Kezdőlap Kutya egészség Melyek a labrador rossz tulajdonságai? (9 dolog, amitől még imádjuk őket)

Melyek a labrador rossz tulajdonságai? (9 dolog, amitől még imádjuk őket)

labrador retriever

Hazatérsz a munkából, és azt tapasztalod, hogy kedvenc takaródat megrágták, a kutya pedig szalad hozzád üdvözölni, mintha semmi sem történt volna? Talán nem is tudja, hogy az ilyen viselkedés elfogadhatatlan.

A labradorod valószínűleg nem tudja, hogy mikor viselkedik rosszul. Egyszerűen nincs érzékük az erkölcshöz. Ösztönösen nem tudják megkülönböztetni a rosszat a jótól. Azt teszi, amihez neki kedve van, ilyen egyszerű.

Sok dolog, amit viselkedésproblémáknak nevezünk, csak a labrador, ahogy az ösztönei szerint cselekszik. A legtöbb rossz viselkedést a tudatlanság vagy a képzettség hiánya okozza.

Amikor elkezdünk rossz szokásokat észrevenni a kutyusban, dolgoznunk kell azon, hogy átirányítsuk őt az elfogadhatóbb viselkedés felé.

Szerencsére a labradorok alig várják, hogy örömet szerezzenek a gazdájuknak, és könnyen képezhetők, de ehhez idő és következetesség kell.

 

 

Labrador rossz tulajdonságai: Természetes vs rendellenes viselkedés

Természetes viselkedés

Sok problémát okozó viselkedési forma csak a labradorok természetéből ered. Az ugatás, ásás és rágás csak néhány olyan dolog, amit a labradorok természetesen csinálnak, de ha kellemetlenné vagy rombolóvá válnak, ezeket a viselkedéseket is korrigálni kell.

A tulajdonosoknak szem előtt kell tartaniuk a választott kutyafajta természetes tendenciáit. Sokan intelligenciájuk miatt választják a labradorokat. Nem szabad elfelejteni, hogy az intelligenciával együtt jár az unatkozásra való hajlam is, ha szellemileg és fizikailag nem stimuláljuk megfelelően a kutyust. Sok, úgynevezett „rossz viselkedés” unalomból vagy túl sok energiából fakad.

Azért is választják a labradorokat, mert hűséges és nagyszerű társak. Mivel hűségesek, védelmet is nyújtanak, ami azt jelenti, hogy ugatni fognak minden olyan embernél és behatolónál, akiről úgy gondolják, hogy veszélyt jelenthet. Szeretik a társaságodat, így ha egyedül maradnak, aggódhatnak és stresszelni fognak.

Kapcsolódó: Szeparációs szorongás kutyáknál

 

Mindig nézd meg a kutyus viselkedésének mindkét oldalát, és tanuld meg, hogyan lehet előre látni ezeket a rossz viselkedési formákat, és átirányítani egy pozitívabb cselekedet felé.

A felelősségteljes állattartás része, hogy a labradornak a viselkedését is korrigáljuk, és a helyes út felé terelgetjük.

 

 

Rendellenes viselkedés – labrador rossz tulajdonságai

A rendellenes viselkedés inkább pszichológiai jellegű.

Sok labrador szenvedhet szorongástól, túlzott félelemtől és agressziótól. Ezek a viselkedések nem tartoznak természetes hajlamaikhoz. Vannak dolgok, amelyekkel segíthetsz ezeken, de nem fogod tudni őket egy kedvezőbb viselkedési formává alakítani.

Általában az ilyen típusú problémákhoz professzionális segítségre van szükség egy kutya -viselkedés szakértőtől vagy állatorvostól. Szükséged lesz valakire, aki szakszerűen képzett, és segít megtalálni a probléma gyökerét.

 

 

Korrekciós módszerek

Számos különböző módszer használható a labradorok romboló viselkedésének megakadályozására.

 

1. Átirányítás

Amikor a labrador rosszul viselkedik, általában unatkozik, vagy figyelemre vágyik. Ha kiabálsz vele, akkor is ezt a figyelem egyik formájának tekinti, és ez csak megerősíti a viselkedést.

