Kezdőlap Kutya betegségek Miért hány a kutya evés után? Okai, és amikre figyelni kell!

Miért hány a kutya evés után? Okai, és amikre figyelni kell!

Ha a kutyád evés után hány, jó néhány dolgot figyelembe kell venni, mielőtt következtetések vonnánk le. Először is meg kell bizonyosodunk, hogy amit megfigyelünk, az hányás vagy felöklendezés. A hányás akkor fordul elő, amikor kutyád a száján keresztül kihányja a gyomor tartalmát. Amikor a kutyád hány, úgy tűnik, hogy az egész testét érinti, mivel a gyomor izmainak erőteljes és többszörös összehúzódása látszik.

A felöklendezés pedig az, amikor az étel a szájából vagy a nyelőcsőből származik, és még nem jutott el a gyomrához.

Mindkettő előfordulhat közvetlenül étkezés után, vagy néhány órával később. Gyakran, amikor a kutyád nem sokkal evés után kiöklendezik, az étel emésztetlen lesz.

Ezek a leggyakoribb okok, amelyek miatt a kutyád hányhat evés után:

  • füvet evett
  • túl gyorsan evett
  • változás történt a diétájában
  • olyat evett, ami nem tud megemészteni

Az, hogy a kutya evés utáni hányása mennyire komoly és mennyire igényel nagyobb figyelmet, az okától függ.

 

 

Miért hány a kutya evés után?

Füvet evett a kutya

A kutyák gyakran megeszik a füvet, ha a gyomruk eleve fáj; ez azt jelenti, hogy a kutya gyakran öklendezik nem sokkal a fű elfogyasztása után. A hányás összefüggésbe is hozható a fű megevésével vagy nem. Úgy gondolják, hogy egyes fűfajták segíthetnek a kutyánál a hányásban annak érdekében, hogy a táplálékokat eltávolítsák a gyomrából.

 

mennyit egyen a kutya

Túl gyorsan eszik

Ha kutyád túl gyorsan megeszi az ételét, enyhe emésztési zavarokat tapasztalhat, ami hányást okozhat. Más tünetek, például a puffadás, arra utalhatnak, hogy állapota romlott.

 

Hirtelen változás az étrendben

Új diéta bevezetése a kutyának emésztőrendszeri intoleranciához vezethet, és hányást okozhat. Ennek oka gyakran az, hogy nem emészti meg az ételt, és bizonyos esetekben intoleranciája lehet. A teste ezután azon fog dolgozni, hogy eltávolítsa az ételt az emésztő rendszeréből.

 

Ehetetlen, nem emészthető dolgot evett

Abban az esetben, ha a kutyád ehetetlen dolgot evett, az ételt az emésztőrendszer nem tudja lebontani, majd megemészteni. Gyomorizmai összehúzódnak, miközben teste azon dolgozik, hogy hányás útján juttassa ki az emésztetlen tárgyat a testéből.

A hányásnak számos egyéb okai is lehetnek, bár nem feltétlenül evés után, és ezek a következők:

  • Hasnyálmirigy-gyulladás vagy hasnyálmirigy-daganatok
  • Veseelégtelenség (amikor a vesék nem képesek eltávolítani a hulladékot, a salakanyagok felhalmozódnak a rendszerben, ami hányást okoz)
  • májelégtelenség
  • elzáródás

Érdekelhet:  Mit csinálj, ha sárgát hány a kutya?

 

 

sárgát hány a kutya

Mi a teendő, ha a kutyád evés után hány?

Ha egyszer megfigyeled, hogy a kutyád hány, és egyébként egészségesnek tűnik, hányása valószínűleg nem okoz gondot. Ha ismételt a hányás, ami vért tartalmaz és / vagy betegnek tűnik, akkor fordulj állatorvoshoz, és vidd be a kutyát vizsgálatra.

Amikor találkozol az állatorvosoddal, valószínűleg különféle kérdéseket fog feltenni neked, hogy megértse, mi történik valójában. Készülj fel, hogy az olyan kérdésekre választ tudj adni, mint, mikor kezdődött először a hányás, hogy néz ki, ha vér van a hányásában, és ha a kutyád fizikailag is legyengült.

Megkérdezheti azt is, hogy a kutyád látszólag hányni akar-e, de nem képes semmit kiöklendezni, lehetséges, hogy kutyád evett valamit, ami mérgező vagy mérgező lehet, és hasmenése van-e.

Mindezek a kérdések segítenek az állatorvosnak megállapítani, hogy a kutyád hány vagy kiöklendezik, és hogy ezt gyomor- vagy nem gyomorbetegség okozza-e.

Az állatorvos figyelembe vesz egyéb tünetek, például láz, fájdalom, kiszáradás, depresszió és fogyás jelenlétét.

Az állatorvos fizikailag megvizsgálja a kutyát, értékelve a szívét és a légzését, valamint a száját, a hasát és a végbélét.

A fizikális vizsgálat során megfigyeltektől függően állatorvosod laboratóriumi vizsgálatokat javasolhat.

A fekáliás flotáció parazitákat tesztel, és ha bakteriális fertőzés gyanúja merül fel, a széklet tenyésztését és érzékenységi tesztjét javasolják.

Ha a betegség egyéb jelei fennállnak, teljes vérkép és kémiai profil ajánlható. Ha állatorvosodnak aggálya van egy daganattal vagy idegen tárggyal kapcsolatban, röntgenfelvételt kérhet.

A bárium-vizsgálat, az endoszkópia, a kolonoszkópia és az ultrahang további lehetőségek, amelyek megfontolhatók a vizsgálat során látottak függvényében.

Miután megállapította, hogy van-e hányás okozó egészségi állapot, valamint hogy mi az, az állatorvos kezelési ajánlásokat fog adni.

Gyakran az állatorvos azt javasolja, hogy ne etesse a kutyáját körülbelül 24 órán keresztül, és gyakran adjunk kis mennyiségű vizet neki.

Bizonyos esetekben a továbbiakban enyhe étrendet javasolnak, és ha a hányás nem folytatódik, lassan visszatérhet a kutya szokásos étrendjéhez.

Bizonyos helyzetekben az étrendet végleg meg kell változtatni, és bizonyos összetevőket kerülni kell. Bizonyos állapotokra az állatorvos felírhat gyógyszert.

Ha a vizsgálat során az állatorvos észreveszi, hogy kutyája dehidrált, intravénás vagy bőr alá adott folyadékot adhat be.

 

 

Étkezés utáni hányás megelőzése

Fontos, hogy kutyád átfogó, tápláló étrendet kövessen egészségének megőrzésében. Ezen felül biztosítani kell, hogy a rengeteg testmozgást és törekedni kell az egészséges testsúlyra.

Az éves állatorvosi vizsgálatok hasznosak, mivel ez lehetővé teszi olyan állapotok felfedezését, amelyek a kutya hányásához vezethetnek, mielőtt az állapot súlyosbodna.

Hasznos az is, hogy kutyád ne tartózkodjon a szabadban, ahol maradványok vagy szeméthez juthat, vagy ahol olyan dolgokat nyelhet le, amelyek mérgezőek lehetnek számára.

Ügyeljünk arra, hogy minden nap mossa meg az ételt és a vizes tálakat, és napi rendszerességgel biztosítsunk számára friss vizet.

Ha úgy döntesz, hogy megváltoztatod a kutya étrendjét, akkor azt fokozatosan tegyük.

Előző cikkBorder collie intelligenciája – Valóban a világ legokosabb kutyája?
Következő cikkMit jelenet, ha a kutya orra száraz repedezett?