Kezdőlap Egyéb Miért fekszik rám a kutya?

Miért fekszik rám a kutya?

miért fekszik rám a kutya

Néhány kutya szemében, egy üresen maradó öl, egy ölelés esélyének az elfogadhatatlan elpazarlásnak minősül, legyenek bármilyen kicsik vagy nagyok. Olyannyira, hogy a legtöbb kutyatulajdonos tisztában van azzal a ténnyel, hogy nem ülhet le anélkül, csak úgy a kanapéra egy tál pattogatott kukoricával vagy a laptopjával, hogy hamarosan ne lenne mindez egy szőrös testtel helyettesítve.

Néhány kutya-szerelmes számára, ez egy megnyugtató helyzet, míg mások attól félnek, hogy összenyomja őket a szőrös kis kedvencük.

Akárhogy is, ez a viselkedés a szeretet egy nagyon gyakori és általánosan elismert kifejeződési formája. De mi az, ami arra motiválja a házikedvencünket, hogy annyira közel legyen hozzánk, hogy szinte beléd bújik? A kérdés: „Miért fekszik rám a kutya mindig?”

 

 

Miért fekszik rám a kutya? A viselkedés gyökerei

Biztonság

Először is a kutyák falkában élő állatok, amelyek a farkasoktól származnak, akik egy szoros kupacba bújnak a biztonság és a meleg kedvéért. Habár a háziasított állatok esetében ez már nem szükséges a túlélés érdekében, az evolúciós fejlődésük során a bújás ösztöne továbbra is megmaradt.

Csakúgy, mint a farkasok, a kutyák is alomba születnek, így ez a viselkedés már a legelejétől megszokottá válik. Az életül első napjától kezdve a kölyökkutyák kupacokban alszanak, ami megadja nekik a kényelem és biztonság érzetét a növekedéshez, hogy egészségesek és erősek legyenek.

Való igaz, hogy a háziasított kutyák esetében nem túl valószínű, hogy hat-nyolc testvér együtt, ölelkezve nőjön fel, de még mindig ott van a kétlábú társ, akihez hozzá lehet bújni.

Mivel a kutyák a gazdáikat a családjuk és a falkájuk részének tekint, így amikor ráfekszenek a törődésüket igyekeznek kifejezni általa, illetve ők is örömüket lelik benne.

Amikor a tulajdonosukhoz közel telepszenek le szintén a védelmükről szeretnék biztosítani szerettüket, még akkor is, ha semmilyen veszély nem fenyeget. Ez pedig rögtön a második indokhoz is szorosan kapcsolódik, ami a ragaszkodás.

 

Ragaszkodás

A kutyák szívesen fekszenek mellé vagy rá azokra, akikhez kötődnek vagy közel állnak. Amennyiben enged ennek a közeledésnek, úgy a kötelék is még szorosabbra fűzhető, az érzelmek pedig kifejeződésre kerülnek általa.

Majdnem minden kutya esetében, megvan az a személy, aki mellé szívesen leheverednek, mert megnyugtatja őket, biztonságban érzik magukat és boldoggá teszi őket.

A legtöbb esetben a gazdik is hasonlóképpen éreznek és élvezik az élményt. Röviden, a szőrös kedvencek a társaság és ölelkezés céljából fekszenek az emberre.

Minden kutya, fajtától függetlenül, ugyan úgy mutatja ki a szeretetét. Noha, van néhány olyan fajta, amelyek szeretetre éhesebbek és jobban igénylik az ember közelségét, mint az átlag kutyák.

A nagy dánok és a labrador retrieverek kiváló példái a szuper barátságos, családbarát kutyáknak, amelyek nagy méretük ellenére, semmi mást nem élveznek jobban, mint pihengetni a gazdájukon.

 

 

A viselkedés bátorítása

Ha nem szereted, amikor egy kutya túl közel merészkedik és érzelemkifejezésre a szuszt is kiszorítja belőled, nyugodtan menj el onnan vagy tessékeld arrébb az állatot.

Arra azonban ügyelni kell, hogy ne túl hirtelen történjen, mert akkor könnyen elutasításnak tekinthetik.

Bizonyosodj meg arról, hogy a házikedvenced szeretve érzi magát és érzékeli a törődést, ennek érdekében néhány percig engedélyezd neki a közelséget.

Ily módon tudni fogja, hogy nem közösíted ki a falkából, mindössze helyet változtat és ezért távolodik el tőle.

Másrészről pedig, amennyiben élvezed az állat közelségét és nem zavar, hogy a lábadon vagy az öledben fekszik időről-időre, semmi ne akadályozza meg ebben.

Éppen ellenkezőleg, ha lehetővé teszed, hogy közel kerületek, az érzelmi kapocs is sokkal erősebb lesz, kényelmet és meghittséget nyújtva mindkettőtöknek.

A legfontosabb feltétel, hogy kölcsönösnek kell lennie, ne legyen teher a szőrös ölelés.

Azonban, ha a kiskedvenced mégsem szeretne rád feküdni vagy bújni, ne érintsen rosszul. Talán csak nincs hozzá kedve vagy túl meleg van ahhoz, hogy ölelkezzen. Bármi is legyen az ok, ne kényszerítsd a kutyád semmire!

 

 

Más megoldások és szempontok

Ahogy a kutyád fekszik rajtad, sok mindent elárul a kapcsolatotokról.

Amennyiben te vagy a falkavezér, úgy a házikedvenced a kötődés és engedelmesség jeleként van melletted.

Azonban, ha a kutya alkotja a ház szabályait és soha nem engedelmeskedik a parancsoknak, úgy ő a domináns fél a kapcsolatban.

Ez esetben, ha rád telepszik azt az uralkodás jeleként lehet értelmezni. Ha azt érzed, hogy ez a helyzet, ne engedd, hogy ez tovább folytatódjon, változtass!

Sőt mi több, ha a kutyád engedetlen és nem hallgat rád, mindenképpen érdemes eltölteni pár órát egy kutyaiskolában, szakértő tréner kezei között.

Hamar elejét kell venni az effajta viselkedésnek, mert a jövőben veszélyes helyzeteket eredményezhet.

 

 

Összegzés

A kutyák különböző módokon és különböző okból szeretnek a gazdájukon feküdni. Amíg mindkét fél kényelmesen és boldognak érzi magát, addig ezzel semmi probléma sincs és megengedett, hogy a falkavezére ölébe másszon.

Minden kétséget kizáróan egy kellemes, védelmet biztosító és szeretetteljes érzésről van szó.

Előző cikkKit tekint a kutya a gazdájának?
Következő cikkMiért alszik a kutya a lábnál?