Puli

A hosszú, fonott szőréről ismert puli egy keményen dolgozó pásztorkutya és családi társ. Aktív és életrevaló, ez a felmosó-szerű kutyafajta sokkal nagyobbnak tűnik a jellegzetes bundája miatt. Köszönhetően az önbizalmának és intelligenciájának, a pulik könnyedén elnyerik a figyelem középpontját az otthonában.

puli kutya

Puli jellemzői:

kutyafajta csoportja: terelő kutya

magasság:  40-43 cm

súly: 11-18 kg

élethossz: 12-14 év
Kinek való leginkább: Családok idősebb gyermekkel, aktív egyedülállóknak, tapasztalt gazdiknak, ház udvarral, őrző kutya

Temperamentuma: Okos, kitartó, kíváncsi, védelmező

Hasonló kutyafajták: Komondor 

 

Puli jellegzetességei

Jól alkalmazkodik jól a lakásokban való életvitelhez. Azonban nem feltétlenül minden kistestű kutya való lakásokba, hiszen a legtöbb kisméretű kutya nagy energiával is rendelkezik. Ahhoz, hogy egy kutyáról elmondható legyen, hogy jól illik a lakásban való életvitelhez, csendes, alacsony energia szintű, meglehetősen nyugodtnak és udvariasnak kell lennie a többi lakóval szemben, ezek mindegyike fontos tulajdonság, hogy lakásban jól tartható legyen.

Nem ajánlott a kezdő kutyatulajdonosak számára. Néhány kutyával egyszerűen könnyebb, mint másokkal: jobban és meglehetősen könnyebben képezhetőek. A nagyon érzékeny, független gondolkodású vagy határozott kutyákat nehezebb lehet az első kutyatulajdonosoknak kezelni.

Kevésbé érzékeny fajta. Vannak olyan kutyák, akikről lepereg minden, toleránsak, jól bírják a zajt, de ő nem ilyen. Ha te egy kicsit zajosabb háztartásban élsz, ahol sok a gyermek, akik hangosabban játszanak, sok a gyerekparti, esetleg valaki zenekar tagja és otthon gyakorol, akkor ő nem neked való. Ebben az esetben érdemes egy alacsonyabb érzékenységű kutyát választanod.

Nem jól viseli az egyedüllétet! Ez a fajta is nagyon szorosan kapcsolódik a családjához és nagyon tud aggódni, mikor egyedül marad. Ilyenkor nagyon magányos tud lenni, ami nem tesz jót a kis lelkének és ezt ki is mutatja ugatással, vonyítással, néha rágással. Azoknak a családoknak ajánlott, akik sokat tartózkodnak otthon és sokszor magukkal tudják vinni.

A hűvösebb időt jól viselik, vastag szőrzetük megvédi őket a hidegtől. A meleget viszonylag jól viselik.

A családdal szemben nagyon barátságos fajta, azonban az idegenekkel ellenséges, bár lehetnek kivételek. Nem csak a fajta határozza meg ezeket a jellemzőket, hanem nagy szerepet játszik az is, hogy ha egy kutya együtt él a családjával és tőlük mennyi szeretet kap.

Érdekelhet: Kisméretű kutyafajták, akik egyben család és gyerekbarát kutyák is

Barátságos a gyermekekkel. Ahhoz, hogy egy kutya jól viselje a gyermekeket és barátságos legyen velük, fontos, hogy a testfelépítése elég erős legyen ahhoz, hogy nem tudjon neki a gyermek az erősebb öleléssel, szorításokkal, ütésekkel fájdalmat okozni, valamint a személyiségének olyannak kell lenni, hogy a gyermekek váratlan sikoltozása se rémissze meg őket.

