Kezdőlap Kutya tréning Miért támad a kutya másik kutyára?

Miért támad a kutya másik kutyára?

miért támad a kutya másik kutyára

Hogy történhet az, hogy az édes öleb, aki téged és a családodat, sőt még az idegeneket is állandóan körül rajongja, amint egy másik kutya elhalad a kerítés mellett egy tomboló őrültté változik? Miért támad a kutya másik kutyára?

Nem csak a mi kutyánk az egyike azon rejtélyes fajtáknak, akik egyik pillanatról a másikra ki tudnak fordulni magukból. A következőkben arra igyekszünk válaszolni, hogy mi okozza ezt a viselkedést, amikor a kutya agresszív más kutyákkal és hogyan tudjuk leállítani.

A kutyák közötti minden interakció a kommunikációjuk részét képezi, ezért először azt kell megértenünk, hogyan is érzékeli a két kutya egymást. Miért támad más kutyákra, amikor a szomszéd kutyussal kebelbarátok?

Van néhány közös vonás az összes kutyában, azonban a legmeghatározóbb mindenképpen a személyes történet és a temperamentum lesz.

 

 

Miért támad a kutya másik kutyára?

A viselkedés gyökere

Evan MacLean, az Arizónai Egyetem antropológus és pszichológus professzora hiszi, hogy a hormonok legalább egy kis részben, de felelősek.

A csapatával nemrégiben tanulmányt jelentettek meg a Fontiers in Psychology című folyóiratban, ahol a vazopresszin hormonok, az oxitocin termelődés és a kutyák viselkedése közötti összefüggéseket elemezték.

Arra a megállapításra jutottak, hogy a nyugodtabb kutyusok szervezetében az oxitocin inkább jelen van, míg az agresszívebb társaiknál a vazopresszin dominál. MacLean ennek ellenére arra is rájött, hogy a hormonok nem felelősek az egyedüliként a történtekért.

A legtöbb négylábú akkor válik agresszívvá, amikor valamilyen módon fenyegetve érzi magát. Néhány állat esetében már egy másik kutya látványa is elég, hogy kijöjjön a béketűrésből.

Másoknál csak akkor kapcsol be a vészjelző, ha az idegen kutya az ő területükre merészkedik, ilyenkor a dominanciát szeretnék nyilvánvalóvá tenni, féltve a játékaikat vagy az ételüket.

Vannak olyan esetek is, amikor két kutya találkozása összecsapásba torkollik, akárcsak az emberek esetében. A régi sérelmek miatt vagy az aktuális helyzetükből kifolyólag vannak olyan példányok, akik kifejezetten ideges típusok.

Sokszor egy fiatalkori rossz élmény vagy az első tulajdonos hibás nevelési módszerei egy életre meghatározzák a négylábú személyiségét. Az így kialakult frusztráció pedig rendszerint agresszióba csap át.

A póráz és a kerítés általában még bátrabbá teszi őket. A konfliktus forrásától függetlenül maga az agresszió a támadó kutya kísérlete, hogy az erőfölényét érvényesítse. Ez ritkán hirtelen cselekmény.

A legtöbb kutyus figyelmeztető jelzést küld, morgás vagy fogcsikorgatás formájában, ezzel jelezve, hogy nem szívleli a másik viselkedését. Általános jelenség, hogy az agresszió fokozódik, amikor a figyelmeztetést nem követi engedelmesség.

 

 

A viselkedés ösztönzése

A kiskutyánk esetében minden bizonnyal számtalan rejtélyes viselkedési formára lehettünk figyelmesek ez idáig, ám mind közül talán az agresszív megnyilvánulásai a legaggasztóbbak.

Talán aggódsz is, hogy nehogy kárt tegyen más állatokban, azok családjaiban, önmagában, esetleg a te szeretteidben.

A késztetés nyilvánvaló, hogy gátat szabjunk az ehhez hasonló megnyilvánulásoknak, ám a hogyan a nem mindegy.

Először is, neked, mint embernek kell minden körülmények között nyugodtnak maradnod!

Amennyiben haragot vagy félelmet sugárzol, a kutya ennek hatására még inkább idegessé válhat, ami az agresszióját is fokozhatja.

Ehelyett dolgozz ki egy saját megoldást arra, hogy nyugodt tudj maradni és olyan légkört teremteni a házikedvenced számára, ahol biztonságban érezheti magát.

A szakértők azt javasolják, hogy kövessük a fokozatosság elvét: először sétálj el más kutyák mellett, majd töltsetek egy kis időt a másik kutya jelenlétében, biztonságos és élvezetes tevékenységet folytatva.

Nagy segítség lehet egy kis jutalomfalatka például, legyen nálad mindig néhány, ha tudod, hogy más kutyák is felbukkanhatnak. Az ínyencségek felkínálása helyes viselkedés esetén, pozitív megerősítésként fog hatni a kutya agyában ezzel is tompítva a támadás utáni vágyat.

A legfontosabb szabály, amit be kell tartani, hogy soha ne büntessük meg a házikedvencünket, ha mégis idegessé válna. Ilyenkor az agyban a másik állat jelenlétét a büntetéssel fogja azonosítani, ami további problémákat generál.

Abban az esetben, ha más állatok társasága valódi veszéllyel fenyegetne, mindenképpen érdemes szakavatott trénerhez fordulni tanácsért.

 

 

Más megoldások és megfontolások

Csak nagyon ritkán okozza az agressziót neurológiai probléma vagy olyan betegség, ami fizikai diszkomfortot eredményez.

Amennyiben azt feltételezed, hogy valami mégsem stimmel az állat fejében, ne habozz időpontot kérni az állatorvostól.

A rutin ellenőrzéseken túl, amivel a kutyus kényelmetlen érzetét vagy fájdalmát kívánják megfejteni, MRI vizsgálatnak is alávethetik.

Az állatorvos a kapott eredményeket kiértékelve különféle gyógymódokat javasolhat a feltárt probléma kezelésére (gyakori a szerotoninvisszavétel-gátló vagy a benzodiazepin gyógyszerek).

 

 

Konklúzió

Bármi is legyen a kutya agressziójának a kiváltója, a nevelés semmiképpen sem egyszerű feladat.

Légy türelmes magaddal és a kutyával is és ne feledd az agressziójuk legtöbb esetben csak a félelmük manifesztációja!

Ha segíteni tudod abban a kutyádat, hogy különféle körülmények között, akár más állatokkal is biztonságban érezze magát, akkor sokkal problémamentesebb/ stresszmentesebb lesz az utcán eltöltött idő.

Talán a világ egy kegyetlen hely, a mi kicsinyünknek azonban nem kell a részesének lennie.

Előző cikkHány fokig lehet kint a kutya?
Következő cikkKutya viszketés csillapítása házilag természetesen