Kezdőlap Kutya egészség Miért nyalogat kutya? Főbb okok és hátterük

Miért nyalogat kutya? Főbb okok és hátterük

miért nyalogat a kutya

Mit szeretnek a kutyák nyalni? Egyáltalán miért nyalogat a kutya? Nos, egyesek lelkiállapotnak tartják ezt, mások pusztán biológiai szükségletnek nevezik, egyesek természetesnek gondolják, és sok más elképzelést is lehet olvasni. Az igazság azonban mindezen okok keveréke.

A kutya nyalakodási viselkedése számos értelmezésre nyitott, és ugyanúgy igaz, hogy minden kedvtelésből tartott állat tulajdonosnak van néhány egyedi magyarázata a kedves kis kölykök ilyen jellegű viselkedésére.

Elsősorban azt gondoljuk, hogy a kutya nyalogatás a szeretet érzelmes kifejezése, és ezeknek a kutyafajoknak a kötődése a gazdájuk iránt. Bár ebben a véleményben bizonyosan van valami igazság, ez nem az egyedüli ok, amely arra kényszeríti a kutyákat, hogy ilyen módon viselkedjenek.

Ebben a cikkben arról olvashatsz, hogy milyen okokat tulajdonítanak annak, hogy miért nyalogatja a kutya a gazdáját.

 

 

Miért nyalogat a kutya?

Kutyáink kommunikálnak velünk és egymással nem verbális kommunikációval is. A kutyák falkavezéreként meg kell próbálnunk megérteni a jelzéseiket.

A kutyákkal való kommunikáció olyan, mint megpróbálni megérteni egy idegen fajt, akikkel megosztjuk világunkat, és a felelősség ránk marad, hogy megpróbáljuk az „első kapcsolatot” kialakítani.

A megbecsülés, amit a kutya megpróbál elmondani, javítja a kapcsolatot és erősíti a köteléket, mint a legjobb barát. Még akkor is, ha az ajkak nyalogatós viselkedés nem a kedvenc kommunikációs eszköz, segít megérteni, hogy miért nyalogatja a kutya a gazdáját, így megfelelően reagálhatunk rá.

A legtöbb kutyás ember egyetért abban, hogy több oka is lehet ennek a magyarázatára.

 

 

Miért nyalogatja a kutya a gazdáját?

Társadalmi kötődés

A nem verbális állatvilágban a kölcsönös ápolás a szeretet és a kötelékek erősítésének szimbóluma. Ez megszokott a szülők, utódok és más családtagok között is.

A nyalogatás és a nyalogatva lenne ösztönzi a pozitív hormonok felszabadulását a kutyák számára. Tanulmányok kimutatták, hogy sok faj esetében a társadalmi ápolás serkenti az oxitocint (kötődéshez és érzelmi kötődéshez társuló hormon).

Tehát ilyenkor a kutyád azt mondja: „Szeretlek és szükségem van rád.”

Érdekelhet: Miért remeg a kutya? Ezek a kutya remegés okai.

 

Elfogadja és megerősíti pozícióját, mint alfa kutyát

Ha megfigyeled a vadon élő kutyák felvételeit, látni fogod, hogy az alsóbb rangú tagok gyakran fogadják a magasabb rangúakat alázatos viselkedéssel és arc nyalogatással.

Ilyenor a kutyád azt mondja neked: „Örülök, hogy itt vagy, és azt szeretném, ha tudnád, biztonságban érezheted magadban azt a tényt, hogy tiszteletben tartom a dominanciádat és nem fogom kikezdeni.”

 

Motiválja a csapatmunkát

Az Evolúciós Biológia című folyóirat egyik tanulmánya feltárta azt a hipotézist, hogy az intim viselkedés (ápolás, nyalás, csinosítgatás, stb.) ösztönzi a résztvevőket arra, hogy összehangolják a közös cél elérését célzó cselekvéseket, amelyek javítják az egyének egészségi állapotát.

