Kezdőlap Kutya egészség Kutya vemhesség: Minden amit tudnod kell

Kutya vemhesség: Minden amit tudnod kell

kutya vemhesség

Mire számíthatsz a kutya vemhesség idején? Valójában nagyon sok minden fog történni amire figyelned kell. Ebben a cikkünkben minden fontos információt megtudhatsz a kutya vemhességéről, megismerheted, hogy mi történik hétről-hétre, és tippeket gyűjtöttünk össze a terhes kutya gondozásáról.

 

Számtalan oka lehet, hogy neked van egy terhes kutyád – akár szándékos tenyésztés, véletlen, vagy egy olyan kutyát fogadtál be, aki már vemhes. Mindezekben az esetekben fontos, hogy tájékozódj és naprakész legyél, hogy mi történik és mit várhatsz el, mint ahogyan bármely más egészségügyi állapotban is.

Induljunk ki abból, hogy a kutyát tenyészteni szeretnéd. Ebből a leírásból mindent megtudhatsz a a kutya vemhességével kapcsolatban:

 • Mire figyelj a kutya vemhesség Előtt
 • Kutya fedeztetés, kutya párzás, kutya pároztatás
 • Kutya vemhesség jelei
 • A Hamis és Valódi Vemhesség Közötti Különbség
 • Az Állatorvosi Vizsgálat és Azon túl
 • Kutya vemhességi ideje
 • Kutya vemhesség hétről hétre
 • Vemhes Kutyák Gondozása
 • A születéshez szükséges felszerelés

 

 

Mire figyelj a kutya vemhesség Előtt

Ha a vemhességet elterveztük, akkor van egy pár dolog, amit előzetesen ellenőrizni kell – pont úgy, ahogy az embereknél! Először is és ami a legfontosabb, győződjünk meg arról, hogy a kutyánk a megfelelő életkorban van.

Meg kell bizonyosodnunk arról, hogy 2 – ideális esetben 3 – évnél idősebb, hogy biztosak legyünk abban, hogy teljesen érett, a felső határt is figyelembe véve. Az átlagos életkor az 5, de ez változó lehet fajtától függően, szóval beszéljük meg ezt az állatorvosunkkal. Arról is meg kell, hogy győződjünk, hogy a védőoltásai teljesen naprakészek.

Különböző fajtáknál, különféle gondok szoktak adódni és érdemes meggyőződni arról, hogy tudjuk azt, hogy mik is ezek a gondok. Valóban, vannak fajták, amelyekkel nagyon nem tanácsos megpróbálni almokat világra hozni.

Más kisméretű kutyafajták komplikált vemhességre hajlamosak, szóval a corgik és a hasonló fajták trükkösebbek, mint más fajták, mint például a közepes méretű keverékek.

 

 

Ha a kutya egy rövid fejű fajta, akkor valószínűleg császármetszésre lesz szüksége. Habár, lesz pár rendelkezésre álló szűrővizsgálat – amelyek közül néhány opcionális és amelyek közül néhány elengedhetetlen. Példaképpen, lássuk mire van szükség egy óangol juhászkutya tenyésztéséhez.

 • Győződjünk meg, hogy a kutya érett és stabil temperamentumú.
 • Használjuk ki a genetikai vizsgálat nyújtotta lehetőségeket, ahol lehetséges, különös figyelmet fordítva az általános fajtabeli gondokra, beleértve a primer ciliáris diszkinézist, a többszörös gyógyszer-rezisztenciát, mozgás által előidézett összeesést és a degeneratív mielopátiát.
 • Vegyük számba a külső megjelenés vizsgálatát – ami opcionális – mint például a kurtafarok gén és a bundaszín vizsgálata, hogy a kutyát egy ideális párral párosítsuk.
 • Találjunk egy ideális párt és ők is essenek át genetikai vizsgálaton.
 • Már előre legyen másolatunk a releváns orvosi információkról, mindkét fél részéről.
 • Méressük fel a kutyánkat egy állatorvossal, hogy megerősítse, hogy fizikálisan készen áll a vemhességre és legyünk elégedettek az állatorvossal ismertség szempontjából.
 • Tudjuk azt, hogy hol fogjuk megelletni őket, ahol aztán ott is fogunk maradni.
 • Készüljünk fel arra, hogy az első pároztatás nem biztos, hogy sikeres lesz!

