Kezdőlap Kutya tréning Miért rágja a kutya a kezem? Okok és tippek a leszoktatáshoz

Miért rágja a kutya a kezem? Okok és tippek a leszoktatáshoz

miért rágja a kutya a kezem

Ha van otthon egy kölyökkutyád vagy a kifejezetten mozgékony szőrös négylábúd, akkor ismerősen fog hangzani a következő helyzet: A saját gondolataidba merülve éppen csak leülsz, a következő pillanatban a kedvenced már rád is vetette magát, a kezed pedig már a szájában van. Tehetjük fel a kérdést: miért teszik ezt? Miért rágja a kutya a kezem?

A kézrágás gyakori jelenség a kutyáknál, különösen a kölyökkutyák esetében. Kíváncsi vagy, ez miért alakult ki így?

A válasz végtelenül egyszerű és ártalmatlan, bár erről a szokásról való lemondás akár a pusztulásukhoz is vezethet.

 

 

Miért rágja a kutya a kezem?

Az Amerikai Állatkínzás Ellenes Társaság (American Society for the Prevention of Cruelty to Animals) véleménye szerint, a rágcsálás teljesen normális viselkedési forma a kutyáknál és több különböző célt szolgál.

Először is a rágás segít megtisztítani a fogaikat, ők akár órákon keresztül is képesek a legkülönbözőbb tárgyakat a szájukba gyömöszölni, legyen az egy bot, egy kő vagy egy játék.

Sőt mi több, ez egy igazán remek érzés is számukra, megnyugtatja őket, ha idegesek, enyhíti a szorongásukat vagy akár a figyelem elterelésére is jó, abban az esetben, ha unatkoznának.

Néha azonban a nem megfelelő dolgok kerülnek a szájukba, megrongálva ezzel a bútorokat, cipőket, sőt akár a kezünket is megcsócsálják, ha hagyjuk nekik.

 

 

Mit jelent ha a kutya harapdálja a kezem?

Hogy leegyszerűsítsük a helyzetet, a harapdálás hátterében általában idegesség/ izgatottság húzódik.

Míg nekünk embereknek rendelkezésünkre áll a beszéd képessége, hogy kifejezzük érzéseinket, a kutyák más módon használják a szájukat.

Otthon a kiskutyádon már biztos megfigyelted ezt a túlzásba vitt cselekedetet, de miért csinálják?

Az Amerikai Kennel Klub magyarázata alapján, a kölyökkutyák már nagyon korán megtanulják ezt, köszönhetően az alomnak, ahová születnek.

Míg mi emberek a kezünket használjuk a testvéreink megérintéséhez, addig az újszülött kutyusok játékos harapdálásokkal vagy rángatásokkal adják egymás tudtára a szeretetüket.

Ha így látsz játszani két kutyust, akkor ők minden bizonnyal éppen értékes tudást sajátítanak el a saját határaik megállapításáról és annak tiszteletben tartásáról.

Amikor megérintve a testüket vagy a fejüket megsimogatjuk őket vagy játszani szeretnénk velük, akkor ők válaszként rágcsálásba kezdhetnek, hiszen nekik ez a megszokott érzelemkifejeződési forma.

Ez a „játék” azonban az embereknek nem túl kellemes, gyakran jár fájdalommal, kisebb sérüléssekkel vagy bőrpírral.

Érdekelhet: Miért nyalogat kutya? Főbb okok és hátterük

 

 

Mikor hagyják abba a kutyák a rágcsálást?

Míg az alomtársakkal megtanulják, hogyan fejezzék ki a szeretetüket, addig a játék határai is világossá válnak a számukra és tudják mennyire haraphatnak nagyot.

Amikor elválasztásra kerül a kutyusunk az alomtól, akkor erről a szokásáról is lassan leszoktathatjuk, hogy ne morogjon és adjon ki hangos zajokat, amikor a szája a bőrünkhöz ér.

Úgy vélik, hogy a jól körül határolt szabályokkal nevelt kutyák esetében hat hónap elegendő, amikor a fogzásnak is vége szakad, hogy ennek a viselkedésnek vége szakadjon.

Ezzel egy időben, fontos, hogy sok játékot, tárgyat biztosítsunk a számukra, amelyeket nyugodt szívvel csócsálhatnak kedvükre.

 

 

Hogyan szoktassuk el a kutyát a kéz rágásról?

A felnőtt kutyák esetében a legbölcsebb tanács, ami adható az a prevenció. Mivel a harapdálás sokszor pótcselekvés a kutyák esetében, tegyünk róla, hogy mindennap mind mentálisan, mind fizikailag le legyenek fárasztva, ez nagyban lecsökkentheti a nemkívánatos tevékenységet.

Egyes kutyák esetében ehhez fizikai testmozgás szükséges, míg másoknál csak a tőled kapott szeretet is elégséges, hiszen te és az általad biztosított közös idő a legértékesebb számukra.

Amennyiben unalmában rágcsál a kedvencünk, kössük le a figyelmét így megakadályozva a kézrágást.

Az Amerikai Kennel Klub hozzátette még, hogy a pozitív megerősítésen keresztül megtaníthatjuk a kutyusainknak, hogy amikor megsimogatjuk őket, ne akarják megrágcsálni a kezünket.

Amennyiben azt tapasztalod, hogy a testének ez bizonyos területéhez kapcsolódva jelentkezik ez a viselkedés, akkor mindenképpen érdemes szakember véleményét is kikérni, a sérülések elkerülése érdekében.

A fájdalmat érzékelő állat ugyanis mindig igyekezni fog megvédeni magát, ezért kell komolyan vennünk ezt a sajátos magatartást.

Érdekelhet: Miért morog a kutya a gazdájára? A kutya morgás jelentése.

Előző cikkMiért rágja a kutya lábát? Okok és amit érdemes tenni ilyenkor.
Következő cikkKutya szőrhullás: Okai és amit megtehetünk házilag