Kezdőlap Kutya betegségek Adhatunk a kutyának csontot? Milyen csontot ehet a kutya?

Adhatunk a kutyának csontot? Milyen csontot ehet a kutya?

milyen csontot ehet a kutya

Biztosan hallottál már arról, hogy a kutyák mennyire imádják a csontokat rágcsálni és talán arról is van elképzelésed, hogy ez nem egy ártalmatlan foglalatosság. A sok ellentétes információ miatt fontos, hogy tisztán lássunk, birtokában legyünk a csont fogyasztásához kapcsolódó tényeknek, valamint az egészségügyi kockázatoknak és előnyöknek. Ehet? Nem ehet? Ha igen, milyen csontot ehet a kutya?

A kutyánknak csontot adni mindaddig veszélyes, amíg nem vagyunk eléggé felkészültek a témában és nem tartunk be pár alapvető szabályt, ha ezek megvalósulnak akkor ez a tevékenység a kedvencünk hasznára is lehet.

Ennek ellenére a biztonság kedvéért mindig konzultálj az állatorvosoddal, mielőtt bármilyen új ételt, csontfélét vagy rágcsálnivalót először adnál a kutyádnak.

A cikkben találsz jó pár információt, arra vonatkozóan, hogy mely csontokat fogyaszthatják és melyeket kerüljék el a házikedvenceink.

 

 

Milyen csontot ehet a kutya?

Kerüld a főtt csontokat

A főtt csontok és azok is, amelyek ételmaradékból származnak nem biztonságosak a négylábúak számára. Hiszen könnyen eltörnek vagy akár szilánkossá is válnak. Azok a kutyusok, akik főtt csontot fogyasztottak könnyen szenvedhetnek a következő komplikációktól:

 • Törött fogak
 • Száj- és nyelvsérülés
 • Alsó álkapocsba akadt csontdarabok
 • A légcsőben, a nyelőcsőben vagy az emésztőrendszerben történt elzáródás
 • Székrekedés
 • Rektális vérzés
 • Hasnyálmirigy-gyulladás – a has bakteriális fertőzése, amelyet a gyomor vagy a belek kilyukadása okoz

 

 

kutya fogkefe jutalomfalatot figyeli

Mi a helyzet a boltban kapható csontos csemegékkel?

Az FDA arra figyelmeztet, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható csontcsemegék, jóllehet gyakran feldolgozott formában elérhetőek és látszatra teljesen különböznek a hentestől származóktól, végeredményben azonban ugyanannyira veszélyesek és károsak lehet az egészségre, mint a hagyományos társaik.

2015-ben az FDA 35 olyan jegyzőkönyvet kapott kézhez, amelyben arról számoltak be, hogy a boltokban árusított olyan termékektől, mint a sonkacsont, a sertés combcsont, a bordacsont és a füstölt csülök csontja, az állatok hogyan szenvedtek el különböző egészségkárosodást.

A füstölés és sütés során a gyártók gyakran kiszárítják ezeket a készítményeket, tartósítószereket, fűszereket és füstízt adva hozzá.

A beszámolók szerint a kutyák a következő problémákkal kellett, hogy szembenézzenek:

 • Emésztőrendszer elzáródása
 • Fulladás
 • A mandula, illetve a száj sérülése
 • Hányás
 • Hasmenés
 • Rektális vérzés
 • Halál (nyolc kutya esetében)

 

Amennyiben azt tervezed, hogy bolti rágcsálnivalót vagy csontot veszel a kedvencednek, először mindenképpen konzultálj az állatorvosoddal, hogy megfelel-e a kiválasztott termék a kedvenced számára.

 

 

Mi a helyzet a nyersbőrrel?

Néha a nyersbőr fogyasztása is hasonló következményekkel jár, mint a bolti jutalomfalatok rágcsálása. A gyártási folyamat után visszamaradthat kis mennyiségben toxikus vegyi anyag, amely akár szalmonellát és e coli fertőzést is eredményezhet.