 

 

kutya párzás

Kutya fedeztetés, kutya párzás, kutya pároztatás

Nincs garancia arra, hogy bármely két kutya eléggé ki fog jönni egymással, ahhoz, hogy pározzanak, de növelhetjük az esélyeket pár módon.

Először is, semleges területen találkozzanak először, hogy csökkentsük a territoriális agressziót. Ugyancsak érdemes lehet találkoztatni őket pár alkalommal, akkor, amikor nem tüzelnek, hogy ne legyen agresszió és hogy lássuk, hogy az apa temperamentuma megfelelő-e a számunkra.

Amint az anya tüzelni kezd, azt tapasztalhatjuk, hogy a találkozásuk elég gyors is lehet! Gyakran egy rövid udvarlási fázis van ilyenkor, de ez olykor kevesebb mint egy perc alatt is véget érhet, az élménytől függően.

Fontos, hogy tudatában legyünk a fiziológiai válasznak, ami itt fel fog merülni – a nőstény magába zárja a hímet egészen a beteljesedésig és ez tarthat bármeddig, 15 és 30 perc között. A hím még meg is fordulhat eközben. Lényeges, hogy ezt ne zavarjuk meg, mert ez kárt okozhat bármelyik félnek.

Mint minden fajnál, egy sikeres párzás, nem ad garanciát sikeres vagy azonnali megtermékenyülésre. A spermák csaknem egy hétig képesek túlélni, így eltarthat egy ideig! Sok tenyésztő, két napot hagy az első párzás után, mielőtt megnézné, hogy lesz-e egy másik is, amivel az esélyek megnövekednek.

Lehetséges vérvizsgálatot csináltatni, hogy kidolgozzuk az optimális termékenységi ablakot, de ez nem követelmény. Ha már hagytunk elég időt, egy üzletben vett készletet is használhatunk arra, hogy megvizsgáljuk a kutyánkat, hogy lássuk, hogy sikeres volt-e.

Ne alkalmazzunk bolhátlanító kezelést vagy féregtelenítőt ez idő alatt, hacsak azt nem egy állatorvos javasolta.

 

 

Kutya vemhesség jelei

Habár a legtöbb tenyésztő nem feledkezik el arról, hogy az állatait elkülönítve tartsa, amikor tüzelnek, néha párzásra kerül sor – lehet, hogy anélkül, hogy azt a gazda egyáltalán észrevenné.

Más esetekben a tenyésztés előre el van tervezve, egy alom létrehozása érdekében. Nehézkes lehet megmondani, hogy a kutyánk vemhes-e, a viselősség első pár hetében, de van néhány felfedezhető jel.

 

Vemhes kutya viselkedése:

1. Csökkent Étvágy és Hányás

Az étvágytalanság az egyik legkoraibb jel lehet arra, hogy a nőstényünk talán vemhes. Nem minden nőstény megy keresztül a “reggeli rosszullétnek” a kutyusos változatán, de némely kutya tényleg kevesebbet eszik a viselősség első két hete alatt és amit aztán később pótol a vemhesség során.

Ha az állatunk tényleg elveszíti az étvágyát a vemhesség korai hetei alatt vagy időnként elhányja magát, akkor ne próbáljuk arra kényszeríteni, hogy egyen. Csábítgathatjuk némi a kutyakajájába kevert rizses, darált, főtt marhahússal, de próbáljunk meg nem túl sokat aggódni, abban az esetben, ha még mindig nem kér ételt. A legtöbb kutya egy-két napnál többet nem hagy ki anélkül, hogy enne valamit. Ha az ételt, három egymást követő napon visszautasítja, akkor ideje felhívni az állatorvosunkat, némi tanácsért.

 

2. Az Aktivitás Hirtelen Visszaesése

Ha a nőstényünk normális esetben energikus, egy hirtelen lelassulás, egy újabb utalás lehet arra, hogy vemhes. Egyes nőkhöz hasonlóan, a kutyák is tapasztalhatnak kimerültségérzést, mivel a hormonszintjeik – egy növekvő embrió támogatása érdekében – megváltoznak. Ez tipikusan akkor kezdődik, amikor a vemhesség már két hete tart és ez pár héttel később enyhülhet, ahogy az új állapotához alkalmazkodik.

