Kezdőlap Kutya betegségek Miért bújik el a kutya az ágy vagy az asztal alá?

Miért bújik el a kutya az ágy vagy az asztal alá?

miért bújik el a kutya

 

Előfordult már veled, hogy azon tűnődtél, vajon miért bújik el a kutya az ágy, vagy egy asztal alá? A kutya a legkülönbözőbb okokból és helyzetekben képesek az ágy alá bújni, ám ez nem több, mint alkalmi kényelmetlenség. Sokszor csak egy kis szunyókáláshoz keresnek egy kellemes zugot vagy valami félelmetes elől menekülve rejtőznek a kanapé védelmébe.

Amennyiben ez a jelenség már krónikussá, esetleg igazán zavaróvá válna, van mód a gyógyszeres kezelésre, amely enyhítheti a tüneteket. Orvosi segítségre lehet szükség, ha a kutyusunk a fájdalom vagy kellemetlen érzet egyéb tüneteit is produkálja.

 

 

A leggyakoribb okok a következők:

  • Bántalmazás
  • Betegség vagy sérülés
  • Zajoktól való félelem
  • Védelem és biztonság
  • Magány
  • Vihartól való rettegés
  • Stressz
  • Idegenek látogatása

 

 

Miért történik mindez? Miért bújik el a kutya az ágy alá?

A rejtőzködés sok esetben a lehető legtermészetesebb reakciója az állatoknak. Ám vannak olyan szituációk, amikor inkább egy a háttérben meghúzódó betegségre vagy sérülésre kell következtetnünk.

 

Bántalmazás

A traumatizált kutyák, akiket bántalmaztak vagy elhanyagoltak korábban, sokszor érthetően idegesek és félősek, de a kis helyek, mint az ágy vagy a szekrény alatti zugok nyugtatólag hatnak rájuk.

Semmiképpen ne legyünk durvák vagy agresszívek a menedéket kereső kutyusokkal szemben, mert ez csak további feszültségeket generálhat.

 

Betegség vagy sérülés

A bujkálás egy másik motivációja lehet, ha rosszul érzik magukat.

Amennyiben azt visszük észre, hogy a kutyusunk minden látszólagos ok nélkül, de rendszeresen rejtőzködik, ezenfelül letargia, étvágytalanság gyötri, illetve fájdalomra és kényelmetlenségre utaló jeleket tapasztalunk, mindenképpen célszerű felkeresni egy állatorvost.

 

Zajoktól való félelem

Hangos, hirtelen zajok is ijeszthetik meg annyira a kedvencünket, hogy akár egy nyílvessző kilő, hogy rögtön a kanapé alá vethesse magát félelmében.

Ilyen hanghatások lehetnek a porszívó beindítása, egy építkezésről felszűrődő zajok, fegyver dördülése és a tűzijáték.

Abban az esetben, ha ez a rettegés egészségtelen méreteket öltene, talán még szorongásoldóra is szükség lehet.

 

Védelem és biztonság

Van, amikor a kutya egy veszélyesnek tűnő dolgot elkerülendő rejtőzik valamilyen bútordarab rejtekébe.

Az ismeretlentől való félelem felerősödhet költözéskor vagy idegen helyen. Ez a magyarázat arra is, hogy a négylábúak tűz esetén miért bújnak el, ahelyett, hogy menekülnének.

Ilyen szerencsétlenség alkalmával, mindig tudassa a tűzoltókkal, a kutyus létezését.

 

Magány

Gyakran előfordul, hogy a kutyát semmilyen negatív érzelem sem vezérli, mindössze egy csöndes kis kuckóra vágynak, ahol megpihenhetnek és zavartalanul szunyókálhatnak egy nagyot.

Ez a rejtőzködő magatartás minden fajtánál megfigyelhető.

 

Vihartól való rettegés

A viharok idején megfigyelhető rettegés az egyik leggyakrabban jelentkező szorongás típus a négylábúak körében.

Ilyenkor mind a mennydörgés döreje, mind a generálódó elektromos energia, mind a világítás vibrálása hozzájárul ahhoz, hogy kényelmetlenül érezzék magukat.

 

kutya elbújt az ágy alá

Idegenek látogatása

A legtöbb kutya idegessé válik, ha ismeretlen állat, illetve ember merészkedik a felségterületére. Úgynevezett dekondicionáló tréning segítségével kezelhető ez a probléma.

 

Szeretik a kényelmes, privát zugokat

A kutyák sok esetben úgy tekintenek az ágyak, asztalok alatti kis helyekre, mint a privát kis birodalmukra. Szakemberek szerint az ő szemükben ez egy vicces kis erőd, ahol elnyújtózhatnak. Kifejezetten kedvelik a barlangi környezetet.