Ne feledd, hogy a legtöbb ilyen viselkedés csak természetes labradori hajlam. Nyugodtan meg kell akadályoznod őt a viselkedésben, és át kell irányítanod egy hasonló, de elfogadható tevékenységre.

Például, ha olyan dolgot rágcsál, amit nem szabad, kérd meg hogy engedje el, majd adj a szájába egy olyan játékot, amit rághat. Miután elkötelezte magát a kutyus az elfogadható játék mellett, jutalmazd meg.

Látni fogsz majd még néhány példát az átirányításra az alábbi Általános viselkedési problémák részben.

 

2. Menedzsment

Mi van akkor, ha nem akarod, hogy rágja a dolgokat, vagy lyukakat ásson az udvaron, de egyszerűen nincs időd arra, hogy átirányítsd őt a helyes viselkedésre.

Ha ez a helyzet, akkor a menedzsment működhet Neked. Ez csak azt jelenti, hogy távolítsd el azokat a dolgokat a kutya közeléből, amelyek a rossz viselkedésre csábíthatják őt.

Ez azt jelentheti, hogy minden olyan helyről el kell pakolni, ahol könnyen el tudja érni a kutya őket, és kárt tud bennük tenni.

Érdemes egy kis, kerítéssel elkerített részben is gondolkodni, ahova az olyan dolgokat tudod majd tenni, amiket féltesz. Ez nem tanítja meg a labradort a jobb viselkedésre, de megakadályozza abban, hogy romboló magatartást tanúsítson.

 

3. Alapvető engedelmesség képzés

labrador retriever

Azt gondolnád, hogy az alapvető parancsok, például az „ül”, a „marad” és a „gyere” megtanulása nem segít a pusztító szokások megszüntetésében. Az alapvető parancsok azonban alapot adnak a Labradornak.

Ezek a parancsok megtanítják őt arra, hogy hallgasson a gazdájára, és fogadjon szót neki. Ha megtanulja követni ezeket a verbális utasításokat, akkor ezekkel irányíthatod a figyelmét a későbbiekben, és a jobb viselkedés irányába terelheted.

 

4. Tarts ütemtervet

A laborok szeretik a rendszert. Szeretik tudni, mire számíthatnak a nap folyamán. Ha betartod az étkezés, a séta, a játékidő és a lefekvés idejét, akkor a kutya egész nap tudja, mire számíthat, és kevésbé valószínű, hogy rosszul viselkedik.

 

5. Edzés

A labradorok gyakran unalomból vesznek részt romboló tevékenységekben, vagy azért, hogy levezessék a felesleges energiát.

Ezt ki tudod küszöbölni azzal, ha biztosítod, hogy a kutyád eleget mozogjon. Vidd el sétálni, játszótérre, kutyafuttatóba vagy egy kis futásra. A fáradt labrador jó labrador.

 

6. Mentális edzés

Ez a fentivel együtt jár. A labradorok intelligensek, és mentálisan, így fizikailag is edzésben kell tartanunk őket. Erre jó lehet például a bújócska.

Taníts meg neki néhány új trükköt, vagy hagyd, hogy játsszon valamilyen kirakós játékkal. Mindezek segítenek neki energiát felhasználni, és elkerülöd vele az unalom miatti rosszalkodást.

 

6. Tartsd őket bent

A labradorok társasági állatok, és szeretnek emberek közelében lenni. Ha sokat vannak kizárva egyedül, akkor könnyen magányossá válhatnak.

Ez olyan problémákhoz vezethet, mint a túlzott ugatás, vonyítás és ásás. A legjobb, ha a labradorokat bent tartjuk.

 

 

9 Gyakori Labrador viselkedési probléma

1. Harapás és durva játék

A kölykök hajlamosak csipkedni játék közben. A szájukkal fedezik fel világukat. Ha megengedjük nekik, hogy folytassák ezt a viselkedést, akkor az idő előrehaladtával ez egyre komolyabb problémává nőheti ki magát.

