Kezdőlap Kutya betegségek Kutya szőrhullás: Okai és amit megtehetünk házilag

Kutya szőrhullás: Okai és amit megtehetünk házilag

kutya szőrhullás okai

A legtöbb kutyatulajdonosnak a ’pályafutása során’ valamikor szembe kell néznie a kutya szőrhullás problémájával. Ez lehet teljesen természetes vagy a vakaródzás által kiváltott (rüh, bolha vagy allergia), esetleg kis foltokban jelentkező (ótvar) vagy nagy területen (pajzsmirigy alulműködés) feltűnő jelenség.

Egyik sem jelent igazán vészhelyzetet, azonban a kutyánkat kellemetlenül érintheti, ezért nem árt minél hamarabb megoldást keresni, de semmiképpen ne rohanj az ügyeletre ezért az éjszaka közepén.

Amennyiben azt veszed észre, hogy a kedvenced szőre hullani kezdett, először is vegyél egy mély levegőt és próbáld megkeresni a kiváltó okot. Ne bonyolódj spekulációkba – olvass utána és légy alapos!

Keress olyan képeket és videókat az interneten, amelyek hiteles információval tudnak szolgálni a témában, ha mégsem sikerülne válaszokat találni kérdéseidre, fordulj az állatorvosodhoz.

 

 

Miért hullik a kutya szőre? Kutya szőrhullás okai:

 • Normális bundaváltás (évszakhoz kötődő vagy éves)
 • Rossz körülmények (éhezés)
 • Paraziták (mint a bolhák, rüh, ótvar, gomba és egyebek)
 • Allergia (ez lehet belélegzett, ételallergia vagy kontaktallergia)
 • Fertőzés (nedvedző bőrgyulladás, szőrtüszőgyulladás, cellulitisz és sok más)
 • Hormonális problémák (pajzsmirigy alulműködés, Cushing, ösztrogénfelesleg vagy – hiány)
 • Autoimmun betegség (másodlagos tünetek, bőrfekély)
 • Más ritka betegségek (mint a szemölcsös bőrbetegség, faggyúmirigy-gyulladás, kék Dobermann szindróma, fekete szőrtüsző diszplázia, stb.)

 

 

Mi okozza a kutyánk viszketését?

Vannak olyan esetek, amikor a vedlés teljesen természetes folyamatként jelentkezik. Semmilyen kopasz folt nem észlelhető.

Ha a kutya gyakran vakarózik az segíthet eldönteni a szőr hullásának okát, amelyek a következők lehetnek:

1. Bolha:

Sok esetben ilyenkor nem láthatóak maguk az élősködők, csupán a „bolhapiszkot” hagyják maguk után, ami tulajdonképpen feketére száradt vércsomó, ami láthatóvá válik.

Gyűjtsünk össze néhányat és tegyük nedves zsebkendőre a pici darabokat, ha visszaalakulnak folyékony vérré, akkor biztosak lehetünk benne, hogy bolhával van dolgunk.

Úgy gondolom az olvasók nagy része tisztában van a bolhaírtás mesterséges és természetes formáival. A nehézséget csak az okozza, hogy a bolhák könnyen immunissá válhatnak a házi praktikákra. Ilyenkor a kutyákat továbbra is kínozni fogja az állandó viszketés, ami főként a testük hátsó részén fog jelentkezni.

 

2. Allergia

A bolhákon kívül, a másik legáltalánosabb indoka a vakarózásnak az allergia lehet. Ez származhat a levegőben keringő anyagtól, élelmiszer származékból vagy akár a kedvenc takarójából is.

Az allergiás kutyák bőre sokszor gyulladt, füljáratai vöröslenek, ajkaik duzzadtak, szemeik pedig bepirosodtak, akár még orrfolyás is jelentkezhet.

Amennyiben a kiskutyád az előbbi tünetek nagy részével rendelkezik, nagy bizonyossággal állítható, hogy allergiával állunk szemben.

Kapcsolódó: Allergiás a kutyám a csirkére?

 

3. Rüh

A rühnek két típusa van, az egyik a ’sarcoptic’ amelyet könnyű orvosolni, illetve a ’demodectic’, ami egy kicsivel nehezebb ügy, néha enyhe fertőzéssel járhat és ha általánossá válik, akkor sok gyógyszeres kezelésre és sok orvosnál tett látogatásra lesz szükség, hogy megszüntethető legyen.

Mindkét fajta viszketéssel párosul, de míg az előbbi szinte megőrjíti az állatot, addig az utóbbi inkább a vele járó egyéb súlyos egészségügyi problémák miatt veszélyes.

Amint észreveszed, hogy a kutyusod szőre hullani kezdett és vakarózik, a legjobb, amit tehetsz, hogy felkeresed az állatorvost.

 

4. Gyűrűsféreg, gombás és bakteriális fertőzés

Ilyen esetekben lehet észlelni sem fogod a viszketést, mindössze a bőr megvastagodása, pikkelyessé válása és a szőr egyenetlen mintázatú megritkulása jelzi majd a problémát. Néha a viszketés csak a másodlagos fertőzés tünete.