Azonban fontos megérteni, hogy minden kutya más személyiséggel rendelkezik, ezért fajtánként eltérően viselkedhetnek. Ha legbiztosabbra szeretnénk menni, akkor érdemes a tenyésztőket megkérdezni és megvizsgálni a szülőket. Fajtától függetlenül a kutyák csíphetnek, haraphatnak, ezért sosem szabad felügyelet nélkül hagyni őket a kisgyermekekkel.

Jól kijön más kutyákkal. Az emberek felé mutatott barátságot nem szabad összekeverni a más kutyákkal szembeni viselkedéssel. Vannak kutyák, akik a más fajokkal szemben nagyon harciasak, uralni akarják őket, még akkor is, ha a méretük ezt nem teszi lehetővé, míg vannak játékosabb, barátságos fajták. Itt is fontos megjegyezni, hogy faj nem az egyetlen tényező, ami ezt befolyásolja. Nagy hatással van a kutya személyiségére, ha elegendő ideig él együtt az alomtáraival és az anyjával és a későbbiekben is sokat találkozik más kutyákkal.

Ha meg szeretnénk osztani a kutyával a lakásunkat, házunkat, akkor érdemes figyelembe venni a fajta választásnál, hogy ő mennyire vedlik, hiszen a szőrzetét neked kell majd takarítanod a padlóról, ruhádról és a bútorokról. A vedlés mértéke nagyban eltér a fajták között, vannak akik egész évben hullajtják a szőrzetüket, vannak akik csak szezonálisnak, egyes fajok foltokban, vastagon vedlenek, míg más fajoknál az apró, vékony szőrszál hullás a jellemző.

Nem sokat nyáladzik. Ez is egy fontos szempont, hisz egyes fajok képesek beborítani a kedvenc ruhádat, vagy a bútort bőséges mennyiségű nyállal. Ha ezt fontos számodra, akkor ezt is figyelembe kell venned.

A fésülésük igazi kihívást jelent. Vannak fajok, akiket elég, ha csak havonta egyszer végigsimítjuk, míg mások folyamatos törődést és fürdetés és nyírást igényelnek. Ha nem sok időt tudsz a fésülésre szakítani, ha úgy gondolod, hogy kevés türelmed van hozzá, akkor érdemes a fajta választásakor erre is figyelned.

Kevésbé hajlamosak egyes betegségekre, de ez az öröklődésen is múlik. Sajnos a felelőtlen szaporítók miatt egyes fajok hajlamosabbak bizonyos genetikai betegségekre. Ez nem azt jelenti, hogy minden egyes kutya megkapja ezeket a betegségeket, de nagyobb eséllyel fordulhatnak elő náluk. Érdemes megvizsgálni a fajta választás előtt, hogy az adott fajtára, milyen betegségek jellemezőek és a tenyésztőktől megkérdezni, hogy ezek közül melyek fordultak elő a kiskutya felmenőinél.

Kevésbé hajlamosak az elhízásra. Mint az embereknél, az elhízás egészségügyi problémákat okozhat, többek között szív elégtelenségeket. A gazdikon nagyon sok múlik. Ha olyan kutyát választunk aki hajlamos az elhízásra, figyeljünk jobban oda a diétájára és foglalkozzunk vele leget, hogy legyen meg a szükséges mozgás mennyisége.

A fajta választásnál fontos szempont a méret is. Míg egy kistermetű kutyának mind a házban, mind az utazáskor kevés helyre van szüksége, addig egy nagytestű kutyának, mint pl. a Cane Corso, ez a hely igény megsokszorozódik.

Érdekelhet: Nagytestű kutafajták | Közepes termetű kutyafajták | Kistestű kutyafajták

Nehezen tanítható. Egyes kutyafajták könnyebben taníthatóak, míg másokhoz több idő, türelem és ismétlés kell, hogy megtanuljanak dolgokat. A jutalmazás minden esetben segítség lehet.