Tehát a kutya ösztönözhet arra, hogy csatlakozzon hozzá olyan tevékenységben, amely megfelel mind a kettőtök fiziológiai igényeinek. Ez lehet játék, megtalálni az ételt vagy bármilyen más alapvető szükségletet, amelyben össze tudtok dolgozni.

Azt mondja: „Menjünk játszani vagy vadászni vagy ásni egy gödröt a kertben. Egy csapat vagyunk.”

 

Az éhség – Vannak akik azt állítják, hogy egy kutya, amelyik az ember arcát nyalja, jelzi, hogy éhes. Ez arra fiatalkori reakcióra utal, amikor egy anya kutya ezután a kölyköknek kiöklendezi az ételt.

„Éhes vagyok, és tudom, hogy tudsz nekem segíteni.”

 

 

A kutyák nyalogatás mögötti pszichológiai háttér

A szeretet kinyilvánítása

A tapasztalt kisállat-tulajdonosok és a kutya-szerelmesek szerint a kutya nyalogatása azért van, hogy kommunikálni tudjanak és kifejezhessék érzelmeiket és szeretetüket a gazdáik felé.

Mivel a kutyák nem tudnak beszélni, kreatívan fejezik ki magukat. Sokszor, amikor idegenekkel találkoznak, a kutya megnyalhatja a tenyerét vagy a kézfejét az adott személynek, hogy lépésről lépésre mutassa be magát és ismerje meg őt.

Sokan azonban nem értenek egyet ettől a nézőponttól. Az eltérő okok szerint a kutyák azért nyalogatják az embereket, különösen a gazdáikat, hogy a hűségüket kimutassák feléjük.

De a kérdés az, hogyan kapcsolódik a hűség és a kutya nyalogatása? Nos, azt mondják, hogy egy kutya nyalhatja a gazdája kezét, tenyerét és néha az arcát is. Ebből a viselkedésből a viselkedéskutatók úgy hiszik, hogy a kutyák szeretik az idegenek felé mutatni, hogy közelebb állnak a gazdáikhoz, és jobban törődnek a mesterrel, mint az idegenekkel!

Más szóval, a kedvtelésből tartott állatok megpróbálják közölni a gazdájukkal, hogy ő a legközelebbi személy. Nagyszerű, nem igaz? Nagyon érdekesek. Ahogyan az emberek különböző módokon fejezik ki érzelmeiket, a kutyák is kialakítják ezt az egyedülálló önkifejezést.

Érdekelhet: Szeparációs szorongás kezelése kutyánál

 

 

Hozzátartozik a viselkedésükhöz

A kutyakölyköket a születésük kezdeti évében anyjuk nyalogatja, hogy megpróbálja őket tisztogatni. Úgy vélik továbbá, hogy az ún. szeretet nyalás ilyen cselekedetei jelentősen befolyásolják az anya-kiskutya kötődést. A kutya életének kezdeti éveiben, különösen a születés első néhány hónapjában, a kölyök nyalása fontos részét képezi a kölyök megfelelő növekedésének.

A kölyök az első néhány hónapban nyalogatja az anyja száját, hogy az anyák visszaöklendezzék az ételt. Szóval a kutyák az anyjuktól veszik át ezt a szokást?

Nos, nincs tudományos kutatás, amely bizonyítani tudná. Nem csoda, hogy sok kisállat tulajdonosa arról számolt be, hogy a kutyáik nyalogatják őket, amikor valami fontosat szeretnének mondani, minthogy éhesek, vagy vizelni akarnak. Lehetséges, hogy a kutyák megpróbálnak átadni valamit a gazdáiknak, amikor nyalogatják őket.

Érdekelhet: Mit jelentenek ezek a gyakori viselkedések a kutyáknál?

 

 

Egyedi módja az emberek megkülönböztetésénekkutya állandóan nyalogat_

Abban a pillanatban, amikor egy kutyához közeledünk, megszokott dolog, hogy a kutya megszagol. Gyakran előfordulhat, hogy nyalogatja a lábakat vagy a kézfejeket, a tenyered és az arcod, amint ismertté válik. Azt mondhatjuk, hogy ez a kutya megpróbálja megismerni az adott személyt.