Ám ezeknek a búvóhelyeknek a legnagyobb vonzereje az állandóságukban rejlik, ez pedig nyugtatólag hat rájuk. Míg a székek, fotelek pozíciója többször megváltozhat, ami a bizonytalanságot hordozza magában.

 

Táplálék után kutatnak

Ez rögtön meg is magyarázza, hogy a kutyák miért töltik szívesen az idejüket a konyhaasztal alatt, hamar megtanulják, hogy ott sokszor bukkanhatnak ételmaradékra.

Ha van kutyád, akkor biztosan észrevetted már, hogy szereti felügyelni, ahogyan főzöl vagy eszel, hiszen tudják nekik is fog jutni belőle. Az ilyen dolgok biztosan felkeltik majd a figyelmét.

Annak érdekében, hogy elkerüljük a könyörgő tekintetüket és a kéregetést, képezzük ki őket arra, hogy a főzés és az evés ideje alatt maradjanak a konyhán kívül, jutalmazzuk engedelmességüket csemegével.

 

Olyanra leltek, ami tiltott számukra

Abban az esetben, ha egy elejtett falatra vagy ételmaradékra bukkannak, nagy eséllyel bújnak majd meg egy bútordarab alatt, ezzel védelmezve a megszerzett kincset.

Ennek magyarázata, hogy magukban szeretnék elfogyasztani anélkül, hogy osztozniuk kellene.

 

Megérzik a légkörben bekövetkező változásokat

Az általában csendes lakásodba, ha betérnek esetleg látogatók, a hirtelen támadt zűrzavartól a kedvenced biztos, hogy az ágya alá fog menekülni.

Nem ritkán csak akkor merészkednek elő, amikor a kedélyek már lecsillapodtak.

 

 

Mit tegyünk, ha a kutya mindig elbújik?

Abban nincsen semmi rossz, ha a kutyusunk egy csendes, meghitt zugra vágyik, ahol lepihenhet, ez náluk egy teljesen bevett viselkedési forma.

Ám, ha mindezt a félelem motiválja és minden adandó alkalommal a kedvenc kuckójába menekül, védelemért már kevésbé szerencsés.

Néhány viselkedési tanácsadó azt javasolja, hogy hagyjuk a kutyusunkat mindaddig figyelmen kívül, amíg meg nem nyugszik, így nem növeljük a benne támadt bizonytalanságot és csak akkor kezdjük el vigasztalni, amikor már lecsillapodott egy kissé.

Konzultálj az orvossal, amennyiben a szorongásnak betegséghez vagy fájdalomhoz lehet köze.

Fontos, hogy ilyenkor nagyon gyengéden közeledjünk feléjük, ezzel elkerülhetjük a további sérüléseket, illetve, hogy félelmében támadjon esetleg.

Amennyiben a visszahúzódása már beteges méreteket öltene, ami már a mindennapi életkedvét is befolyásolja, mindenképpen kérjük viselkedésterapeuta segítségét.

Súlyos esetekben, akár gyógyszert is felírhatnak a kedvencünk szorongásának csillapítására.

 

 

A kutya rejtőzködésének megelőzése

Bár a kuckózás/ bujkálás nem ad okot aggodalomra, a krónikus vagy szorongással párosuló rejtőzködés zavaróvá válhat a mindennapokban.

Annak érdekében, hogy a teljesen természetes rejtőzködés ne csapjon át valami egészségtelenbe, érdemes az állatot trenírozni már egészen kicsi korától.

Amikor először térsz haza a kedvenceddel és élsz a gyanúperrel, hogy korábban bántalmazás áldozata volt, akkor a szemed előtt kell, hogy lebegjen a kulcsszó: türelem.

Rengeteg időbe fog telni mire újra meg tud majd bízni az emberekben ez a kis lény. Egy kiegyensúlyozott, egészséges környezet sokat segíthet abban, hogy otthon tudja magát érezni a jövevény.

A többi megelőzési praktikák a szorongást kiváltó okoktól kell, hogy függjenek.

Példaként említhető a gyógynövények bevetése mielőtt a látogatók megérkeznének, a testmozgás intenzitásának és mennyiségének megemelése és a rádió, vagy tv hangosítása a közeledő vihar előtt.

 

A következő cikkek is érdekelhetnek:

Előző cikkKutya szőrhullás: Okai és amit megtehetünk házilag
Következő cikkMiért rázza a kutya fejét, fülét? Mit jelent ez?