Kezdőlap Kutya viselkedés Miért alszik a kutya a lábnál?

Miért alszik a kutya a lábnál?

Miért alszik a kutya a lábnál

Ha van otthon kutyád, talán már megfigyelted, hogy mennyire imádnak az ember közelében időzni. Előfordulhat, hogy csak a lábadnál ülnek, mancsukat rád helyezik és „beszélgetnek”. Azok az imádnivaló pillanatok, amikor a lábunkon fekszenek, tényleg csak egy a szokásaik közül?

Amikor a kutyánkkal az oldalunkon élvezzük a nyugodt, kellemes estéket, hajlamosan vagyunk elfelejtkezni róla, hogy az ő esetükben a legegyszerűbb dolgok mögött is az ösztönök állnak.

Házikedvenceink hihetetlen módon ragaszkodnak hozzánk, ezt pedig a nap minden pillanatában igyekeznek kifejezni.

A tevékenységeik egyértelműen megmutatják, hogyan is éreznek valójában, ez mélyen gyökerezik bennük, egészen visszanyúlva a háziasításuk előtti időszakig.

Tehát mit is jelent ez pontosan? Miért telepszenek a lábunkhoz? Ebben a cikkben a viselkedésük mögött meghúzódó nyolc okot veszünk sorra, illetve megfejtjük mire is gondolnak a kutyusok, amikor hozzánk dörgölőznek.

 

 

Miért alszik a kutya a lábnál?

Rengeteg oka van annak, hogy a kutyáink szeretnek a lábunk közelében tartózkodni, a szeretettől egészen a természetes ösztönökig sok minden közrejátszik.

Gyakran csak a kényelem motiválja őket vagy, hogy a falka tagjának érezhessék magukat. De vizsgáljuk meg közelebbről, hogy mi ösztönzi a kedvenceinket arra, hogy a lábunk mellé szegődve végig kövessenek minket a házon, fel és alá.

 

 

Az ösztönökre vezethető vissza

Talán furcsa lehet a kutyusainkra, mint falkalényekre gondolni, ám ezek az ösztönök még ma is mélyen beléjük vannak ivódva.

Még a 4 kilós chihuahuak esetében is, akik jóllehet egyetlen pillanatot sem töltöttek az erdőben, az őseik valamikor még vadak voltak. Ez azt jelenti, hogy néhány viselkedési forma a régi időkből azért visszamaradt.

A vadonban a kutyák szívesen verődtek csoportokba, amikor pedig megálltak pihenni, a vezér kiválasztva a megfelelő helyet a földre feküdt, a falka többi része pedig a biztonságérzet és a meleg miatt köréje kuporodott.

Gondolj az otthonodra, mint a vadon leképeződésére, ott te vagy a főnök!

A kutyák lábhoz való helyezkedése, valójában a DNS-ükbe kódolt viselkedési forma.

Amikor Te, mint alfa megtalálod a legkényelmesebb karosszéket és letelepszel, nekik kötelességük követni téged. Ezúton azt szeretnék közölni veled, hogy tiszteletben tartják a döntésedet és követik a példádat. Ez a tisztelet és az odaadás sajátos kifejeződése.

 

Így érzik magukat biztonságban?

A kutyák az gazdájukra, mint falkavezérre tekintenek, csodálják őket, a szemükben mi vagyunk a szuperhősök. Bíznak abban, hogy gondoskodni fogunk róluk és szükség esetén megvédjük őket.

Emlékezz vissza, amikor gyerekként egy ismeretlen emberekkel telezsúfolt szobába kerültél, biztosan rögtön egy általad jól ismert személy mellé szegődtél, akiben bíztál.

Valószínűleg egész idő alatt megpróbáltál a „testőröd” közelében maradni és nem eltávolodni.

A kiskutyáinkban ugyan ez a gondolatmenet zajlik le, amikor nyugtalannak érzik magukat.

Amikor idegesek lesznek valami miatt, védelmet keresnek, ezért lapulnak az ember lábához. Elvárják tőlünk, hogy mint falkavezérek elhárítsuk a fenyegetést.

Ez új helyzetekben és alázatos kutyák esetében akár naponta is előfordulhat. Ilyen gondolkodásmód mellett, az alvás ideje számít az egyik legstresszesebb élethelyzetnek egy kutya számára.

