Kezdőlap Kutya egészség Kutya tüzelése – Minden amit tudnod kell róla

Kutya tüzelése – Minden amit tudnod kell róla

kutya tüzelése és jelei

Amikor a kutyánk tüzelni kezd, azt kérdezhetjük magunktól: “Miért, ó könyörgök, miért történik ez velem?” Ha nem tudjuk mit csináljunk a szuka kutya tüzelése idején, nagyon idegessé válhatunk, valamint a kutyánk is és ez így egy rémálommá válhat.

Egy kiskutya fogantatásától a megszületéséig, mindent megtudhatsz ezekből a leírásokból, később majd ezeket is olvasd el:

 

 

Miért tüzelnek a kutyák?

A kutyák tüzelési ciklusa biztosítja, hogy teherbe essenek és utódokat hozzanak a világra.

 

 

A kutyák tüzelési ciklusa – kutya tüzelés szakaszai

A tüzelési ciklus, egy reproduktív rendszernek a része a kutyákban. Röviden, a kutyák azért tüzelnek, hogy kölyköket szüljenek és ne haljanak ki.

A kutyák tüzelése, némileg hasonlít az emberek menstruációs ciklusára. Hála Istennek, hogy míg a nők minden hónapban menstruálnak (vajon célja van ennek?), a kutyák normális esetben, csak kétszer szoktak tüzelni egy évben.

Azonban, az egész ciklus, szünetek nélkül zajlik és négy fázisból áll:

 • A Proösztrusz és Ösztrusz kifejezések utalnak arra, amikor a kutya tüzelésben van és
 • a Diösztusz és Anösztusz kifejezésekkel fejezzük ki azt, hogy egy kutya nincs tüzelésben.

 

Mindegyik részben különböző hormonok befolyásolják a kutyánkat és mindegyik résznek különböző feladata van, annak érdekében, hogy a születés csodája megtörténhessen… vagy ne történjen meg.

1.- A Proösztrusz a kutyánk reprodukciós rendszerének a párzásra való felkészítésére szolgál.

2.- Az Ösztrusz lesz a legnehezebb része a tüzelési ciklusnak a számunkra, amikoris ovuláció lép fel és amikor a méh fogékony a megtermékenyítésre. Ebben a részben, a kutya rendkívül vonzó a hímek számára és fordítva, leginkább a hímeket vonzza. Szintén ez az a fázis, amiben a kutyánk képes teherbe esni.

3.- A Diösztrusz az a rész, ami a vemhesség fenntartásáért felelős. Az nem számít, hogy a nőstény vemhessé válik-e vagy sem; a magzat növekedéséért felelős hormonnak erős szintje van ekkor és csak akkor esik vissza, amikor a diösztrusz véget ér.

4.- Az Anösztrusz a kutyák tüzelési ciklusának az utolsó része, amikor is a reproduktív rendszer megpihen és erőt gyűjt a következő tüzelési ciklusra.

És aztán az egész kezdődik elölről. És ha még mindig kérdésünk van azzal kapcsolatban, hogy miért tüzelnek a kutyák, a válasz erre az, hogy ez már csak így működik. Ez így természetes.

 

 

„Kutya menstruáció” – Meddig szoktak a kutyák vérezni amikor tüzelnek?

A kutyák általában “vérezni” szoktak a tüzelés első fázisa alatt.

Ez átlagosan 7 napig tart, de akár 17 napig is tarthat. Miután ez a fázis véget ér, a vérzés abba marad és a váladék színe halványabbá válik.

 

 

Milyen életkorban, mikor van a kutya első tüzelése?

A leggyakrabban, kutyák évente kétszer szoktak tüzelni, amint szexuálisan éretté válnak. De ez mikor van?

Normális esetben, a nőstény kutyák akkor kezdenek el tüzelni, amikor már szexuálisan éretté váltak. A legtöbb esetben, ez hat és tizenkét hónap közötti életkorban van. Azonban, lehetnek kivételek.