 

3. Emlőkifejlődés

Az emlőkifejlődés egy jó figyelmeztető jelzés arra, hogy a kutyánk teste, vemhesség változásain megy keresztül. Egy tenyésztettlen nősténynek a mellbimbói, általában kisméretűek és az alattuk lévő terület, laposnak érződik. Ha már a vemhesség megindult, a tejmirigyek elkezdenek kifejlődni, a mellbimbók alatt, melyek enyhén, szintén megnagyobbodnak, felkészülvén a végül bekövetkező tejtermelésre és szoptatásra. Nagyjából két héttel azután, hogy pároztatásra került sor, már tudnunk kellene érezni egy kis kifejlődést.

 

4. A Mellbimbók Színének Megváltozása

Az emlőfejlődés mellett, a mellbimbók színe rózsaszínűbbé válik, különösen az utolsó 4-6 mellbimbó, melyek a legközelebb vannak a kutya hátulsó lábaihoz. A mellbimbók általában, nagyon világos rózsaszínesszürke színűek, de kipirulttá válnak, a területre megnövekedetten beáramló vér miatt. Erre a változásra nagyjából ugyanakkor kerül sor, amikor az emlőkifejlődés – körülbelül két héttel a fogamzás után – megkezdődik.

 

5. Viselkedésbeli Változások

Majdhogynem az összes, újonnan teherbe esett kutya, mutatni szokott valamiféle viselkedésbeli változást. Némely nőstény szokatlanul ragaszkodóvá válik és a gazdájukra még rá is akaszkodhatnak, mivel bizonytalanná válnak a sok változás felől, amiket éreznek. Más kutyák egy kicsit zsémbessé válnak és jobban szeretnek egymagukban lenni, hacsak nem keresik ténylegesen a gazdájuk társaságát. Viselkedésbeli változások, gyakran már néhány nappal a sikeres szaporítás után is elő szoktak fordulni.

 

6. Hüvelyváladékozás Vemhesség Alatt

Bár a hüvelyváladékozás gyakran előfordul a kutyák vemhessége során, tipikusan csak úgy négy hétnyi viselősség után jelentkezik vagy még később, tehát ez nem tekinthető egy korai előjelének annak, hogy a kutya almot vár.

Rögtön konzultálnunk kell az állatorvosunkkal, ha a vemhesség közepe tája előtt váladékozást tapasztalunk, különösképpen akkor, ha az:

 • Erős véres váladékozás
 • Vérrel színezett nyálka
 • Nyálka, aminek a színe nem tiszta vagy nem enyhén zavaros
 • Nyálka, aminek rossz szaga van
 • A nőstényünk fertőzést szedhetett össze a tüzelési ciklusa alatt vagy párzás után.

 

 

A Hamis és Valódi Vemhesség Közötti Különbség

Nehéz lehet megállapítani, hogy a kutyánk vemhes-e, vagy csak hamis vemhességen megy-e keresztül. Ez azért van, mert – a VCA Kórházak (Veterinary Centers of America) szerint – mindkét állapotnak a tünetei gyakorlatilag ugyanazok.

A hamis terhességnek a fő különbsége az, hogy valószínűleg nem fogunk találkozni vele a tüzelési ciklus vége után legalább négy hétig és talán nem is merül még fel utána kilenc hétig. Egy igazi vemhesség során, több jelet vehetünk észre, a viselősségnek már az első két hetén belül.

Ez a cikk is érdekelhet: Kutya tüzelése – Minden amit tudnod kell róla

 

 

kutya vemhesség jelei és az állatorvos

Az Állatorvosi Vizsgálat és Azon túl

Akár tervezett volt a párzás akár nem, jó ötlet elvinni a kutyánkat az állatorvoshoz, egy kezdeti vemhességi vizsgálatra, hogy a tünetei nem valami betegségből adódnak-e. Ha vemhes, segítség nélkül boldogulni fog a vemhesség java részével. A mi fő feladatunk az lesz, hogy:

 • Ellássuk a lehető legjobb táplálékkal.
 • Biztosítsuk, hogy mérsékelt testmozgásban van része – de semmi túl megfeszítő vagy fárasztó. Csak azt szeretnénk, hogy formában maradjon és ne váljon túlsúlyossá.
 • Egy kényelmes helyet biztosítsunk, ahol pihenhet miközben a pocakja növekszik.
 • A háztartásbeli feszültséget a minimumon tartsuk.
 • Előkészítsünk egy ládát, amit használni fog akkor, amikor megelli az almát.

