Kezdőlap Kutya egészség Miért morog a kutya a gazdájára? A kutya morgás jelentése.

Miért morog a kutya a gazdájára? A kutya morgás jelentése.

miért morog a kutya a gazdájára

A kutyák különböző módon kommunikálnak; egyik közös stratégia a morgás. A kontextustól függően a morgás bármit jelenthet, a lelkes játéktól, a közelgő támadás figyelmeztetésére. Fontos, hogy megértsük, miért morog a kutya a gazdájára, és amikor már úgy látjuk, hogy segítségre van szükség, tennünk kell ellene és meg kell nevelnünk.

Míg a kutya morgás nem feltétlenül jelent problémát, de jelezheti az egyre növekvő agressziót, és elképzelhető, hogy ez nem olyan dolog, amit mi magunk tudunk kezelni. A túl agresszív és sokszor agresszív morgást érdemes komolyan venni és időben beavatkozni, kérni állatorvos, vagy kutyakiképző / viselkedés specialista segítségét.

Azok a kutyák, akik figyelmeztetés nélkül harapanak, gyakran a morgásért meg voltak büntetve a múltban; emiatt nagyobb valószínűséggel hagyják ki a figyelmeztető morgást, és azonnal támadással kezdhetnek. Ahelyett, hogy megbüntetnénk a kutyát a morgásért, vigyük szakemberhez, aki megtanítja, hogyan lehet leküzdeni a stresszes helyzeteket.

Ne felejtsd el, hogy a kontextustól függően a morgás nem mindig azt jelenti, hogy a kutya barátságtalan.

 

Itt van néhány ok, hogy miért morog a kutya a gazdájára:

 

Morgás a játékban

A kutyák gyakran morognak játék közben más kutyákra. Ez a fajta morgás magasabb, és rövidebb, mint más morgások. Figyeld meg ezeket, hogy megyőződj róla és később meg tudd különböztetni a más típusú morgásoktól.

A kutyád rád is moroghat, amikor veled játszik. A játékok ráncigálása közben gyakran morognak a kutyák és itt nagyszerűen megfigyelhető, hogy ez a fajta morgás különbözik az egyéb, figyelmeztető morgásoktól. Figyelj a kutya testbeszédére, miközben játszol, mivel néha morgás jelezhet valami mást is. Kerüld a durva játékot a kézzel és fizikai birkózással. Ha nem vagy biztos abban, hogyan tudod megkülönböztetni a játékos a agresszív figyelmeztető morgásokat, keress fel szakembert.

A kutyád is álmodik és eközben, esetenként ugat vagy morrant. Ez jóindulatú kutya morgás, emiatt nem kell aggódni.

Érdekelhet: Miért remeg a kutya? Ezek a kutya remegés okai.

 

Morgás, mint figyelmeztetés

kutya morgás

Egy kutya, aki fél valamitől, morog, hogy megakadályozza a lehetséges összetűzést. Ennek az üzenete az, hogy ha kell megvédi magát. A morgás, a kutya módszere arra, hogy egy potenciálisan veszélyes helyzetet megakadályozzon, mielőtt harapásra vagy harcra kerülne a sor. Egyes kutyák a legtöbb ismeretlen személynél moroghatnak, míg mások csak bizonyos típusú emberek esetén reagálnak így, mint például a szakállas férfiak. Ebben az esetben szocializációs gyakorlatok lehetnek a segítségünkre.

A kutyád morgása sok esetben a terület őrzéshez is kapcsolódhat, védheti az ennivalóját, játékát, embereket, vagy a kedvenc helyeit, mint az alvóhelyét.

A kutya morogha a tréningek alatt is, vagy azért, mert kényelmetlenül érzi magát, vagy fél. Moroghatnak olyan esetekben is, amikor fülét megérintik, vagy a száját megnyitják. Ugyanakkor kényelmetlen lehet egyes kutyák számára a közvetlen szemkontaktus, ha valaki föléjük hajol, szorosan megöleli vagy egyéb hasonló mozdulat, amik számára kényelmetlenek.

