Kezdőlap Kutya betegségek Miért rázza a kutya fejét, fülét? Mit jelent ez?

Miért rázza a kutya fejét, fülét? Mit jelent ez?

miért rázza a kutya a fejét

Minden kutya rázza a fejét időről-időre, ez akkor lehet riasztó, ha egy eltúlzott jelenséggé alakul. Az esetek legnagyobb százalékában ez a magatartás a viszketés vagy irritáció enyhítésére szolgál, ha azonban a viselkedésében nem következik be enyhülés záros határidőn belül, akkor az aggodalomra adhat okot.

A folyamatos fejrázás, vagy fülrázás egy fülproblémának lehet a kifejeződése, amivel célszerű orvoshoz fordulni. A kezeletlenül maradt probléma olyan további károsodáshoz vezethet, mint a süketség, a dobhártyaszakadás, valamint további fertőzések és sérülések.

A következőkben a fejrázás eredetéről és a szükséges kezelésekről lesz szó bővebben:

 

 

Ha a kutya rázza a fejét – a lehetséges okok:

Fülkárosodás vagy dugulás

Időnként akár egy idegen test is kerülhet a kutyusunk hallójáratába. A toklász igen veszélyes növény, hiszen éles magjai a kutya bőrébe fúródva roncsolhatják a kutya fülét.

Olyan rovarok, mint a légy harapása például sebesedést és fájdalmat okozhatnak. Az allergének szintén a hallójáratba jutva jelentős irritációt okozhatnak.

Míg a fülzsír felgyülemlése is kellemetlen érzést okozhat. A veszélyes elemek száma végtelen, éppen ezért fontos az elővigyázatosság, ha intenzívebbé váló fejrázást észlelünk.

Óvatosan vizsgáljuk meg a füleit, ha szükséges mutassuk meg az orvosának. Ha ő semmilyen rendkívülit nem tapasztal, valószínűleg egy fülmosás elegendő segítséget jelent majd.

Abban az esetben, ha a fejrázás az idegentest eltávolítása után sem hagy alább, további fertőzéstől tarthatunk.

 

Otitis- Fülgyulladás

A külső fülgyulladásnak számtalan okozója lehet, kezdve az atkákkal, a fülzsíron át, egészen a toklászig. Legtöbbször mégis allergia okozza. A felhalmozódó baktériumok és élesztőgombák teszik lehetővé a gyulladást a hallójáratban, ami másodlagos fertőzésekhez vezet.

Ilyenkor a fül piroslik és duzzadt, érintésre érzékeny. A kutyusod megkönnyebbülést vagy akár fájdalmat is érezhet, masszírozás esetén.

Az is előfordulhat, hogy rossz szag érződik ki a fülekből. Ilyenkor szükséges egy út az állatorvoshoz, aki általános helyi fertőtlenítést és a fülek alapos tisztítását végzi el.

Az orvos szteroidokat is felírhat a duzzanat csökkentésére, szájon át történő antibiotikumokkal és gombaellenes gyógyszerekkel egyetemben.

Ha egyszer kezelve lett a terület, fontos a továbbiakban is a tisztán tartása, a további komplikációk elkerülése érdekében.

A kezelés elmulasztás kisebb betegségeket, de akár süketséget is eredményezhet.

 

Fül Vasculitis

A vasculitis a fülben lévő erek gyulladását jelenti. Néhány fajta, mint a Tacskók, a Collie-k, a Skótjuhászok, a Németjuhászok és a rottweilerek kimondottan hajlamos is rá, de más fajtáknál is jelentkezhet.

Kialakulásához több minden is vezethet, ezek közül a leggyakoribba az immunbetegség, a fagyási sérülés, a légycsípés, rossz gyógyszerek vagy oltóanyag-kölcsönhatás, ételallergia, kulacs vagy más környezeti hatás.

Ilyenkor lila vagy piros pöttyök jelennek meg a bőrükön, folyadékkal telt hólyagok a bőr alatt, fekélyek, lábuk beduzzad, sőt más egyéb tünetek is kísérhetik.

Olyan elváltozásoknak lehetünk a tanúi, amelyek képesek vérezni vagy váladékozni miközben a kedvencünk megrázz a fejét.

Ilyenkor haladéktalanul forduljunk orvoshoz. A kezelése magában fog foglalni antibiotikumokat, amennyiben fertőzés okozza a problémát, életmódváltást, ha allergiás reakcióról van szó, illetve gyógyszeres kezelést, ha az immunrendszer gyengesége a ’bűnös’. Utóvizsgálatokra nagy valószínűség szerint szükség lesz.

 

Hematóma – vérömleny

A hematómát tulajdonképpen a fejrázás maga generálja. Bármilyen okból is történik a kutya fejrázogatása célszerű gyorsan orvosolni, mert minden alkalommal, amikor a kutyus füle a koponyájához csapódik, erek szakadhatnak fel, amelyek vérhólyagokat eredményezhetnek.

Ez a kellemetlenség további fejrázáshoz és még több vérömlenyhez vezetve, ördögi spirálból pedig nehéz kiszállni.

A hematóma önmagától begyógyul, azonban ez hetekig tartó kellemetlen érzetet ad és a helyzet nem fog javulni, ha a kezdeti probléma nem kerül megoldásra. Ezért ez az első lépés, hogy az indíték megállapításra kerülhessen.

Az állatorvos vagy egy tű segítségével üríti ki ezeket a vérömlenyeket vagy műtéti úton távolítja el őket. Elég gyakori, hogy az orvos lekötözi a kutyus füleit, hogy amíg a gyógyulás tart ne tudjon több kárt tenni magában.

Az is benne van a pakliban, hogy gallért kap ezzel akadályozva az állat szabad mozgását és a további karcolásokat.

 

Sérülés, fejsebesülés vagy kémiai behatás

Egy nemrégiben elszenvedett fejsérülés eredményezhet kellemetlenségeket, egyensúlyvesztést, amelyet fejrázással igyekeznek kompenzálni.

Ugyan ez igaz, egy bekövetkezett stroke, belső fülfertőzés vagy egyensúly probléma esetén is.

Kémiai vagy toxikus anyagok behatása az idegrendszerre is befolyással lehet, szokatlan viselkedést eredményezve. Amennyiben olyan tüneteket észlelsz, mint például az időszakos vakság, mindenképpen mérgező vegyi anyagra kell gyanakodnod. Mindenképpen vigyük a kedvencünket állatorvoshoz!

Egy kisebb sérülés talán magától is begyógyulna és a fejrázás is idővel csillapodna, azonban ezt igen nehéz komolyabb vizsgálatok nélkül megállapítani.

 

Mindenképpen azt lehet tanácsolni, hogy ha a kutya fejrázása nem csillapodik, forduljunk vele az állatorvosunkhoz.

Előző cikkMiért bújik el a kutya az ágy vagy az asztal alá?
Következő cikkBorder collie intelligenciája – Valóban a világ legokosabb kutyája?