Ez még csak a kezdet!

Éles szemet igényel az, hogy a vemhességet a legkoraibb szakaszokban kiszúrjuk, de a jelek nyilvánvalóbbakká válnak ahogy telnek a hetek. Próbáljunk meg mindent megtanulni, amit csak lehetséges a kutyafélék viselősségéről és más vemhességi tünetekről, hogy tisztában legyünk azzal, mi is történik a kutyánk testén belül.

 

 

Kutya vemhességi ideje

Meddig vemhes a kutya?

A normális viselősségi időszak a kutyák esetében, körülbelül 63 nap a fogamzástól számítva, bár ez több nappal eltérő lehet. Bár ez egy egyértelmű válasznak tűnhet, a fogamzást gyakran nehéz megállapítani.

A spermák több napig is képesek a nőstényben életben maradni és a peték összesen 48 óráig képesek termékenyek maradni, ami azt jelenti, hogy maga a párzás, nem egy kimondott meghatározása a viselősségnek. Ez nehézzé teszi a vemhesség időhosszának megjóslását, egy állatorvos segítsége nélkül.

A hormonméréssel sokkal pontosabb időkeretet lehet meghatározni a vemhes kutyáknál. Sok tenyésztő hüvelyi kenetvizsgálatot és vérvizsgálatot alkalmaz a reproduktív hormonok megfigyelésére a tenyésztés folyamata során. Ez segít nekik megállapítani a legjobb időt a szukájuk pároztatására, valamint a viselősség hosszúságát és az esedékesség lehetséges idejét.

 

A kutya vemhességi idő pontos hormonmérések szerint:

 • 56-58 nap a diösztrusz első napjától számítva
 • 64-66 nap a progeszteron kezdeti megemelkedésétől számítva
 • 58-72 nap az első alkalomtól számítva, amikor a szuka a párzásba beleegyezett

A kutyák vemhessége viszonylag rövid az emberi terhességhez képest, összesen 9 hét nagyjából, és minden nap számít. A viselősségi időszak hosszának ismerete fontos a vemhes szuka és a kölyökkutyák egészsége szempontjából és a táplálék és az állatorvosi gondozás nyomon követésére szolgál, a vemhesség során.

 

 

Kutya vemhesség hétről hétre

Első és Második Hét

Egy átlagos vemhesség – fajtától függően – 56 naptól kezdve 70 napig bármeddig tarthat, szóval ezek még mindig csak korai napok. Amint kijön a tüzelésből, a dolgokat úgy folytathatjuk ahogy általában – kefélhetjük, etethetjük, sétáltathatjuk, pont úgy, ahogy azt tennénk, akkor, ha nem lenne vemhes.

Még nem tanácsos többet etetni, mivel a súlyának viszonylag stabilnak kell maradnia, úgy, hogy 10%-nál nem emelkedik többet. Ezt a tanácsot, egészen úgy a 42. napig kellene követni, bár, ha bármilyen komoly különbséget veszünk észre (különösképpen fogyást), fel kéne, hogy vegyük a kapcsolatot az állatorvosunkkal.

Nincs szükség étrend kiegészítőre ebben a szakaszban, hacsak az állatorvosunk nem írt fel belőle.

 

Harmadik Hét

Ebben a szakaszban, az embriók beágyazódnak a méh bélésébe, ahol aztán fejlődni fognak. Normálisan folytassuk a kutya etetését és sétáltatását, de kísérjük figyelemmel azt, hogy az étvágya megnövekedik-e. Azonban, ne változtassuk meg az étrendjét, ezen a ponton.

 

Negyedik Hét

A 25. nap körül (a párzástól számítva), ideje meglátogatni az állatorvost, egy szabályszerűbb ellenőrzésért. Képesek ultrahangot csinálni, amivel a vemhességet képesek megerősíteni. Az alom méretéről is halvány fogalmat ad a számunkra, bár ezt csak becslésként szabadna kezelni, nem pedig garanciaként. Ez szintén az első lehetőség arra, hogy bármilyen problémát elcsípjünk.

