Kezdőlap Kutya egészség Miért sír a kutya ha egyedül van?

Miért sír a kutya ha egyedül van?

sír a kutya ha egyedül van

Néha, miután elmegyünk otthonról, hogy dolgozni menjünk, vagy, hogy elintézzünk egy egyszerű dolgot, a kutyák nagyon elszomorodnak és elkezdenek sírni. De miért viselkednek így? Miért sír a kutya ha egyedül van?

A kutyák társas állatok, és nem szeretnek egyedül maradni. Egyes kutyák a sírás mellett még a rágcsálnak is, ezzel kisebb károkat okoznak a házban, cipőinkben amikor egyedül hagyjuk őket.

Ebben a cikkben adunk néhány tippet, hogy hogyan érhetjük el, hogy ez ne történjen meg és megmutatjuk, hogy hogyan kell kezelni a kutya magányát.

Olvasson tovább, hogy megtudd miért sírnak a kutyák, amikor egyedül maradnak.

 

 

Miért sír a kutya ha egyedül van?

A legközelebbi rokonaikhoz, a farkasokhoz hasonlóan, a kutyák is olyan társas állatok, amelyek falkákban élnek, ha a vadonban vannak.

A kutyák még háziasítva és emberi otthonban élve is úgy érzik, hogy a közösségi körükbe tartozunk. Amikor elmegyünk, és a kutyánk egyedül marad, szomorú lesz, és tudjuk róluk azt is, hogy ettől, kivételes esetekben szeparációs szorongás lép fel.

Ennek oka a „hiper-kötődés”; a kutyánk attól fél, hogy soha nem fogunk visszatérni. Másrészt, egy mentálisan egészséges kutya képes kezelni a magányát, és megtanulja, hogy nem kell sírni, amikor elmegyünk. De akkor mit tudunk tenni, ha mégsem tudja ezt megfelelően kezelni?

 

 

Hogyan tanítsuk meg a kutyának, hogy jól kezelje az egyedüllétet?

Nagyon fontos, hogy a kutyánk megtanulja, hogyan lehet egyedül és, hogy hogyan szórakoztathatja el magát akárhol is legyünk; ez segít a stresszt minimalizálni.

A szeparációs szorongás, vagyis amikor sír, vonyít a kutya, ha egyedül van, egy olyan negatív érzelem, amit egyetlen élőlény sem élvez.

Az első lépés az, hogy megtanítjuk a kutyának, hogy hogyan kezelje a magányát.

Érdemes beszerezni különféle játékokat a kedvencünk számára, hogy jól érezze magát, amíg nem tartózkodunk otthon:

  • Intelligencia játékok
  • Csontok
  • Rágható játékok

 

A legmegfelelőbb eszköz a szeparációs szorongás hatékony kezelésére, az minden kétséget kizáróan egy Kong lenne. Tudjuk, hogyan működik?

A Kong egy biztonságos és megbízható játék, aminek lényege, hogy pástétomot vagy száraz eledelt raknak bele – ebben az esetben nedvesítsük meg az eledelt, hogy nehezebb legyen kiszedni.

A kutya egész pofája nem fér bele a Kongba, így a nyelvét kell apránként beledugnia, hogy az eledelhez hozzájusson.

Ez nem egy egyszerű tevékenység, és időbe telik, amíg a kutya kiszedi az összes eledelt a játékból. Ez azt jelenti, hogy a kutyánk sokáig elfoglalja magát, miközben jól is érzi magát, hiszen folyamatosan hozzájut a finom ínyecséghez.

Ezt a trükköt széles körben használják világszerte, beleértve a menhelyeket is, ahol a kutyák általában érzelmi egyensúlyhiánytól szoktak szenvedni.

Kapcsolódó: 10 ok miért vonyít a kutya

 

 

Egyéb tippek, ha sír a kutya, ha elmegyünk otthonról:

A Kong és más játékok használata mellett, amiket a kutyánk környezetében elhelyezhetünk, vannak más trükkök is, melyek beválhatnak (vagy legalább segíthetnek), ha a kutya egyedül hagyása szükséges:

  • Egy kényelmes környezet. Egy meleg helytől valamilyen háttérzajjal, kényelmesen és biztonságban fogja érezni magát a kutyánk. Hagyjunk bekapcsolva egy rádiót vagy akár egy órát, hogy a kutyánknak ne kelljen csendben ülnie.
  • Egy puha és kényelmes ágytól – mondjuk, aminek olyan formája van, mint egy barlang – a kutyánk szintén kényelmesen fogja érezni magát, az időt pedig segít neki könnyebben eltölteni.
  • Mielőtt elmegyünk hosszabb időre otthonról, mindig vigyük el a kutyánkat előtte sétálni, hogy kifárasszuk, és aludjon akkor, amikor nem vagyunk otthon. Miért nem mozgatjuk meg magunkat mi is?
  • Etessük meg, mielőtt elmegyünk, de mindig csak séta után és soha ne előtte, hogy elkerüljünk egy esetleges gyomorcsavarodást.
  • Egy másik kutya örökbefogadása egy menhelyről, hogy ketten foglalkozhassanak és játszhassanak egymással. Ez lehet a legjobb orvosság mind közül. Persze időbe telik, míg megszokják egymást, és az is, hogy az örökbefogadásból siker legyen azáltal, hogy a legjobb barátokká válnak.

 

További cikkek, amik érdekelhetnek:

Mit jelentenek ezek a gyakori viselkedések a kutyáknál?

 A kutya zajtól való szorongás – okok és kezelése

Előző cikk8 egészséges módszer a kutya hízlalására
Következő cikkHonnan tudhatom, ha a kutyám haldoklik? Kutya halálának előjelei