 

Érdekelhet: 6 ok, hogy miért ugat a kutya éjjel!

 

A kutyád morgása szintén utalhat egy egészségügyi állapotra is. Ha a kutya hirtelen morogni kezd, amikor megközelítik vagy megérintik, lehet, hogy annak a jele, hogy fájdalma van. Az ízületi gyulladással, tályogos fogakkal vagy más betegségekkel vagy sérülésekkel járó kutyák fokozott fájdalmat tapasztalhatnak mozgásuk közben vagy érintéskor, és a további fájdalom elkerülése érdekében morognak. A fájdalmat érző állat nagyobb valószínűséggel harap, mint egy egészséges állat. A terhes vagy szoptató kutyák vagy a hamis terhességben szenvedő kutyák nagyobb valószínűséggel védekezőek az emberekkel és más állatokkal szemben, valamint nagyobb valószínűséggel morognak a feléjük közeledő emberekre.

Mindezek a helyzetek – morgás, amikor megközelítik őket, vagy morognak és vicsorognak a területük védelmezése érdekében – szakmai segítséget igényelnek. Beszéljen az állatorvosával a lehető leghamarabb; vizsgálják meg a kedvence egészségét, és szükség esetén kérjen segítséget egy kutya trénertől is.

 

Morgás, mint a kifejezéseszköze

morog a kutya

A kutyád használhatja a morogást, hogy veled vagy más kutyákkal kommunikáljon. A kutyád más kutyára moroghat, mint kommunikációs mód – konkrétan azt mondhatja, hogy

„vonulj vissza, ha nem akarsz bajt”

Vannak esetke, amikor a másik kutya ezt tudomásul veszi és eláll az útból. Vannak azonban olyan kutyák, akik nem hátrálnak meg, amikor morognak rájuk; ebben az esetben küzdelem várható. Ha a kutya rendszeresen ilyen módon viselkedik, akkor a morgás egy idő után agresszívebb viselkedési magatartásokba is nőhet, ami megnehezítheti, hogy más kutyákkal is legyenek körülötte. Vannak kutyák, akik csak a egyes kiválasztott ebtársaikkal jönnek ki jól és viselik el maguk körül, míg mások csak az emberekkel való szocializációra hajlamosak.

Egyébként, a barátságos kutyák is moroghatnak és támadhatnak, mint egyfajta frusztráció kifejezését. Például a pórázon lévő kutya moroghat vagy ugathat, ha pórázon vagy kerítés mögött van, még akkor is, ha más kutyákkal amúgy jól kijön, ha éppen nincs pórázon. Az ilyen eseteket is fel kell ismernünk és érdemes kutyatrénerhez fordulnunk.

A kutyát soha nem szabad láncra kötni, mert ez szélsőséges területi és védelmi viselkedéshez vezethet, ami mindenki számára veszélyes lehet.

Azoknál a kutyáknál, akik morognak a látogatókra, bizonyos helyzetekben agresszíven viselkednek, vagy félelmet keltenek, próbáljunk mielőbb kutyatréner segítségét kikérni és kezelni ezt a viselkedést.

Végül, még akkor is, ha a kutyád a morgást használja, hogy kommunikáljon veled, ne próbálj meg te is visszamorogni rá. Egy felmérésben a kutyák negyven százaléka reagált agresszíven, amikor egy ember morgott rájuk. Ahelyett, hogy ilyen módon próbálnád meg uralni a kutyád, keresd fel inkább az állatorvosod, aki segítht abban, hogy ajánl egy szakembert, aki a pozitív megerősítési képzésre szakosodott.


Ha hasznosnak találtad, oszd meg az ismerőseiddel is.

Előző cikk5 ok amiért a imádjuk a bulldogokat (videó)
Következő cikkMacsak és kiskutya játékos harca