A vemhesség megerősítésének van egy alternatív módja, ami egy – a relaxin (egy hormon, amit csak a placenta termel) szintjének kiderítésére való – vérvizsgálattal jár együtt. Ha több információt szeretnénk, akkor ehelyett, ultrahangot kell, hogy kérjünk.

Ez egy kényes időszak és habár a kutyánk testmozgásban való részesítésével nem kell felhagynunk, azért óvatosabbá kell, hogy váljunk – korlátozzuk a durva játékot és ne erőltesse meg magát a kutyánk!

 

Ötödik Hétkutya vemhesség hétről hétre

A viselősség első szakasza (embriógenezis) a 35. nap körül véget ér és a második elkezdődik. Ezen a ponton, a szervek elkezdenek formát ölteni, amit ezért most már úgy neveznek, hogy ‘magzat’. Ezalatt a fázis alatt, a magzat súlya drasztikusan megnövekszik – mintegy 75%-kal!

A kényes kezdeti szakasz hamarosan véget ér és míg a durva játékkal és a megerőltető testmozgással továbbra is óvatosnak kell maradnunk, fejlődési gondokra kevesebb a kockázat. Lehet, hogy a kutyánk súlyának, valamint étvágyának a növekedését vehetjük majd észre, de ne aggódjunk, ha ez mégsem történik meg. Inkább kezdjük el módosítani az étrendjét (viszont, kerüljük a drasztikus változtatásokat).

 

Hatodik Hét

A 42. nap az, ahol minden elkezd felgyorsulni, azzal, hogy a kutyánk belép a viselősség harmadik szakaszába. Az utolsó szakasz is ez és ez az, ahol a magzat elkezd kutyaként kinézni – a csontváz elkezd megszilárdulni, karmok nőnek és a súlynövekedés felgyorsul.

Ez az a pont, ahol módosítanunk kell a kutyánk étrendjét, ha még nem tettük volna meg. Több proteinre és nagyobb energia tartalomra lesz szüksége, a csökkent étvágy ellenére, ami növekedni látszódhat nála. Ez attól függ, hogy mennyire rossz közérzete van és ha ez a helyzet, javasolt az etetés rendjét kisebb napi adagokra megváltoztatni, két vagy három fő etetés helyett. Az állatorvosunk javaslatát követve, érdemes lehet multivitaminokat hozzáadni az étrendjéhez.

 

Hetedik Hét

A magzat szőrzete elkezd kinőni és a csontváz szilárdsága megerősödik. Ebben a szakaszban, egy állatorvosi kivizsgálás igen lényeges, annak érdekében, hogy ne legyenek benne paraziták – a férgek és hasonló gondok, megfertőzhetik a kölyökkutyákat születéskor, tehát gondoskodnunk kell arról, hogy ez ne legyen probléma. Ha a kutya hasa elkezdett lefogyni, az rendben van – ez csak a szülésre való felkészülés miatt van.

Ugyancsak fel szeretnénk készülni arra, hogy az anya szülni fog – amit ellésként ismernek – biztos, ami biztos! Válasszunk egy csöndes helyet, ami ritkán van megzavarva. Fontos, hogy könnyű legyen kitisztítani és melegen tartani és hogy biztonságos és nyugodt legyen.

Ezt a helyet fogjuk használni az első pár héten az ellés után és az ellés közben is, tehát olyan helyet válasszunk, amit a közeljövőben biztos, hogy nem fogunk használni. Néhányan azt javasolják, hogy készítsünk elő egy ‘elletőládát’ magában a szobán belül, ez jó ötlet lehet, de legyünk tudatában annak, hogy nincs arra garancia, hogy a kutyánk azt használni is fogja.

Egy egyszerű kartondoboz, egy hőpárnával és takarókkal, az megteszi. Ha azt tervezzük, hogy gyakrabban fogunk tenyészteni, akkor befektethetünk egy drágább, újra felhasználható elletőládába, de ez, semmi esetre sem egy követelmény!

 

Nyolcadik Hét

Az 50. napra a magzatok csontvázának már teljesen megszilárdultnak kell lenniük. Kérhetünk röntgent ezen a ponton, de az állatorvos dönthet úgy, hogy nincs rá szükség és hogy valójában túl invazív lenne. Azonban, ez egy jó lehetőség lehetne arra, hogy megbizonyosodjunk az alom méretéről.