Intelligens fajta. Vannak kutyafajták, akiket kifejezetten munkára tenyésztettek, ahol folyamatos mentális ingereknek vannak kitéve. Ha ezt nem kapják meg, akkor lefoglalják magukat, ami nem biztos, hogy a gazdi örömére szolgál, mint az ásás vagy rágás. A napi foglalkozás fontos ezeknél a kutyáknál, választhatunk nekik kutyasportokat, tréningeket.

Érdekelhet: TOP 10 legokosabb kutyafajta

Ugatásra hajlamosak, szeretnek ugatni. Fontos szempont a kutyafajta választásnál, hogy mennyire ugatós, szeret e vonyítani. Érdemes figyelembe venni a szomszédokat, mennyire toleráljuk mi magunk jól, ha állandóan jelez egy kutya, ha éppen elsétál az ablak előtt vagy a kerítés mellett.

Szeret kóborolni. Sok mozgást igényelnek, igazi szabad lelkek, tartásukhoz erős és megbízható kerítés szükséges.

Magas energiaszinttel rendelkeznek. Azok a fajták, akik nagy energiaszinttel rendelkeznek, állandóan valami elfoglaltságot keresnek. Ezek a fajták, általában valamilyen munkára, vadászatra lettek kitenyésztve. Szükségük van arra, hogy megkapják a fizikai és mentális gyakorlatokat tőlünk, velük többet kell foglalkozni. Az alacsonyabb energia szintű kutyák jól érzik magukat akkor is, ha egész nap heverészhetnek. Érdemes a fajta kiválasztásnál a mi életvitelünkhöz és aktivitási szintünkhöz keresgélni.

Játékos fajta. Vannak kutyafajták, akik mindig készen állnak egy kis játékra, örök gyerekek maradnak. Számukra fontos, hogy ezt meg is kapják, ezért ezt is érdemes figyelembe venni, még mielőtt kiválasztjuk a kölyköt. Segítségünkre lehet, ha van a háztartásban gyerek, vagy egy másik háziállat, aki le tudja foglalni és játszópajtása lehet.

 

Magyarországon még mindig pásztorkutyaként használják a pulikat. A magyar pásztorok nagyon nagyra tartják a képességeit, ahogy a híres pásztor mondás is tartja:

„A puli nem kutya: az puli!”

 

A pulik magabiztosak, rendkívül intelligensek, és nagyon érzékenyek a gazdáikkal kapcsolatban. Nagyon jó bébiszitterek és család-őrzők a házhoz. Nagy az empátiájuk az idősebb, és rászoruló emberek felé, ezért gyakran terápiás kutyaként is használják őket. Habár gyengéd, és imádja (valamint elvárja) a család figyelmét, nagyon bizalmatlan az idegenekkel szemben.

A pulik erős jellemű kutyák, akik előszeretettel parancsolgatják az embert (természetesen kedvesen), néha még az emberek észrevétele nélkül is. Az ösztönében van a védelem és a terelés, amibe néha beletartozik az, hogy megmondja hova üljön, mikor egyen, mikor aludjon, vagy a gyermekek egyik szobából a másikba való átterelése.

A jellegzetes puli bunda, ami akár évekbe telik mire teljesen kinő, általában egyszínű fekete, szürke, fehér vagy fakó.

Szalagos szőrzete miatt sokkal nagyobbnak tűnik, mint amekkora a valójában. Akár a háromszorosa is lehet a bundája szélessége, mint a testének! A rengeteg szőr alatt pedig nagyjából 12-14 kg, valamint 40 cm magas.

A különleges bundája rengeteg odafigyelést igényel, hogy tiszta és megnyerő maradjon, úgyhogy nem kezdő kutyatartóknak ajánlott. Sőt, rengeteg profi nem tudja, hogy hogyan kell kezelni egy ilyen bundát – nem feltétlenül azért, mert nincs meg a képessége, hanem mert nagyon ritka az ilyen bunda típus. Ha nagyon szeretne pulit, akkor meg kell tanulnia, hogy hogyan kell ápolni az ilyen bundát. Kérjen nyugodtan tanácsot állatorvosoktól, és tenyésztőktől!