Sőt mi több, ezek a falatok emésztési problémákhoz és elzáródásokhoz is vezethetnek. A mesterséges kutyacsemegék ráadásul tartalmazhatnak zselatint, mesterséges édesítőszereket, illetve egyéb adalékokat, tartósítószereket, amelyek enyhébb esetben mérgezést, de súlyosabb esetekben még rákot is okozhatnak.

Igyekezzünk hát kerülni az ilyen összetevőket tartalmazó termékeket.

 

 

Csontok, amelyek adhatjuk a kutyánknak

A legtöbb nyers csont, amelyet nem főztek meg, biztonsággal adható a kutyáknak.

A nyers csirke, pulyka, bárány és marha csontja elég puha ahhoz, hogy el tudják rágni, le tudják nyelni és meg tudják emészteni a házikedvenceink.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nem áll fent a fulladás veszélye, amennyiben a kedvencünk rágatlanul, egészben szeretné behabzsolni ezeket a finomságot, illetve ha kemény a csont, akkor a fogukat is károsíthatja.

Amíg tartod magad az alábbiakban összegyűjtött néhány irányelvhez, addig nem lehet akadálya a csontfogyasztásnak. Először mindenképpen az állatorvos véleményét kérd ki.

Található számtalan olyan csont a boltok polcaink, amelyek evésre nem alkalmasak, inkább azt a célt szolgálják, hogy a kutya csócsálja őket. Ezek sokszor bivaly vagy marha combcsontja, illetve csípőcsontja, amelyek tele vannak velővel.

Sok esetben a csonton még húsdarabok, porcok és lágyrészek is rajta vannak. Ezeket a helyi hentesnél tudod beszerezni. A velőscsontoknak magas a zsírtartalma.

Tehát ügyelned kell arra, hogy a kedvenced étrendje így is egyensúlyban maradjon, szerencsésebb a velőscsontokat elkerülni, amennyiben a zsírszegény táplálkozás kitűzött célod.

A nyers csontok és hús fogyasztása magában hordozza a bakteriális fertőzés veszélyét. Megfelelő kezeléssel azonban jelentősen lecsökkentheted ennek a kockázatát. Kérd az állatorvos tanácsát, a nyers csontok és húsok megfelel tárolás- és bánásmódját illetően.

Még egyszer hangsúlyozva, ezen csemegéknek meg van a maguk kockázata, de a szabályokat betartva, a kedvencünk biztonsággal élvezheti őket.

Érdekelhet: Legjobb zöldkagyló kutyáknak – minden amit tudni érdemes róla

 

 

óriáscsontot rág a kutya

Biztonsági irányelvek

Amennyiben rágási vagy evési célzattal csontot szándékozol adni a kutyádnak, a következő szabályokat érdemes betartani, hogy gondoskodni tudjunk a biztonságáról:

 • Ellenőrizd, ahogyan rág. Semmiképpen ne hagyd felügyelet nélkül, amíg a szájában van a csont. Ugyanis, ha túl erősen rágják, akár szét is haraphatják, ami fulladáshoz és sérülésekhez is vezethet.
 • Dob el a lerágott csontokat! Könnyen előfordulhat, hogy szilánkosra törik, ha túl sokági rágja a kedvencünk. Ezenkívül az apró darabokra összerágott csont a fulladás veszélyét is magában hordozza.
 • Egyáltalán nem adható csont azon állatoknak, akik fogászati kezeléseken estek át. Náluk felmerül a fogtörés és más fogászati problémák megnövekedett kockázata.
 • Hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedő kutyusoknak tilos a velőscsont fogyasztása, mert a velőnek kiugróan magas a zsírtartalma, ami gyomorégést és hasmenést okozhat.
 • Ne adjunk csontot azon kedvenceknek, akik rendszerint rágás nélkül, habzsolnak és nyelnek le nagyobb darabokat egészben. Neked kell tisztában lenned a négylábúd étkezési szokásaival. Amennyiben a te kutyád is inkább csak nyeldekel, anélkül, hogy megrágná a falatot, akkor a csontnak valóban nagy a kockázata.
 • A csontot csak az étkezést követően add neki, ilyenkor talán kevésbé lesz éhes és mohó, így nagyobb a valószínűsége, hogy nyugodtan meg fogja rágni.
 • Ne adj olyan csontot a kutyádnak, amelyet egészben le tud nyelni. Ezt természetesen a kutya mérete is meghatározza. Például a csirkecsontok egyáltalán nem biztonságosak a Német Dogoknak.
 • Legyen a csont hosszabb, mint az állat pofája, így lehetetlenné válik, hogy egyben nyelje le.
 • Ne adj neki olyat, ami hosszában lett félbevágva. Például az ilyen módon elvágott combcsont hajlamos a szilánkosodásra.
 • A sertés és bordacsontok fogyasztása kerülendő, mert ezek is könnyen szilánkosra törnek.
 • 10-15 percnél tovább ne engedd, hogy a csonttal játsszon a kutyusod. Ezzel is csökkentheted a sérülés valószínűségét.
 • 3-4 hónapnál régebb óta a mélyhűtőben tárolt csontokat inkább dobjuk a szemétbe, ahelyett, hogy a kedvencünknek adnánk, ezzel is megelőzhetjük a fertőzéseket.

 

 

A csontok egészségre gyakorolt pozitív hatásai

A kutyáknál a rágcsálás egy természetes és igen fontos viselkedési forma. Ne felejtsük el, hogy a boltban kapható csontok természetes fogkefeként és fogselyemként fejtik ki a hatásukat.

Az inasabb fajták még a fogkövet is lepucolják, ezzel csökkentve az ínybetegségek kockázatát. A rágás a nyálelválasztást is stimulálja, ami megakadályozza a lepedékek felhalmozódását.

Azok a kutyusok, akik csontot kapnak, sokkal ritkábban vakarják vagy nyalogatják a saját mancsaikat. A nyers csontok ezenkívül kitűnő kalcium, foszfor és ásványi anyag források. Jó hatással vannak az emésztőrendszerre, pontosabban erősítik a gyomorizmokat, gátolják a puffadást, elősegítik az egészséges bélmozgást, valamint megelőzik a végbélmirigy problémákat.

A fizikai egészségen túl, a kutya mentális állapotára is kedvezően hatnak. Valójában, ezen keresztül csökkenthető a szorongás, ami összefüggésbe hozható a magas vérnyomással és a szívbetegségekkel.

Érdekelhet: Milyen zöldséget ehet a kutya? + Amiket ne adjunk neki!

 

 

Megéri csontot adni a kutyádnak?

Az állatorvosok sem igazán képesek dűlőre jutni, hogy a csont egészségre gyakorolt jótékony hatásai vagy a fogyasztásának kockázatai vannak-e túlsúlyban.

Végső soron a döntés a tiéd, hogyan viseled gondját a házi kedvencednek. Néhányan azt tanácsolják, hogy porítsuk a csontot és ezzel hintsük meg az ételét, így a kutyusunk hozzájut a benne lévő fontos ásványi anyagokhoz, viszont a fulladás és egyéb komplikációk veszélyét kiküszöböltük ezáltal. Ennek a módszernek a hátulütője, hogy pont a rágásból származó előnyöket nullázzuk le.

Mielőtt döntenél csontügyben először mindenképpen végezz el egy alapos kutatást az előnyökről és a hátrányokról, valamint szerencsés, ha az állatorvosod véleményét is kikéred a témával kapcsolatban.

Előző cikkKutya székrekedés – Mit kell tenni ha a kutya nem tud kakilni?
Következő cikkEhet a kutya diót? Egyáltalán van értelme diót adni a kutyának?