Ezen a ponton van itt a lehetőség arra, hogy utolsó pillanatokra hagyott változtatásokat végezzünk az elletés helyén – nézzük meg, hogy az ágyazás elegendő-e, legyen egy biztonságos fűtő berendezés (és lehetőleg egy párásítóberendezés) és győződjünk meg arról, hogy a szoba teljesen elő van készítve.

Szintén ezen a héten jön el az a pont, amikor a kutyánk tejelválasztása megindul – ebből már tudhatjuk, hogy valószínűleg mikor fog szülni, mivel általában a szülés előtt egy héttel korábban szokott megindulni a tejelválasztás.

Ha ez a várt időben nem történik meg, konzultáljunk egy állatorvossal és szerezzünk valamilyen pótlószert. Még akkor is bölcs dolog, ha a rendelkezésünkre áll valamilyen alternatíva, ha az anya tejelválasztása tényleg működik, annak érdekében, hogy más lehetséges gondokról is képesek legyünk gondoskodni.

Míg vannak, akik azt tanácsolják, hogy a kutya szőrzetét a kilencedik hétben ápoljuk meg (finoman), mi azt tanácsoljuk, hogy vegyük fontolóra most, még mielőtt a kutyánk túl izgatottá válna. Nem lesz szüksége rendes ápolásra, de a szőrzet lenyírása a szeméremtest és a csecsek körül, a dolgokat könnyebbé teheti a számára és a mi számunkra is.

 

Kilencedik Hét

Most már nagyon közel van! A kutyánk elkezd kikeresni magának egy csöndes helyet, ahol letelepedhet és ahova befészkelődhet és izgatottnak és irritáltnak tűnhet ekkor. Bíztatva vezessük a kiválasztott szoba felé és a láda felé, ha van olyan.

A padlót terítsük be több rétegnyi újságpapírral, hogy az elszigeteltség (és a felszívódás) megfelelő legyen és aztán terítsük ezt be tiszta törölközőkkel, lepedőkkel vagy takarókkal – bármi kényelmes dologgal, amit szívesen mosunk ki, mivel elég gyakran kell majd cserélgetnünk ezeket!

Ha elég nyugodtnak tűnik, elkezdhetjük a testhőmérséklete rendszeres mérését, mivel úgy átlagosan 1°C-os hőmérsékletcsökkenés, azt jelenti, hogy a vajódás valószínűleg hamarosan megkezdődik. Azonban, ezt csak akkor szabad csinálni, ha az anyát ez nem próbáltatja meg.

Az utolsó 24 órára, a szobát 30°C körül kell tartani. Ezután, a szoba hőmérsékletét már 25°C körül kell megtartani, mivel a fiatal kölyökkutyák nem képesek a saját testhőmérsékletüket fenntartani.

 

 

Vemhes Kutyák Gondozása

Amint megállapítottuk, hogy a kutyánk vemhes, lesz néhány lépés, amit meg kell, hogy tegyünk, annak érdekében, hogy a kutyánk egészséges maradjon az egész vemhesség során.

 

1.Megfelelő Táplálék

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehetünk a vemhes szukánk érdekében az, hogy megfelelő táplálékot biztosítunk a számára. Ha a kutyánk már eleve egy jó minőségű kutyakaját eszik és egészséges súlya van, akkor nem kell az étrendjén változtatni a vemhesség első részében, hacsak az állatorvosunk nem adott más utasítást.

Ahogy a súlya növekszik a vemhesség utolsó öt hetében, az AKC (American Kennel Club) azt javasolja, hogy az ételbevitelét fokozatosan növeljük, addig, amíg 35-50 százalékkal többet nem fogyaszt a megszokottnál. Növeljük lassan a bevitelét és etessünk vele kis, gyakori adagokat, mivel a nagy adagok, bántalmakat okozhatnak.

 

2.Látogatás az Állatorvoshoz

A kutyánk egészségét a vemhesség során, könnyebben megőrizhetjük, ha rendszeresen ellátogatunk az állatorvoshoz. Míg ott vagyunk, hogy a vemhességet igazolják és hogy a kiskutyáknak utána nézzenek, az állatorvosunk, betegségek és bántalmak szempontjából is meg fogja vizsgálni a kutyánkat. Ha a kutyánk véletlenül lett vemhes, akkor ez az alkalom szintén megfelelő, óvintézkedések megbeszélésére, a jövőre nézve, mint például az ivartalanítás, hogy megakadályozzuk a további, meglepetésszerű almokat.