Alvás közben látszólag nem vesznek tudomást a környezetükről. A vadonban ilyenkor voltak a legvédtelenebbek a közeledő veszéllyel szemben.

Jóllehet a mi házikedvenceink nem vadállatok már, ők is a biztonságos helyeket keresik a pihenőjük eltöltésére. A tudat, hogy a lábadra hajthatják a fejüket és érzik a közelségedet, már elég ahhoz, hogy megnyugodjanak és álomba szenderüljenek.

 

Védik a területüket?

Ahogy mi is a sajátunkként tekintünk a kedvencünkre, ez az ő esetükbe sincs másképpen. Amióta a legcsodálatosabb falkavezérként létezünk a szemükben, gyakran érzik úgy, hogy bizonyítaniuk kell az összetartozást más állatok felé.

Nyilvános helyen sokszor megfigyelheted, mennyire közel – ha nem éppen rád – telepszik le, ezzel jelezni szándékozik a birtokviszonyt. Így akarják a többi kutyát távoltartani a saját falkavezérüktől.

Mivel, hogy rendkívül odaadó társak, így szeretnék kifejezni a ragaszkodásukat és elismerésüket, hogy mennyire csodálatos vezetőjük van.

Noha ez rendben van, ha a fellépéshez nem kapcsolódik agresszió, bizonyos esetekben azonban ez a megnyilvánulás igen félelmetes is lehet.

Néhány kutyus a gazdája védelmében elragadtathatja magát és ennek érdekében akár bántaná is azokat, akik túl közel merészkednek.

Ha azt veszed észre, hogy a kutyád még a legártatlanabb helyzetekben is a védelmedre kelne, úgy itt az ideje, hogy kikérd egy szakember tanácsát.

 

A dominancia megnyilvánulása

Találkoztál már olyan ismeretlen kutyával, aki valamilyen különleges okból rögtön az öledbe szeretett volna mászni?

Igen, persze az is elképzelhető, hogy hihetetlenül megörült neked, de annak is lehet realitása, hogy mindenkivel tudatni akarta, hogy az övé vagy.

Azért is másznak sokszor fel az emberek ölébe, hogy a magasból letekintve, félelmetesebbnek érezzék magukat és ez valójában a passzív módja a dominancia kifejezésének.

Ez a viselkedés főleg az új kiskutyák esetében látványos, akiket éppen csak először hazavittek.

Sokszor nehéz megkülönböztetni, hogy a háziállataink az ölünkben pihengetve csak némi szeretgetésre várnak vagy éppen a felségterületüket jelölik ki.

Ilyen esetben a legcélravezetőbb a kutyánk viselkedésének egészét megvizsgálni. Ha más módon is érzékeltetni szeretnék az erőfölényüket, akkor valószínű, hogy ilyenkor is ez történik.

 

A falka védelme

A kiskutyáink nem csak védelmet keresnek nálunk, ha arra kerülne a sor a segítségünkre is sietnének.

Mivel a gazdik is a falka értékes tagjai, mindent el fognak követni, hogy nehogy sérelem érjen bennünket.

A lábunk előtt ülve, a testével takarja el a fenyegetést. Nyilvánvalóan az esetek nagy többségében semmilyen valós veszélyről nem beszélhetünk, ám ez nem gátolja meg őket abban, hogy a kötelességüknek eleget tegyenek.

Habár ez így elbűvölően hangzik, a túlzott agresszió viszont könnyen problémákat is okozhat.

Amennyiben a kedvenced extrém módon féltékeny, szerencsés lehet felkeresni egy trénert, aki segíteni tud abban, nehogy az eb a viselkedésével kéretlen gondot generáljon.

A ragaszkodásuk nem mehet túl azon a ponton, ami már kockázatokat is magában foglal.

 

Ez azért van, mert szeret?

Minden ösztönről alkotott elképzelést félretéve, néha egyszerűen csak rettenetesen szeretnek minket.

Ilyenkor csakis azért fekszik az ölünkbe vagy bújik a lábunkhoz, mert csodál minket és a közel akar lenni.

Gyakran elfelejtjük, hogy mi jelentjük a szőrös családtagnak az egész világot. Lehetséges, hogy csak össze szeretnének bújni velünk, a kedvenceink hangulata sokba függ a mi lelki állapotunktól.