Néhány gazda levágja a bundájukat, hogy könnyebben lehessen kezelni, de ez sajnos elveszi a puli identitását. A legtöbb országban csakis bundával jelenhetnek meg versenyeken, kivéve az Egyesült Államokat, ahol akár szőrtelenül is.

A puli nem ezekkel a fürtökkel születik. Újszülött pulik nagyon rövid szőrrel rendelkeznek, ami csak idővel nő ki igazán. A kialakult bunda nagyjából egy éveskorban már megtalálható. A szőrzet fürtössége akár még három-négy hónapig tarthat, ami közben teljesen kialakulnak, és elkülönülnek.

Felnőtt korra (nagyjából négy éves) a bunda már eléri a talajt. A fejen található fürtök eltakarják a kutya szemét. Néhány gazda felköti ezeket a szálakat, hogy ne takarja a kutyus arcát.

A kiskutya tanítása nagyon fontos, hogy megfelelően viselkedjen. Ne felejtse el viszont, hogy a pulik nagyon okosak és önfenntartók, úgyhogy hamar megunhatja a repetatív feladatokat. Próbáljon meg mindig új és érdekes feladatokat adni neki!

Az ügyességi és terelési feladatok tökéletesek a fajtának, sőt, ne lepődjön meg, ha border collie gazdák ámulattal nézik a kutyáját, ha pulival elmegy terelési versenyre! Míg a border collie-k kisebb csordák terelésére lett kitenyésztve, a pulik képesek akár több mint 400 birkából álló nyájakat terelni.

Az ilyen versenyekre járás egyik másik előnye, hogy kielégítik a puli egyik alapvető igényét: a figyelem középpontjában lehet!

 

 

Puli kutya tulajdonságai

puli

  • A pulik gyakran és sokat ugatnak.
  • A pulik imádják a családjukat, de nagyon bizalmatlanok idegenekkel szemben.
  • Mivel rendkívül intelligensek és önbizalommal teliek, nagyon hamar megunják a repetatív parancsokat.
  • A pulik kissé makacsok tudnak lenni, úgyhogy a nehéz lehet a tanítása
  • A pulik kiskutyaszerűek maradnak idős korukban is; imádnak játszani, és rengeteg játékuk szokott lenni.
  • A puli kefélése nagyon nehéz, főleg a különleges bundája miatt. Új gazdáknak ajánlott szakértő segítségét kérni.
  • Sose vegyen kiskutyát felelőtlen gazdától, ha azt akarja, hogy biztosan egészséges legyen. Ha megbízható forrásból veszi, akkor biztos lehet abban, hogy nem lesz genetikus betegsége, amit esetleg a saját kiskutyáinak is továbbadhat. 

Puli története

A puli egy ősi fajta, ami legalább 2000 évre ezelőttig nyúl vissza. Vannak, akik úgy gondolják, a pulik már 6000 évvel ezelőtt is éltek, de vannak, akik szerint a tibeti terriertől származnak.

Nagyjából a századfordulónál, egy csapat, akik olajat kerestek a mai Irak területén talált egy embert, akit egy közepes méretű kutyával és egy birkával temettek el. A tárgyak között találtak egy szőrfürtöt, ami elfehéredett az időtől. A szőrfürt nagyon hasonló volt a mai puli szőréhez, ezért úgy gondolják, hogy az ember egy pásztor volt, akit a kedvenc pásztorkutyájával és birkájával temettek el.

Rengeteg jel utal arra, hogy a sumérok pulikat vagy puli-szerű kutyákat használtak pásztorkutyáknak. Agyagtáblákon találtak sumér törvényeket, amelyek állatokról szólnak. Az egyik ilyen táblán találtak puli és komondor utalásokat is. Ugyan ezen az ásatáson találtak egy pulit ábrázoló szobrot, egy 8 éves kislány kriptájában.