A vemhesség alatt, vészhelyzetek meg szoktak esni. Miközben születés előtti kivizsgáláson vagyunk az állatorvosunknál, kérdezzük meg, hogy mit tegyünk vészhelyzet esetén és készítsünk tervet a családunkkal és a kutyacsőszünkkel.

 

 

A kutyák vemhességének utolsó pár napjaiban felmerülő tünetek:

 • A derékbőség leszűkül, ahogy a kölyökkutyák átkerülnek a szülőcsatornába
 • Az étvágy elvesztése a 61. vagy a 62. nap körül
 • A testhőmérséklet leesése 12-24 órával a vajúdás előtt
 • Nyughatatlan viselkedés
 • Fel-alá járkálás, zihálás, reszketés vagy ásás

 

 

Álljunk Készenlétben

Ahogy a kutya ellésének az ideje egyre közeleg, már álljunk készenlétben:

 • A szukánk állatorvosa már legyen tisztában a küszöbön álló születéssel és legyen kéznél a telefonszámuk (beleértve egy munkaidőn kívül is hívható telefonszámot) és az állatunk állatorvosi leletei arra az esetre, ha a szokásos állatorvosunk nem lenne elérhető, amikor szükségünk lenne rá.
 • Az autónk a nap 24 órájában álljon készen a szállításra, arra az esetre, ha a szukánkat gyorsan be kell vinnünk a sebészetre, mert a vajúdás közben problémákba ütközött.
 • Lehetőleg legyen nálunk egy másik, tapasztalt gazdának a telefonszáma, akit felhívhatunk, ha arra szükség van.
 • Álljon készen egy terv, amiben olyasvalaki szerepel, aki – ha vannak – vigyázni tud a gyerekeinkre vagy a másfajta háziállatainkra, abban az esetben, ha a szukánkat el kell, hogy kísérjük az állatorvoshoz.

 

 

A kutya elletőládája legyen készen

kutya ellés után az elletőládában

Az elletőláda az a hely, ahol a szuka szülni fog és ami a kiskutyáink első otthona lesz az életük első három hetében. Az elletőládának elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy a szukánk kinyújtózhasson, megfordulhasson és hogy kényelmesen érezhesse magát benne, valamint elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy elférjenek benne a kiskutyák.

Az oldalainak elég magasnak kell lenniük ahhoz, hogy a kiskutyák ne másszanak ki belőle, amíg még túl kicsik, de a szukának szabadon kell tudnia ki-be járnia.

A láda alját és oldalait bőséges, kényelmes ágyneművel kell kibélelnünk és elegendő pótágyneműnek kell kéznél lennie, hogy a szükség szerint, rendszeresen ki tudjuk cserélni.

Rakjunk félre újságpapírokat és valami régi rongyokat, melyeket magához az elléshez fogunk használni, ami érthető módon elég sok mocsokkal tud együtt járni.

Szintén érdemes lehet néhány forró vizes palackot félre rakni (biztonságosan becsomagolva, hogy ne okozzunk égési sérülést) vagy pár hőpárnát előkészíteni az újszülött kiskutyák számára.

 

 

A születéshez szükséges felszerelés

Ne feledjük, hogy a kutyák az idők emlékezete óta szülnek segítség nélkül, tehát lehetséges és valójában elég valószínű, hogy a mi szerepünk – magában az születésben – elenyésző lesz, hacsak nem merülnek fel problémák.

Bizonyos fajtájú és típusú kutyáknak valószínűbb, hogy segítségre lesz szükségük a szüléssel, különösen a nagy fejű fajtáknak, amelyek segítség nyújtást vagy akár császármetszést is igényelhetnek, hogy a szülést befejezzék.

Némely kutyáknál majdhogynem mindig császármetszéssel kell a kölyköket a világra segíteni – különösképpen a brachycephal (rövid fejű) kutyák (nyomott pofájú fajták, mint a boxer és a mopsz) esetében. Az angol bulldog egy jó példa, mivel az almaik 80%-át sebészi beavatkozással hozzák a világra.