 

 

Fertőzések, amelyek viszketést okoznak

 • Nedvedző bőrgyulladás, olyan lokális fertőzés, amely általában egy vastagabb szőrcsomó alatt kezdődik.Ha tisztában vagy vele ez hogyan néz ki és otthon szeretnéd kezelni a problémát, tisztítsd meg a területet betadinnal és helyileg antibiotikus krémet is kenj fel.Nagy valószínűség szerint az állatorvos szájon át is juttatna antibiotikumot az állat szervezetébe, ezzel a szteroid bombával elősegítve, hogy a további kaparászás megszüntetésével ne legyen még rosszabb a helyzet.
 • A folliculitis más néven szőrtüsző fertőzés.  Néhány kutyafajta, mint például a Törpe schnauzer esetében a fertőzés önmagában is jelentkezhet, míg más kutyáknál más problémák másodlagos tünete (pl. rüh).Otthon napi kétszeri pyoben samponos fürdetéssel kezelhető a rüh, de van rá esély, hogy az állatorvos antibiotikumos kezelésére is szükség lehet.
 • Cellulitisz a közvetlenül a bőr alatt lévő szövet fertőzését jelenti. Akárcsak a folliculitis esetében itt sem minden esetben jelentkezik a vedlés, ám mivel igen fájdalmas, ezért a kutya folyamatos dörzsölheti, ami előidézi a kopást. A kezeléséhez, keverje össze 30 gramm vagy ¼ csésze Epsom sót 1 liter vízzel, naponta három alkalommal kezeld a területet ezzel az oldattal és betadinnal is tisztítsd meg rendszeresen a bőrfelületet. Amennyiben ez mégsem vezet eredményre, az orvosa minden bizonnyal antibiotikumos kezelést fog javasolni.

Érdekelhet:  TOP 3 Legjobb kollagén kutyáknak – minden amit tudni érdemes róla

 

 

A megfelelő sampon használata a fertőzések kezelésére

Minden fertőzés enyhíthető a megfelelő sampon használatával, szóval, ha a kutyusod folyamatosan vakaródzik, de te nem tudsz rájönni az okára, akkor akár egy egyszerű fürdő is sokat segíthet.

A helyes használat érdekében, nedvesítsd be rendesen a kutya bundáját, vidd fel rá a sampont és 10 percig hagyd rajta hatni.

Ez hosszú idő ezért figyeld az órát folyamatosan, hogy nem mosod le túl hamar a hatóanyagokat. Tereld el a kutyusod figyelmét, esetleg masszírozd közben, ha nem szívesen tölti az idejét a fürdőkádjában.

Kapcsolódó: Kutya viszketés csillapítása házilag természetesen

 

 

Mi a teendő, ha a kutya szőre minden vakarózás / viszketés nélkül kezd el hullani?

Ha nincs viszketés, de egyenletesen vedlik:

1. Pajzsmirigy alulműködés: Mivel a pajzsmirigy szabályozza a kutyus anyagcseréjét, az első dolog, ami általában feltűnik az a fokozatos súlygyarapodás. A szőre szárazzá, törékennyé válik és egyenletes mintázatban hullani kezd (a jobb és baloldalon ugyanúgy).

Sok más egyéb tünettel is társulhat, ideértve az agressziót is. Ilyenkor fontos ellátogatni egy állatorvoshoz, aki egy vérminta segítségével meg fogja tudni állapítani a problémát, majd kezelni azt.

 

2. Cushings szindróma: Ezt a betegséget a szervezetben található szteroidfelesleg okozza és számos klinikai tünet jelentkezik, de a bőr elváltozása néha a legkézenfekvőbb.

A bőr elsötétedik, vedlés jelentkezik, mitesszerek keletkeznek a hasán, ezenkívül fel is puffadhat. Sok esetben erős szomjúságérzet is kíséri.

A pajzsmirigy alulműködéshez hasonlóan ezt a problémát is sikeresen lehet kezelni, amennyiben az állatorvos diagnosztizálta és szakszerű ellátásban részesíti.

 

3. Más hormonális megbetegedések (Ösztrogén túltengés, ösztrogénhiány, növekedési hormonra ható kopaszodás). Előfordulhat, hogy egy daganat okozza az ösztrogén túltengését, ami a hasa körüli bőrének és a bundájának az elsötétedéséhez, majd a szőrszálak eltöredezéséhez és kihullásához vezet.

A diagnózis felállításához mindenképpen tesztekre lesz szükség és a probléma „egyszerűen” kezelhető az ivarszervek eltávolításával.

Az ösztrogénhiány esetében a szőr a hason ritkul meg. Egy vérből vett hormonteszt segítségével könnyen azonosítható a probléma, ezért célszerű orvoshoz fordulni.

 

4. Autoimmun betegségek: Ezeknél a betegségeknél jóval csekélyebb az elhullajtott szőr mennyisége, mint a bőrfekély vagy a másodlagos fertőzések esetében.