Azok a kölykök, akik az alomtestvéreikkel maradnak 8-9 hetes korukig, megtanuilják egymástól a helyes játék módját. Megtanulják, hogy ha túl erősen csípnek, játszótársuk sikoltozik, és abbahagyja a játékot. Ez megtanítja őket arra, hogy a csípés a játékidő végét jelenti.

Ha a kutyákat túl hamar eltávolítják anyjuktól, ez befolyásolhatja a kutya jövőbeni viselkedését, ahogy erre ez a tanulmány is rámutat.

Fontos, hogy megerősítsük ezeket az információkat. Amikor a kiskutya megcsíp, neked is vonyítanod kell, és abbahagynod a játékot. Tudasd vele, hogy ez a viselkedés véget vet a játékidőnek.

Ugyanez a használható durva játékhoz is. Ha durván játszol a kölyökkutyával, megtanítod neki, hogy ez elfogadható viselkedés. Ez addig jó, ameddig a kutya kicsi, de ha egy 70 kilós labrador rágcsálja a kezed az már kevésbé kellemes. Fontos, hogy kezdettől fogva megtanítsd neki a helyes viselkedést.

Ha a labrador túl durván kezd játszani, akkor fejezd be a játékidőt. Menj el, és tudasd vele, hogy ez nem elfogadható.

Amint a kiskutya megtanulja, hogy bizonyos viselkedések a játékidő végét jelentik, abbahagyja ezeket. A te feladatod, hogy megtanítsd a kiskutyádat a helyes játékra.

 

2. Labrador rossz tulajdonságai: Rágás

A labradorok szeretnek rágcsálni. Ösztönösen nem értik, hogy mit lehet megrágni, és mit nem. Meg kell tanítanod őt.

Ha rajtakapod a labradorodat, ahogy egy olyan dolgot rág, amit nem lenne szabad, hangosan szólj rá hogy ,,nem!” és hagyd abba a játékot vele. Ne kiabálj, hanem légy határozott.

Miután elvetted a tőle a tárgyat, adj a szájába egy játékot amit rághat helyette. Ha megteszi, jutalmazd meg. Néha cserélgesd a játékokat, így nem unja meg őket, és kisebb az esély arra, hogy esetleg szétszedi.

A kölykök általában rágcsálással fedezik fel a környezetüket, és a felesleges energiájukat is ezzel vezetik le. Az idősebb kutyák általában megszokás miatt rágcsálnak, de néha szorongásból, unalomból vagy félelemből teszik.

Ha a kutya akkor is rág, amikor a közelben vagy, akkor ez valószínűleg már egy rendszeresebb viselkedésforma. Ha azonban csak akkor rág, ha távol vagy, akkor ez a stresszhez kapcsolódhat.

Meg kell küzdened a probléma gyökerével, és a szorongáson is enyhíteni kell a rágás megszüntetése érdekében.

 

3. Ásás

Az ásás magától értetődik a kutyáknál. Szeretnek ásni, hogy eltemessék a dolgaikat, hűvös fekvőhelyet hozzanak létre, vagy hogy a föld alatt lévő dolgokat szerezzék meg. Sajnos, amikor ezt teszik, gyakran felássák a kertet vagy a gyepet is.

Erre jó átirányítás, azaz ha ásó dobozt hozol létre a kutyádnak. Csak egy puha, ásható földdel feltöltött homokozóra van szükséged.

Minden alkalommal, amikor rajtakapod a kutyádat, hogy olyan helyen ás, ahol nem kellene, egyszerűen irányítsd át őt az ásóládához.

Érdemes néhány játékot eltemetni, hogy ösztönözd őt arra, hogy ássa fel azt a területet. Amikor a dobozban ás, jutalmazd meg a jó viselkedéséért.

 

4. Túlzott ugatás

Minden kutya ugat. Ez számukra a normális viselkedés. Ugatnak, hogy tudassák veled, hogy valaki kint van, hogy éhesek, játszani akarnak… és a lista folytatódik. Az állandó ugatás viszont nem normális, és elég bosszantó lehet neked is, és a szomszédaidnak is.

Ha labradorod túlzottan ugat, próbáld meg kitalálni, miért. Magányos? Unatkozik? Azok a labradorok, amelyek sokat vannak kint, hajlamosak többet ugatni, különösen éjszaka.