A kutyák orrában és száján belüli illatérzékelő receptorok segítenek nekik egyedi információs kódot létrehozni egy személyről. Egy személy illatának felismerésével kapcsolatba léphetnek velük, és jobban emlékeznek rájuk. Ezt a viselkedést követi a nyalás.

Tehát elmondható, hogy a nyalás a kutyák ösztönös tulajdonsága, hogy képet kapjon a körülötte lévő személyekről. Vannak, akik teljesen egyedi véleményt gondolnak a kutya nyalására. Szerintük a kutyák élvezhetik az emberi verejték és a csupasz kezek ízét! Tudományosan nem tudjuk bizonyítani, de a kutya nyalási viselkedésének egyik oka lehet ez is.

 

Bármit is gondolsz az okairól, hogy miért nyalogat a kutya az arcodon, a tanulmányok egyértelműen megerősítették, hogy ez jó jel – a kutya pozitív reakciója egy ismerős felé, akit beenged a környezetébe.

Egy másik tanulmány, melyet 2014 januárjában publikáltak a fiziológiában és viselkedésben, elmagyarázza, hogy a kutya számára az „ember” a környezetének legfontosabb jellemzője, amely képes befolyásolni a jólétét, egészségét.

A kutatók megmérették a kötődéshez és a stresszhez kapcsolódó hormonokat a kutatásban résztvevő kutyákban, amikor reagáltak a kutyák számára ismerős személy érkezésére.

Az oxitocin növekedett, amikor a kutyák az ismerőseiket látták, és a kortizol (stresszel összefüggő hormon) csökkent. Amikor a személy elkezdte és elfogadta a kutyákkal való fizikai kapcsolatfelvételt – megsimogatta, átölelte – a hormon szint válasz nagyobb volt.

A tudomány támogatja azt az elképzelést, hogy a kutyád szeret téged és az arcod nyalogatása valószínűleg az egyik módja annak, hogy ki tudja azt mutatni.

Érdekelhet: Miért eszik a kutya füvet?

 

 

Ha a kutya állandóan nyalogat – Túlzott nyalakodás

Igaz, hogy nem lehet teljesen leszoktatni a kutyákat a nyalástól. Nem is szabad ezt, mert ez egy veleszületett tulajdonságuk, amely a viselkedésük velejárója. De ugyanakkor nem szabad hagyni, hogy túlságosan nyalogassanak, amikor csak akarnak. Tehát bizonyos intézkedéseket hozhatunk, amelyek megakadályozzák a kutyák túlzott nyalását:

  • Amikor a kutya nyalni kezd, állj egyenesen, és ne figyelj rá.
  • Alkalmazhatsz egy jelzést, hogy elterelje a kutya figyelmét, amikor nyalni kezd. Nyomd meg azonnal a riasztást, amikor elkezdi nyalni, és hozzászokik a hanghoz.
  • Lassan és folyamatosan, a megfelelő kutyaképzéssel korlátozhatod a kutya nyalási szokásait. Ha kiskutyád van, akkor nagyon jó a tréning a kezdetektől fogva, és a nyalás túlzottan nem válik a kutya szokásává.

 

 

Miért nyalja a kutya az ember lábát?

A kutyák olyan dolgokat tesznek, amiket nem szerethetünk, és a lábunk nyalása az egyik ilyen dolog. Soha ne felejtsük el, hogy kutyáinkat úgy tervezték, hogy szavak nélkül kommunikáljanak másokkal.

A kutyákkal való kommunikáció olyan, mintha egy idegen nyelvet próbálnánk tanulni, csak nehezebb… Mert még az ismerős betűk is hiányoznak.

Annak megértése, hogy miért teszi a kutya, amit tesz, például, hogy miért nyalogatja a kutya az ember lábát, kritikus fontosságú a kötődés fenntartásában és a barátság kialakulásában. Ez tesz ideális baráttá.

