Kezdőlap Kutya viselkedés Miért kapar a kutya? Itt vannak az okai és amit lehet tenni...

Miért kapar a kutya? Itt vannak az okai és amit lehet tenni ellene.

miért kapar a kutya

Talán kíváncsi vagy, hogy mi az oka annak, ha a kutyád a szőnyeget és a padlót kaparássza és mit lehet ez ellen tenni. Az alábbi bejegyzés azért született, hogy ennek okait és kezelési módjait összegezze.

Ennek a viselkedési formának a hátterében általában a szorongás, az unalom, a kényszerbetegség, illetve a jutalmazás (természetéből adódóan így szeretné felhívni magára a figyelmet, vagy tanulta) helytelen használata állnak.

A különféle indokokból nekünk kell kiválasztani a legvalószínűbbet, ha körül tudjuk pontosan határolni a problémát, akkor a megoldást is sokkal egyszerűbb lesz megtalálni.
Az okok, amiért a kutya a padlót kaparhatja.

 

 

Miért kapar a kutya?

Az alábbiakban néhány lehetséges motiváció és a hozzájuk tartozó bővebb magyarázat olvasható.

Szorongás

Előfordulhat, hogy valami félelmet vált ki belőle, amit így próbál meg levezetni. Figyeljük meg, hogy mivel kapcsolható össze ez a megnyilvánulás. Például jelentkezhet, amikor indulni készülsz otthonról, ilyenkor az egyedülléttől való rettegés (szeparációs szorongás) munkál benne valószínűleg. Szorongás esetén a kaparászás sokszor erős zihálással és toporgással is párosul.

Kapcsolódó: Miért sír a kutya ha egyedül van?

 

Unalom

A legtöbb kutyafajta igényli a rendszeres, napi testmozgást. Amennyiben mégsem fárasztod le őket megfelelően, előfordulhat, hogy valamilyen unaloműző után néznek, hogy levezessék a még mindig bennük pulzáló felesleges energiákat, ennek a kivetülése lehet például a szőnyeg vakarászása.

Ennek a teóriának abban az esetben van létjogosultsága, ha a kaparászás gyakoribb az edzést megelőzően, mint utána. Ez segíthet újra gondolni, hogy milyen intenzitású és mennyiségű szabadidős tevékenységre van szüksége a korabeli és fajtájú kutyusoknak.

 

Kényszerbetegség

Ez abban az esetben valószínű forgatókönyv, ha a kutyád belső késztetést érez arra, hogy a padlót karmolássza és nem is tud magától felhagyni vele. Jellemző, hogy folyamatosan ezzel foglalatoskodik és hogy hosszú ideig csinálja.

Amennyiben úgy érzed megrögzött, már-már szélsőségesnek mondható a viselkedése, mindenképpen fordulj állatorvoshoz szakvéleményért.

 

A viselkedés ösztönzője

Talán az is probléma lehet, hogy ilyenkor bármit megadnál neki csak, hogy abbahagyja a szőnyeg nyüstölését. Amennyiben a padló vakarásáról játékokkal, csemegékkel vagy extra kedveskedéssel igyekszel elvonni a figyelmét, meg van az esélye, hogy a kutyus a szándékodat félreértelmezve, a tevékenységének jutalmaként fogja fel a viselkedésedet és még gyakrabban folyamodik majd ehhez a trükkhöz.

Ehelyett próbáld meg inkább akkor jutalmazni, ha nem kaparászik és tereld máshová a figyelmét, ha mégis kedve támadna hozzá.

 

Örökölt tulajdonság

Egy másik lehetséges magyarázata viselkedésre, az az örökletesség. Az ősi időkben, amikor a körülmények zordak voltak, a kutyák lyukakat ástak ezzel védve magukat az elemekkel szemben, illetve az élelmüket is ilyen módon rejtették el.

Azok a példányok, akik így tettek sokkal nagyobb valószínűséggel éltek túl, így előfordulhat, hogy a génjeibe ez mind a mai napig bele van kódolva.

 

A területi igény kifejeződése

A kutyák a mancsaikon található mirigyeiken keresztül illatanyagot bocsájtanak ki, ez nem történik máshogy a padló vakarászása közben sem.

Sokan meg vannak győződve arról, hogy ilyenkor valójában a területüket szeretnék kijelölni.

 

Kényelem

A háttérben megbúvó funkcionális magyarázat lehet, hogy így szeretnék kényelmesebbé tenni a padlót. A vadonban például ezzel a technikával varázsolják a fekhelyüknek szánt füves területet puhábbá az állatok, talán a te házikedvenced is rendelkezik ezzel a képességgel.

Érdekelhet: Mit tegyünk ha a kutya szétrág mindent?

 

 

kutya az ágyon ül

Megfontolandó dolgok

Az alábbiakban néhány lehetséges a viselkedését magyarázó elméletet olvashatsz.