Unatkoznak, magányosak és hiányzik nekik az interakció. A figyelmedet akarják, és zajt csapnak, hogy megszerezzék. A legjobb módja annak, hogy véget vess az ilyen típusú ugatásnak, ha beviszed magaddal a labradort.

A nemkívánatos ugatás visszaszorításának néhány egyéb módja a megfelelő mennyiségű testmozgás biztosítása, és az ugatást előidéző dolgok elkerülése illetve elzárása a kutyától.

Húzd le a redőnyt, hogy ne lásson a kutya minden a ház előtt elvonuló embert. A szorongás ellen pedig játssz le lágy, nyugtató zenéket a kutyának.

Ha az ugatás túl sok, irányítsd át a kutyát egy másik tevékenységre. Általában a kutya megnyugszik ha leülsz mellé. Ha megnyugodott, adj neki valamit, ami eltereli a figyelmét.

A sajttal vagy mogyoróvajjal töltött játék nagyszerű átirányítás. Nehéz ugatni, ha tele van a szája mogyoróvajjal.

Kapcsolódó: 6 ok, hogy miért ugat a kutya éjjel!

 

5. Felugrás

A kölyökkutyákat a gazdáik gyakran bíztatják, hogy ugráljanak fel, hiszen ilyenkor olyan aranyosak. Ha azonban ezt csinálod, számolj azzal, hogy a már kifejlett, 70 kilós kutya is ugyanúgy ugrálni fog rád.

A labradorok könnyen izgatottak lesznek, amikor meglátnak téged vagy bármely más embert. Barátkozni akarnak, és azért ugranak fel, hogy minél közelebb kerüljenek hozzánk.

Ennek a viselkedésnek az átirányítására az a legjobb módszer, ha még akkor kezdjük el, amíg a kutya kicsi.

Tanítsd meg ülni, amikor valakit hall az ajtóban, és maradjon úgy addig, amíg meg nem engeded, hogy felkeljen. Halkan és nyugodtan ismertesd meg az új személlyel, és jutalmazd meg jó sok simogatással.

Ha mégis felugrik, udvariasan kérd meg az illetőt, hogy ne simogassa meg, hanem forduljon el. Meg fogja tanulni, hogy a felugrás nem vonz magával figyelmet és simogatást. Időnként előfordulhat, hogy el kell távolítanod a kutyát a kialakult helyzetből, amíg le nem nyugszik.

Kapcsolódó:  6 módszer, ami segít leszoktatni a kutyát az ugrálásról

 

6. Koldulás

amikor a a labrador koldul az asztal mellett | forrás: akc.org

A labradorok szeretik a hasukat! És nagyon optimisták, folyamatosan reménykednek abban, hogy ha lesz egy kis ennivalód, és eleget könyörögnek, akkor kapnak belőle ők is.

Irányítsd át azáltal, hogy megtanítod őt ülni vagy feküdni a lábadnál étkezés közben. SOHA ne adj neki semmit az asztalról.

Ezzel csak az optimizmusát táplálnád. Ha meg akarod jutalmazni őt néhány falattal, azt az étkezés végén tedd meg, a szokásos tányérjából, távol az étkezőasztaltól.

 

7. Bepiszkítás

Ha Labradorod már jó ideje szobatiszta, de hirtelen balesetek történnek, az utalhat egészségügyi problémára. Néha ezeket hólyagproblémák, cukorbetegség vagy számos más egészségügyi probléma okozza.

Ha a labradornak ízületi gyulladása van, fájdalmas lehet számára, hogy olyan gyakran menjen ki a szabadba, amilyen gyakran ürítenie kell. Ha úgy gondolod, hogy orvosi problémája lehet, vidd el állatorvoshoz.

Néha stressz is okozhatja. Változott valami a házban? Vettél új háziállatot? Ha lehet a stressz az oka a bepiszkításnak, akkor előbb a stresszforrást kell megszüntetni.

Ha a kutyád még fiatal, lehet, hogy csak egy kicsit visszafejlődött. Menj át vele a szobatisztaságra szoktatás lépésein újra emlékeztetőül. Vidd ki gyakran, és jutalmazd meg, ha kimegy.