Vannak, akik panaszkodnak, hogy kutyáik szeretik a lábukat nyalogatni. Mivel az embereknek csiklandós lábujjaik lehetnek, sürgetőbb kérdés lehet, mint amilyennek tűnhet. El kell ismernünk, hogy akkor is, ha nem vagyunk csikisek, nem kellemes, ha egész nap a lábad nyalogatják!

Érdekelhet: Miért eszik a kutya füvet?

 

Ha a kutyád műveli ezt a szokást, segíthet, ha tudjuk, miért teszi, így türelmesen és kedvesen kezelheted. A viselkedésnek számos oka lehet, és mivel nem kérhetjük meg a kutyákat, hogy hagyják abba, megpróbálhatjuk megmagyarázni ezt nekik. Minden kutya egyedi tulajdonságokkal rendelkezhet.

Néhányan azt mondják, hogy kutyája megpróbálja lenyalni a sót a bőréről, és a tanulmányok azt mutatják, hogy a kutyák valóban szeretik a sós bőr ízét. A só íze stimulálja az idegeket a kutyáknál, és a bőrön észlelik a só ízét, így talán ez az ok a nyalogatásra néhány kutyánál.

Amikor egy egy kutya egy csoportban él, annak kötvényei lehetnek. A Journal of Evolutionary Biology egyik tanulmánya feltárta azt a hipotézist, hogy az intim viselkedés (ápolás, nyalás, tollászkodás, stb.) ösztönzi a csoport tagjait arra, hogy összehangolják a közös cél elérését célzó cselekvéseket, amelyek fokozzák az egyes egyének erejét.

Amikor a kutyád nyalja a lábadat, a kutya megpróbálhat ösztönözni téged arra, hogy Miért nyalogatja a kutya az ember lábát?csatlakozz hozzájuk olyan tevékenységben, amely megfelel mind a fiziológiai igényeinek. Ez lehet a játék, az étel felkutatása vagy bármilyen más alapvető szükséglet, amelyet együtt tudtok csinálni.

Minden viselkedés nagyon ismerős lehet. Ha a kutyád nem érzi magát biztonságban és kényelmesen, akkor ennek az intim közlési módnak nem tenné ki magát. A nonverbális állatvilágban a kölcsönös ápolás a szeretet jele, amely erősíti a család és a falka kapcsolatát. Ez megosztódik a szülők, az utódok és más családtagok között.

A nyalás és a visszanyalás ösztönzi a pozitív hormonok felszabadulását a kutyáknál. Tanulmányok kimutatták, hogy sok faj esetében a közös ápolás serkenti az oxitocint (érzelmi kötődéshez társuló hormon). Lehet, hogy a kutya azért nyalja a bokád, hogy így mutassa ki a szeretetét.

Érdekelhet: Szeparációs szorongás kutyáknál

 

Bármi is az oka, ha a kutya nemkívánatos nyalást folytat, akkor mindig elvonhatod őt a cselekvéstől, és helyettesítheted egy olyannal, amelyet szeretnél, mint hogy nyugodtan üljön vagy trükköket csináljon.

Ezután jutalmazhatod a kívánt viselkedést, és mindenki örülni fog. Soha ne büntesd a kutyádat azért, mert valami olyasmit csinál, ami valószínűleg természetesnek tűnik neki. Csak rontja a kettőtök közötti bizalmat.

 

 

Összegzés – Miért nyalakszik a kutya?

Amint láthatjuk, nincsen egyetlen válasz a fenti kérdésre és a saját tapasztalataid alapján is lehet értelmezi ezt a kérdést.

Végezetül, ne stresszeljük a kutyát a túlzott nyalás szokásainak megváltoztatására. Lassan és folyamatosan, idővel a kutyád meg tudja tanulni, amit közölni akarsz vele!

Előző cikkSzeparációs szorongás kezelése kutyánál
Következő cikkAmit a németjuhászokról tudnod kell mielőtt örökbefogadsz egyet