Az együttélés során kiismerik magunkat a napi rutinunkon és az érzelmeinken. Ha nem érezzük jól magunkat, könnyen megérezhetik ezt.

Előfordult már, hogy felfigyeltél a kiskutyád szemében megcsillanó aggodalomra, amikor te éppen egy lelki válságot éltél meg?

Ilyenkor megváltozik a testbeszédük és kiélesednek az érzékeik. Sokszor a lábunkra ülnek, ez az ő nyelvükre lefordítva, egy hatalmas ölelést jelent.

 

Melegségre vágyik?

Néhanapján, főleg hideg időben, a kutyusaink csak a belőlünk áradó melegre vágyva bújnak hozzánk.

Egy zord téli napon jobban esik egy melengető baráti ölelés, mint egyedül lenni, egyetértesz? Pontosan ezt csinálja a házikedvenced is.

Ennek is megvan az ősi magyarázata, a vadonban a falka egymást melegítve vészelte át a zimankót.

Egyes kutyafajták fázósabbak a társaiknál, például a kisebb fajták: chihuahuak, shih tzuk, stb. Te jelented neki a meleget és a kényelmet, akár egy személyes fűtött takaró.

 

Tudni akarják, hol vagy

Az évek során a kutyák élete teljesen összefonódott az emberi társaikéval. Tanulmányok bizonyítják, hogy a kutyák képesek egy fajta „biztonságos alaphatásra”(?), amely a szülő-gyermek kötelékhez hasonlatos.

Ez azt jelenti, hogy amennyire egy gyerek igényli a törődést és a jelenlétet, úgy ez a kutyák esetében is kialakulhat.

Amikor a lábfejünkön fekszenek, akkor biztosítják be magukat afelől, hogy ők lesznek a legelsők, akik tudomást szereznek róla, ha pozíciót szeretnél változtatni vagy elhagynád a szobát.

Kielégítő számukra a tudat, hogy mindig tisztában vannak a tartózkodási helyeddel. Ez is kapcsolódik a védve lenni-védelmet biztosítani elvükhöz.

 

 

Engedjek ennek a szokásnak?

Általában véve, ez nem egy ártalmas szokás. A legtöbben szeretjük az érzést, amikor a kedvencünk kimutatja a ragaszkodását.

Legtöbbször mi is arra használjuk fel az adandó alkalmat, hogy megbabusgassuk őket. Amennyiben azonban, a kedvencünk egyike azoknak, akik ilyenkor agresszívvá válnak, vagy egyszerűen nem szeretnénk, hogy a nap minden percében a lábunk alatt legyen, akkor van néhány módszer, hogy változtassunk ezen.

Először is, tegyél meg mindent annak érdekében, hogy soha ne adj pozitív megerősítést, miközben ő éppen közeledne.

Ha ilyenkor megsimogatnánk őket, akkor ők ezt a közeledésük jóváhagyásaként könyvelnék el.

Próbáljunk meg tartózkodóan viselkedni és arra ösztönözni őket, hogy inkább a kényelmes ágyukban pihenjenek meg. Tedd magad mellé a fekhelyét, így szoktatva oda!

Minden alkalommal, amikor a saját kuckóját választja, ahelyett, hogy az öledbe mászna, halmozd el dicsérettel, jutalommal, így talán a jövőben is egyre szívesebben választják majd ezt.

Kevésbé egyszerű a megoldás, ha a kiskutyánk agresszíven lép fel más állatokkal vagy emberekkel szemben. Ilyenkor javallott egy képzett szakember bevonása.

Kapcsolódó: Miért fekszik rám a kutya?

 

 

Összegzés

Összességében ez elbűvölő viselkedés. Ha lenne mód arra, hogy kölyökkutyáink megmutassák, mennyire szeretnek bennünket, ezt nagyon jól megtehetnék, amikor a lábunk fölé ülnénk.

Fekve vagy ránk ülve elmondják nekünk, mennyire jó munkát végezünk azzal, hogy a falka vezérük vagyunk.

Ha ezt a viselkedésüket nem kíséri semmilyen más nemkívánatos cselekedet, akkor ez egy teljesen normális módszer a kutyáknak, hogy megmutassák, hogy törődnek velünk.

Előző cikkMiért fekszik rám a kutya?
Következő cikk10 legjobb kutya futáshoz