Kezdőlap Kutya egészség Miért nyalogat a kutya? Az okok, amiért a kutyák nyalogatják az embereket.

Miért nyalogat a kutya? Az okok, amiért a kutyák nyalogatják az embereket.

2248
miért nyalogat a kutya

Mit szeretnek a kutyák nyalni? Egyáltalán miért nyalogat a kutya? Nos, egyesek lelkiállapotnak tartják ezt, mások pusztán biológiai szükségletnek nevezik, egyesek természetesnek gondolják, és sokaknak megvan a saját válaszuk. Az igazság azonban mindezen okok keveréke.

A kutya nyalakodási viselkedése számos értelmezésre nyitott, és ugyanúgy igaz, hogy minden kedvtelésből tartott állat tulajdonosnak van néhány egyedi magyarázata a kedves kis kölykök ilyen jellegű viselkedésére. Elsősorban azt gondoljuk, hogy a nyalakodás a szeretet érzelmes kifejezése, és ezeknek a kutyafajoknak a kötődése a gazdájuk iránt. Bár ebben a véleményben bizonyosan van valami igazság, ez nem az egyedüli ok, amely arra kényszeríti a kutyákat, hogy ilyen módon viselkedjenek.

 

A kutyák nyalogatása mögötti pszichológiai háttér

Miért nyalogat a kutya? 1. A szeretet kinyilvánítása

A tapasztalt kisállat-tulajdonosok és a kutya-szerelmesek szerint a kutya nyalogatása azért van, hogy kommunikálni tudjanak és kifejezhessék érzelmeiket és szeretetüket a gazdáik felé. Mivel a kutyák nem tudnak beszélni, kreatívan fejezik ki magukat. Sokszor, amikor idegenekkel találkoznak, a kutya megnyalhatja a tenyerét vagy a kézfejét az adott személynek, hogy lépésről lépésre mutassa be magát és ismerje meg őt.

Sokan azonban nem értenek egyet ettől a nézőponttól. Az eltérő okok szerint a kutyák azért nyalogatják az embereket, különösen a gazdáikat, hogy a hűségüket kimutassák feléjük.

De a kérdés az, hogyan kapcsolódik a hűség és a kutya nyalogatása? Nos, azt mondják, hogy egy kutya nyalhatja a gazdája kezét, tenyerét és néha az arcát is. Ebből a viselkedésből a viselkedéskutatók úgy hiszik, hogy a kutyák szeretik az idegenek felé mutatni, hogy közelebb állnak a gazdáikhoz, és jobban törődnek a mesterrel, mint az idegenekkel! Más szóval, a kedvtelésből tartott állatok megpróbálják közölni a gazdájukkal, hogy ő a legközelebbi személy. Nagyszerű, nem igaz? Nagyon érdekesek. Ahogyan az emberek különböző módokon fejezik ki érzelmeiket, a kutyák is kialakítják ezt az egyedülálló önkifejezést.

Érdekelhet: Szeparációs szorongás kezelése kutyánál

 

Miért nyalogat a kutya? 2. Hozzátartozik a viselkedésükhöz

A kutyakölyköket a születésük kezdeti évében anyjuk nyalogatja, hogy megpróbálja őket tisztogatni. Úgy vélik továbbá, hogy az ún. szeretet nyalás ilyen cselekedetei jelentősen befolyásolják az anya-kiskutya kötődést. A kutya életének kezdeti éveiben, különösen a születés első néhány hónapjában, a kölyök nyalása fontos részét képezi a kölyök megfelelő növekedésének.

A kölyök az első néhány hónapban nyalogatja az anyja száját, hogy az anyák visszaöklendezzék az ételt. Szóval a kutyák az anyjuktól veszik át ezt a szokást? Nos, nincs tudományos kutatás, amely bizonyítani tudná. Nem csoda, hogy sok kisállat tulajdonosa arról számolt be, hogy a kutyáik nyalogatják őket, amikor valami fontosat szeretnének mondani, minthogy éhesek, vagy vizelni akarnak. Lehetséges, hogy a kutyák megpróbálnak átadni valamit a gazdáiknak, amikor nyalogatják őket.

Érdekelhet: Mit jelentenek ezek a gyakori viselkedések a kutyáknál?

 

 

Egyedi módja az emberek megkülönböztetésénekkutya állandóan nyalogat_

Abban a pillanatban, amikor egy kutyához közeledünk, megszokott dolog, hogy a kutya megszagol. Gyakran előfordulhat, hogy nyalogatja a lábakat vagy a kézfejeket, a tenyered és az arcod, amint ismertté válik. Azt mondhatjuk, hogy ez a kutya megpróbálja megismerni az adott személyt.

A kutyák orrában és száján belüli illatérzékelő receptorok segítenek nekik egyedi információs kódot létrehozni egy személyről. Egy személy illatának felismerésével kapcsolatba léphetnek velük, és jobban emlékeznek rájuk. Ezt a viselkedést követi a nyalás.

Tehát elmondható, hogy a nyalás a kutyák ösztönös tulajdonsága, hogy képet kapjon a körülötte lévő személyekről. Vannak, akik teljesen egyedi véleményt gondolnak a kutya nyalására. Szerintük a kutyák élvezhetik az emberi verejték és a csupasz kezek ízét! Tudományosan nem tudjuk bizonyítani, de a kutya nyalási viselkedésének egyik oka lehet ez is.

Érdekelhet: Miért eszik a kutya füvet?

 

Ha a kutya állandóan nyalogat – Túlzott nyalakodás

Igaz, hogy nem lehet teljesen leszoktatni a kutyákat a nyalástól. Nem is szabad ezt, mert ez egy veleszületett tulajdonságuk, amely a viselkedésük velejárója. De ugyanakkor nem szabad hagyni, hogy túlságosan nyalogassanak, amikor csak akarnak. Tehát bizonyos intézkedéseket hozhatunk, amelyek megakadályozzák a kutyák túlzott nyalását:

  • Amikor a kutya nyalni kezd, állj egyenesen, és ne figyelj rá.
  • Alkalmazhatsz egy jelzést, hogy elterelje a kutya figyelmét, amikor nyalni kezd. Nyomd meg azonnal a riasztást, amikor elkezdi nyalni, és hozzászokik a hanghoz.
  • Lassan és folyamatosan, a megfelelő kutyaképzéssel korlátozhatod a kutya nyalási szokásait. Ha kiskutyád van, akkor nagyon jó a tréning a kezdetektől fogva, és a nyalás túlzottan nem válik a kutya szokásává.

Amint láthatjuk, nincsen egyetlen válasz a fenti kérdésre és a saját tapasztalataid alapján is lehet értelmezi ezt a kérdést. Végezetül, ne stresszeljük a kutyát a túlzott nyalás szokásainak megváltoztatására. Lassan és folyamatosan, idővel a kutyád meg tudja tanulni, amit közölni akarsz vele!

Tehát sokan sok félét gondolnak erről a kutya viselkedésről. Lehet, hogy ez egy kommunikációs eszköz vagy egy finom módja annak, hogy felhívja a figyelmet magára.

Utoljára frissítve

Hozzászólás