Ha tudjuk, hogy a kutyánknak valószínűleg császármetszésre lesz szüksége, akkor el kell, hogy tervezzük és az állatorvosunkkal jóval korábban fel kell vennünk a kapcsolatot, annak érdekében, hogy a vajúdás simán zajlódjon.

Ha az állatorvosunkkal való konzultáció során azt a döntést hoztuk, hogy a szukánk otthon fog szülni, akkor az alábbi felszereléssel kell készen állnunk, a vajúdás kezdetére, legyünk lépesek megítélni, hogy ezek közül bármelyiket, fel kell-e használnunk és hogy mikor kell felhasználnunk őket és legyünk biztosak a dolgunkban.

Ha most élünk át először kutyaszületést vagy ha egyáltalán nem vagyunk biztosak, hasznos lehet, ha van mellettünk kéznél egy állatorvos vagy egy tapasztalt tenyésztő, aki személyesen tud segíteni és tanácsot adni.

 

 

Készlet Ellenőrzőlista:

Itt van egy ellenőrzőlista, mielőtt megindulna a kutya ellése. Ezek jó hogy ha be vannak készítve:

 • Újságpapír, az elletőláda kibéleléséhez, a könnyebb feltakarítás végett
 • Csúszásmentes fürdőszoba szőnyegek, ágyneműképp miután az ellés befejeződött
 • Száraz, tiszta törölközők a kiskutyák megtisztításához
 • Papír törölközők, hogy segítsenek a feltisztításban
 • Hőmérő, hogy ellenőrizzük a kutyánk testhőmérsékletét az ellés előtt
 • Viaszmentes fogselyem, a köldökzsinórok elkötéséhez
 • Tiszta ollók, a köldökzsinórok elvágásához
 • Egy melegítőpárna vagy forró vizes palack, a kiskutyák melegen tartásához (vigyázzunk, hogy ne legyen túl forró)
 • Jód, a kiskutyák hasának megtisztításához, miután a köldökzsinór már el van vágva és hogy megtörölgessük vele az elvágott köldökzsinór végét
 • Egy újszülött mérleg, ami grammban mér
 • Az állatorvosunk telefonszáma és egy közeli, sürgősségi klinikának a száma

 

Tartsuk ezeket a felszereléseket egy tiszta, könnyen hozzáférhető helyen. Amikor a kutyánk ideje közelebb érkezik, figyeljünk a kutyák vajúdásának általános figyelmeztető jeleire.

A vemhes anyák pár nappal az ellés előtt abba hagyhatják az evést és az is lehet, hogy megpróbálnak maguknak egy “fészket” építeni – remélhetőleg az elletőládában.

Sok vemhes kutya erősen elkezd zihálni és a testhőmérsékletük a normális hőmérsékletről (37.7-39.1 Celsius fok) visszaesik 37.2 fokra vagy még alacsonyabbra, nem sokkal az előtt, hogy vajúdásba kezdenek.

Körülbelül 24 órával ezután a hőmérséklet csökkenés után, elleni fog, és mi leszünk egy új kölyökkutya alomnak a büszke gazdái.

Ez is érdekelhet, egy szintén részletes leírásban: Kutya ellés – szülés jelei, ideje és amit tudni kell róla

 

Magunkról se felejtsünk el gondoskodni!

Ahogy a küszöbönálló születés egyre közeledik, a szukánkat bizonyára éjjel-nappal rendszeres ellenőrzés alatt kell majd tartanunk, beleértve a hőmérséklete megmérését és a gyötrelem akármilyen jelének a megfigyelését.

Legyen egy kényelmes székünk, hálózsákunk és párnáink vagy egy ülőpárnánk a földszinten, a számunkra készen, melyek segítenek, hogy kényelmesen érezzük magunkat és hogy a szukánkhoz közel karnyújtásnyira tudjunk tartózkodni, hogy a szükségleteit mindig el tudhassuk látni.

Ne felejtsük el hidratáltan tartani magunkat és rendszeresen enni, különösen, ha a szukánk vajúdásának időtartama elhúzódik. Ne feledjük, nem leszünk képesek a szukánknak segíteni vagy a legjobbat nyújtani, hogy ha mi magunk nem vagyunk tipp-topp formában!

Előző cikkGolden retriever nevek
Következő cikkKutya tüzelése – Minden amit tudnod kell róla