Kezdőlap Kutya betegségek Miért rágja a kutya lábát? Okok és amit érdemes tenni ilyenkor.

Miért rágja a kutya lábát? Okok és amit érdemes tenni ilyenkor.

kutya rágja a lábát

A legtöbb kutyatulajdonos hozzá van szokva, hogy az éjszaka közepén a kutyusa fülvakarását hallja, jóllehet, amikor a kutya rágja a lábát ennél egy fokkal diszkrétebb és ritkább tevékenység.

Bár a fej, a nyak és a fül vakarása teljesen normális módja a bosszantó viszketés megszüntetésének, vajon mit jelez az, ha rágja a kutya a lábát, aggódnunk kellene?

Mint kiderült, sok kutyatulajdonos teljesen ártalmatlan cselekedetként értékeli, hasonlóan például egy farkát kergető kutyához, egyenesen aranyos szokásnak gondolja.

Sajnos azonban, a rágás mögött egészségügyi probléma is állhat, ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni.

 

 

Ha a kutya rágja a lábát – a viselkedés gyökere

Amíg az teljesen normális, hogy az állatnak időről-időre vakaróznia kell, azonban, ha gyakorta észleljük, nem szabad figyelmen kívül hagynunk, mert ez igen káros is lehet. Ez annyit tesz, hogy egy területre koncentrálva gyakran kapjuk azon, hogy harapdálja saját magát.

Minden egyéb körélményt is figyelembe véve megpróbálhatjuk meghatározni a mögöttes jelentést, azonban fontos, hogy a hivatalos szakvéleményt az állatorvos állítsa fel.

 

Lehetséges okai a kutya lábrágásának

Száraz bőr

Amennyiben ez a viselkedés télen erősödik fel inkább, lehetséges, hogy a száraz bőre váltja ki a viszketést.

A hideg, száraz időjárás ugyanis irritációt, hámlást vagy akár korpát is okozhat.

Ilyenkor okos ötlet lehet még gyakrabban kefélni a szőrét ezzel ösztönözve a bőrét a faggyútermelés serkentésére, ami meg tudja védeni a bundáját a kiszáradástól.

Ami nagyon fontos, hogy kérdezzük meg az állatorvost a kutya étrendjének átalakításának szükségességéről, illetve az esszenciális zsírsavak pótlásáról.

 

Kutya viszketés csillapítása házilag

Paraziták

Másik gyakori kiváltó oka a vakaródzásnak a kullancsok és a bolhák. Ez a probléma inkább a nyári időszakra jellemző, de kialakulásának egész évben meg van az esélye.

A bolha és poloskaharapásokra nehezebb rábukkanni, de a gazdik kötelessége, hogy a kullancsokat rendszeresen maga ellenőrizze és el is távolítsa, ha szükséges.

Fordítsunk kitüntetett figyelmet a bőrpírra és az olyan területekre, ahol az irritáció a legnyilvánvalóbb.

 

Allergia

Az allergia egy másik megoldása a vakarózásra és harapdálásra. Míg egyes kutyák genetikailag hajlamosabbak az allergiára, másoknál ezt a környezet válthatja ki.

Az esetek 10%-ban az ételekkel van összefüggésben az érzékenység, győződj meg róla, hogy a kedvenced nem tud hozzáférni a szemeteshez és nem része ez a rendszeres étrendjének.

Más jellemző allergének a búza, a tejtermék, virágpor vagy a penész. Minden észlelt problémával fordulj szakemberhez.

Kapcsolódó: Allergiás a kutyám a csirkére?

 

 

A viselkedés ösztönzője

Az időszakos farok- és lábharapdálás miatt nem szabad megdorgálni kedvencünket, hiszen valószínűleg így helyettesíti a vakarózást, hogy enyhíteni tudja a viszkető érzést.

Nem szabad felbosszantanunk magunkat a fülvakarást kísérő irritáló hangon sem, mindaddig amíg ez nem történik túl gyakran.

Amíg ezek a jelenségek rendszertelenek és ritkák nem kell foglalkozni vele, ám azt el kell ismernünk, hogy a viszketés egy rettenetesen kényelmetlen érzés.

Abban az esetben, ha már állandósult, esetleg rögeszméssé fokozódott, mindenképpen elejét kell venni és meg kell akadályozni. Ennek előfeltétele egy helyes orvosi diagnózis felállítása, ami alapján megkezdődhet a kezelés. Ne felejtsd el, a viszkető terület harapdálása hosszútávon csak tovább rontja a helyzetet.

Miután észleltük a normálistól eltérő állapotot, forduljunk állatorvoshoz, aki néhány teszt elvégzését követően meg fogja tudni állapítani a kiváltó okot.

Addig is fontos, hogy kedvenc játékaival, vagy csemegékkel tereljük el a vakaródzásról a kedvencünk figyelmét, megóvva ezzel az irritált testrészt a további károsodástól.

A türelem a legfontosabb, ugyanis a kutya rögtön megérzi, ha idegességből csinálunk valamit, hogy őt megakadályozzuk valamiben, még akkor is, ha a saját biztonságuk és egészségük is ezt kívánja meg. Semmiképpen se ordítsunk velük!

Inkább játékkal kössük le őket és kövessük az orvos javallatait.

 

 

Más megoldások és megfontolások

Miután az állatorvos minden bőrfertőzés, élősködő és szárazság lehetőségét kizárta, érdeklődjünk más tesztek és vizsgálatok felől, hátha úgy kinyomozhatóvá válik a kedvencünket gyötrő probléma.

Annak is van realitása, hogy ez a módja a kedvencünk szorongásának vagy fájdalmának (talán sem nem bőrprobléma, sem nem allergiás eredet) a kifejeződése.

Mondjuk, ha minden alkalommal magát kezdi rágni, ha te kiveszed a porszívót a szekrényből vagy munkából hazatérve leszel erre figyelmes, akkor valószínűleg stresszrágcsálóval van dolgunk.

Szeparációs szorongásról akkor beszélünk, ha a kutyus akkor kezd a saját maga és más tárgyak megcsorbításába, ha egyedül hagyják.

Bármelyikről is legyen szó, egyik problémát sem szabad félvárról venni, ebben az esetben inkább egy tapasztalt kutyatréner tud hatékony segítséget nyújtani.

Végül, pedig lehet, hogy csak unatkozik vagy egyedül éri magát és így szeretné felhívni magára a figyelmet.

Bizonyosodj meg arról, hogy elegendő, minőségi időt szentelsz a kedvencednek és napi szinten folytattok szabadidős tevékenységet közösen.

 

 

Konklúzió – Miért rágja a lábát a kutya?

Bár számos oka lehet a viszketésnek az orvositól elkezdve, a pszichológiain át, egészen a fizikaiig, ne csüggedj, mert mindig létezik megoldás.

Légy türelmes és figyeld meg a rágcsálását övező minden körülményt, akár egy szakember bevonásával is megtámogatva a probléma kezelését.

A körülményektől függően a megoldás talán csak egy új kutyasampon megvételében vagy még több közös programban fog testet ölteni.

Előző cikkKan kutya viselkedése tüzeléskor – Hogyan változik a szuka jelenlétében?
Következő cikkMiért rágja a kutya a kezem? Okok és tippek a leszoktatáshoz