzióval is megtámogathatják a kezelést, hogy biztosan elég hidratált legyen az állat. Nagy a valószínűségé, hogy intravénásan más gyógyszereket is kapni fog.

A kan kutyák esetében a prosztata okozta székrekedésnél, az azonnali kasztrálás is szóba jöhet. Bár néhány gyógymód elsőre radikálisnak tűnhet (mint az azonnali kasztráció), soha ne feledd, hogy ezeket nem ok nélkül végzik el, az orvosok tudjuk mit csinálnak.

Érdekelhet: Kutya fájdalom jelei: 8 jel, ami a kutya fájdalmára utalhat

 

 

Szorulás kezelése házilag kutyáknál – 12 házipraktika

Az állatorvosi vizitet letudva, milyen további praktikákat vethetünk be, hogy a jövőben a kutyánk ne szenvedjen a székrekedés okozta kínoktól?

Talán még a rendelőben is javasolni fogják némelyiket. Számtalan olyan megoldás létezik, amely vagy megakadályozza a székrekedést vagy képes kezelni azt.

Hasznos, ha tisztában vagyunk a lehetőségeinkkel és tudunk mit kérdezni az orvosunktól, hiszen az ő engedélye nélkül felelőtlenség lenne alkalmazni bármelyiket is.

Érdekelhet: Miért eszik a kutya füvet?

 

1. Sütőtök

A természetes összetevőkkel kezdve a sort, a pürésített vagy konzerv sütőtök a kutya ételeihez keverve kiválóan kiegészíti az étrendjét. A tök víz és rosttartalma az egyik legmagasabb.

 

2. Korpa (búza vagy zab)

A sütőtökhöz hasonlóan a korpa is rostokban gazdag. A víztartalma is magas, ami gondoskodik a kedvenceink hidratáltsáságról. Annak ellenére, hogy csak egy ételről beszélünk, mindenképpen kérd ki szakember véleményét az adagolásáról.

 

3. Organikus almabor ecet vagy Aloe Vera lé

Két remek módja is ismeretes az emésztés javításának és a székrekedés megelőzésének. Mindenképpen orvos engedélyével használd, de a javallott adagolása: fél kilonként egy negyed evőkanállal számoljunk. A kiszámított mennyiségből napi egyszer vagy kétszer tegyél a kedvenced ételéhez.

 

4. Csontkovács, akupunktúra és masszázs

A címben szereplő mindhárom technika képes helyrehozni a kiskedvencünk székrekedését, de soha ne próbáld magad elvégezni ezeket. Az orvosi szakvélemény legyen a legelső, amit beszerzel ebben a témában.

 

5. Étrend-kiegészítők, emésztőenzimek és pro biotikumok

Számtalan különböző étrend-kiegészítő létezik, amelyek remekül alkalmazhatóak székrekedés ellen. Az összetételük sokszor igen hasonló, nagy százalékban tartalmaznak acidophilust, folsavat és növényi enzimeket. És természetesen itt is az első és legfontosabb a szakorvos véleménye.

 

7. Ásványi olajok

Ezek az olajok nem ritkán kulcsfontosságúak a székrekedés gyógyításában.

 

8. Magnézium a tejből

Egy másik dolog, ami képes a székrekedést orvosolni az a tejben található magnézium, de fontos, hogy ehhez is járuljon hozzá az állatorvos.

 

9. Porított útifűmag

A széklet puhításának és az ürítés megkönnyítésének egy másik remek módja a porított útifűmag bevetése.

 

10. Hashajtó

A jó öreg hashajtó szintén megteszi a magáét, de ezt mindenképpen orvosi felügyelet mellett történjen. Először mindig az állatorvossal konzultálj és győződj meg róla, hogy tudod mit csinálsz.

 

11. Beöntés

A beöntésről volt már szó korábban, de itt is meg kell említenünk, mert van néhány kutyatulajdonos, aki maga végezné el ezt a feladatot. Másrészről pedig, a beöntés remek módja a székrekedés felszámolásának.

 

12. Több testmozgás

A legvégére maradt a legfontosabb tanács! Az egyik leginkább felvállról vett indoka a székrekedésnek és sok más egészségügyi problémának, a nem megfelelő mennyiségű testmozgás.

Egy jótanács, mozogjunk sokat a kutyusunkkal, hiszen nem csak megelőzhető ezzel egy csomó kellemetlenség, de végtelenül boldoggá is tesszük őket általa. Más szavakkal, indulás a parkba!

Előző cikkMit jelenet, ha a kutya orra száraz repedezett?
Következő cikkAdhatunk a kutyának csontot? Milyen csontot ehet a kutya?