Mikor csinálja a kaparást?

Abban az esetben, ha a kutyusod, egy bizonyos időszakban kaparászik a legszívesebben, akkor az a körülmények szemrevételezésével segíthet leszűkíteni a valószínű magyarázatok számát.

Például, ha közvetlenül az előtt lendül bele, mielőtt te munkába indulnál, ez egyértelmű jele lehet a szeparációs szorongásnak.

 

Mi történt, amikor legelőször csinálta?

Ha nem minden alkalommal történik, akkor gondoljuk végig, mi váltotta ki először a kaparást? Amennyiben egy hirtelen jött szokásról beszélünk, úgy összekapcsolódhat-e ez például egy a napirendjében vagy a környezetében beállt hirtelen változással, ami szorongással töltheti el az állatot.

Tehát érdemes alaposan visszaemlékezni az első alkalomra, hátha segíteni tud a probléma orvoslásában. A másik eset pedig, hogy már kezdetek óta, természetes módon így tesz, különösen akkor, ha étel van nála vagy ha lefekvéshez készülődik. Ennek a hátterében is állhat kényszeresség főleg, ha szélsőséges a jelenség.

Érdekelhet: Miért bújik el a kutya az ágy vagy az asztal alá?

 

 

Mit tehetünk, ha a kutyánk állandóan kapar a lakásbnba?

Az alábbiakban összeszedtünk néhány olyan dolgot, amit megtehetsz, hogy abbamaradjon a kaparászás.

Igyekezz ne ösztönözni a viselkedését

Ahogy már az előbb is említésre került, előfordulhat, hogy a tudtodon kívül, de motiválod őt a padló kaparására. Éppen ezért igyekezz akkor jutalmazni őt, amikor valamit jól csinál és vond el a figyelmét, ha a vakarászásra kerülne a sor.

 

Tereljük el a figyelmét

Az egyik lehetőségünk, hogy megtanuljuk felismerni, mikor kezdene neki és ilyenkor valami más elfoglaltságot keresünk a számára. Ezzel képes lehetsz leszoktatni a padlóvakarási terveiről.

 

Kérj segítséget

Amennyiben sehogyan sem tudsz rájönni, hogy mi okozza az ebnél a padló kaparás hajlamot és a viselkedése már zavaró és túlzó méreteket ölt mindenképpen fordulj állatorvoshoz.

Ha így teszel, akkor szakavatott kifejezetten a kutyusodra vonatkozó véleménnyel távozhatsz onnan, illetve az is megállapításra kerülhet, hogy orvosi problémával álltok-e szemben.

 

 

Miért kaparja a kutya az ágyat mielőtt belefeküdne?

Azt igazán nem nehéz megfejteni, hogy a kutyák miért ásnak lyukakat a kertben. Azonban ugyan ezt a saját ágyukban látni már sokkal meghökkentőbb. Ne gondolj rögtön arra, hogy szökni szeretne a kedvenced csak, mert az ágyat, kanapét vagy a szőnyeget kaparássza vadul.

Egyesek szerint, ez a rejtélyes szokás valószínűleg még az ősi túlélőösztönből maradt vissza. Hasonlóan a farkasokhoz, ők is ásni kezdenek mielőtt a talajra kuporodnának, lássuk be azért ez szabadtéren hasznosabb.

A hőmérséklet szabályozásának esszenciális szerepe van a vadonban. Egy kiásott kis gödör minden időben jó szolgálatot tehet: a hűvös éjszakákon megvédi az állatot a kihűléstől, a nyári forróságban pedig, akárcsak egy természetes légkondicionáló működik.

A kikapart mélyedésnek a hőszabályzó tulajdonságán túl további előnye, hogy menedékként is szolgál az alvó állat számára. Ez az akció kevésbé hasznos, ha a kutyus fekhelye sár helyett szövetből készült.

Mindazonáltal, ez nem állítja meg a házikedvenceket abban, hogy az ösztöneiket kövessék és elrendezzék a kuckójukat mielőtt aludni térnének.

Létezik egy másik magyarázat is miért tapossák meg a fekhelyüket mielőtt lefeküdnének, ez pedig a kényelem és a kellemesebb éjszakai pihenés.

Tehát, amikor a párnáját kaparja valójában csak elrendezgeti maga alatt az ágyát, pont úgy ahogy te is felrázod a párnádat mielőtt ráhajtanád a fejedet elalvás előtt.

Mindaddig nincs ok az aggodalomra, amíg nem ölt beteges méreteket ez a viselkedés. Mindez nem mondható el a fekhelyük állapotáról, jól gondold meg mit választasz neki, muszáj lesz bírnia a gyűrődést.

Előző cikk20 legnépszerűbb hipoallergén kutya
Következő cikkLusta kutyafajták, azoknak akik inkább otthon lazulnak