De ezeket nem mindig kell abnormalitásként kezelni. A kisebb kutyafajták hajlamosak fiatalabb életkorban tüzelésbe kezdeni, mivel hamarabb válnak éretté, mind szexuálisan, mind fizikálisan.

 

 

Ha a nőstény kutyánk kétéves korára nem kezdett el tüzelni, keressünk fel egy állatorvost

A legtöbb állatorvos azt tanácsolja, hogy ne aggódjunk amiatt, hogy a kutyánk nem kezdett el tüzelni, egészen addig, amíg el nem éri a kétéves életkort, különösen a nagyobb méretű kutyafajták esetében.

Noha a kutyák a leggyakrabban egy éves korukra tüzelni kezdenek, azért a késések sem ritkák és ez még nem is tekinthető komoly gondnak.

Azonban, ha a kutyánk már elhagyta a kétéves életkort és még mindig nem kezdett el tüzelni, keressünk fel egy állatorvost. Az ezt kiváltó okok, lehetnek ártalmatlanok, de akár veszélyesek is.

 

 

A nőstény kutya tüzelés jelei

A tüzelő kutyák tünetei, az egész ciklus ideje során különfélék szoktak lenni és ezeknek a felismerése, döntő fontosságú, ha egy ivartalanítatlan nőstény kutyának a gazdája vagyunk. 

Nem csak hogy hasznos, ha képesek vagyunk a tüzelés kezdetét felismerni, de arra is jó, hogy felmérjük azt, hogy a tüzelési ciklus mennyire jól halad.

A tüzelési ciklus különböző szakaszai, különböző hormonális tevékenységeket eredményeznek a kutyánkban, amelyek pedig, különböző tünetek kialakulásához vezetnek.

 

 

Kutya tüzelés jelei a különböző fázisok alatt:

1. fázis: A tüzelő kutyák korai tünetei – kutya viselkedése tüzeléskor

A kutyák tüzelési ciklusának az első fázisát úgy hívják, hogy proösztrusz.

A neve azt sugallja, hogy ez olyasvalami, ami a “valódi” tüzelés előtt történik; azonban, az ebben a szakaszban felmerülő jelek fontosak, mivel a ciklus legelejét jelzik előre.

A tüzelés első napjától fogva, megnövekedett figyelmet kell, hogy fordítsunk a kutyánkra.

Az a nap számít általában a tüzelés első napjának, amikor a legelső jeleket észrevesszük, de ha tudományosan nézzük, pontosabb meghatározás lenne, ha inkább azt mondanánk, hogy az az a nap, amikor az ösztrogén hormon elkezd megnövekedni. 

Egy tüzelő nőstény kutya első tünetei a következők:

 • A szeméremtestből ürülő vörös váladék. Ezt gyakran pecsételő vérzésnek vagy vérzésnek szokták nevezni. Noha ez nem az, amit az orvostudomány világában “vérzésként” ismernek, de valóban úgy néz ki, mint a vérzés. A tüzelés első fázisában, a méh bélése, a megtermékenyülésre való fogékonyságra felkészül és lágyabbá válik. A pecsételő vérzés néha nyilvánvaló, mivel kis pecséteket láthatunk a padlón, különösen akkor, ha a padló fehér színű. Azonban, némely kutya rendesen meg szokta tisztítani magát és a földön levő cseppeket nehezebben lehet észrevenni ilyenkor. Egy jó mód arra, hogy ellenőrizzük, hogy a kutyánknak pecsételő vérzése van-e az, ha a szeméremtestét megtöröljük egy fehér szalvétával. És ha ezután vörössé vagy rózsaszínűvé vagy olykor sárgává válik, akkor ebből meg lehet mondani, hogy a kutyánk tüzelési ciklusa elkezdődött. FONTOS: A szeméremtestből származó váladékok, külön fajta egészségi állapotokra is utalhatnak, például gyulladásra, cisztákra és akár tumorra is, így hát más tüneteket is számba kell vennünk, mielőtt azt gondolnánk, hogy a kutyánk tüzelésben van. Ha nem vagyunk biztosak, ellenőriztessük egy állatorvossal.
 • A szeméremtest megnagyobbodása. A tüzelési ciklus első napjaitól kezdve, a kutya méhének sejtjei megnagyobbodnak. Ez, kívülről nézve, a szeméremtest megnagyobbodásában nyilvánul meg. A probléma viszont az, hogy… honnan is tudhatnánk? A legtöbb kutyagazda, nem ellenőrzi elég gyakran azt a helyet, ahhoz, hogy tudja, hogy milyennek is kéne kinéznie. A rövidszőrű kutyák gazdái, könnyebben észre fogják venni ezt a tünetet. Ha a kutyánk tüzelés előtt áll, akkor akár meg is nézhetnénk azt, hogy most hogyan néz ki, hogy összehasonlíthassuk azzal, amit később fogunk látni. Hüvelycitológiával lehet a legbiztosabban leellenőrizni, amit állatorvosi rendelőkben szoktak elvégezni és ez majd képes lesz megmondani, hogy a hüvely sejtjei megnagyobbodtak-e. Jóllehet, hogy egy állatorvosi kivizsgálással pontosabban meg lehet állapítani, hogy a kutyánk tüzel-e vagy sem, de erre még sincs mindig szükség.
 • Túlzott nyalogatás. A kutyánk a szokottnál gyakrabban fogja nyalogatni a nemzőszerve területét, azért, hogy eltakarítsa mind azt a váladékot, ami a szeméremtestéből kifolyik. Ha a kutyánk rendkívül tisztaságos, akkor a padlón nem fogunk pecséteket látni, ahogy az feljebb le van írva. Azonban, biztosan észre fogjuk venni, hogy túl gyakran nyalogatja magát, ha legalább egy kis figyelmet fordítunk a kutyánkra, naponta.
 • Viselkedésbeli változások. A tüzelés elejétől kezdődően, a kutyánk viselkedése megváltozhat. A legtöbb kutya nyughatatlanná válik; azonban, az sem ritka, ha egy kutya épp ellenkezőleg viselkedik – kevésbé aktívan. Ugyancsak, mivel a nőstény kutyánk a tüzelési ciklus alatt, vonzó lesz a hím kutyák számára, valószínűleg nem akar majd párzani. Ezért, ez agresszív kitöréseket okozhat más kutyák irányában és néha emberek irányában is. A viselkedésbeli változások, azonban, nem annyira szembe tűnők, a tüzelés kezdete alatt és a tüzelés második fázisa alatt fognak majd kihangsúlyozottabbá válni.
 • Étvágybeli változások. A legtöbb kutyának az étvágya, megnövekszik a tüzelés során, mivel a testnek, további energiára van szüksége; azonban, némely kutyának – különösképpen azoknak, melyek kevésbé aktívvá és letargikussá válnak – kevesebb lehet az étvágyuk.
 • Testhőmérséklet növekedés. Bár nem mindig, de előfordulhat, hogy a kutyánk testhőmérséklete megnövekszik a tüzelés során. Azonban, ne feledjük, hogy ez sokféle, lehetséges betegségre is utalhat, viszont azt tényleg megtehetjük, hogy a kutyánk hőmérsékletét otthon mérjük és a tüzelési ciklus esetében a testhőmérséklet a normálisnál nagyobb értéket is mutathat.

Érdekelhet: 5 lehetséges ok, ha túl sokat iszik a kutya

 

 

Még több viselkedésbeli változás a kutya tüzelésekor

kutya tüzelésére utaló jelek

A tüzelés első fázisában volt nyughatatlan a kutyánk? Akkor most még őrültebb lesz. Ennek a magyarázata, egyszerű. A kutyánk, valami konkrét dolgot akar és addig nem nyugszik, amíg meg nem kapja.