Nagyjából 1100 évvel ezelőtt a magyarok pulikat hoztak Magyarországra, ahol imádták őket a terelési képességeik miatt. Rengeteg pásztor jobban szerette a fekete kutyákat, mert nem tűntek el a fehér birkasokaságban, ezért úgy gondolják, hogy a pulik terelték a nyájat, míg a nagyobb, és sötétebb szőrű komondor őrizte őket.

Akkoriban egy puli a pásztor egy évnyi keresetével megegyező értékű volt. Függetlenül attól, hogy mennyire szerették a kutyáikat, könyörtelenek voltak azokkal szemben, akik nem voltak elég intelligensek, vagy nem végezték megfelelően a feladatukat. Ez is lehet az egyik oka, hogy mért olyan okos a mai puli, mint amilyen.

Az 1800-as évek végére a magyarok kitalálták, hogy mi a legjobb tulajdonsága egy ilyen kistestű pásztorkutyának, és ezek alapján próbálták őket tenyészteni. A század végén írták meg a legelső leírást a pulikról – de akkoriban már csökkent rájuk a kereslet, így a számuk is.

1912-ben, Dr. Raitsits Emil, az állatorvosi főiskola egyik tanárja, elindított egy programot a pulik megóvására. Lendl Adolf, a budapesti állatkert igazgatója, is csatlakozott az ügyhöz. Együtt megtervezték az álltakert tenyésztési programját. Rengeteg kutya került ki ebből a programból később.

1915-ben megírták az első puliknak kategóriákat. 1924-ben, a Nemzeti Kennel Klub hivatalossá tette azt. Először három kategória volt;

Puli fajták: az ősi puli, a luxus vagy bemutatós puli, valamint a törpepuli.

1935-ben négy különböző puli méretet határoztak meg: a rendőr puli (50 cm magas), a dolgozó vagy közepes puli (39-50 cm magas), a kicsi puli (30-39 cm magas), valamint a törpepuli (30 cm alatt). A közepes méretű volt a leggyakoribb.

A második világháború pusztító hatással volt Magyarországra, és a kutya tenyésztőkre, főleg az európaiakra. Kevés volt az élelem, és nem voltak orvosi felszerelések. Az állattenyésztőknek külföldre kellett eladniuk a kutyáikat, és az itt maradt pulikat általában bombák, vagy ellenséges katonák megölték. Ha nem lett volna olyan nagysikerű fajta a háború előtt, akkor mára már nem lenne egy puli sem.

Ahogy a magyar pusztákat is kibírta, úgy a világháború után, az esélyek ellenére, a pulik száma újra nőni kezdett Magyarországon. 1959-re a Hungária Puli Klub létrehozott egy új puli standard-et, amelyben már nem volt benne törpe és rendőr méretek, valamint a többi méretet egy kategóriába zárta. 1960-ra a pulik száma elérte a háború előttit.

 

 

Puli mérete

A hímek 43 cm magasak, és 13-15 kg súlyúak, a nőstények pedig 41 cm magasak, és 10-13 kg súlyúak.

 

 

Puli jelleme / személyisége

puli tartásaA különleges fürtös bunda gyakran vonja magára a fajta nem ismerőinek figyelmét, de a fajta szeretői leginkább a személyiségét imádják.

A puli nagyon szerető, és kedves, valamint nagyon szereti a családja társaságát. Nagyon okos, keményen dolgozik, és nagyon aktív. Mivel bizalmatlan idegenekkel szemben, ezért nagyon jó őrkutyának is. A pulik erős jellemmel rendelkeznek, ezért erősebb kezű, de kedves gazdáknak ajánlott. Ne csodálkozzon, ha megpróbálja Önt, és családját „terelni”.

Nagyon sok puli hangos, és szeret ugatni. Érdemes a „csend” parancsot hamar megtanítani neki.