Ha a kutyusnak fekélye van akkor a legkisebb problémát a szőrének a hullása jelenti. A diagnózishoz bőrbiopsziát kell elvégezni és laboratóriumban kielemeztetni a mintát.

Erre a hormonális betegségre nincsen gyógymód, de a pajzsmirigy alulműködését szabályzó gyógyszerek nem kerülnek sokba és szebb látványt is fog nyújtani.

 

 

Ritka betegségek, amelyek vedlést eredményeznek

 •  Faggyúmirigy ciszta: egy örökletes betegség. A hosszú szőrű kutyák esetében (mint az Akita, Szamojéd és az uszkár) a nyakon, faroknál és a fejtetőn jelentkezik a bunda elvesztése.A rövidszőrű fajtáknál (mint a vizsla) ugyan ez a füleken, lábakon vagy a fejen tapasztalható. Azon példányoknál, ahol hámló, ugyanakkor zsíros bőr figyelhető meg, bőrbiopsziát kell végezni és az eredmények tükrében állatorvos által kezelni.

 

 • Zinc-responsive dermatosis: akkor léphet fel, ha egy állat olcsó kutyaeledellel van táplálva, de néhány fajtánál, mint a Szibériai Husky, az Alaszkai Malamut és a Dobermann, akár elegendő mennyiségű cinkbevitel mellett is kialakulhat a megbetegedés.Ilyen esetekben a fülek, szemek és a száj környékén ritkul meg a szőr, illetve a könyökük és a lábuk is kérgessé válik. Cink-pótló segítségével a probléma könnyen orvosolható, amennyiben genetikai eredetű a probléma, úgy az élete hátralevő részében szüksége lesz a gyógyszerre.

 

 • Acanthosis nigrans: ez a betegség a fiatal tacskókon jelentkezik, megvastagodott, elfeketedett bőr és a szőr hullásával párosul.A hónaljuk, a fülük és a redők zsírosak és feketék. Nincs rá igazán gyógymód, de orvosi segítséggel javítható az állapota, a samponok, az E-vitamin, az antibiotikumok és a melatonin jó szolgálatot tehet.

 

 • Színbetegségek, mint például a Kék Dobermann-szindróma vagy a fekete szőrtüsző diszplázis. A kék betegség az Újfundlandiaknál, Csau csauknál, Kis angol agaraknál és Kis olasz agaraknál is előforduló megbetegedés. Ilyenkor az egészségesnek tűnő szőrzet hirtelen fertőződik meg. A fekete szőrtüsző diszplázis esetében a fekete területeken soha többé nem nő már szőr, fontos tudni, hogy egyik betegségre sincs gyógymód.

 

 • Van még néhány igen ritka ok, ami kiválthatja a vedlést, ezek lehetnek az Alopecia X, a Pattern Alopecia és a Traction Alopecia. Ez utóbbi a kistestű kutyák körében jellemző és akkor alakul ki, ha egy gumival túlszorosra vagy túl hosszú ideig van összefogva a szőrük, ezen a területen kopaszodhatnak meg. A megelőzés a legjobb mód, vigyük őket gyakran fodrászhoz, így szükségtelenné válik a ’hajbavaló’ használata.

 

 

Mit tehetünk meg otthon? Kutya szőrhullás ellen házilag:

Ha valamilyen okból kifolyólag nem tudsz a tünetek megjelenésekor azonnal orvoshoz indulni, a legfontosabb, hogy a bolhákat rögtön magad is leellenőrizd.

Amennyiben nem találsz bolhákat, de a tünetei egyeznek az előzőekben felsorolt valamelyik betegséggel, akkor is van néhány dolog, amit kipróbálhatsz otthon.

 • Amennyiben időszakos dologról beszélünk és valószínűsíted, hogy allergiás reakcióval állsz szemben, amelyet valamilyen belélegzett anyag váltott ki, próbálj ki néhány természetes gyógymódot, például a nyers mézet.
 •  Abban az esetben, ha a fül és a gyomor-bél traktus érintett, éppen ezért a táplálékra gyanakszol, úgy válts hipoallergén étrendre, esetleg olyan nyers koszttal való kísérletezéssel, amikor csak, kizárólag természetes fehérjék kerülnek bevitelre a szervezetébe.
 • Kontaktallergiára gondolhatunk, ha a lába és a hasa alja a leginkább érintett terület, ilyenkor célszerű ágynemű- vagy fekhelyváltással kísérletezni.
 • Ha az orr és a száj környékén tapasztaljuk a vedlést, cseréljük a műanyag edényét kerámiára vagy rozsdamentes acélra.
 • Nem számít mi a viszketés oka, némi megkönnyebbülést nyújthat, ha zabpelyhes samponnal megfürdetjük, majd ezt követően almaecettel öblítjük le a kutyus bundáját.
Előző cikkMiért rágja a kutya a kezem? Okok és tippek a leszoktatáshoz
Következő cikkMiért bújik el a kutya az ágy vagy az asztal alá?