Ezt, több aktivitáson, kisebb hangokra való erősebb reagáláson és túlzott vokalizáláson keresztül fogja kifejezésre juttatni, beleértve az ugatást és vonyítást, valamint a zihálást és az alvási zavarokat. A mi alvási zavarainkat is beleértve.

 • Farokcsóválás és változások a testtartásban. Itt van egy egyszerű teszt, annak megmondására, hogy a kutyánk valódi ivarzásban van-e már. Vakarjuk meg a kutyánk derekát (nem messze a farok tövétől) a kezünkkel. Ha visszanyom és félre tartja a farkát, akkor valódi ivarzásban van. A kutyánk a csípőjét is riszálhatja és a farkát magasra emelgetheti, járás közben. Ez egy invitáló gesztus és az emberi fogalmak szerint, ez egy nagyon feslett flörtölésnek számíthatna, de a kutyavilágban ez nem számít annyira feslettnek.
 • A váladék színe megváltozik. Ahogy a valódi ivarzás közeledik, a szeméremtestből ürülő és korábban még vörös váladék, rózsaszínűvé vagy sárgává vagy még észrevehetetlenné is válhat, a valódi ivarzás során.
 • A szeméremtest lágyabbá válik, és a duzzadás fokozatosan enyhül. Ez eltérő lehet egyes kutyák esetében, azonban.
 • Gyakoribb vizelet ürítés. Ez gyakran a tüzelés első fázisában jelentkezik; azonban, ez prominensebbé válik, a valódi ivarzás során. A vizelet jelzésként szolgál és arról árulkodik más kutyák számára, hogy a szuka tüzelésben van. Ezért, a kutyánk kisebb mennyiségekben vizeletet ad ki magából, különféle helyek között. Miközben ez betegségre is utalhat, nem kell aggódnunk, abban az esetben, ha a tüzelés többi tünetei is jelen vannak. A hosszúszőrű kutyák a bundájukat is összenedvesíthetik és így állandóan bűzölöghetnek a vizelettől.
 • A tüzelés első fázisához tartozó tünetek, mint az étvágybeli változások és a megnövekedett testhőmérséklet, a tüzelés második fázisában is fennmaradhatnak.

 

 

Lehet-e hagyatkozni a tüzelő kutyák tüneteire?

Általában, a fenti tünetek jelenléte, már elegendők ahhoz, hogy tudjuk, hogy a kutyánk tüzel-e vagy sem.

Azonban, meg kell jegyeznünk, csak egy állatorvosi klinikán végzett vizsgálattal lehet biztosan megmondani, hogy a kutyánk tüzel-e.

1.- Ha a főként azért nézünk utána a tüzelő nőstény kutyák tüneteinek, hogy elkerüljük a nem kívánt vemhességet, akkor a tünetek elegendő információt fognak adni azokról az időkről, amikor elővigyázatosnak kell lennünk (attól a naptól kezdve amikor a tüneteket először észrevettük).

2.- Azonban, ha a legjobb napot szeretnénk kiválasztani a kutyánk fedeztetésére, csupán a tünetekre való hagyatkozás, nem lesz elég. Ebben az esetben, hüvelycitológiát és hormon vizsgálatokat kell csináltatni később.

 

 

2. fázis: Tüzelő kutyák tünetei a második fázis alatt

kutya tüzelése a párzó fázisban

Ekkor kezd még izgalmasabbá válni. Normális esetben, úgy kilenc nappal a tüzelés kezdete után, a kutyánk belép a valódi ivarzásba. Erre úgy is szoktak utalni, hogy a “valódi tüzelés”. Azonban, nem valódibb a tüzelés más részeinél, de a kutyánk vonzódni fog a hímekhez most már.

Itt vannak a valódi ivarzásban levő kutyák tünetei:

A kutya hajlandó lesz pározni. Míg az első fázis alatt a kutyánk tartózkodó lehet és még agresszívan is viselkedhet a hím kutyák irányában, most már vonzóbb lesz a hímek számára és ő maga is jobban fog vonzódni a hím kutyákhoz.