A puli személyiségét rengeteg minden befolyásolja, például a családfa, tanítás, tapasztalatok. A nyugodtabbak általában kíváncsiak, és játékosak, szeretnek emberek közelében lenni. Válassza a közepes kutyákat, ne azt, aki elnyomja a társait, de azt sem, aki a sarokban bujkál.

Mindig nézze meg a szülők egyikét – általában az anya könnyebben elérhető – hogy olyan személyisége lesz a kutyának, amit el tud fogadni. Más családtagot és érdemes lehet meglátogatni, mert az is segíthet eldönteni, hogy milyen lesz a kiskutya, amikor felnő.

Mint mindegy kutya, így a puliknak is szüksége van a tapasztalatszerzésre – minél több emberrel, állattal, látvánnyal és hanggal való megismerkedtetés – még míg fiatalok. Ez segít a kiskutyának egy jólnevelt kutyává felnőnie.

Egy kutyaóvodába beíratás nagyon jó ötlet lehet. Emberek gyakori áthívása, és rengeteg hely meglátogatása is segíthet neki, hogy javítsa a személyiségét.

 

 

Puli betegségei

Mint minden kutyafajta, a pulik is hajlamosak egyes betegségekre. Nem mindegyik egyed kapja meg ezeket a betegségeket, de nem árt tisztában lenni és figyelni a jeleket.

Ha egy kiskutyát tervezel venni, találj egy jó tenyésztőt, aki meg tudja mutatni a szülők egészségügyi igazolványát. Az egészségügyi igazolványok tudják számodra bizonyítani, hogy a kutya nem fog örökletes betegségektől szenvedni.

  • Csípődiszplázia: Egy öröklődő állapot, amelynél a comb csont nem megfelelően szorosan illeszkedik a kismedence aljzatba, a csípőizületben. Klinikai tünetek nélkül is létezhet ez a probléma, néhány kutyánál fájdalom és sántítás is jelentkezhet, az egyik vagy akár mindkét hátsó lábnál. A kutya öregedésével gyulladással alakulhat ki. Azokat a kutyákat, melyeknél ezt a problémát diagnosztizálták nem tenyészthetőek. Kérd a tenyésztőktől a szülők ezzel kapcsolatos teszt eredményét, ami bizonyítja, hogy nem szenvednek ettől.
  • Progresszív Retina Atrófia (PRA): Degeneratív szem betegség. A PRA okozta vakság egy lassú folyamat, ami a szem hátsó részében elhelyezkedő fotoreceptorok veszteségének következménye. A PRA kimutatható már jó pár évvel azelőtt, hogy a kutya bármilyen jelét adná a vakságnak. Neves tenyésztők évente felülvizsgáltatják a kutyát a szemet is beleértve, mellyel bizonyítható a kutya tünetmentessége.
  • Szürkehályog átlátszatlanságot okoz a szemlencsében, ami rossz látást eredményez. A kutya szeme felhős megjelenést mutat. A szürkehályog általában öregkorban fordul elő, és néha műtéttel eltávolítható a látás javítása érdekében.

 

 

Puli kutya tartása / nevelése

puli kölyökA pulik szívük mélyén terelőkutyák, ezért nagyobb házakban érzi magát jól, ahol le tudja minden feszültségét és energiáját vezetni. Egy nagy kerítés ideális lehet. Kisebb élőhelyhez is tud alkalmazkodni, de készüljön fel arra, hogy rengeteget fog rohanni a házban.

Mozgást és játékot félretéve, hozza be a puliját a házba, had éljen Önnel! A pulik nagyon hűségesek, akik imádnak emberek közelében lenni, ezért nem szabad őket teljesen elszigetelni e kertben.

A puli ideális választás rengeteg sportra, például ügyességi, terelés vagy hasonló versenyek. Ha nem munkakutya, akkor szüksége van valamire, amivel levezetheti testi és lelki energiáit. Ha ezt nem tesszük meg, akkor könnyedén elunhatja magát, ami mint minden másik kutyánál, pusztításra fogja sarkallni.

