Kezdőlap Kutya egészség Miért nyalogatja a kutya az ember lábát?

Miért nyalogatja a kutya az ember lábát?

2403
miért nyalogatja a kutya a lábam

A kutyák olyan dolgokat tesznek, amiket nem szerethetünk, és a lábunk nyalása az egyik ilyen dolog. Soha ne felejtsük el, hogy kutyáinkat úgy tervezték, hogy szavak nélkül kommunikáljanak másokkal. A kutyákkal való kommunikáció olyan, mintha egy idegen nyelvet próbálnánk tanulni, csak nehezebb… Mert még az ismerős betűk is hiányoznak. Annak megértése, hogy miért teszi a kutya, amit tesz, például, hogy miért nyalogatja a kutya az ember lábát, kritikus fontosságú a kötődés fenntartásában és a barátság kialakulásában. Ez tesz ideális baráttá.

Vannak, akik panaszkodnak, hogy kutyáik szeretik a lábukat nyalogatni. Mivel az embereknek csiklandós lábujjaik lehetnek, sürgetőbb kérdés lehet, mint amilyennek tűnhet. El kell ismernünk, hogy akkor is, ha nem vagyunk csikisek, nem kellemes, ha egész nap a lábad nyalogatják!

Érdekelhet: Miért eszik a kutya füvet?

 

Ha a kutyád műveli ezt a szokást, segíthet, ha tudjuk, miért teszi, így türelmesen és kedvesen kezelheted. A viselkedésnek számos oka lehet, és mivel nem kérhetjük meg a kutyákat, hogy hagyják abba, megpróbálhatjuk megmagyarázni ezt nekik. Minden kutya egyedi tulajdonságokkal rendelkezhet.

Néhányan azt mondják, hogy kutyája megpróbálja lenyalni a sót a bőréről, és a tanulmányok azt mutatják, hogy a kutyák valóban szeretik a sós bőr ízét. A só íze stimulálja az idegeket a kutyáknál, és a bőrön észlelik a só ízét, így talán ez az ok a nyalogatásra néhány kutyánál.

Amikor egy egy kutya egy csoportban él, annak kötvényei lehetnek. A Journal of Evolutionary Biology egyik tanulmánya feltárta azt a hipotézist, hogy az intim viselkedés (ápolás, nyalás, tollászkodás, stb.) ösztönzi a csoport tagjait arra, hogy összehangolják a közös cél elérését célzó cselekvéseket, amelyek fokozzák az egyes egyének erejét.

Amikor a kutyád nyalja a lábadat, a kutya megpróbálhat ösztönözni téged arra, hogy Miért nyalogatja a kutya az ember lábát?csatlakozz hozzájuk olyan tevékenységben, amely megfelel mind a fiziológiai igényeinek. Ez lehet a játék, az étel felkutatása vagy bármilyen más alapvető szükséglet, amelyet együtt tudtok csinálni.

Minden viselkedés nagyon ismerős lehet. Ha a kutyád nem érzi magát biztonságban és kényelmesen, akkor ennek az intim közlési módnak nem tenné ki magát. A nonverbális állatvilágban a kölcsönös ápolás a szeretet jele, amely erősíti a család és a falka kapocsolatát. Ez megosztódik a szülők, az utódok és más családtagok között.

A nyalás és a visszanyalás ösztönzi a pozitív hormonok felszabadulását a kutyáknál. Tanulmányok kimutatták, hogy sok faj esetében a közös ápolás serkenti az oxitocint (érzelmi kötődéshez társuló hormon). Lehet, hogy a kutya azért nyalja a bokád, hogy így mutassa ki a szeretetét.

Érdekelhet: Szeparációs szorongás kutyáknál

 

Bármi is az oka, ha a kutya nemkívánatos nyalást folytat, akkor mindig elvonhatod őt a cselekvéstől, és helyettesítheted egy olyannal, amelyet szeretnél, mint hogy nyugodtan üljön vagy trükköket csináljon. Ezután jutalmazhatod a kívánt viselkedést, és mindenki örülni fog. Soha ne büntesd a kutyádat azért, mert valami olyasmit csinál, ami valószínűleg természetesnek tűnik neki. Csak rontja a kettőtök közötti bizalmat.

Utoljára frissítve

Hozzászólás