 

 

Meddig tüzel a kutya? – kutya tüzelési ideje


Az, hogy “Meddig tüzel egy kutya?” egy nagyon gyakori, olyan kérdés, amit állatorvosoktól szoktak kérdezni.

A legtöbb kutyagazda számára, még pár nap is egy nyugtalan kutyával, egy örökkévalóságnak tűnik. De csak folytatódik és folytatódik…

 

Tehát meddig, hány napig tüzel egy kutya?

Átlagosan 21 napig tart. De ez nem azt jelenti, hogy a nőstény kutyánk ez idő alatt, bármikor vemhessé válhat.

A tüzelés elején van egy periódus, amit úgy neveznek, hogy “proösztrusz” – az ovuláció előtti idő, amelyben a nőstények nem tudnak teherbe esni és ilyenkor nem engedik meg a hímeknek, hogy rájuk ugorjanak.

 

 

Proösztrusz – amikor egy nőstény nem tud teherbe esni az 3-17 napig tart

A proösztrusz általában úgy kilenc napig tart. Azonban, pár rossz hírünk is van. Nem lehet pontosan megmondani, hogy mikor végződik és hogy a nőstényünk mikor válik hajlandóvá a párzásra, mivel a proösztrusz tarthat akár 17 napig is, de tarthat mindössze 3 napig is.

Ami azt jelenti, hogy nem tarthatunk szünetet és a nőstényünket szemmel kell követnünk, szinte attól az első naptól kezdve, amikor észrevesszük, hogy tüzel.

A tüzelés egyik első jele a szeméremtestből ürülő sárga vagy vörös váladék. Ha ezt észrevesszük, türelemmel készüljünk fel. Őriznünk kell a nőstényünket a hímektől és az egyik legnagyobb kihívás az lesz, hogy a nőstényünk józanságát megőrizzük.

 

 

Kutya menstruáció: 2. fázis – a valódi ivarzás 7-9 napig tart

A proösztrusz után jön, a tüzelési periódus második fázisa – az “ösztrusz“. Néha valódi ivarzásnak nevezik, mert akkor kezdődik, amikor a nőstényünk hajlandó pározni és feláll, amikor egy hím megpróbál ráugrani. És akkor végződik, amikor már nem áll többet.

Átlagosan, a valódi ivarzás, héttől kilenc napig tart, de tarthat akár 20 napig is, ha korán elkezdődik a tüzelési periódusban.

A valódi ivarzás kezdetét, csak egy állatorvosi rendelőben végzett elemzéssel lehet megerősíteni. Azonban, megpróbálhatjuk a kutyánk hátát megdörzsölni és megnézni, hogy feláll-e vagy leül-e ettől. Hogyha áll, akkor nyilvánvalóan valódi ivarzásban van.

Amikor a valódi ivarzás elkezdődik (emlékezzünk, hogy állatorvosi vizsgálat nélkül, nem tudjuk pontosan megmondani, hogy mikor kezdődik) általában egy-két nap van az ovulációig. Ami nem más mint – egy periódusnak a kezdete, amikor a nőstény kutya teherbe tud esni.

Ez a periódus, az egész valódi ivarzás során folytatódik. Azonban, a legtermékenyebb napok azok, amikor ovulál és az ezután közvetlenül következő első napok.

Tehát ez az, az idő, ami a legmegfelelőbb a fedeztetésére és szintén ez az, az idő, amikor fokozottan elővigyázatosnak kell lennünk, akkor, ha a vemhesség számunkra nem kívánt dolog.

Akkor ér véget, amikor a nőstény kutya már nem akar felállni a párzáshoz. Most már a hím kutyák is elkezdik elveszíteni az érdeklődésüket. 

 

 

Kutya tüzelés vége – Honnan Lehet ezt megmondani?

Azt megmondani, hogy a kutyánk tüzelésének vége van-e, egy nagyon felelősségteljes feladat. Butaság lenne, ha túl hamar hagynánk fel az óvatossággal.