 

8. Szeparációs szorongás

Ahogy korábban már említettem, a labradorok rendkívül társasági állatok. Nem szeretik, ha egyedül maradnak.

Ennek ellenére elkerülhetetlen, hogy valamikor el kell hagynod a házat. Ha a kutya túlzottan szorong, amikor magára marad, az romboló viselkedéshez vezethet, például rágáshoz, ugatáshoz stb.

Próbáld meg elérni, hogy ne érdekelje ha egyedül marad. Végezd el a mozdulatokat, ahogy elhagyod a házat, például ragadd meg a kulcsaidat és a táskádat, de ne menj el.

Ha ezek gyakrabban fordulnak elő, és nem mindig vezetnek a távozásunkhoz, akkor kevesebb stresszt érezhet a kutya amikor tényleg távoznunk kell. Ne csinálj belőle nagy ügyet, ha elmész vagy ha hazajössz.

Kezdd azzal, hogy rövid időre magára hagyod a kutyát, majd fokozatosan hosszabbítsd meg az időtartamot. Érdemes bekapcsolva hagyni a TV -t vagy a zenét.

A kutya bezárása szintén opció. Vannak, akik nem szeretik ezt csinálni, és ez mindenképpen személyes választás. Azt tapasztalták, hogy egyes Labradorok jobban szeretik a kennelt ha nem vagyunk otthon. Segít neki, hogy biztonságosabban érezze magát és hogy kevésbé féljen. Mindig győződj meg arról, hogy a kennel elég nagy ahhoz, hogy kényelmesen elférjen benne a kutyus.

Ha gyakran, sok időre kell elmenned, fontold meg egy másik kutya, vagy talán egy macska beszerzését, hogy társaságul szolgáljanak egymásnak. A kutyák aggódó állatok, de egy másik állat jelenléte segíthet elfoglalni őt.

Egy másik lehetőség, hogy találsz valakit, aki minden nap beugrik hozzá és leviszi mondjuk sétálni.

Ha a labrador továbbra is rendkívül ideges, akkor vannak olyan gyógyszerek, amelyek segíthetnek. Beszélj egy állatorvossal, hogy ő mit javasolna.

 

9. Agresszió

Úgy tűnik, hogy a kutyák agressziója növekszik. Évente körülbelül 4,7 millió embert harapnak meg a kutyák, és nagyjából 10 embert ölnek meg. Ezt nem azért mondom, hogy megijesszelek, hanem hogy tudatosítsam benned, hogy ez is benne van a pakliban.

A legtöbb ember felé irányított agressziót a stressz okozza. Néha fájdalom is okozza. Ha a labradornak fájdalma van ízületi gyulladás vagy más probléma miatt, akkor meglehetősen hirtelen lehet a viselkedése.

Továbbá, ha a kutya elveszíti a látását vagy hallását, könnyen megijedhet, és védekezésből támadhat.

Ha a labradorod agresszíven viselkedik, akkor szakmai segítséget kell keresned. Beszélj állatorvosoddal, vagy keress egy jó kutyaiskolát. Ez egy olyan probléma, amivel nem szabad várni, itt azonnali segítségre van szükség.

Érdekelhet: Labrador nevek

 

Záró gondolatok

A legfontosabb dolog, amit szem előtt kell tartani a labrador „rossz viselkedésével” kapcsolatban, hogy a legtöbbjük csupán természetes hajlam.

Ha elég figyelmet kap a kutya, és le van fárasztva, akkor valószínű, hogy a viselkedési problémák csökkenni fognak.

Tanítsd meg alternatív, elfogadható viselkedésekre, és jutalmazd meg, ha jól viselkedik. Ha súlyos stressz vagy agresszió jeleit látod, akkor kérj segítséget szakemberektől.

A labradorok betanítása időbe telik, de véleményem szerint a cserébe kapott szeretet és ragaszkodás mindent megér!

Előző cikkÚtmutató a Tacskó téli tartásához – 10 tipp, hogy biztonságban tartsd kedvencedet
Következő cikkFőtt tésztát ehet a kutya?