A puli ügyessége bajba is sodorhatja. Volt már rá példa, hogy egy puli átugrott egy 180 cm magas kerítést, és a „szabadulás” közben súlyosan megsérült.

A helyes tanítás és a szocializáció nagyon fontos a puliknál. Meg kell tanulnia, hogy hogyan kell viselkedni, és hogy nem irányíthatja az embereket. Ez a kutya egy vezető, terelő kutya, és ha engedjük, akkor ezt is fogja tenni.
Puli kutya etetése

Ajánlott napi mennyiség: 1- 2 tál magas minőségű kutyaeledel.

Megjegyzés: Ez a mennyiség függ a kutya méretétől, korától, anyagcseréjétől és aktivitásától. A kutyák is egyediek, mint az emberek és nem mindig szükséges ugyanannyi étel. Szinte magától értetődik, hogy egy aktívabb kutya több tápanyagot igényel. A megvásárolni kívánt kutyaeledel minősége is különbséget tesz ebben – minél jobb a kutyaeledel, annál tovább fog kitartani, mert kevesebbet kell tenned a táljába.

Tartsuk a pulit jó állapotban úgy, hogy kimérjük az ételét, amit naponta 2 részletben adunk neki, ahelyett, hogy előtte hagynánk nagyobb mennyiségű ételt. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy valóban megfelelő súlyban van, tartsunk szem és tapintás alapú tesztet.

Először is nézzünk le rá, látnunk kellene a derekát. Ezután tegyük a kezünket a hátára, a hüvelykujjunkat a gerinc mentén és haladjunk lefelé. Erősebb nyomás nélkül éreznünk kellene a bordáit, de nem szabadna látni azokat. Ha így nem érezzük a bordákat, akkor az étel mennyiségből egy kicsit vissza kell fognunk és több mozgást kell beiktatni.

Ajánlott a témában: Mennyit egyen a kutya egy nap

 

 

Puli szőrzete, színe és ápolása

A puli nem vedli a szőrét, és a szőre hipoallergén. A legtöbb puli fekete, de vannak fehérek és szürkék is. Magyarországon a fekete és a fakó szín a leggyakoribb.

A feketét kopottasként szokták leírni, mert nagyjából egy éves korban elkezd növeszteni pár fehér szőrszálat. Mivel nem vedlik, ezért a szőr elveszti a színét idővel a nap hatásai miatt.

Néhány puli bunda önmagától alakítja ki a fürtöket, de a legtöbb pulinak emberek segítségével választják szét. Nagyjából négy évbe telik, mire a bunda teljesen kialakul.

Tartsa a puha, fürttelen bundát jó állapotban. Kefélje és fésülje meg gyakran, hogy eltávolítsa a koszokat és csomókat.

A fürtös szőrt nem szabad kefélni, hanem kézzel kell kezelni: először nedvesítsük be, majd válasszuk őket szét. A fürtöket néha lerövidítik, hogy ne koszolódjon olyan könnyedén.

Egy fiatal puli fürdetése éppen ugyan olyan, mint bármelyik másik fajtát. Tegye bele a kutyát a kádba, öntsön rá vizet és szappant, aztán mehet a sikálás.

Viszont egy fürtös puli mosása már teljesen más történet: nagyon nehéz, és rengeteg időt vesz igénybe.

Először is, a fürtöket vízbe kell áztatni (ez időbe telik), ezután elkezdheti samponnal mosni. Ez akár fél órába is telhet. Ezután ki kell csavarni a fürtöket külön-külön, majd egy törölközővel szárazra kell törölni. Néhány gazda még pulcsit is tesz a pulijára fürdés után, hogy az is felszívja a maradék vizet.