Az álmatlan éjszakák, az óvintézkedések a sétáltatások során és a hím kutyák elhessegetése a kertünkből, nagyon kimerítők.

Ha a tüzelés végénél megbotlunk és ezért a kutyánk vemhes lesz, az ugyanolyan, mintha egyáltalán semmit se tettünk volna azért, hogy a kutyánkat megvédjük.

Meg kell jegyeznünk, az egyetlen biztos dolog, a hüvelycitológia, egy az állatorvos rendelőjében végzett vizsgálat. Azonban, erre ritkán van szükség, mivel a kutyák tüzelése általában egy szabályos mintát követ és a jelek követése által, képesek leszünk megmondani, hogy a kutya tüzelésének mikor van vége.

Érdekelhet: Miért nem eszik a kutya – lehetséges okok és megoldások

 

 

Egyszerre több jel mondja meg, hogy a kutya mikor nem tüzel már

A hüvelycitológián kívül, nincs olyan kimondott jel, amit kereshetnénk és ami arról árulkodik, hogy a tüzelési ciklusnak vége van-e vagy sem. Ez nem meglepő, a legmegbízhatóbb módszer a tünetek megfigyelése.

 

Tüzelés végére utaló jelek:

 • Az egyik legnépszerűbb jele annak, hogy egy nőstény nem tüzel, az a hímek iránti érdeklődésnek a hiánya, de ebből nehéz megmondani, mert ez az érdeklődés nem veszik el hirtelen, hanem fokozatosan szűnik meg, miközben a tüzelés lezárul.
 • Lenyomhatjuk vagy megvakarhatjuk a kutyánk derekát. Ha nem “nyom vissza”, és nem tartja félre a farkát, akkor nagy esély van arra, hogy a kutyánk már nem tüzel.
 • Ellenőrizzük a kutyánk viselkedését. A legtöbb nőstény nyugtalan és ideges a tüzelés során. Ez hajlamos megszűnni, ahogy a tüzelés befejeződik.
 • Ellenőrizzük a naptárt. A legtöbb kutya 21 napig tüzel. Kivételek persze előfordulnak és nem szabad azt feltételeznünk, hogy 21 nap eltelte után, a kutyánk már nem fog tüzelni. Azonban, ha megjegyeztük azt, hogy mikor mutatta a kutyánk a tüzelés első jeleit, akkor szabad azt feltételeznünk, hogy a tüzelés valahogy úgy 21 nappal később készül véget érni. Tartsunk figyelemmel más jeleket is

Adjunk még néhány napot a biztonság kedvéért. Miután azt kezdtük el gondolni, hogy a tüzelésnek vége van, még több napig óvatosan járjunk el. Ha rosszul hittük és a tüzelésnek nincsen vége, akkor ez az intézkedés kifizetődő lesz.

Egyébként sem fog pár nap elővigyázatosság megártani, még akkor sem, ha a tüzelésnek valóban vége van. Már nem is lesz annyira nehéz ez a pár nap, mint az utolsó pár hét, mert a kutyák sokkal nyugodtabbá válnak, amikor a tüzelés véget ér.

Ezt már többször említettem, ebben a rövid cikkben, azonban, ez fontos! Ellenőrizzünk mindent a fentiekből. Ne hagyatkozzunk csupán egy olyan jelre, ami arra utal, hogy a kutyánk már nem tüzel. Mindig egyszerre több jelnek kell lennie.

 

 

Milyen életkorban hagyják abba a kutyák a tüzelést?

A kutyák esetében, nem érkezik el olyan pont, amikor a tüzelést abbahagyják. Bár az öregedéstől egyre több idő tud eltelni, a tüzelések között. Normális esetben, ez a folyamat nagyjából 6 éves korban kezdődik, de ez minden egyes kutyától is függ még és fajtáról fajtára is változó.

Előző cikkKutya vemhesség: Minden amit tudnod kell
Következő cikkVadászkutya nevek – tökéletes nevek a vadász társadnak