Kezdőlap Kutya betegségek Mit csinálj, ha sárgát hány a kutya

Mit csinálj, ha sárgát hány a kutya

sárgát hány a kutya

Az epés hányás szindróma, vagyis amikor sárgát hány a kutya, általában nem komoly betegségre utal, de érdemes megfontolni az állatorvos felkeresését, hogy kizárjunk más okokat.

A sárga epe hányást sok középkorú vagy idősebb kutyánál tapasztalni. A forgatókönyv általában arról szól, hogy a kutya egyébként jól van, jó étvággyal és normál széklettel, de rendszeresen epét, sárgát-, savat hány a kutya különösen akkor, amikor éhes.

Ez gyakran aggodalomra ad okot, de nem túlzottan, mert nem tartjuk elég komolynak ahhoz, hogy esetleg konzultáljunk egy állatorvossal a lehetséges kezelésről. Ha azonban emlékszünk ezekre a tünetekre, akkor az éves feülvizsgálaton, érdemes megemlítenünk az állatorvosnak.

A kutyák többségénél ez a sárga hányás, kutya hányás habos, az „epés hányás szindróma” néven ismert állapotnak felel meg. De mégis, mi ez az állapot, és komolyan kell vennünk? Mik a kutya hányás okai? Miért hány a kutya sárgát?

Ajánlott cikkünk neked: Mit nem ehet a kutya?

 

 

Mit jelent, ha sárgát hány a kutya? Epés Hányás szindróma

Amikor a kutya hányás sárga, vagyis a sárga folyadék amit látunk, az tulajdonképpen epe. Ezt a májban dolgozzák fel, tárolják az epehólyagban, és a vékonybél első részébe juttatják (ahol csatlakozik a gyomorba). Az epe feladata, hogy segítse az emésztési folyamatot, és ha az élelmiszerekkel keveredik, ártalmatlanul áthalad a bélen, ahol egy része újra felszívódik és újra visszakerül a májba.

Tehát hogyan tud az epe, aminek a vékonybélnek kell lennie, az ellenkező irányba a gyomorban végződni?

Valószínűnek tűnik, hogy a gyomor kilépési szelepében (a pylorus) az ernyedtség lehetővé teszi az epének a rossz irányba való áramlását. Ez meglehetősen gyakori, de általában a gyomor összehúzódásainak köszönhetően ez visszajut a vékonybél felé.

Az epe hányás szindrómában, amikor a gyomor inaktív, ezek a összehúzódások gyengébbek vagy nem fordulnak elő. Az epe (más néven epesavak) irritáló hatású, ezért amikor érintkezik a gyomor falával, enyhe gyulladást és irritációt okoz.

Ezért az a kutya, aki az éjszakát üres gyomorral töltötte, másnap reggel előfordulhat, hogy felöklendezi az epét. Sokszor úgy tűnhet, hogy csak nyálat hány a kutya, de ennek tudható be.

Érdekelhet: Miért remeg a kutya? Ezek a kutya remegés okai.

 

 

A szindróma súlyossága

Szerencsére, ez nem jellemző az esetek túlnyomó többségében. Úgy tűnik, hogy legtöbbször ez csak enyhe reggeli betegségként nyilvánul meg. A kutya hányingert érezhet és kiöklendezi, majd készen áll arra, hogy egyen valamit, és folytassa a napját tovább.

Azonban, ez középkorú vagy idősebb kutyák esetében is előfordul, ami szintén az a korcsoport, amelynél már nagyobb kockázatot is jelenthet ez a tünet és más problémákra utalhat. Ez azt jelenti, hogy az állatorvos komolyabb vizsgálatoknak is alá vetheti, csak hogy megbizonyosodjon, hogy minden rendben.

A következő problémákat szeretnénk tulajdonképpen kizárni egy komplexebb állatorvosi vizsgálattal:

  • Gyomorfekély
  • Gyulladásos bélbetegség
  • Giardia fertőzés
  • Gyomor rák vagy bél lymphoma
  • Idegentest az emésztőrendszerben

Ehhez vérvizsgálatot, ultrahang- vagy endoszkópiás és székletvizsgálatot végeznek.

 

 

Hogy segíts a kutyádon?

Az egyszerű esetekben, ahol komolyabb problémákat ki lehet zárni, a válasz gyakran egy egyszerű változtatás az etetési rendszerben.

Például, ha a kutya naponta egyszer vagy kétszer eszik, akkor a váltsunk több kisebb ételre a nap folyamán. Ez megtartja a gyomor aktivitást és így tovább dolgozik, így kevésbé valószínű, hogy az epe megül a gyomorban.

Mindenféleképpen hasznos lehet egy szénhidrátban-gazdag étkezés (például főtt rizs vagy tészta) egy vagy két órával a lefekvés előtt. Ez nem csak valami lassú emésztendőt ad a gyomor számára, hanem a szénhidrát is kiváló arra, hogy úgymond felszívj az epét.

Ha a kutyája gastritisben szenved (a gyomor bélfal gyulladása), az epe hosszú ideig tartó expozíciója miatt, akkor ez a változtatás a kutya táplálkozási szokásaiban eltarthat egy ideig ahhoz, hogy a szervezete hozzászokjon. Esetenként egyes kutyáknak extra segítségre van szükségük, gyógyszerek formájában.

 

 

Amikor a diéta nem segít

Ha a probléma továbbra is fennáll, tehát a kutya hányás rendszeres és az állatorvos még nem zárt ki más egészségügyi problémákat, akkor itt az idő kicsit többet tenni. Amikor ezek a tesztek világosak, a következő lépés a gyógyszeres kezelés.

Ezek a gyógyszerek bevonják a gyomor belsejét és megvédik, vagy csökkentik a gyomor sav mennyiségét. (Mielőtt egy emberi emésztési problémára írt gyógyszert próbálnál a kutyádnak adni, tudnod kell, hogy egyesek olyan összetevőket tartalmaznak, mint például az aszpirint, ami veszélyes lehet a kutyák számára. Éppen ezért soha ne próbáljunk meg embereknek szánt gyógyszert adni egy házikedvencünknek, anélkül, hogy először az állatorvosával konzultálna.)

Alternatív megoldásként az állatorvos „prokinetikumot” írhat fel, amely olyan gyógyszer, amely arra ösztönzi a gyomorizmot, hogy összehúzódjon.

Most már tudod, hogy mit csinálj, ha sárgát hány a kutya. Szerencsére az epe hányás szindróma ritkán súlyos, és egyszerű változásokra reagál. Tehát, ha a kis idősebb korú kedvencünk reggelente kissé beteges emiatt, akkor engedélyezhető, egy kis extra keksz a lefekvés előtt.

Előző cikk6 ok, hogy miért ugat a kutya éjjel!
Következő cikkMennyit egyen a kutya egy nap?