A levegőn akár két napba is telhet, hogy megszáradjon. A hajszárítózás nem ajánlott a folyamat hossza miatt: a puli könnyen túlmelegedhet, és nagyon gyakran irritálja a hosszas melegítés.

Ezen okok miatt nem ajánlott gyakran fürdetni őket. Habár, néha fontos lehet: a puli bundája könnyedén összeszedi az ételt (az arcnál), vizeletet, székletet, és más koszokat.

Mossuk meg a Puli kutyánk fogait hetente legalább két-három alkalommal, hogy megelőzzük a fogkőképződést és eltávolítsuk a szájban lévő baktériumokat. A napi fogmosás még jobb lenne, ha meg akarjuk akadályozni az ínybetegségek kialakulását és a rossz leheletet.

Ha a kutya természetesen nem koptatja le, akkor havonta egyszer vagy kétszer vágjuk le a körmöket is, hogy elkerüljük a nagyobb és fájdalmas problémákat. Ha halljuk őket a padlón kattogni a kutya lépései közben, akkor túl hosszúak. Arra figyeljünk, hogy a véredényeket ne sértsük meg, mert vérzést okozhatnak, ami fájdalmas is lehet számára – és a kutya talán legközelebb nem lesz hajlandó az együttműködésre. Ha nem vagy tapasztalt a kutya pedikűrben, akkor bízd az állatorvosra vagy egy szakképzett kutyakozmetikusra.

A füleit is érdemes hetente ellenőrizni, a vörösség vagy a rossz szag fertőzésre utalhat. Amikor megvizsgáljuk a kutya füleit, töröljük le őket egy gyengéd, pH-semleges kendővel, hogy megelőzzük a fertőzések kialakulását. Ne helyezzünk semmit a fülcsatornába; csak tisztítsuk meg a külső fület.

Szoktassuk hozzá a pulit a vizsgálatokhoz, és az érzékeny területek érintéséhez már amikor kiskutya. Gyakran vizsgáljuk meg a mancsát és nézzünk bele a szájába is. A dicsérettel és jutalmakkal teli pozitív tapasztalat legyen ez számára, így elérhetjük, hogy az állatorvosi vizsgálatok és egyéb kezelések a felnőtt korban már könnyedén menjenek.

Amikor fésüljük, ellenőrizzük a sebek, kiütések vagy fertőzések jeleit, például bőrpír, gyengédség vagy gyulladás a bőrön, az orrán, a szájon és a szemeken, valamint a lábakon. A szemnek világosnak kell lennie, vörösség és váladék nélkül. A gondos heti vizsga segít a potenciális egészségügyi problémák felfedezésében.

 

 

 

Puli viselkedése gyermekekkel és más háziállatokkal

Egy jól nevelt puli tökéletes társ gyermekekkel. Nagyon játékos – gyakran többet játszik, mint a gyermek – védelmező, és nagyon gyengéden terelgeti őket, akár a gondolt (vagy valós) veszélyektől is megvédve őket.

Mint minden fajta esetében, mindig meg kell tanítani a gyerekeket, hogy hogyan kell megközelíteni és megérinteni a kutyákat, és nem szabad őket felügyelet nélkül hagyni,  hogy megakadályozzunk minden fül vagy farok húzást, ami esetleg fájdalmat okoz a kutyának és erre ő egy kis csípéssel reagálna.

Tanítsd meg a gyermekeidet, hogy soha ne közelítsen kutyához, amíg az eszik vagy alszik, és ne próbálja meg elvinni a kutya ételét. Nem számít, hogy egy kutya mennyire barátságos, kisgyermekekkel nem szabad felügyelet nélkül hagyni.

Élvezi a többi kutya társaságát, és megfelelő bemutatkozással és oktatással megbízható a macskák, nyulak és más állatok szemben is.


A további kutyafajtákról itt találsz leírást: kutyafajták

Olvasd el ezt is: kölyökkutya vásárlás előtt

Kutyanevek

Kutyafajták karakterek szerint